Un util articol semnat de Liviu Voinea pe tema frământărilor teoreticienilor pe măsură ce criza economică îsi developează resorturile: aici

Francis Fukuyama şi Nancy Birdsall au publicat în ultimul număr al influentei reviste americane Foreign Policy un articol intitulat „Consensul post-Washington. Dezvoltare după criză”. Ei spun că o serie de idei au fost infirmate de criză şi au devenit depăşite. Ideea că pieţele sunt eficiente singure este moartă. Ideea că eficienţa economică predomină în faţa programelor de asistenţă socială şi poate ignora necesitatea unei plase de siguranţă socială este moartă (…) În schimb, se revitalizează ideea necesităţii unei politici industriale naţionale. În sfârşit, reforma sectorului public nu trebuie să însemne automat mai puţină birocraţie – ci o birocraţie care să funcţioneze mai bine, să redevină impersonală şi să fie protejată de ingerinţa politicului.

Credeti în tezele lui Fukuyama si Birdsall? E dreapta ”pură si dură” – a statului ”suplu” si ”rece” – în criză de legitimitate intelectuală? E România în contratimp si pe contrasens?

49 COMENTARII

  1. „În sfârşit, reforma sectorului public nu trebuie să însemne automat mai puţină birocraţie – ci o birocraţie care să funcţioneze mai bine, să redevină impersonală şi să fie protejată de ingerinţa politicului”

    Eu as fi zis asa : „În sfârşit, reforma sectorului public trebuie să însemne automat S I mai puţină birocraţie – S I o birocraţie care să funcţioneze mai bine, să redevină impersonală şi să fie protejată de ingerinţa politicului”

    Liviu asta, Voinea, e ala care sufera de cat de destept e el, pe la tembeliziunile dvs., domnule profesor universitar doctor Dan ?.
    Sau e ala din CA-ul Eximbank ?
    Sau e ala cu fundatia pe bani publici Grupul de Economie Aplicată ?

    Sau e toti oportunistii astia la un loc ?

  2. Cine uita Istoria risca sa o repete

    Demnitatea de romani ne obliga sa ne reamintim ce a insemnat si ce inseamna in prezent data de 15 martie 1848, sarbatoarea revolutiei maghiare, pentru romani.

    De asemenea consideram ca hotararea Parlamentului Romaniei de a da liber parlamentarilor in zilele de 14 si 15 martie, adica de a sarbatori aceasta zi, neagra pentru romani, este una dintre cele mai grave jigniri pe care acest Parlament le-a adus vreodata Neamului Romanesc.

    Ciolanul puterii care anima toate partidele din Parlament, a facut ca aceste partide, indiferent de numele pe care il poarta, sa se descalifice din punctul de vedere al apararii intereselor nationale romanesti.

    Revolutia maghiara a continuat pe teritoriul national al Romaniei si in timpul Dictatului de la Viena si in perioada „Regiunii Autonome Maghiare” ramanand in acelasi registru ca in 1848: crima si deznationalizare impotriva romanilor.

    Daca vor cumva sa vada cum continua revolutia maghiara de la 1848 pe teritoriul national al Romaniei in zilele noastre, invitam aceste partide sa viziteze Doboiul, in Harghita si Micfalau si Bixad in Covasna, localitati majoritar romanesti in care nu se mai vorbeste romaneste.

    Daca de 1 decembrie 1918 nu a murit nici-un maghiar, dar parlamentari maghiari din Romania tin doliu la fiecare 1 Decembrie, Zi Nationala a Romaniei, la 15 martie 1848 au fost ucisi 40.000 de romani, de catre trupele maghiare, iar parlamentarii romani sarbatoresc. Aceasta este masura demnitatii lor !

  3. Stiti de cat timp spun eu ca statul trebuie sa intervina pe piata, ca mana invizibila a lui Smith, fiind doar o mana, nu are creier? Numai eu stiu cate ciomege verbale am incasat de la partizanii capitalismului salbatic.
    Daca scoti din calcul protectia sociala si elementele stangiste… de ce mai ai stat? Pentru asta a fost construita institutia statului.
    Teoriile pur liberale s-au dovedit un esec peste tot in lume. Ca si cele pur socialist-comuniste.
    Nu numai Romania este in contratimp, in toata lumea au inceput sa fie cautate noi forme economice. Care sa integreze elementele de stanga si de dreapta intr-un tot coerent. Parerea mea…

  4. Pe scurt: da, da şi da. Acelaşi lucru îl susţin şi economişti de prestigiu, de ex. Paul Krugman. Direcţia în care merge România (şi nu numai ea, ideile astea sunt la modă printre liderii europeni „populari”) este către reducerea birocraţiei (adică dereglementare), a programelor sociale şi a impozitelor (adică reducerea redistribuţiei veniturilor). Dar tocmai dereglementarea şi inegalitatea veniturilor sunt cauzele profunde ale crizei! Eu nu cred că Europa sau America au „ieşit din criză” şi mai ales în Europa va urma o a doua rundă de măsuri de austeritate. Faptul că acum SUA şi occidentul european par să meargă bine este rezultatul unor politici keynesiene adoptate imediat după declanşarea crizei. Care însă au fost abandonate mult prea repede şi înlocuite cu păguboasa austeritate (reţeta FMI).

  5. Domnilor, este strigator la cer, cum este posibil ca dupa un secol de esec al ideologiilor colectiviste de stinga , un secol de luat in barba nu gluma, sa se trezeasca niste prosti, in reviste americane, sa propovaduiasca din nou ” valorile ideologiilor colectiviste”.”Ideea ca pietele sint eficiente singure este moarta” !! In prostia lor acesti analisti, de doi lei, uita ca actuala criza s-a declansat datorita interventiei intempestive a statului american in piata imobiliara si a imprumuturilor si coruptiei fara precedent pe Wall Street sub aripa Congresului american . Politica monetara a FR a fost la originea balonizarii pietei imobiliare, asociatia morbida, pentru poporul american, este statul federal-corporatiile si banca centrala FR cu sistemul bancar piramidal. Statul corporatist american a sugrumat libertatea asocierii politice, doua partide monopolizind scena politica. Asta nu mai este democratie ci autocratism bicefal. Reforma sectorului public inradacineaza si mai rau statul in dauna societatii civile. Statul nu poate fi reformat, birocratia cereeaza birocratie , ineficienta si aruncarea resurselor obtinute prin taxare pe fereastra.Statul a fost si este cel mai prost manager chiar si in America. Imprumuturile sectorului public constituie cea mai grava amenintare asupra libertatilor civile, deoarece indatoreaza fiecare cetatean si viitor cetatean fara ca acestia sa aiba un cuvint de spus. Astfel, guvernul federal american a purtat razboie costisitoare fara declaratie de razboi in congres, contrar constitutiei !! Daca plata pentru razboaie s-ar face prin taxare directa si nu prin imprumut, nici un razboi nu ar fi avut loc !! In concluzie, au si americanii prostii lor de scriu prin reviste si se gasesc alti zevzeci sa reconsidere idei de stinga care au murit de 50 de ani. Bravos gindire novatoare, halal pozitie ideologica pentru un conservator roman !! Nu stiu cum se face dar se vede de la o posta secera si ciocanul redivivus !

  6. ULTIMUL TREN

    – De ce nu pleacă trenul dom’ mecanic ?
    – Fiindc-aţi ales pe JON*, un porc satanic !
    – Dar ca să-şi mişte roata ce e de făcut ?
    – Haideţi cu toţi în stradă, să îl daţi în gât !

    La cfr e grevă de avertisment acu la şapte ;
    Cei ce l-aţi votat luaţi elicopteru-n parte.
    Ceilalţi mergeţi cu trenul, numai de la nouă
    Sau hai la Parlament, făcându-vă că plouă…

    * Javra Ordinară Naţională

  7. corectat
    STATUL CAPITALIST SI STATUL MAFIOT
    Actuala criză a readus în atenţia cercetării economice internaţionale problema rolului statului în economie. După o perioadă în care doctrina neo liberală a impus ideea statului minimal, criza a determinat, se pare, o anumită reevaluare a acesteia prin recunoaşterea necesităţii unui stat cu un rol mai important şi o putere comparabilă cu cea a mecanismelor pieţei.
    Discutia desi interesanta pe plan teoretic nu este valabil in economia Romaneasca.
    Dupa revolutie a aparut o ECONOMIE MAFIOATA dublata de o economia ilegala paralela. SINGURUL STAT DIN LUME UNDE CAPITALISMUL NU FUNCTIONEAZA ESTE ROMANIA. MOTIVUL ESTE SIMPLU …..CAPITALISMUL ROMANESC ESTE INEXISTENT,
    Dupa revolutie clica securitatii a preluat o economie disfunctionala. In jur de 2-3 % detine intregul capital iar restul nimic. Romania reprezinta o intreprindere falimentara si sta pe picioare din banii trimisi acasa de cei care au emigrat.
    Mogulul si partidul sau trebue sa-si indrepte atentia in CREIAREA CLASEI MIJLOCII ROMANESTI SPRIJININD MICUL CAPITAL SI VIITORUL ANTREPENOR ROMAN
    După douăzeci de ani de tranziţie, România încă se mai caracterizează prin incapacitatea valorificării avantajelor economice, sociale, culturale, educaţionale şi informaţionale ale sistemului capitalist european. Este o realitate care se explică şi prin faptul că deşi statul român – sub presiunea negocierilor internaţionale – a reuşi să creeze instituţiile pieţei, a continuat să exercite o politică de intervenţie activă în scopul satisfacerii unor interese clientelare ceea ce, in fapt, a neutralizat atributele de progres ale instituţiilor respective.
    Nu sunt eu cel calificat sa-l invat pe mogul economie ,dar lucrurile trebue sa plece de la realitatea romaneasca reflectata in buzunarul cetatenilor.

  8. In Romania nu rezista nicio teorie economica, oricat de mult si-ar fi dovedit eficienta. Iar de 20 de ani, cu precadere ultimii 7, ne aflam DOAR in contratimp si in contrasens.

  9. „CODRUL MUNCII”

    Uitaţi-vă la JON*, Doamne cât e prost !
    Bătut în cap calcă în străchini, fără rost.
    Ca şi la Fucushima a pierdut controlul,
    Se-ncinge miezul social, e spart radiatorul.

    Aruncă “Codrul Muncii” uscat pesmete ;
    Să-l mânce mă-ta şi Emil băi brânză-n bete,
    Cu fiica ta buzata cu ochii cepe, o trecută jună.
    E vremea JON, cu toţi ai tăi s-o l-oaţi în mână !

    *Javra Ordinară Naţională

  10. off topic….bankerul rosu, fondatorul bancii saracilor a fost demis pe motiv ca a ajuns la varsta de pensionare.
    Decizia de a-l pensiona cu forta probabil ca e de stanga…

  11. Romania in ultimii 20 de ani conduce pe un drum folosindu-se de o harta GPS invechita, incompleta, care de multe ori te duce in balarii sau te aduce in punctul din care te-ai pornit.

    Nu a existat in Romania gandire economica de nici un fel. Nu a avut nici un model de urmat – modelul nostru a fost cel mai bun, iar masurile fiecarei guvernari :”cele mai adecvate si inspirate” din punctul lor de vedere.

    @Sorin Muncaciu – e mai bine sa ai doua partide mari si poporul sa decida cine urmeaza la carma decat sa ai partid gen UDMR – care e tot timpul la guvernare schimband ideologiile economice in functie de partidul ce are cele mai multe voturi.
    Partiduletele balast – mai mult incurca decat contribuie la dezvoltare – nu prea ai pe cine sa tragi la raspundere in viitor: ministrul economiei de la un partid – va da vina pe ministrul de finante de la un alt partid si tot asa mai departe., iar ministrul de finante nu prea va intra in curtea celui de economie -ca sa nu tulbure apele coalitiei…

  12. Si eu chiar am gandeam zilele trecute referitor la demisia Directorului General Tarom – numirea ei s-o fi facut in baza unui concurs deschis si anuntat pe piata muncii?
    In cazule ei suna mai mult a pozitie mostenita de la tatal ei…
    Eu nu am nici o sansa sa obtin o asemenea pozitie, indiferent de numarul diplomelor, de experienta – pentru ca nu am nici o persoana influenta sa ma numeasca.

    Iar oranduirea de stanga, stanga – cam asa ar vrea – cat mai multe societati de stat cu numiri de acest gen.
    Faptul ca Orban a fost si el ministrul tarnsporturilor, cu numirile aferente arata ca nu e nici o diferenta intre dreapta romaneasca fata de stanga romaneasca.

  13. Fukuyama vorbeşte şi despre necesitatea dezvoltării economice a tuturor statelor iar pentru asta este vital ca acestea să îmrbăţişeze modelul liberal. Aşadar piaţa liberă, cultura de consum universală, economia postindustrială sunt premisele unei societăţi prospere bazate pe o democraţie liberală. În susţinerea acestei idei Fukuyama vine cu o serie de exemple cum ar fi Coreea de Sud sau Japonia care la scurt timp după adoptarea modelului economic liberal, au cunoscut un veritabil avans economic.

  14. Da, cu siguranta Romania se afla in contratimp si contrasens. Chiar am ajuns la concluzia ca pe actuala putere nu o intereseaza economia tarii si asta se vede din toate prostiile pe care le face. Sunt cu totul depasiti de situatie, si mai grav e faptul ca noi, romanii, suportam asa-zisa „criza” si „masurile” de combatere.

  15. Avem nevoie de un nou model de crestere economica – sa renuntam la modelul pagubos, de genul „ne imprumutam ca sa consumam” si sa ne mutam focusul pe un model axat pe investitii.

  16. O CLARIFICARE PENTRU MOGUL
    IN OCCIDENT PARTIDELE , IDEOLOGIILE SI ECONOMISTII SE INPART IN DOUA . DREAPTA SI STINGA, PRIMII SUNT PENTRU IMPOTRIVA INTERVENTIEI STATULUI IN ECONOMIE IAR CEILALTI IMPOTRIVA. SE POATE VORBI DE INTERVENTIE NUMAI IN CAZUL UNUI CAPITALISM MODERN DE TIP AMERICAN SAU EUROPEAN. IN CAZUL UNUI STAT DE TIP SOCIALIST PATERNALIST INTERVENTIA VA INPINGE MAI ADANC TARA IN PRAPASTIE. ROMANIA ARE NEVOIE DE O INFUZIE DE CAPITALISM SI NU DE SOCIALISM.
    O INTREBARE CATRE MOGUL
    SPRE CE VRETI SA DUCETI TARA IN CAZUL IN CARE LUATI PUTEREA
    SPRE CAPITALISM SAU SPRE SOCIALISMUL FESENIST ? ASTEPT SINCERITATE.

  17. Romania clar mege intr-o directie gresita, nu avem niciun dubiu. Ideea e ca avem nevoie de un specialist in economie, mai bine zis avem nevoie de dvs. Daca s-ar lasa la o parte orgoliile politice si n-ati mai fi asa „hartuit” de putere si ati fi lasat in pace sa actionati, alta ar fi situatia. Chiar cred ca sunteti omul potrivit….doar ca din pacate, exista piedici care nu va fac rau, nu numai dvs, fac rau romanilor. Pacat!!

  18. Cu siguranta avem nevoie de secialisti in domeniu…..sunt sigura ca exista, dar sunt la fel de sigura ca nu sunt lasati sa-si faca treaba atata timp cat la conducere se afla traian basescu.

  19. REFLEXE INVERSE

    Reforme vor să facă doar prin măsuri perverse
    Şi asta pentru Boc şi Zeus nu-i singurul cusur ;
    Mai trist e pentru noi că n-au reflexele inverse ,
    Că de ne doare capul, pe ei nu-i doare-n … femur.

  20. Marile succese in afaceri au nevoie de o recunoastere mare (cele mici – de una mai mica). Daca dati cate o petrecere pentru fiecare mic succes in afaceri, diminuati efectele pentru performantele notabile, obisnuind in acelasi timp angajatii cu gandul ca iata, si mai putin e foarte bine!

  21. Este revoltator sa constati cum se fac ,,anumite investitii” complet aiurea in loc sa fie alocati banii pt plata drepturilor salariale ale magistratilor,castigate in instanta sau pentru angajarea in sistem a unor noi magistrati anul acesta, avand in vedere deficitul de personal si volumul foarte mare de munca din mai multe instante si parchete inferioare!!!

  22. Singura cale pentru ieşirea din criză şi repunerea economiei pe o traictorie stabilă de creştere este reducerea fiscalităţii şi a cheltuielilor guvernamentale, măsuri care vor stimula investiţii cu adevărat eficiente ce vor duce la creşterea productivităţii

  23. STATUL CAPITALIST MODERN SI STATUL CLIENTAR ROMAN DE TIP SECURIST.
    Interventia statului in deplin stil romanesc este statul clientar. La noi mecanismele pieţei îşi pierd libertatea de manifestare şi funcţionare, fiind puternic influenţate până la subordonare, de intervenţiile statului în favoarea unor grupe de interese şi clientelă politică.
    Presiunea masivă pe care politicul o exercită asupra economicului are, deci, efect biunivoc: deteriorează şi mecanismele pieţei, dar şi pe acelea ale democraţiei, exercitate prin instituţiile statului.
    Cu alte cuvinte institutile statului roman ajuta clientela politica sa fure mai mult . Acest furt continua de la revolutie incoace si poate sa inceteze numa in cazul unei noi revolutii. Pana atunci statul roman fiind intrebuintat doar spre beneficiarul clicii securiste aflate la putere.

  24. Hayek sau Schumpeter au avut dreptate atunci cand afirmau ca libertatea economica si antreprenoriatul sunt motoarele inovatiei si progresului economic. Insa nu putem vorbi despre pietele libere ca fiind aceleasi cu cele nereglementate. Cred ca este nevoie de eficientizarea sectoarelor publice astfel incat resursle publice sa nu fie irosite. Zona agricola ar fi un inceput. Avem multe de castigat.
    Ei bine, criza a pornit tocmai din sub-reglementarea sistemului financiar.

  25. mie imi place mult ce a spus Keynes: „cel mai rau lucru in timpul unei crize este nici sa nu investesti, nici sa nu consumi”

  26. L-A CITAT FĂRĂ CITAT

    Bre nea Botiş, dar cu Erasmus din Roterrdam cum rămâne ?
    •”Maxime peccantes, quia nihil peccare conatur” (Cine nu îndrăznește să păcătuiască, comite cel mai mare păcat, Erasmus)
    Eu am îndrăznit nene, şi te băgai acolo unde trebuie…

  27. ORBAN CATREN

    Orb să fi Orbane tot ai fi văzut
    Cum te văd românii: bubă de şezut
    Scarpin-o cu grijă că prea tare pute;
    Suntem mulţi Atila, unul te va f-te…

  28. Citind rândurile de mai sus, am impresia că Francis Fukuyama şi Nancy Birdsall au studiat ce am scris eu pe diferite bloguri, dar că nu au înţeles prea bine ce spuneam… :D Vorba maghiarilor din România… o fi vina traducerii.

  29. mult curaj are Voiculescu sa se certe cu aceasta caricatura de dictator, basescu.. asa oameni politici trebuie Tarii.

  30. Motto : Ce mic fuseşi când erai mare !

    CE MEMORIE

    După ce primi ieri aprobare de la un gur străin (Orban), penibilul Boc a recitat „din memorie”, uitându-se de două ori ( !!!) pe celuloză, patru versuri ale inamicului public numărul unu (Eminescu) : E uşor a scrie versuri / Când nimic nu ai a spune, / Înşirând la vorbe goale / Ce din coadă au să sune.
    Nea Emile, mai sus cu un lat de cravată mov erau şi versurile atât de potrivite scurtimii tale : Multe flori sunt, dar puţine / Rod în lume o să poarte, / Toate bat la poarta vieţii, / Dar se scutur multe moarte.
    Erai mai inspirat dacă recitai din Marko Belea, bre…

  31. Romania a lucrat intotdeauna in contratimp, preluand idei aplicate cu ceva timp in urma, cu sau fara succes in alte tari.

    Intradevar, procesul de debirocratizare inseamna, de fapt, o eficientizare a administratiei, nu doar de micsorare a aparatului administrativ. La noi nu s-a lucrat pe proceduri, reguli aplicate in administratie, ci doar pe dat oameni afara. S-a facut reforma statului :-).

  32. UNUI NEMERNIC : cezar.inginer.fizician

    Ca proasta din baie, sări “fizicianul”,
    Legându-se de oameni fără niciun rost ;
    Băgat în seamă ar vrea, ca miliţianul ,
    Dar toţi îl vor băga-n mă-sa dacă-i prost .

  33. Criza economica din Romania daca nu este inteleasa si tratata ca atare va produce consecinte deosebit de grave.

  34. IERI LA BACĂU

    În plen Elena Udrea li grăieşte,
    Alături Gheorghe Ştefan soileşte !
    – Ne spui nea Fane, e oarece şpil ?
    – Aş ! muierea asta n-are sexapil…

  35. Excelent articol. Este clar ca piata ( pietele ) nu trebui lasate libere ci controlate de stat. Asta inseamna un stat puternic, contrazicand teza retragerii statului din economie si teoria statului minimal sau liberal. Pietele financiare, lasate libere, in goana dupa profit cu orice pret, au generat actuala criza economica mondiala. Este cunoscut de altfel ca dezvoltarea accelerata a avut loc acolo unde sunt state puternice sau chiar dictaturi de dezvoltare. China este cel mai bun exemplu. Da, Romania este pe contrasens.

  36. SÂC ! GÂDEA

    Ioana lui Băsescu notar la prima casă;
    Ghişeft de milioane, babacu nu o lasă.
    Zâmbeşte dezvelind stabilopozi din gură:
    Muncesc cinstit Mihai, fătuca e o pură…

  37. Un om condus numai de norme morale exterioare f r s aib principii etice interioare personale este ca i cor bierul f r busol in furtun in momentele de criz sau cand este singur f r sfat i f r incurajare se pierde u or in bezn .

  38. EXPLOZIV-NEWS CERE PARCHETULUI GENERAL INCEPEREA URMARIRII PENALE IMPOTRIVA LUI DAN VOICULESCU, VICEPRESEDINTELE SENATULUI. PENTRU FALS IN DECLARATII!
    16 March 2011

Comentariile sunt închise.