Timp de 50 de ani, toate statele din Europa Occidentala s-au dezvoltat sustinut asumand cote generoase de deficit bugetar. In limite rezonabile, deficitul este o forma benefica de autofinantare a investitiilor in economie.

Un stat sarac opteaza pentru dezvoltare. Un stat bogat opteaza pentru stabilitate.

Dupa 50 de ani de dezvoltare neintrerupta, finantata, in principal, prin deficite bugetare generoase, “garantate” de productivitatea muncii si un management macroeconomic eficient, cele mai puternice state europene opteaza astazi, in mod natural, pentru stabilitate. Este o strategie defensiva, prin care isi protejeaza standardul actual de viata, ajuns la un nivel foarte ridicat. Din pacate, economia noastra nu se compara cu economiile dezvoltate ale Europei si va propun, spre analiza, o succinta comparatie intre Germania si România:

 

Kilometriautostrada Salariu lunar minim brut Pensia medie Alocatie lunara pentru copii PIB / locuitor
12813 1000 euro 800 euro 165 euro 30000 euro
321 157 euro 170 euro 10 euro 9000 euro


Asadar, Germania are de 40 de ori mai multi kilometri de autostrada decat Romania. Un copil din Germania primeste o alocatie lunara de peste 16 ori mai mare decat un copil roman. Iar pensia medie din Germania este de 5 ori mai mare decat cea din Romania.

Din nefericire, Romania este pe primul loc in topurile subdezvoltarii la nivel European: peste 150.000 de romani nu stiu sa citeasca, peste 60.000 de gospodarii nu sunt electrificate, peste 8 milioane de romani locuiesc fara toaleta si baie in casa si in aproximativ 13000 de localitati din Romania nu exista canalizare. Aceasta este o radiografie la zi a Romaniei.

In aceste conditii, statul roman are acuta nevoie de crestere economica sustinuta, de un deficit moderat de 2-3% care sa ii sustina constant dezvoltarea. In consecinta, dorinta iresponsabila a presedintelui Basescu de a ne refuza dreptul la dezvoltare si de a mentine saracia in Romania poate avea efecte similare cu cele produse de ambitia lui Nicolae Ceausescu de a achita, cu orice pret, datoria externa. Si atunci, si acum, obsesia unui om a condamnat la mizerie, saracie si umilinta o natiune intreaga.

Sa ne intelegem: deficitul structural de 0.5% nu este un obiectiv incorect, insa, la acest moment, nu este adecvat realitatii economice romanesti. Daca, dupa modificarea propriei Constitutii, Germania si-a acordat 7 ani de tranzitie pentru indeplinirea acestui deziderat, Romania ar trebui sa isi rezerve un interval de cel putin 10-12 ani.

Acest interval de adaptare graduala este cu atat mai natural, cu cat, in prezent, Romania nici nu a adoptat moneda euro si nici nu o va face in viitorul apropiat. Asadar, nu avem niciun motiv responsabil sa ne grabim.

In concluzie, consider ca Romania poate adopta Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, insa numai sub conditia aplicarii sale integrale incepand din anul 2025, astfel incat sa putem recupera decalajul urias care ne separa de standardele economice europene.”

19 COMENTARII

  1. Am văzut tabelul de comparaţie şi m-a apucat şi mai tare depresia. Vreau să fiu eutanasiat. Oameni se arată miloşi faţă de un cal cu piciorul rupt, oamenii însă sunt lăsaţi să se chinuie, să se zvârcolească în viaţa de zi cu zi. De ce sunt eu condamnat să trăiesc mai greu decât un puşcăriaş? La asta se gândeşte cineva. Salariile acelea, pensiile, alocaţiile din tabel… sunt incomparabil mai mici decât se cheltuieşte cu un puşcăriaş. Unde este demnitatea umană?

  2. La cat de competent este Basescu ne putem astepta la orice. Acest turnator de la Cotroceni se pricepe la toate si la nimic.

  3. oamenii astia nu pricep chestiuni elementare de economie, nu inteleg de ce ii asa greu sa plece si sa-i lase pe altii care stiu despre ce vorbesc sa se ocupe

  4. Domnule Voiculescu as dori o audienta la dumneavoastra numai sa-mi trimiteti pe adresa de mail ora si data cand ma puteti primii.Va rog din suflet sa ma puteti primi ca am o problema personala.Va multumesc din suflet.Cu respect.

  5. trebuie sa existe o reforma generala, sa luam totul de la 0 si sa facem de la inceput totul cum trebuie, sa repari greselile altora e foarte greu si dureaza si foarte mult

  6. am vrea noi sa ne comparam cu germania..mai dureaza inca 20 de ani pana sa ajungem aproape de nivelul ei..daca nu mai mult

  7. Fara suparare, este gresit sa calculam in salarii brute! In fiecare stat, impozitele difera si-atunci e mai corect sa transformam brutul in net si-apoi sa trecem la comparatii. Daca va uitati, PIB-ul pe cap de „vita furajata” este de 3.33 ori mai mare in Germania. Salariul minim este de 6.37 ori mai mare (pensia medie tot pe-acolo). Asta inseamna, pentru orice om care la maxim 10 ani a spus „mama” clar, ca nemtii nu numai ca produc mai mult, dar si distribuie mai bine avutia nationala. Adica o distribuie catre un numar cat mai mare de oameni. De-aia pe nemti nu i-a palit criza foarte rau. A avut cine sa consume, in continuare. Pastrand proportiile, in Romania, salariul minim brut ar trebui sa fie 300 de euro. Dar, daca faci asa ceva, la impozitele si taxele de-aici, atunci vei inchide zeci de mii de firme si vei trimite-n somaj zeci (poate sute) de mii de oameni (ca si cu forfetaru’). Fac pariu cu oricine, pe orice, ca, daca in Romania faci salariul minim brut 300 de euro si mentii impozitul si contributiile de la 157 (adica de astazi), iesim din criza in maxim 2 ani? De ce? Pentru ca raman mult mai multi bani pe piata libera! Asta cu conditia sa fie oprite cresterile haotice de pret la carburanti, energie, gaze, etc., care nu fac altceva decat sa traga banii de pe piata libera spre cea monopolista (asta nu genereaza dezoltare, ci criza).
    Daca o sa va uitati in top 300 Forbes, o sa vedeti ca sunt multi multimilionari nemti, cu putine „multimilioane” (comparativ cu americanii-de exemplu-care sunt putini cu foarte multe „multimilioane”).

  8. ORIZONTURI ROZE

    De vom adopta Tratatul, avem şanse mari
    Să-i depăşim pe nemţi, poate chiar la anu’ ;
    Şi din bătrâna Europă, vom fi cei mai tari ,
    De ne iubeşte Hombach … ca pe Ungureanu .

  9. Basescu a inceput deja campania pentru miscarea populara, asa ca tot ceea ce vedem si vom vedea reprezinta doar praf in ochii celor care mai au naivitatea sa-l creada.

Comentariile sunt închise.