La 101 de ani de la realizarea Marii Uniri, resorturile care au făcut posibil acest eveniment istoric fundamental nu par încă pe deplin înțelese de societatea românească – dacă ar fi fost cu adevărat înțelese și asumate, cred că prezentul națiunii noastre ar fi arătat mult mai bine.

Cum a fost posibilă Unirea din 1918? Care au fost ingredientele care au transformat, în doar câțiva ani, o țară mică, aproape irelevantă, într-o voce importantă a Europei? Dincolo de contextul internațional, este evident că patriotismul și solidaritatea manifestată în acea perioadă la nivelul întregii națiuni române au făcut diferența!

În al doilea deceniu al secolului XX, modernizarea accelerată a României a determinat, printre alte progrese semnificative, consolidarea mândriei naționale, a încrederii românilor în forțele proprii, cu efecte concrete imediate.

Trecerea Carpaților pentru eliberarea Transilvaniei în 1916, rezistența excepțională de la Mărășești în 1917, reîntoarcerea în București și organizarea Marii Adunări de la Alba Iulia din 1918, sunt realizări incontestabile care probează demnitatea, onoarea și curajul unei națiuni convinse că își poate împlini destinul, indiferent de opoziția întâmpinată.

Din păcate, la 101 ani de la Marea Unire – interval în care s-au strecurat nefast 50 de ani de comunism și 30 de ani de tranziție, dintre care 10 ani răi de haos și dezbinare – încrederea românilor în ei înșiși a scăzut semnificativ. Iar statutul internațional al României rămâne fragil, incomparabil cu cel din perioada interbelică.

Ce ne lipsește să ne recuperăm locul în rândul marilor națiuni? Ingredientele care au făcut posibilă Marea Unire: credința autentică în valorile naționale și solidaritatea, încrederea în românul de lângă noi.

Dincolo de festivitățile organizate în fiecare an, discursuri formale și patriotism de ocazie, ziua de 1 decembrie ar trebui să ne amintească real cine am fost, unde ne dorim să fim și care este calea pentru a ajunge acolo.

31 COMENTARII

  1. Aveți dreptate domnule profesor dar, Țara are nevoie de bărbați. Cui ii este frică de șantaj de, de presiune, de pușcărie, să nu intre în politică! Oare avem asemenea Oameni!?

  2. as vrea ca sentimentul national sa fie mereu in fiecare dintre noi nu numai de 1 decembrie sa purtam drapelul si tricolorul mereu sa fim mai buni unii cu altii si sa ne iubim mai mult aproapele.

  3. va multumim din suflet domnule profesor pentru mesajele frumoase pe care ni le transmiteti ca sunteti alaturi de noi ca intotdeauna.

  4. domnule profesor va apreciez foarte mult pentru sustinerea pe care ne-o acordati zi de zi prin mesajele pline de unitate.

  5. sper ca romanii sa isi dea seama dea stfel de incurajari venite din partea dumneavoastra si sa deschida ochii si inimile si sa fie mai buni unii cu altii

  6. 10 ani de dezbinare totala cu traian basescu vor fi foarte greu de trecut ca prea a semanat ura si neincredere intre noi.

  7. cred ca de 1 decembrie cei mai tristi si suparati au fost romanii aflati in strainatate ca nu au putut fi alaturi de cei dragi lor.

  8. sa va dea dumnezeu multa sanatate domnule profesor si la multi ani de ziua nationala,sa fiti mereu alaturi de oamenii de rand si sa ii invatati numai de bine ca si pana acum.

  9. de fiecare data cand este 1 decembrie se simte parca in aer un tremur national o vibratie care nu poate fi descrisa in cuvinte insa dupa aceasta zi oamenii se intorc iar la grijile si nevoile lor.

  10. pentru toti romanii ziua de 1 decembrie trebuie sa fie in fiecare zi din ianuarie pana in decembrie…asta inseamna sa fi patriot.

  11. am vazut romani fericiti, copii cu drapelul la gat care cantau imnul national asta insemana ca tara asta este pe un drum bun si identitatea nationala nu a pierit din noi.

  12. cei care au facut unirea chiar erau oameni care isi iubeau tara si faceau tot posibilul ca cetatenii lor sa duca un trai decent.

  13. identitatea nationala trebuie sa fie o prioritate pe lista guvernului romaniei daca vor sa faca ceva plauzibil pentru noi.

  14. atat romanii din tara cat si cei din diaspora trebuie sa se uneasca intr-un singur glas si sa avem aceeasi voce atunci cand ne cerem drepturile.

  15. am toata increderea ca toti romanii se vor unii si vom fi un popor puternic in ciuda celor care ne vor dezbinati si ratacitori.

  16. multa sanatate sa aveti domnule profesor si tot ceea ce va doriti si va multumim ca sunteti mereu cu noi si apreciem mult.

  17. daca ar fi sa analizam cu ce ne-am ales dupa epoca basescu cred ca intram in depresie cu totii si pe parcurs ar trebui sa avem grija cu cine votam…sa nu mai trecem prin ce am trecut.

  18. am convingerea ca ziua de 1 decembrie trebuie sa ramana in sufletele si inimile noastre pentru totdeauna si sa ne aducem aminte de cei care care si-au dat viata pe campul de lupta si sa ii cinstim asa cum se cuvine.

  19. sunt de parere ca cei care conduc tara asta ar trebui sa renunte la discursurile protocolare si sa treaca la fapte ca faptele vorbesc nu cuvintele goale

  20. hai sa fim seriosi ca in discursul pe care l-a tinut orban la alba iulia se vedea de la o posta ca sunt cuvinte fara nicio insemnatate si ca el nu simte nimic atunci cand le rosteste.

  21. dumnezeu sa ne dea buna credinta si sa avem incredere in viitorul nostru si al copiilor nostri insa nu trebuie sa uitam trecutul asa cum a fost el.

  22. sper ca ai nostrii copii sa aiba o soarta si un viitor mai bun ca noi pentru ca ei sunt de acum viitorul acestei tari frumoase si minunate.

  23. l-am vazut si pe iohannis la parada foarte sters si rece nu vreau ca acest om sa fie presedintele meu.

  24. „Cum a fost posibilă Unirea din 1918?”
    Prin existenta a ceea ce nu mai putem vedea astazi: poporul roman!
    Faptul ca functiile cele mai importante, in statul devenit fictiune geostrategica, apatin unor alogeni, arata din plin acest lucru si constituie, in acelasi timp si o dovada ca romanii diluati de astazi nu au constiinta, identitate, demnitate, onoare si nici un pic de respect si loialitate fata de tara si neamul din care se trag.

Comentariile sunt închise.