La începutul anilor 90, am petrecut multe ceasuri în compania Mitropolitului Bartolomeu Anania. Vorbind despre valori, tolerantă si despre ceea ce numeam pe-atunci ”anatomia invidiei”: era atât de întelept si de generos, încât era preocupat de vindecarea suferintei celor care-i ”purtau pizmă”, nu de faptul că era el obiectul acestei ”pizme”.

Ne-am despărtit azi, asadar – pot depune mărturie – de-un întelept, de-un om senin si smerit, capabil să fie, în acelasi timp si în egală măsură, prietenul fiecăruia dintre noi si o personalitate bisericească si intelectuală marcantă. 

O pierdere pentru România.

24 COMENTARII

  1. Bartolomeu Anania a fost intr-adevar o mare personalitate. Mai mult decat ierarh, mai mult decat scriitor, a fost un om – in cel mai profund sens al cuvantului!

  2. Stimate Domnule Voiculescu
    Despre morti numai de bine. Dar admiratia dumneavoastra pentru un om al securitatii si un legionar convins sare calul.
    Adulatorii mitropolitului afirmă că traducerea Bibliei pe care a realizat-o ar fi cea mai bună traducere în limba română realizată de un slujitor al cultului ortodox. Cei care l-au contestat au făcut acest lucru din trei motive. Primul este legat de aspecte tulburi din trecutul înaltului ierarh. Fostul general de Securitate, Ioan Mihai Pacepa, a scris despre el, în cartea „Orizonturi Roşii”, că mitropolitul decedat ar fi fost agent al fostei poliţii politice.

    De asemenea, au fost articole de presă care au arătat că IPS Bartolomeu ar fi fost colaborator al Securităţii cu numele „Apostol” şi că ar fi participat la supravegherea mitropolituluin ortodox din Sibiu, IPS Antonie Plămădeală. El, însă, a refuzat convocarea făcută de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pe motiv de sănătate. IPS Bartolomeu Anania a fost deţinut politic, membru al Mişcării Legionare, după cum afirma în urmă cu câţiva ani istoricul Ionuţ Ţene.
    Folpsesc prileju lde a anunta ca am primit confirmarea oficiala de la Mimisterul
    de Justitie SUA ca BASESCU ESTE INVITAT CA MARTOR IN PROCESUL BOUT DE LA NEW YORK. Vedeti postarea mea anterioara. Va multumesc.

  3. un om drept si aspru … demn si intelept …. Un caracter a stat precum bradul din muntii Ardealului si nu a acceptat sa se faca pres in fata unei non-valori precum Basescu atunci cand acesta si-a bagat coada in spargerea Mitropoliei Ardealului … poate de aceea nici nu a ajuns patriarh dar asta e o alta discutie … sa ne veghezi parinte de acolo se sus … iti multumim

  4. TO BE OR NOT TO BE

    L-a chemat, pe Anania, Dumnezeu
    Dăruindu-i şi acolo-n cer, pristol ;
    Unii filozofi se vor întreba mereu :
    A fost sau nu a fost … „Apostol ” ?

  5. Bartolomeu a fost un mare roman si un mare carturar, un ierarh care si-a iubit ienoriasii, iar acestia i-au acordat acelasi respect.

  6. IPS Bartolomeu Anania a fost unul din oamenii esentiali ai BOR dupa ’45. Calitatile sale sunt insusi rezumatul romanitatii. Presupusele erori amintesc vorba Lui Christos: ”Nu judeca, ca sa nu fii judecat.”

  7. Bartolomeu Anania a fost unul dintre putinii clerici care au stiut sa fie mult mai mult decat se astepta societatea sa fie… A fost o personalitate marcanta a unei epoci lipsite de personalitati!

  8. A fost in primul rand un mare roman. Asa cum si afirma: „Cu toate că, după cinci ani de rezidenţiat aveam dreptul să cer şi să obţin cetăţenia americană, nu am făcut-o, iar asta nu din cine ştie ce patriotism radical, ci pentru că niciodată nu m-am împăcat cu gândul că trupul meu s-ar putea odihni în alt pământ decât cel românesc, singurul care ţine de cald”.

  9. Doar anumti preoti, azi din ce in ce mai putini, sunt cinstiti cu har de la Dumnezeu. Bartolomeu Anania a fost unul dintre ei.

  10. Desi o personalitate deseori contestata, a fost un om care a aparat cu intransigenţa şi conservatorism valorile ortodoxe.Putine fete bisericesti o mai fac, alegand varianta transformarii Bisericii, aproape exclusiv, intr-un business.

  11. Ne despartim intotdeauna cu greu de oamenii care si-au dedicat viata in scopul de ai ajuta pe altii..inca o mare pierdere pentru romania

  12. Dumnezeu să-l odihnească ! Am și eu ediția jubiliară a Bibliei editată de ÎPS BARTOLOMEU. Aș vrea sa spun că deja l-am trecut pe pomelnicul meu la morți după Patriarhul TEOCTIST.

  13. DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE. SA TE ROGI PARINTE SI PENTRU NOI PACATOSI, SA NE IERTE BUNUL DUMNEZEU SI SA NE OCROTEASCA DE CELE CE VOR VENI.

Comentariile sunt închise.