La sfârșitul anului trecut am susținut aici necesitatea unui demers comun al tuturor europarlamentarilor români pentru a susține aderarea imediată a țării noastre la Spațiul Schengen.

Ulterior, Maria Grapini a lansat o scrisoare oficială pe această temă, semnată de peste jumătate din reprezentanții României în Parlamentul de la Bruxelles – pentru ceilalți, rivalităție politice au fost, se pare, mai importante decât apărarea unui drept fundamental al României.

De atunci, cu toate că au existat câteva declarații de bune intenții, inclusiv din partea unor înalți oficiali europeni, nu s-a mai realizat niciun pas concret. Încurajată să-și cultive dezbinarea, trecută mereu pe lista elevilor problemă ai Uniunii, România nu a învățat nici după 12 ani de la aderare, să-și promoveze transparent și coerent interesele legitime.

Este necesară o schimbare fundamentală de abordare, iar alegerile europarlamentare din 26 mai creează un context potrivit în acest sens. Consider, de exemplu, că ar fi imperios necesar un Memorandum privind susținerea aderării la Spațiul Schengen, semnat și asumat de toate partidele din România.

Un asemenea Memorandum ar constitui un dublu câștig pentru statul român, pe de o parte ar semnala partenerilor europeni că pentru România intrarea în spațiul Schengen este o prioritate absolută, legitimă și imediată; pe de altă parte ar fi o dovadă – necesară atât pe plan intern cât și internațional – că romanii mai sunt, totuși, capabili să se unească în jurul unui obiectiv național.

Printre alte multe avantaje, am convingerea că un astfel de Memorandum ar stimula participarea la vot pentru că ar reda, măcar o parte, din încrederea alegătorilor în propria clasă politică.

Iar pentru cei care se vor grăbi să considere această propunere drept o mișcare de campanie, fac o precizare: umaniștii au decis să nu participe la alegerile europarlamentare, înțelegând că înainte de a cere (un vot) trebuie să ofere (v. inițiativa cetățenească pentru fructificarea experienței persoanelor de vârsta a treia).

Așadar, nici eu, nici partidul care a asumat doctrina umanistă nu avem niciun interes partizan în campania pentru europarlamentare. În schimb, noi toți am avea mult de câștigat din aderarea la spațiul Schengen: pe lângă beneficiile economice, reflectate în nivelul de trai, am obține inclusiv puțină normalitate și demnitate națională.

16 COMMENTS

 1. daca am fi mai uniti cred ca cei din afara ar fi invidiosi pe ceea ce putem sa facem noi insa ne lasam prea unsor influentati de ei ca nici nu mai stim cine suntem

 2. cred ca romanii au pierdutr sentimentul de unitate statala le-a fost sters odata cu invazia multinationalelor si cu obiceiurile lor de doi lei

 3. romania trebuie sa se trezeasca cat mai are timp sa ia o decizie hotarata in ceea ce priveste viitorul ei si al nostru

 4. multumim domnule profesor pentru tot ceea ce faceti pentru noi prin initiativele luate si implicarea de care dati dovada zi de zi

 5. da asa da…sa se faca un memorandum cu privire la interesele romaniei si la ceea ce vrea ea sa astepte de la mirifica uniune europeana

 6. numai daca se unesc cei din parlamentul european ma refer aici la romanii care sunt acolo se poate face ceva dar daca ei se urasc mai mult intre ei cred cnu se poate face nimic

 7. Nu cred in Szenghen…!! Dupa modul de alegere a ” procurorului european „..daca mai trebuia vre-o exemplificare !!..?? Szenghenul..si MCV….sunt moduri de a ne pune la coltz..cand europei nu-i convine atitudinea ROMANILOR..si cand incerca-m sa ne ridicam capurile si din genunchi si SA AVE-M O PARERE PERSONALA !! Dar nici noi ” romanicii ” NUNE LASA-M MAI PREJOS….NOICAND SUNTE-M CU AMERICANII..CAND EUROPA NU E…SI CU EUROPA…CAND AMERICA NU E !! SUNTE-M CONSIDERA-TI NESERIOSHI…MANIPULABILI..SI FOLOSITORI..LA CONFORTURILE.” DE AFARA „…

 8. Cred ca momentul nostru va fi dupa noua configuratie a UE!Un gest respectabil la unitate pentru o cauza comuna,benefica pentru tara din partea Dvs.!Dar cu cine?Cu un orban picat printre pdl-isti,un barna si un ciolos,care mai avem putin pana sa aflam cat inseamna ei in randul cetatenilor?Trebuie sa ai cu cine sa lupti in folosul natiunii,poporului ca nici iohannis nu cunoaste conceptul!Sabii ascutite in tara,esti liber,afara esti angajatul ei,juramantul depus nu te lasa,dar asta inseamna onoare,consens in actiunile majore de interes pentru Romania si am vazut doar contrariul,denigrari,minciuni si scandaluri exportate!Speranta,intotdeauna contam pe ea si pe noi inceputuri!

 9. Aveți perfectă dreptate domnule profesor. Așteptăm cu toții ca clasa politică să demonstreze, în perioada următoare, că are maturitate și înțelepciune.
  Omul potrivit la locul potrivit!

 10. E f bine ca putem distruge ceea ce-au obtinut stramosii nostrii in secole de lupta, suferinte si eforturi economice enorme, pentru care s-au sacrificat generatii fara numar. Minunat acest Szenghen! Sint convins ca si Mircea Cel Batrin tot asta a visat, sa ajungem niste terchea berchea fara granite si cu un nivel de cultura imens, care a dus la aparitia unor nume de romani sadea, gen William Brinza, Elwis Saftoiu sau Cosette Chichirău. Mai avem ca ultim obiectiv de distrus moneda nationala si in sfirsit putem spune ca nu ne-a scapat nimic! Odata cu Euro, vine si mult asteptatul faliment. Am reusit sa distrugem si sa batjocorim absolut totul, intr-o viteza pe care n-a mai reusit s-o egaleze o alta natie. Daca nici astea nu sint motive de mindrie a celor lipsiti de identitate, atunci, care altele?!
  Sincere felicitari tuturor pentru deosebita inteligenta de care au dat dovada si, desigur, pentru respectul dovedit fata de tara si inaintasii nostrii, care, de multe ori, n-au avut ce face cind s-au gindit sa arunce peste romanii noi responsabilitati de care nu aveau chef, mai ales cind acestea cereau si un efort intelectual menit sa lamureasca necesitatea si folosul acestora.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.