Adevaratul test pentru un barbat nu se vadeste atunci cand joaca rolul pe care si-l doreste chiar el pentru viata sa, ci atunci cand joaca rolul pe care i l-a ales destinul.

O fraza condensata a scriitorului Havel, care rezuma impecabil viata omului de stat Havel. Din acest punct de vedere, un singur lucru merita spus acum: Vaclav Havel e unul dintre putinii intelectuali care nu si-au ratat nici macar cu o secunda intalnirea cu destinul.

Poate si pentru ca era de parere – atat de ciudat pentru precaritatea orientata a zilelor noastre – ca „e intotdeauna ceva suspect la un intelectual aflat de partea invingatorilor „.

32 COMENTARII

  1. REVOLUTIE DE CATIFEA …..REVOLUTIE SINGEROASA
    Comparati pe Iliescu cu Havel si veti gasi raspunsul dezastrului nostru.
    Revolutiile din estul Europei au fost anti- comuniste. Cea din Romania a fost
    anti Ceausescu si creiarea unui socialism cu fata mai umana si mai multa paine
    unt ,si zahar. Acest concept tine in frau societatea romana de astazi.
    Statul care are grija de tine avand in frunte un tatuc ….de tipul lui Basescu sau altora ca el.

  2. ÎN SOMN SPRE VEŞNICIE

    Azi ceasul n-a sunat a deşteptare,
    Lăsând pe Havel în eternă hibernare.
    De-ar fi ştiut ăst revoltat de catifea,
    Aseară-ar fi-nghiţit o oală cu cafea.
    A încheiat o viaţă agitată, cu onoare.
    (Un vertical şi mare scriitor nu moare).
    Nici Moartea n-a putut să îl trezească,
    Uitându-l pe vecie-n pace să trăiască.
    Îl rog pe Bunul Dumnezeu să-l ierte,
    Şi pentru ce făcut-a rău, să nu îl certe !

  3. BOCET

    Îl plâng pe Vaclav Havel, cehii si slovacii ,
    Căci, patriei lui, i-a fost fidel ;
    La fel de mult, românii îl bocesc, săracii,
    Căci ei n-au avut … un Havel .

  4. @ Dan Voiculescu

    Fraza de mai sus a domnului Havel este de fapt, nu o condensare, ci o dezvoltare a numai cinci cuvinte…

    Moise către Dumnezeu: „Iată, eu mă voi duce la fiii lui Israel şi le voi zice: Dumnezeul părinţilor voştri m-a trimis la voi… Dar de-mi vor zice: Cum Îl cheamă, ce să le spun?” Atunci Dumnezeu a răspuns lui Moise: „Eu sunt Cel ce sunt (Ieşirea – a doua carte a lui Moise, capitolul 3:13-14)

    În momentul în care fiecare dintre noi vom reprezenta ceva prin noi înşine şi nu prin ceea ce spune altcineva că suntem, lucrurile se vor schimba esenţial.

    Domnule Voiculescu,
    La Antena 3 a început o canonadă mediatică asupra PDL-Băsescu.

    Stimate domn,
    Acest tip de canonadă nu va face niciodată dreptate, nu va trezi niciodată adevărul (plecând de la presupunerea că acest lucru se urmăreşte). De ce? Pentru că acea parte a celor care cred cele ce le spuneţi va fi mai virulentă, în timp ce cealaltă parte, cea care nu crede cele ce le spuneţi, va fi mai virulentă… Cu alte cuvinte toată lumea „civilă” care are o implicare în opinia politică va fi mai virulentă, oamenii vor fi mai virulenţi unii împotriva altora.

    Oamenii nu au de ce să se implice politic, oamenii trebuie să-şi vadă propria viziune politică, o viziune egală cu o unitate, un om egal cu un vot. Cât timp oamenii nu vor fi slujiţi de politică ci, dimpotrivă, vor fi chiar ei slujitori direcţi sau indirecţi ai politicii, nu se va întâmpla nimic în această lume.

    Dacă vă doriţi democraţie, atunci trebuie să învăţaţi pe români să fie politicieni pentru ei însăşi.
    http://bibliotecarul.blogspot.com/2010/12/14-am-nevoie-de-10-milioane-de-romani.html

    Dumnezeu ne-a lăsat 17 versete care conţin 10 legi ce definesc toate regulile sociale posibile. Iisus a sintetizat toate cele 17 versete într-un singur cuvânt, IUBIRE. „Omenirea” a făcut câteva tone de hârţogăraie ca să facă lucrurile „mai bune”, asta pentru că politicienii s-au jucat „de-a Dumnezeu” vrând să fie ei însuşi dumnezeii unei lumi noi. După ce s-a constatat eşecul, vinovaţi se pare că sunt tot popoarele care au fost supuse subjugate de falsa raţiune.

  5. E bun si Havel asta de dat exemplu! Dana Grecu ne spunea intr-o emisiune ca ne doteaza astia cu milioane de biciclete? Bestial! Mi-am facut si planuri de reducere a cheltuielilor pentru transport! Eu vreau sa primesc bicicleta promisa de uluitoarea prezentatoare.

  6. @ cezaringinerfizician

    Ce legatura o fi avand Dana Grecu cu Havel ? Sau ce legatura o fi avand moartea lui Havel cu planurile tale de reducere a cheltuielilor de transport ? Bati campii bai fizicianu’ lui peste prajit. Te-ai prostit de tot de cand stai degeaba in loc sa muncesti.

  7. @ Bibliotecaru

    „Dacă vă doriţi democraţie, atunci trebuie să învăţaţi pe români să fie politicieni pentru ei însăşi.”

    „…politicienii s-au jucat “de-a Dumnezeu” vrând să fie ei însuşi dumnezeii unei lumi noi.”

    Sunt perfect de acord cu ideile dv. însă am o mică rugăminte : înlocuiţi in textele citate, „ei însăşi” şi respectiv „ei însuşi” cu „ei înşişi”.
    Vă urez toate cele bune.

  8. @ Bibliotecaru
    Prea multe carti citite si neintelese. Lasa Vechiul Testament in pace ….nu te preocupa de Noul Testament si fa-ti Testamentul. Dumnezeu a dat omului creier sa gandeasca si apoi sa posteze pe bloguri.

  9. @Demostene,

    Cu parere de rau , in ultimii 20 de ani Romania nu a avut leaderi de talia lui Havel sau Walesa.
    Iliescu nici nu ar trebui amintit aici. E o „comoara” pentru poporul roman.

  10. @Demostene

    ….Si nici mari economisti reformatori de talia lui Leszek Balcerowicz….doar amatori, servili politicului, niste fricosi.

    Poate se incumeta cineva pe blog sa numeasca un economist in Romania care a pus bazele reformelor economice sanatoase in Romania dupa anul 1989.

    In Romania pentru partidele venite la putere a fost ca la un chef in care fiecare vine cu ce are mai bun….unul aduce un boltar, atul o caramida din lut, unul mai ecologist – caramida din paie si balegar)…altii au venit cu mainile in buzunare sa vada ce se poate lua acasa la un „after party”..si in concluzie – o Casa sanatoasa nici pana acum nu s-a construit.

    Imi pare nespus de rau ca in Romania actuala nu exista alternative viabile, sanatoase la situatia politica existenta in prezent. Niste aventurieri…:(

  11. I am from the Czech Republic but i live in Brasov. For me, Havel was like a father. The father of our nation. The person who fought against communism. A true leader. But I’ve noticed that in Romania, your President it’s not a leader. He’s only a demagogue.
    Jiri R.

Comentariile sunt închise.