Am postat zilele trecute o analiza referitoare la raportul USL-PDL in perspectiva alegerilor generale din 2012. Sustineam cu acea ocazie ca minim 92 dintre actualii parlamentari PDL pot ramane fara mandat dupa urmatoarele alegeri.

Cred ca ar fi util ca, incepand de astazi, sa ofer si exemple concrete.

Arges, Colegiul 4, Camera Deputatilor:

La alegerile din 2008, s-au inregistrat urmatoarele rezultate:

–        Ion Minzina PSD +PC 48.3% 9917 voturi.

–        Sorin Pandele PDL 32.13% 6597 voturi – castigator.

–        Daniel Marius Crisan PNL 7.76% 1595 voturi.

Desi s-a clasat pe locul doi, domnul deputat Pandele, de la PDL, a castigat la redistribuire pentru ca niciunul dintre candidatii din colegiu nu a obtinut 50% plus 1. Insa, daca adunam voturile PSD, PC si PNL, obtinem un rezultat de peste 55% pentru actuala Uniune Social Liberala. Asadar, in contextul actual, sansele candidatului PDL dispar.

Intr-o situatie similara sunt toti cei 4 parlamentari PDL de Arges (deputatii Boureanu, Buta, Pandele si senatorul Cinteza), care, foarte probabil, vor fi surclasati de candidatii USL cu scoruri electorale de peste 50% plus unu din numarul de voturi.

Si, sa nu uitam, aceasta analiza foloseste datele din 2008. In ultimii 2-3 ani, parlamentarii PDL au tot incasat uriasa nemultumire a populatiei, confruntata cu dezastrele economice si sociale marca PDL: scaderi de salarii, cresteri de taxe, asumari pe legi antisociale.

Asadar, 4 din cei 92 sunt din Arges.

Raman 88. Voi reveni.

22 COMENTARII

  1. Dvs va adresati clasei politice prin astfel de mesaje., ori omul de rand vrea sa stie: in ce mod ne-ar fi fost mai bine daca ar fi fost USL-ul la putere din 2008? si masurile concrete pe care le va intreprinde USL-ul in primul an de guvernare pentru relansarea economica: crestere PIB, crestere exporturi,reducere somaj, dezvoltare infrastructura.(avand in vedere ca nimeni in ultimii 20 de ani nu prea s-a ostenit cu dezvoltarea infrastrurii), reforma in sistemul de invatamant/medical.

    Daca Guvernul Basescu micsoreaza CAS-ul si impozitul unic la 14% ma tem ca vor mai fi la putere inca un mandat.
    Vor zice asa: Stimati concetateni, noi am salvat Romania de la situatia critica in care se afla, am luat masuri radicale, nepopulare recunoastem pentru a nu ajunge in situatia Irlandei, Greciei sau Portugaliei…am strans cureaua, ne-a fost la toti greu – acum micsoram cota unica si CAS-ul, majoram din 2012 pensiile si salariile…si daca mai micsoram si TVA-ul la alimentele de baza, la 5% in an electoral – punem capsunica pe tortul continuitatii la guvernare.
    Alegatorul roman e usor de cumparat.

  2. Domnule profesor universitar doctor Dan,

    aflati ca aritmetica electorala din 2012 nu va mai fi aceeasi cu cea din 2012. Niste necunoscute au devenit cunoscute si niste variabile s-au stabilizat:
    1. variabila Felix s-a stabilizat prin verdictul ICCJ
    2. necunoscutele cai moscovite ale USL-ului s-au devoalat in Wikileaks
    3. prostimea s-a mai rarit multumita biologiei
    4. ciutacu da semne ca va tradeaza cu prima „batista”

  3. @RH Cineast New York Tokyo Deva

    Offtopic in spiritul dvs :
    Revin cu propunerea de intro a scenariului noului Bond 007 in care v-am promis ca va voi distribui .

    E noapte , Bond conduce cu viteza noul Aston Martin si opreste in mijlocul soselei de pe barajul de la Bicaz , coboara si priveste atent in jur ,
    Deodata dvs. aterizati pe sosea cu o parasuta neagra ,
    RH: Good evning Mr. Bond , I”m Horvat …urmeaza o pauza , tacere , apoi zambiti si ii inmanati un dosar pe care scrie Traian Basescu
    E liniste , apoi dvs va indreptati catre balustrada spunand :
    I hope we’ll meet again Mr. Bond , si plonjati in lacul de acumulare
    Apoi intra genericul …

    Ce spuneti ?!?va onoreaza acest rol ?

  4. logica e fortata la extrem . sau mai bine zis dupa modelul gandirii Min de Finante . daca scad TVA la 5 % imi intra cu 19 % mai putini bani ….. asa se face si aici adun procente si dau parlamentarul …. amandoua gandirile sunt paguboase si eronate cel putin partial. asta nu inseamna ca nu sper sa ramana jumate din ei la modul cum au nenorocit Romania

  5. @Ciprian
    Prima observatie……Eu sunt de meserie cineast iar dumneavoastra doar un biet
    amatoras de mana doua sau a treia. Scenariile deloc originale sunt la nivelul cercului de cinefili de la palatul pionerilor.
    Deocamdata in aceasta seara la ICR New York ( daca voi patrunde), ai voi inmana sobolanului rosu urat si urat mirositor Volodea DOSARUL DE SPIONAJ
    TISMANEANU. El cuprine o fotografie terminala……in care agentul KGB se fotografiaza cu un grup de tovarasi cubanezi pruntre care al recunoastem pe RAUL CASTRO.

  6. Veti avea dreptate, sper !

    In alta ordine de idei,as vrea sa propun,in functie de putere si incredere in forta gandului bun/in Divinitate sa ne indreptam fie si doar o clipa ganduri de sustinere a activitatii doctorilor,asistentelor,infirmierelor care-l ingrijesc pe distinsul Domn Radu Campeanu -pe care-L stimez de cand a aparut intaia data la tvr.

    Eu voi cere si celor din grupurile mele de socializare,daca doresc, sa se roage pentru ca starea fizica a Dumnealui sa se imbunatateasca,iar PreaBunul Dumnezeu sa-L ajute in aceste momente de cumpana ale Domniei Sale.

    Totodata,ma voi folosi de blogg-ul Dv.pentru a transmite condoleante Doamnei Angela Similea pentru pierderea sotului, cel care a fost Domnul Victor Surdu.
    Sincere Condoleante celor indoliati de aceasta mult prea devereme pierdere !

    Prea multi si mult prea devreme pleaca spre lumi mai bune,mai frumoase, mai luminoase !
    Trist, trist, trist…

  7. FANTEZIE

    Eu, pe Buta si Pandele, admit ca ipoteză
    Că pot zbura din Parlament ca o Cinteză ,
    Şi-n plus, mi-l pot imagina, cum ia viteză ,
    Pe Bou-reanu, deşi e fin cu mucii-n freză .

  8. Singura şansă a Alianţei Social-Liberale este trecerea fermă de la politică, aşa cum este astăzi, la politici constructive pentru societatea românească !

  9. Alianţa Social-Liberală trebuie, pentru a-şi depăşi condiţia, să se transforme dintr-o coaliţie politică care luptă împotriva regimului Băsescu, într-o construcţie politică concentrată pe soluţii strategice pentru români.

  10. Interesant exemplul Cu toate ca in Arges, dupa ultimele alegeri in filiala, PDL si-a propus sa schimbe culoarea judetului. Le-ati facut o demonstratie ca le va fi apropae imposibil, chiar daca s-au chinuit sa scape si de Nicolescu.

  11. important e ca in locul lor sa vina oameni pregatiti care stiu ce au de facut, oricum usl va domina alegerile viitoare

  12. pdul a demonstrat ca este un partid de oportunisti. de amatori. de incompetenti. au avut atata timp la dispozitie pentru a face ceva.

  13. @RH

    Va multumesc foarte mult pentru aprecieri si pentru maniera non-malitioasa in care doriti sa imi calauziti pasii .

  14. Asta e un calcul pur aritmetic, iar in politica cred ca stiti si dvs ca lucrurile nu functioneaza asa. In primul rand e destul de evident ca PSD+PNL+PC face mai putin decat suma lor in cazul unei participari separate la alegeri ptr simplul fapt ca prin aceasta alianta fiecare dintre ele isi pierde o parte din electorat. Din exact acelasi motiv Basescu a lasat-o pe fi-sa sa candideze independent. Ptr ca pe langa voturile pe care i le asigurase tat-su, ea a avut un electorat al ei, format din tineri care ca si ea umplu cluburile si care altfel probabil ca nu votau cu PDL-ul. Iar prin aderarea ei la grupul PDL scorul obtinut a fost mai mare decat daca ar fi candidat in cadrul acestuia. In schimb opozitia, care de ani se plange ca nu poate face nimic ca nu are suficiente voturi, ca sa arate ca face ceva s-a aliat. Mare smecherie. Ca parca nu puteau sa faca ceva fiecare in parte, sau nu se puteau pune de acord sa faca ceva impreuna decat daca formau o alianta. Iar acuma marea realizare e ca nu se mai plange fiecare separat, ci toti impreuna ca in ciuda eforturilor comune pe Boc tot nu-l pot schimba. Ma rog, pe Boc o sa-l schimbe masculul alfa al politicii romanesti, Traian Basescu, care face toate jocurile dupa bunul plac si care va face aceasta miscare cand o sa fie in avantajul lui. Pana atunci, cei trei lideri ai opozitiei nu pot decat sa stea sa se uite la cum fac altii politica. Si nu stiu cate voturi aduce aceasta neputinta. In afara de asta opozitia e departe de a avea resursele de care beneficiaza PDL-ul dupa atatia ani de guvernare, iar alegerile nu sunt exact maine. Aaaa…ca sa nu mai zicem de organizare. Pai PDL-ul are la propriu o armata de oameni care traiesc de pe urma slujbelor date de ei, si care bat pas de defilare la alegeri, ca e vorba de painea familiei lor. La cata lume mai pune opozitita o paine pe masa? Nu la multa. Pai cine nu da o paine nu da nici ordine. Deci…Plus ca lumea mai vrea si proiecte clare nu numai vrajeala, iar pana acum opozitia a fost incapabila sa vina cu asa ceva. Si aici ma refer la viziune economica, nu la scaderea TVA-ului la alimentele de baza, care este o picatura dintr-un ocean de masuri care ar trebui sa existe dar pe care eu inca nu le-am auzit. Deci, eu in locul PDL-istilor, n-as muri de grija. Ca poate nu or sa mai intre toti in parlament, dar probabil ca or sa intre totusi la guvernare intr-o noua alianta, si cine n-o sa mai fie parlamentar o sa fie secretar de stat sau director de deconcentrat, deci oricum o sa faca afaceri cu statul si n-o sa moara de foame. Dar acelasi lucru e valabil si in cazul opozitiei. Nici de aici n-o sa mai intre toata lumea in parlament, si nu stiu cum o sa le fie pe la ministere cu Basescu prim ministru. Deci cum o dai cum o scoti, tot prost iese.

Comentariile sunt închise.