Cand ma pregateam sa ma las prada entuziasmului depasirii crizei, am citit un material sintetic referitor la evolutia economiilor europene dupa primul trimestru al anului 2011, publicat astazi de Eurostat.

Brusc, entuziasmul s-a transformat in rusine, iar rusinea in revolta. Rusine pentru ca, in functie de cresterea produsului intern brut pe seria ajustată sezonier, cel mai serios indicator al evolutiei economice, Romania este pe antepenultimul loc din Europa. Doar Grecia si Portugalia, state aflate in stare de cvasi-faliment, stau mai rau. Cu o crestere de 0.3% fata de trimestrul I din anul 2010, pe seria ajustata sezonier, Romania are o creste economica de peste 8 ori mai mica decat Bulgaria(care are o crestere de 2.5%), de 10 ori mai mica de Belgia (3%),  de peste 22 de ori mai mica decat Lituania(6.8%) etc.

Si, uite asa, am ajuns la revolta.

Are Bulgaria de 8 ori mai multe resurse decat Romania?! Sunt bulgarii de 8 ori mai inteligenti, mai harnici, mai cinstiti si mai competenti decat romanii? Sau sunt domnii Basescu si Boc de 8 ori mai incompetenti, mai lenesi, mai ineficienti, mai lipsiti de cinste si inteligenta decat omologii lor de la sud de Dunare?

Incompetenta acestui regim politic nu este egalata decat de nerusinarea cu care incearca sa transforme orice margica de sticla intr-un munte de aur.

35 COMENTARII

  1. Degeaba ii subestimam pe bulgari..au dat dovada de multa inteligenta si si-au gandit foarte bine fiecare pas

  2. Domnule Voiculescu. Tocmai v-am vazut pe lista initiatorilor ptr legea privind interzicerea etnobotanicelor. Dvs ati vazut ce-ati semnat sau ati semnat ca primarul? Legea respectiva prevede si ptr trafic si ptr consum pedepse intre 3 si 15 ani de inchisoare. Deci dvs vreti sa aparati tineretul tarii de consumul de droguri trimitandu-l la puscarie? Adica daca un tanar n-a murit de la consumul de droguri, sa nu se bucure prea tare. Si nici parintii lui. Ca n-a scapat inca. O sa-l ajunga bratul lung al legii si o sa faca intre 3 si 15 ani de puscarie ptr ca si-a riscat viata. Mai lipseste sa umpleti puscariile si cu cei care au incercat sa se sinucida dar n-au reusit. In felul asta or sa regrete nereusita si data viitoare or sa faca treaba mai buna. Dvs urati tinerii? Nu credeti ca le e destul de greu sa supravietuiasca in Romania de azi si fara ajutorul dvs?

  3. Mogulule
    Ma asteptam sa vii cu ceva nou si interesant. La emisiunea lui Gadea ai declarat
    ca nimeni nici macar opozitia nu poate scoate Romania din criza. Intradevar nu ai venit cu de un an incoace cu nici o ideie constructiva cu exceptia lupteii impotrivai economiei subterane cu 10.000 de militari. Astfel de propuneri puteu veni de la Tristian Tara sau Eugen Ionescu sau alti maiestrii ai absurdului. Oricum propunerea unei politici matrimoniale tine de un dadaism rafinat.
    Faci mereu pe miratul ca si cum nu toata lumea stie ca Romania este pe ultimul sau penultimul loc in toate . Lista este nesfarsita Romania, pe ultimul loc in UE la colectarea taxelor, inovatie economica, libertatea presei.increderea in banci, integrarea oamenilor cu handicap, numarul de medici pe cap de locuitor, numarul turistilor straini, cheltuelli de asistenta sociala…etc….etc…etc. Asteptam mereu infrigurati ceva noua pe langa critica neconstructiva si promisiune de competenta. Mogulule trezeste-te caci lumea sa saturat de ipocrizie si eterne promisiuni desarte si noi baliverne de Bariera Vergului……. de unde se pare ca te tragi. Mogulule trezeste-te………….

  4. Indiferent de cifrele oficiale… cat timp romanul obisnuit nu va avea o slujba din care sa poata trai decent… poate sa scrie oriunde ca Romania are crestere economica, eu nu cred. Cresterea economica e menita sa ajute populatia tarii respective. Cat timp romanii se vor zbate in mizerie, saracie si boala… cresterile economice scriptice sunt false!!!

  5. …..

    România e pe ultimul loc din Europa la capitolul inteligenţă

    Românii sunt cunoscuţi pentru inventivitatea lor şi pentru faptul că foarte mulţi elevi şi studenţi obţin premii importante la concursuri internaţionale. Dar, conform celor mai recente studii se pare că majoritatea conaţionalilor noştri sunt cel mai puţin inteligenţi din toată Europa, motiv pentru care ţara noastră se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte nivelul mediul al IQ-ului.
    Se pare ca politicienii inclusiv sefii opozitiei Antonescu si Ponta pot fi plasati in aceasta categorie.

  6. mi-e tare treama ca o sa ajungem precum o tara din africa…la asta ne vor duce incompetentii astia de la guvern.

  7. bulgarii au stiut sa-i atraga pe nemti (care au le-au dezvoltat litoralul) si pe chinezi (care vor investi in infrastructura). noi ne-am bazat pe fmi, care ne-a pradat tara.

  8. noi nu avem niciun plan strategic pe termen lung. totul se face pe genunchi. mai rau este ca si aceasta treaba facuta pe genunchi, este realizata de o adunatura de incompetenti.

  9. @DV: Ar trebui sa intrati pe siteurile fiecarui Directorat in parte pentru a vedea alte studii, cu date similare, dar putin mai specializate.Daca ar fi sa luam siteul DG Agri (doar trebuia sa vorbesc si de agricultura :-) ), se gasesc zeci de statistici care spun ca, in aceasta privinta, avem tehnologii (de cultura) invechite din cauza carora nivelul productiei medii este unul din cele mai scazute din UE (spre deosebire de Polonia, sa zicem, care a devenit o adevarata putere).

    Se zice ca romanii sunt mancatori de cartofi, dar..din pacate, noi nu ii producem…Belgia este cel mai mare producator din lume.

    Trebuie sustinuta cercetarea (in acest domeniu – fara apropouri :-) ) pentru a putea avea ce rezultate sa aplicam in practica.

  10. la noi, interesul este focalizat pe furaciuni. pe imbogatire proprie. nu pe dezvoltare, pe constructie.

  11. @ Dan Voiculescu

    OBRAZUL FACE DIFERENŢA

    Că-s mai buni bulgarii e adevărul crunt ,
    Dar motive n-ai destule ca să fii nervos ;
    Căci tu uiţi, se pare, un simplu amănunt :
    Mai bună-i ceafa lată decât obrazul gros

  12. @ Dan Voiculescu

    RUGĂMINTE

    Mogule pune tu,te rog, un punct
    La versul ultim din catren ;
    Căci eu promit să-ţi dau un fruct
    Cules direct din … Eden .

  13. Pro TV n-a redus fondul de salarii cu 40% ca Intact. Adrian Sârbu nu-i bulgar ci roman patriot ca dvs., domnule profesor universitar doctor Dan.

  14. Poate ca bulgarii au gandit iesirea din criza pe termen mediu si lung spre deosebire de guvernantii nostri care iau decizii de azi pe maine, si acelea, in marea lor majoritate eronate.

  15. Situatia economica a Romaniei este foarte grava datorita lipsei masurilor economice eficiente ale actualui guvern.

  16. @ Dan Voiculescu

    Stimate domn,
    Mă uimiţi. Ce are creşterea economică cu resursele, inteligenţa, cinstea şi hărnicia? Creşterea economică se manifestă în urma oportunităţii funcţionării în regim accelerat a economiei. Creşterea economică negativă înseamnă decelerare economică, creştere economică pozitivă înseamnă accelerare economică. Creşterea şi descreşterea economică nu înseamnă automat „bine” sau „prost”, cu atât mai mult nu înseamnă „sănătos” sau „nesănătos”. Ştiţi foarte bine că nu se pot măsura astfel creşterile economice. Pot fi creşteri economice „nesănătoase” cum, la fel de bine, pot fi scăderi economice „sănătoase”. Problema noastră nu este că nu avem creştere economică, problema noastră este că s-a destructurat foarte mult economia şi (chiar şi mai grav) că economia continuă să se destructureze. Sectoarele economice sunt pe butuci şi nimeni şi nimic nu pare să înfiinţeze ceva în România. Suntem o ţară mare, avem nevoie de o fabrică de tractoare, combine agricole, camioane, locomotive, vagoane, utilaje tehnologice pentru construcţii, institute de cercetare… şi sute şi mii de astfel de lucruri. Or la noi s-au desfiinţat ca neperformante, energofage, periculoase… dar nu s-a mai construit nimic în loc, importăm şi cuiele. Problema noastră nu este că suntem pe plus 0,6% sau -0,6%, problema este că românii, după 21 de ani de la revoluţie, încă nu şi-au constituit îndeajuns de mult capital pentru a reconstrui economia României. Astăzi economia României înseamnă funcţionarea unui capital străin (cu externalizarea profiturilor), un sector al comerţului şi el dominat de capital străin şi un sector al serviciilor dominat de un capital străin. „Capitalul” românesc este investit în vile de lux, maşini, vacanţe exorbitante, haine… În loc să fim o ţară de capitalişti noi suntem o ţară de milionari. Prima nevoie pentru restructurarea economiei este reînfiinţarea capitalului românesc, reînfiinţarea sectoarelor industriale. Abia după aceea putem vorbi despre revenirea economiei româneşti.

    Părerea mea. Dumneavoastră ce părere aveţi?

  17. ANIVERSARE

    Astăzi mogulul împlineşte 2 ani de blogging . Iată cum evaluam şansele sale ca blogger cu o lună înainte de aniversare,în comentariile mele de la postarea din 15 aprilie 2010 intitulată “ Încă un an “, poz.12 si poz.19 :

    12
    Dan Doboseriu Says:
    aprilie 15th, 2010 at 10:53 pm

    SANSELE MOGULULUI CA BLOGGER

    1.Varianta cea mai pesimista :
    Chiar de vei fi profesionist ,
    Dar blogul nu-ti va rodi poame,
    Eu iti prevad destinul trist
    Caci vei muri de …foame.

    2.Varianta pesimista dar nu fatala :

    De nu vei scoate bani din blog
    Si nu vei suge de la doua mame,
    Tu vei trai ca ursul in barlog,
    Din seu. Nu vei muri … de foame.

    3.Varianta pesimista dar cu solutii :

    De nu vei fi un bun profesionist
    Si nu vei scoate din blog bani,
    Promit sa fac o cheta de la fani,
    Decat sa vad …mogulul trist.

    4.Varianta optimista :

    Mogule,tu vei castiga multi bani
    Ca blogger,suntem convinsi;
    Vei da din ei si la dusmani,
    Caci tu-i iubesti … pe cei invinsi.

    5.Varianta cea mai optimista:

    Ca blogger, esti deja celebru,
    Urmeaza sa castigi multi bani;
    Prevad lui Zeus viitor tenebru ,
    Caci vom deveni cu toti … motani.

    19
    Dan Doboseriu Says:
    aprilie 16th, 2010 at 7:17 pm

    Iata si o alta SANSA a MOGULULUI ca BLOGGER :

    6.Varianta cea mai profitabila dar mai putin fayr-play :
    Pana la anu’-n mai, tu poti sa faci minuni,
    Valoarea blogului de – o imparti in actiuni,
    Si,ca serios profit sa scoti din orice sursa ,
    Coteaza-ti blogul de pe acum la …bursa !
    (Pe fanii tai fideli sa-i tragi astfel in cursa)

    Acum las sărbătoritului plăcerea de a-şi face bilanţul în urma celui de-al 2 lea an de blogging şi să tragă concluziile de rigoare . Eu mă mulţumesc de această dată să fac doar câteva atenţionări (pe care, deşi sună prea grav, le numesc, totuşi ,avertismente), recomandări şi pronosticuri. Iată-le :

    AVERTISMENTE

    1.Varianta reformistă

    Degeaba scrii pe blog dacă nu faci reforme ,
    (Adică să dărâmi şi tu ce alţii-au construit)
    Uitând de tva redus şi de pensiile conforme
    Cu promisiunile lui Zeus … când ne-a ciuruit .

    2.Varianta penală

    De-i mai ataci pe blog, vor să te-nhaţe
    Şi vei fi coleg cu Vântu, pentru injurii
    Aduse întâiului bărbat pestriţ la maţe ,
    Cu ochii orange şi violet în cerul gurii .

    3.Varianta reproductivă

    Dacă-i zgândări ca pe bube, ei se-nmulţesc ,
    Deci mai uşor cu blogul şi fii atent ce spui !
    Căci mi-a zis Cristoiu şi ţin să-i mulţumesc :
    Precum găina din Paşcani,Cocoşul naşte pui .

    4.Varianta orange

    Oricât de bun manager ai fi tu bătrâne ,
    De n-ai blog orange, nimic n-ai să câştigi
    Decât mult respect şi mai puţină pâine ,
    Că n-o să umble Javra-n coadă cu covrigi .

    5.Varianta mioritică

    Băsescu şi cu Boc au spus că vor să te omoare
    De mai scrii pe blog şi n-o lua ca pe-o palavră ;
    Ca vice-lider la Senat ar pune-o pe Elena Soare ,
    Deci cheamă-ţi ş-un câine dar să nu fie … Javră !

    RECOMANDĂRI

    1.Varianta nonviolentă

    Ar fi bine să nu-i muşti si să nu dai cu parul ,
    Urmând proverbul “vorba dulce mult aduce”;
    Deci, pe blog, pune-ţi în valoare numai harul
    Şi atacă-i doar fairplay,cu“vorbele de dulce”!

    2.Varianta violetă

    De le-ai cânta pe blog de inimă albastră ,
    Tot nu vei fi iubit căci nu eşti portocaliu ;
    Ţi-aş sugera cu violet, ca irişii-n glastră ,
    Să-ţi boieşti un pic puloverul cel vişiniu .

    3.Varianta termică

    Ca blogger, tu ai avea o şansă foarte mare ,
    Dacă vei vinde blogul acesta Elenei Udrea ;
    Căci scriind pe-al ei,te vei încălzi la”Soare”
    Deşi, rece pe vecie, ea mai mult te-ar vrea .

    4.Varianta biblică

    Dacă-ţi dă Puterea într-o zi o palmă ,
    Spune ”mersi”şi nu-ţi mai fă necaz
    Stând blând, precum o slugă calmă,
    Dar iute să le-ntorci … şi celălalt obraz !

    5.Varianta asiguratorie

    Ca să nu-ţi confişte banii şi să n-ai un leu
    Cu care să achiţi măcar maşina zburatoare
    Tu să-ţi transferi toţi banii în contul meu
    Căci sigur ţi-i voi da-napoi …data viitoare .

    6.Varianta promoţională

    Ca să-ţi promovezi şi blogul pe Antena 3 ,
    S-o angajezi, urgent, moderator pe d-na Pora ;
    Iar Badea,Gâdea,Ciutacu şi alţi”derbedei”
    Să prezinte vremea, la RTV, ca … d-na Nora .

    PRONOSTICURI

    1.Varianta pesimistă

    Degeaba tu pozezi într-un mogul din cela rău ;
    Dacă n-o să cânţi pe blog din strună la Putere ,
    Vei fi un fel de Boc la USL, adică doar lătrău ,
    Şi bani n-ai să câştigi, nici măcar … de-o bere .

    2.Varianta optimistă

    De te gândeşti să dai la pace cu Puterea ,
    Pe blog făcând, ca Boc, pe-a măscăriciu’
    Mari şanse ai avea ca să-ţi măreşti averea
    Şi primu-n top să fii în locul lui Patriciu !

  18. VOICULESCU LA ORA ADEVARULUI .
    Abia in 2050 economia Romaniei va reveni la nivelul anului 1989.
    Aceast pronostic CIA depaseste statisticile guvernamentale dinainte crizei care declarau ca in 2025 Romania va recupera prabusirea economica si va reveni la nivelul de dinainte de 1989.In contextul in care se traieste mai prost decat sub Ceausescu ce conteaza o crestere sau o scadere de cateva procente. Limbajul de lemn a lui Voiculescu este depasit doar de gandirea sa de lemn.
    Sub comunism În industria românească existau unele întreprinderi moderne, cu dotare la nivelul tehnicii mondiale. De exemplu, rafinăria de la Midia Năvodari care abia fusese dată în funcțiune, Întreprinderea de Mașini Grele București (IMGB), uzinele de utilaj petrolier din Ploiești, întreprinderea ARO din Câmpulung Argeș (unde se fabricau mașini de teren), Uzina de Tractoare Brașov – cu o piață externă foarte mare (din Africa și Asia până în America Latină etc). În 1989, România avea cea mai mare suprafață agricolă irigată din Europa, renumite combinate de carne de pasăre ( Piatra Neamț, Bacău, Crevedia) și de porc ( CONTIM – Timișoara) etc. etc.
    Printr-o politică înțeleaptă, asemenea întreprinderi puteau fi lesne modernizate, deoarece statul român avea circa 3.5 milioane dolari în rezervă, iar prin dezvoltarea producției și stimularea exportului, prin cooperarea cu mari firme străine s-ar fi realizat o trecere pozitivă de la economia de stat centralizată, la economia de piață.
    VREM SA AFLAM PE ACEST BLOG CUM VOICULESCU VA SCOATE TARA DIN PRAPASTIE. SMECHERIILE DE BARIERA VERGULUI NU MAI TIN PENTRU MULTA VREME. PENTRU VOICULESCU INCEPE SA BATA ORA ADEVARULUI

  19. stupid si irelevant topicul . asta e mentalitate de balcanica nu? noi ne schimbam prin propriile forte nu cautand de oua prin curtea vecinului . dezamagitor post inca o data …

  20. Bulgaria are lideri de 8 ori mai patrioti.

    In continuare va intreb „De ce?!”, domnule Voiculescu. :)

  21. Motto : Plânge Jon* ca şi Strauss-Kahn, / curve din acelaş clan !

    CATREN SEXUAL-FMI

    Lui Dominique Strauss-Kahn, ce ironie dregii mei,
    vă vine-a crede : să i se tragă chiar de la FeMeI.
    Obişnuit să ia cu japca, o jună menajeră îl lovi în plex
    pentru un sex forţat ; acum bătrânul a rămas perplex !

  22. M-am tot gandit la acest subiect… si va scriu o particica din proiectul la care inca lucrez…

    Romania se afla inca inca la nivelul luptei pentru supravietuire – lupta pentru nevoile fundamentale. Lumea se calca in picioare la promotii iar noi investim sali de sport. Cum vor putea acei parinti sa isi trimita copii la sport cand ei abia au bani pentru hrana, facturile de gaz,curent si cablu tv? Cum vor face acei oameni turism?

    Suntem cu totii revoltati…

  23. DV scria in 1999 in cartea :”LUPTA cu noi insine” (facand o referire la primii 10 ani de tranzitie).
    – De 10 ani guvernele Romaniei nu fac altceva decat sa mimeze reforma.
    -Nu incape nici o indoiala ca decizia de falimentare a BANCOREX, cea mai mare si cunoscuta banca a statului roman din ultimii 50 de ani, a apartinut FMI si Bancii Mondiale, care au conditionat acordarea unor imprumuturi de retragerea licentei Bancorex.

    S-au mai schimbat un pic intre timp lucrurile: RECENT de o luna de zile uzina HIDROMECANICA BV a fost daramata complet. Mai stiti ceva de ROMRADIATOARE? -demolata complet. Pe locul uzinei TRACTOARE BV (daramata in intregime) se va construi un centru comercial.
    ROMAN Brasov e si ea pe butuci. Ma mir totusi cum de mai rezista ELECTROPRECIZIA Sacele…(probabil pentru ca e in maini private)…Fabrica de Scule Rasnov – pe butuci….

    DV scria in cartea sa referitor la relatia cu FMI
    – Chiar daca nu se recunoaste oficial, incetarea asistentei din partea FMI certifica, de facto, capacitatea politica si manageriala a celor care conduc tara.Chiar daca pare cinic, aceste organizme au tot interesul ca aceasta relatie sa dureze, la infinit, pentru ca si veniturile lor in timp vor avea aceeasi intindere.

    Conform statului FMI, punctul I:”FMI acorda tarilor membre credite pe termen scurt si mijlociu, in vederea reducerii dezechilibrelor temporare, FARA CA ACESTE TARI SA RECURGA LA MASURI CARE AR PUTEA IMPIEDICA ASUPRA PROSPERITATII NATIONALE SI INTERNATIONALE.

    ASTEA AU FOST ZISE IN ANUL 1999.

  24. Va rog sa-mi stergeti comentariul de la pozitia 16 daca puteti.
    Dintr-o greseala a mea au aparut cele 2 comment-uri.
    Va multumesc !

  25. …………………………Bucure ti Dan Voiculescu Romania are o cre tere economic de opt ori mai mic decat Bulgaria …………. Cu o cre tere a PIB de 0.3 fa de primul trimestru din 2010 pe seria ajustat sezonier Romania are o evolu ie economic de peste 8 ori mai mic decat Bulgaria care are o cre tere de 2.5 de 10 ori mai mic decat Belgia 3.0 de peste 22 de ori mai mic decat Lituania 6.8 etc. Sunt bulgari de opt ori mai inteligen i mai harnici mai cinsti i i mai competen i decat romanii?

Comentariile sunt închise.