Pentru un proiect pe care îl voi explica în curând, am nevoie de o mână de ajutor din partea cititorilor:

Care credeti că sunt, în ordine, cei mai importanti trei lideri ai conservatorismului clasic românesc?

Si, pentru a nu exista confuzii, să oferim un interval larg pentru acest conservatorism: 1848-1945 (intervalul 1880-1918 nu cuprinde toată elita politicienilor de orientare conservatoare).

36 COMENTARII

  1. 1.Barbu Catargiu
    2.Petre P.Carp
    3.Lascar Catargiu

    Titu Maiorescu are meritul cel mai mare la fondarea Societatii Literare Junimea.
    Recunosc insa ca toate cunostintele mele despre istoricul Partidului Conservator din periada propusa de Dv. sunt foarte putine si este binevenita aceasta noua initiativa a Dv..

    Va doresc Un Inceput de Saptamana Bun !

  2. Titu Maiorescu bineinteles (sa nu confund poza), Take Ionescu (pentru marea scindare) si Barbu Stirbei (datorita reformelor).

    Dca nu luam perioada dinainte de 1848 (cand nu exista un partid conservator oficial infiintat), ar trebui in locul lui Barbu Stirbei sa il mentionez pe Emanoil Epureanu, ca fondator al partidului (si al celui Liberal totodata).

  3. Tovarase .. ce treaba ai dumneata cu Titu Maiorescu? n-ai putina decenta? Ce treaba are adunatura de hoti si ‘oameni de afaceri’ denumita PC cu Partidul Conservator al lui Maiorescu? Vezi-ti acolo de ciorba dumitale. Macar nu strica imaginea altora atasand-o imagini dumitale. Nu am scris nimic pana acum … indivizi de teapa dumitale nu merita atentia mea. Dar acum .. ai luat-o razna de tot. Vrei dumneata sa insinuezi ca PC de acum are vreo legatura cu Partidul Conservator al lui Titu Maiorescu? Puneati microfoane la Minister prin birouri impreuna? sau ..de unde pana unde … Nu uita, pensionarii mor … tinerii sunt viitorii votanti. Pe pensionarii ii mai prostesti … Mai ales ..ACUM in epoca internetului. Deschizi wikipedia . . si ai aflat ce a fost Partidul Conservator. Chiar nu va este rusine deloc?

  4. Daca-mi schimb numele in Bratianu .. tovarase drag .. nu inseamna ca am fost ruda cu Bratienii si nici ca sunt mostenitorul lor.

  5. Titu Maiorescu, Take Ionescu, Gheorghe Grigore Cantacuzino (a fost de doua ori primarul Bucurestiului)

  6. Domnule Dan Voiculescu, salut cu o caldura aparte orice initiativa care impinge romanul mult prea muncit catre preocupari menite sa hraneasca sufletul, dar ma tem ca, alaturi de partenerii dumneavoastra, ati uitat de stomacul romanilor. Cu tot respectul cuvenit, ce s-a intamplat cu promisiunea solemna facuta pentru data de 25 martie 2011?! De ce dorintele lui Piedone de a fi primar general sunt mai importante ori lupta surda dintre Antonescu si Patriciu ocupa atata spatiu ori raliurile domnului Ponta ori daca a lucrat Badea bine la sala ori daca l-a numit Gadea pe Ilie Serbanescu indeajuns de multi dati profesor ori… ori… ori…?! De ce, domnule Voiculescu, orice rahat de 2 lei este mai important decat ROMANUL de rand?!
    Fara a fi profetic ori amenintator, spun cat se poate de sincer si raspicat: sa va fereasca puterea superioara (nu, nu FMI ori UE) de furia oarba si animalica a mamaligii care da in clocot!
    Nu stiu cat de mult urmariti mediul online, dar fenomenul Twitter testat in R. Moldova da semne pozitive de adaptare in varianta blog si facebook pe plaiurile mioritice; nu suntem multi, dar suntem tineri idealisti si al dracu de voinici, satui sa strangem diplome in timp ce ne privim parintii munciti si batjocoriti de diversi parveniti conectati la conductele de bani ale statului. Suntem satui de nevoi, de nemultumire si din ce in ce mai inspirati de faptul ca altii in situatii similare – saraci, frustati de numarul diplomelor si de lipsa unui costum, de lipsa unor haine fara gauri si cipici nedezlipiti – au aratat ca pot aduce cu ei schimbarea, fie si prin haos.

  7. addendum: As aprecia taria (golaneste, numita altfel) de a oferi un raspuns la simpla intrebare „DE CE?!”.

  8. CONSERVATORI ŞI CONSERVAŢI

    Lascăr Catargiu, Petre P.Carp şi Titu Maiorescu
    Au fost trei lideri mari şi neobosiţi conservatori ,
    Deşi ei nu dormeau în Parlament ca Voiculescu
    Pus la conservare de Geoană,Crin şi alţi senatori.

  9. 1.Barbu Catargiu, un premier cu viziune, un om politic excelent de care s-a temut insusi A.I.Cuza (care se pare ca n-a fost strain de asasinatul din iunie 1862)
    2.Titu Maiorescu, o minte lucidă, autorul faimoasei teorii a formelor fără fond, un polemist remarcabil şi un demnitar competent.
    3.Take Ionescu, un orator de primă mână („Tăkiţă-Gură de Aur”), un avocat de succes şi un exemplu de ascensiune socială şi dezvoltare a personalităţii.

  10. dintre toti Titu Maiorescu este simbolul conservatorismului romanesc, insa pot fi amintiti si Alexandru Lahovari, Cantacuzino, Grecianu…oricum m-ati facut curioasa si astept sa vad ce pregatiti

  11. Astăzi am avea însă nevoie de un om ca boierul buzoian Constantin Garoflid care să regândească un fenomen invers pentru combaterea defragmentării terenurilor agricole, o soluţie la fel de inteligentă cu soluţia loturilor de 5 hectare. Dar de unde un astfel de conservator?

  12. Petre P. Carp care, in intreaga sa cariera s-a remarcat în lumea politică românească prin curajul de a-și exprima deschis opiniile indiferent de auditoriu (politicieni, rege, mase).

  13. Domnule Voiculescu ar fi indicat la alegeri sa tineti cont si de sfaturile celor ce va scriu. La alegeri in dezbaterile televizate cu adversarii ar fi indicat sa aveti niste planse cu promisiunile din trecut ale candidatilor si sa spuneti audientei ce au facut si ce nu au facut. Foarte important sa luati interviuri pe strazi de la cetatenii acestei tari si sa isi dea cu parerea despre actuala putere, dar totul sa fie in campanie si la dezbaterile televizate. Cu aceste idei puteti sa aratati oamenilor cat de buni sau nu au fost cei care ne-au condus si de aici lumea isi face o parere. Eu zic ca acest lucru va avea impact mare asupra celor ce voteaza. Mult succes

  14. @ Ilie: Multumesc. Voi tine cont. @ Geta: Felicitari pentru tenacitate, sunteti neobosita. @ Codrin: Primesti in curand de veste. @ Dan: Eu cred ca ati scris constant – pare un job :)…

  15. PUŢINĂ ALGEBRĂ

    V + P + C = V
    P + C = V – V
    P + C = 0
    P = – C sau C = – P

    Concluzii :

    1. Din egalitatea P + C = 0 = V – V rezultă că V a fost anulat (desfiinţat) de un sumă nulă ;
    2.Din egalitatea P = – C (sau C = – P) rezultă că C este egal cu P dar de … sex diferit.

    P.S. Fără legendă .

  16. Erată : În loc de „un sumă” se va citi, evident, „o sumă ” Prezint scuzele de rigoare.

  17. @ Bibliotecaru

    Din punctul meu de vedere, raspunsul meu este negativ dar ma bucura ca aveti o imaginatie bogata . Sa auzim numai de bine !

  18. @ Bibiliotecaru

    De ce va departati te tema acestei postari ?. Apreciez fantezia dv. dar nu fiti …off topic !

  19. @ Dan Doboseriu
    Am înţeles, numai dumneavoastră puteţi fi offtopic aici… :lol:

    Eu sesizam faptul că spunând pe numele mic ciobănaşului penelist, semănaţi confuzie. ;)

    Vă dau şi eu nişte ecuaţii simple:

    EB=TB
    RA=TB
    România=TB
    Universul Cosmic=TB
    Legile universale=TB

    Numai aşa se descoperă cine este TB.

  20. @ Bibliotecaru

    Nu,nu eu sunt offopic ci tot dv. Pentru clarificarea problemei iata legenda : V=Voiculescu, P=Popa, C=Constantin. Acum e limpede din punct de vedere …matematic ? Tema nu era „Lideri conservatori” ? De ce-mi vorbiti de rasa…portocalie?

Comentariile sunt închise.