”Tratatul de la Trianon apare tuturor românilor, si îndeosebi celor din Ardeal, ca o consfintire a unei ordini de drept mult mai redusa decât aceea pe care veacuri de convietuire si suferinte comune au sapat-o în constiinta istorica a neamului nostru. De aceea, în chip firesc, în opinia noastra publica, Tratatul de la Trianon evoca mai curând ideea unei completari decât ideea unei amputari.”

Nicolae Titulescu

Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a lansat în on-line – cititi aici – o ”provocare” la adresa Tratatului de la Trianon. Care ”îi displace”, deci primeste un ”dislike”. Care constituie pentru el un act de forta si ”desconsiderare”. Si care ar trebui tratat la fel – cu un ”Trianon dislike” – de toti cei care refuza ”să uite”.

Prin intermediul Tratatului de la Trianon – reamintesc – s-a consfintit pe plan international decizia majoritătii masive a populatiei din Transilvania: noi suntem parte din România. Decizia s-a bazat pe principiul autoderminării nationalitătilor, puternic sprijinit de presedintele american Wilson – si a fost asumată si garantată de statele semnatare. Doar Hitler, doua decenii mai tarziu, a mai dat un dislike Tratatului de la Trianon. Pe atunci se numea putin diferit: diktat

Respectând dreptul la opinie al domnului Csaba si în virtutea dreptului la diversitate pe care chiar el îl invocă, as dori si eu să-mi manifest opinia în raport cu Tratatul: mie îmi place!  Si as vrea să le propun tuturor celor din blogosferă o modalitate de a spune acelasi lucru – dacă doresc să o facă.

Acest banner poate fi descărcat si afisat de orice doritor pe bloguri, pe Facebook etc.

Tratatul de la Trianon poate fi citit aici.

35 COMENTARII

  1. Domnule senator, ma tem ca daca vom afisa aceasta insigna pe site-uri, pe profilele publice nu vom face altceva decat sa le dam apa la moara. Sa ii lasam sa creada ca istoria poate fi modificata prin intimidare. Istoria a fost deja, nimeni nu mai poate modifica. Individul acesta nu conteaza, este doar un oarecare ce-si exprima o parere. Asa cum o fac si eu si atatia altii. In momentul in care ar fi (iar) angajat al statului sau ar recurge la acte precum precedentul (spanzurarea papusii cu chipul lui Avram Iancu) ar trebui sa fie pedepsit. Pana atunci… are doar o opinie, cum ati spus si dvs. Eu personal as fi mai interesata de ce masuri ia statul roman cu privire la reprezentanta de la Bruxelles a Tinutului Secuiesc- ala e un fapt, restul sunt pareri.

  2. HUNGARIAN MANIFESTO-
    APEL ADRESAT CONCETATENILOR MAGHIARI, PENTRU A SE UNII CU ROMANII
    PENTRU A SALVA TARA DELA DEZASTRU, INAINTE DE A FI PREA TARZIU, PENTRU NOI TOTI!

    Am crezut intodeauna ca romanii si ungurii pot trai impreuna in pace. Inainte de revolutie
    dupa absolvirea facultatii, am lucrat la televiziune si la principalele studiouri de film din Romania.
    Intre operatorul de film Horvath si ceilalti cineasti nu am simtit nici o diferenta. Ne certam intre noi, dar uniti prin ura impotriva lui Ceausescu,….. am fost impreuna si frati.
    Acum cateva ore un fost coleg ma sunat la telefon si mi-a spus un mare
    adevar. ” fiecare om ,fiecare natiunile are bune si rele dar nimeni nu a indraznit sa spuna vreodata despre unguri ca sunt lasi sau lipsiti demnitate …..dar m-am inselat…… Voi prin alesii dumneavoastra mentineti la putere pe Basescu !
    Parlamentarii vostrii cu 6% din voturi sunteti principalii vinovati pentru razboiul care sa declarat nu numai impotriva romanilor ci impotriva tuturot cetatenilor acestei tari.
    Da domnilor maghiari peste capul vostru mafia maghiara si mafia romana si-a dat
    mana . Asa numita autonomie nu va izoleaza sau rezolva problemele. Bugetarului ungur ca si bugetarul roman i se reduce la fel salariul . Pensionarii din Tinutul Secuiesc au ajuns cersetori la fel ca romanii . Nu cred ca este vreo deosebire intre copilul maghiar sau copilul roman, care plange……. de foame. Cu ce va ajuta daca istoria se invata in limba maghiara, cat timp ce prezentul si genocidul indreptat impotriva tuturor se invata in limbajul hotilor , manelistilor si vanzatorilor de neam.?
    Desi unii nu vor sa recunoasca voi sunteti cei care, cu un curaj nebun ati aprins la Timisoara, flacara revolutiei din 1989. Din pacate flacara sa stins si prin alesii vostrii faceti azi jocul comunistilor si securistilor impotriva carora v-ati ridicat impreuna cu romanii.
    Am citit nu demult un articol in care se spune ” Dragi compatrioti, dragi romani, fiti unguri! ”
    …..aratati acelasi curaj si demnitate macar pentru o zi. Pentruca mi-a crapat obrazul de rusine nu ramane decat sa intorc foaia si sa va spun Dragi compatrioti, dragi ungurii, fiti romani! Sau cu alte cuvinte unitiva ,asigurand nu nimai painea de toate zilelele , ci si viitorul copiilor vostrii !
    Citesc sau urmaresc pe micul ecran sute de mii de solutii , frectii la un picior de lemn de a iesi din criza si prapastie. Solutia este simpla si unica : Pe langa romani un milion de unguri pe strada!
    Acum cateva minute am citit si recitit de zeci de ori un articol extraordinar care se termina spunand RIDICĂ-TE GHEORGHE, RIDICĂ-TE, IOANE!
    Nu ramane decat sa extrapolez spunand:
    RIDICA-TE GHEORGHE , IOSCA, ION SI PISTA !!! RIDICAT-VA ODATA PENTRU NUMELE LUI DUMNEZEU ,,,,,,,,,
    Robert Horvath DEVA Cineast USA
    http://devanewyork.blogspot.com/
    
http://www.devagallery.com

  3. Despre tezaurul documentelor romanesti de la Budapesta pentru care ungurii au infiintate o arhiva separata in 1875, la 8 ani de la anexarea Ardealului la Ungaria, nimeni dintre alesii romanilor nu mai graieste nimic.
    Sa nu ne suparam,sa nu deranjam cumva nationalitatea conlocuitoare maghiara…
    http://www.partidulcivicmaghiar.com/Articol.asp?ID=211 .
    Ei stiu istoria de care au nevoie noi nu.

    Va multumesc pentru demersul Dv. !

  4. TRATATUL DE LA TRIANON
    MIE CA UNGUR NU-MI PLACE TRATATUL DE LA TRIANON DAR CA CETATEAN AL ROMANIEI AL RECUNOSC. CONTINUA ASMUTIRE A ROMANILOR IMPOTRIVA UNGURILOR SI INVERS NU FACE DECAT JOCUL POLITICIENILOR.
    ESTE O DIVERSIUNE PENTRU VOTURI SI SIMPATIE. UNGURII POT SI TREBUTRAIASCA IN PACE CU ROMANII. DE LA VOICULESCU MA ASTEPTAM LA MAI MULT.

  5. Oana, tipul asta de atitudine nu face bine deloc. Ei iau atitudine, spanzura marionete, arunca in noi cu mizerie si noi ce facem? Nimic. Ba chiar ii aprovizionam cu noroi, ca sa aiba cu ce arunca in noi. Ne place sa ne plangem… suntem un popor de „nu-i” si „n-am”. Am blamat manele 20 de ani si acum Florin Salam canta cu Bregovic. E timpul sa mai ia cineva atitudine!

    Normal ca ne place Trianon!

  6. @ Bogdan: dupa cum am si comentat prima oara pentru actul spanzurarii marionetei trebuia pedepsit. Si nici acum n-ar fi tarziu. Dar nu-l poti blama pentru ca are o opinie. Desi nu-mi place opinia lui, e in egala masura indrituit sa si-o exprime, in calitatea sa de particular. Repet, nu ca oficial al statului (maghiar sau roman) si numai cat timp ramane la vorbe. Pentru fapte ar trebui urmarit de justitia din Romania.

  7. @ Oana – nu, nu trebuia pedepsit pentru actul spanzurarii marionetei. Trebuia pedepsit pentru ofensa adusa unei tari intregi, pentru ofensa adusa celor prin ale caror vene curge sangele lui Avram Iancu. Dar noi ne resemnam. Asta spuneam si mai devreme; suntem un popor de resemnati. Vorbele pe care o sa le auzi de la noi cel mai des sunt „nu-i”, „n-am” sau „las-o ba ca merge asa”. Si ne multumim sa ii privim cum isi arata coltii la noi. Daca sunt atat de nemultumiti de Romania, de ce nu se intorc inapoi in Ungaria? Pentru ca nici acolo nu-i acasa pentru ei! Asa ca ar fi mai bine sa se adapteze aici, iar noi ar fi mai bine sa luam atitudine. Uite ca, desi nu imi place asta, incep sa sun ca cinematograficianul nostru:))

  8. @Oana
    @Bogdan

    Reprezentantii cetatenilor din tara noastra nu au fost in stare sa ia o atitudine demna nici in fata europarlamentarului care pe vremea cand a fost ales in acea functie avea cetatenie romana -laslo tochesh- iar acum are cetatenie ungara si ma intreb la ce-i mai foloseste cea romana…? Sa poata sa-si bata joc de cei alaturi de care a facut cel putin armata daca scoala nu ????
    Suntem europeni,am fost inaintea ungurilor si….am uitat… :)
    Si cine-si bate joc acum de natiunea romana ? Cei carora nu li se dau replici mai inteligente si mai dureroase decat a lor.
    tochesh a spus ca pentru el ziua de 1 Decembrie este zi de doliu pentru ca e Ziua Nationala a papa-lapte de noi, cetatenii romani.- asa am inteles eu, nu e chiar citat…

  9. @ Dan Voiculescu

    MUSTRARE SCRISĂ

    Prea-i respecţi opinia lui Sogor Csaba
    Căruia nu-i place Tratatul de la Trianon ,
    Căci el pe Ardeal ar vrea să pună laba
    Şi de glumeşti mogule, nu prea ai rezon .

  10. Mda…cu pasi mici dar repezi, ungurii incep sa-si duca la indeplinire intentiile pe care le au in legatura cu Harghita si Covasna. Si in plus, PDL-istii le creeaza conditii mai mult decat favorabile. L-am auzit de dimineata pe Flutur bombanind ceva legat de desfiintarea judetelor si impartirea Romaniei pe regiuni.O astfel de masura, aplicata aiurea, nu ar fec decat sa creeze o ocazie mult asteptata de catre unguri.

  11. Fie ca le place, fie ca nu le place, ungurii nu au alta solutie si trebuie sa respecte tratatul de la Trianon.

  12. Eu cred ca acesti indivizi ordinari o cauta cu lumanarea ,ar fi cazul ca si extremisti ROMANI sa revendice toata Ungaria, doar asa pentru ca nu le este bine si cauta scandal , ba chiar ar trebui expulzati din Uniunea Europeana pentru toate mizeriile pe care le incearca in ultimul timp .
    Basescu ar trebui spanzurat pentru tradare de tara este cea mai jegoasa creatura ce a existat vreodata in Romania .

  13. Observ cu uimire ca e la moda radicalizarea. Daca se poate pe teme de pe facebook- la ce la like, respectiv dislike, cate cineva. In schimb pe niciunul dintre acesti radicali romani nu l-am auzit sa se indigneze referitor la fapte-cum ar fi reprezentarea la Bruxelles a Tinutului Secuiesc, de catre unguri. La ce masuri s-au luat sau se vor lua. Tineretului roman internautic ii place cu vorbe. Ar prefera sa-l atace pe unul ca a scris nu stiu ce idiotenie pe facebook iar pentru cazuri grave, care chiar aduc atingere suveranitatii statate nu se indigneaza. Sper doar ca romanasii vor intelege mai devreme sau mai tarziu ce cu adevarat grav si ce e doar o perdea de fum menita sa ascunda fapte!

  14. @Aron Raluca:
    Totusi este ferm in nerecunoasterea statului etnic Kosovo.
    Oscileaza intre atitudine ferma si veselie euforica,pierzand esentialul in acel „rad eu de mine primul pentru a nu suferi cand rad mai apoi ceilalti” si ma intreb ce fenomene stranii il fac sa aiba astfel de oscilatii,presedinte al tarii mele fiind… :(
    Eu zic ca spanzurat ar fi trebuit sa fie iliescu sau cel putin judecat si propus pentru asta.
    Dupa fiecare guvern pesedist prezidat de el tarii i-a fost greu.
    Dar totul e tardiv.

  15. […] Mie îmi place Tratatul de la Trianon Europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a lansat în on-line – cititi aici – o ”provocare” la adresa Tratatului de la Trianon. Care ”îi displace”, deci primeşte un ”dislike”. Care constituie pentru el un act de forţă şi ”desconsiderare”. Si care ar trebui tratat la fel – cu un ”Trianon dislike” – de toţi cei care refuză ”să uite”. […]

  16. @Invatatorul:

    ti-as putea da multe motive, unul fiind de exemplu subminarea economiei nationale, dar prefer sa nu te bag in seama !

  17. Domnu Sogor Csaba are dreptul la o opinie. E o opinie idioata dar are dreptul la ea. Noroc ca tratatele nu se schimba dupa cum viseaza unii noaptea. Tratatul e in mare masura respectat, in zilele noastre. Cu mici exceptii. Unele articole nu au fost respectate in trecut.

    Mai exact:

    ARTICLE 47.
    Roumania recognises and confirms in relation to Hungary her obligation to accept the embodiment in a Treaty with the Principal Allied and Associated Powers such provisions as may be deemed necessary by these Powers to protect the interests of inhabitants of that State who differ from the majority of the population in race, language or religion, as well as to protect freedom of transit and equitable treatment for the commerce of other nations.

    Aici e de discutat. Incape de o autonomie. Domnul Stan a avut saptamana trecuta in emisiunea sa o pledoarie pentru autonomia secuiasca. Tocmai pe baza acestui tratat. Ar fi bine pentru oricine din Romania interesat de subiect sa ii asculte parerea pentru ca e vorba de o parere avizata.
    Nu cred ca ar fi rau pentru Romania ca secuii sa aiba autonomie. De facto, ea chiar exista si e in efect. Din mai toate punctele de vedere. Ca nu foloseste la nimic e complet altceva. Nu o sa prospere secuii mai bine si nici romanii nu vor fi mai saraci decat in situatia actuala.

    ARTICLE 57
    All persons born in Hungarian territory who are not born nationals of another State shall ipso facto become Hungarian nationals.

    Asta Ungaria nu prea il respecta. Nici in ziua de azi. Ma rog, si aici e de discutat. Daca se naste vreun copil in Ungaria si parintii nu au cetatenie… n-ai decat sa te duci in tara de origine sa il inregistrezi.

    Iar in privinta bannerului… mare diferenta intre asta si harta Regatului Ungariei lipita la sepcalie, pe autoturism sau imprimata pe tricou nu e. Foloseste la ceva? Doar la inflamat creierele si asa prea incinse, aia sigur.

    O sa mai treaca si generatia asta degeaba, se pare, si tot prosti or sa ramana si ungurii si romanii.
    Mai un „cigany cigany”, mai un „ba p-a-matii bozgore”. Si tot asa…
    Bine zicea un mare roman „Si cu asta… ce-am facut?”

  18. @ V :
    Cetateanul respectiv, shogor ciobo, cat timp este europarlamentar, trebuie sa-si controleze parerile !
    Faptul ca FACIAS a deschis actiune in justitie si contra lui, ma bucura intrucat si eu consider ca creeaza disconfort psihic cetatenilor romani, fiind chiar o forma de abuz psihic ceea ce fac europarlamentarii udemere.

  19. […] la care nu vreau să mă refer… Ce mi s-a părut mie interesant în tot acest iureș, a fost reacția unui blogger politic din România, nimeni altul decât ”conservatorul” Dan Voiculescu… el a postat un articol în care a […]

  20. Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920
    ROMANIA FURA TRANSILVANIA
    1920 TRIANON 90 DE ANI :(

Comentariile sunt închise.