Raportându-ne la creșterea rapidă a numărului de cazuri de Covid-19 la nivelul întregii țări și la tendința similară din Europa, este evident că ne aflăm deja în cel de-al treilea “val” al Pandemiei. În acest context, pe lângă previzibile restricții de circulație și necesarele măsuri de ordin sanitar, cred că este esențial să se acorde sprijin, concret și imediat, agenților economici vulnerabili.

De la domeniul HoReCa, la micii comercianți și la afacerile de familie, majoritatea IMM-urilor românești care au supraviețuit primului an de Pandemie se află acum în pragul colapsului. Iar cu fiecare nouă firmă care își închide sau își suspendă activitatea, statul român suferă o triplă pierdere:

  1. Dispare o sursă de venit la bugetul public;
  2. Cresc cheltuielile publice, cu indemnizațiile de șomaj, de exemplu;
  3. Se reduce, în ansamblu, forța și competitivitatea economiei naționale pe termen mediu și lung.

Înțelegând aceste realități economice elementare, cu experiența acumulată la catedra ASE și în zeci de ani de activitate nemijlocită în economia reală, consider că se impun următoarele tipuri de măsuri administrative, economice și fiscale:

  1. Particularizarea restricțiilor impuse pentru fiecare domeniu economic, astfel încât să se asigure CONTINUAREA activităților, în condiții specifice, nu suspendarea globală a unor întregi sectoare;
  2. Stimularea consumului produselor “fabricate în România”, prin noi facilități fiscale acordate pe întreg lanțul de producție și desfacere;
  3. Încurajarea adaptării agenților economici la noile condiții de piață prin acordarea de împrumuturi garantate de stat pentru investiții în retehnologizare, necesare ca urmare a schimbării/diversificării obiectului de activitate.

Așa cum am menționat constant în ultimul an, orice criză poate constitui atât un obstacol major, cât și o excepțională oportunitate. Când, în cele din urmă, războiul cu Pandemia va fi depășit, vor exista state învingătoare, care își vor fi consolidat economia și societatea, și state învinse, cu economii falimentare și societăți dezintegrate.

Deciziile politice, administrative și financiare din aceste zile sunt decisive pentru “tabăra” în care se va afla România.

20 COMENTARII

  1. al treilea val deja cred ca ne-a cuprins ca si tara iar una dintre solutii este investitia masiva in domeniile prioritare din economie dar asta sa se faca si cu ajutorul institutiilor de creditare.

  2. nu ar fi rau daca s-ar incuraja consumul produselor traditionale adica cele fabricate aici in romania.asta ar reprezenta o gura mare de oxigen data fermierilor romani.

  3. romania ar trebui sa adopte exemplul..miracolul economic german…insa cu asa conducatori nu iti faci nicio speranta.

  4. cu banii veniti de la uniunea europeana pentru combaterea coronavirus se pot face multe lucruri frumoase intr-o tara ca si romania.

  5. criza economica va devenii din ce in ce mai acuta daca nu se vor face investitii masive si sprijinirea micilor intreprinzatori.

  6. celelalte tari din uniunea europeana au trecut cu bine peste efectele pandemeie numai noi suntem prinsi fara solutii mai mereu si asta datorita alesilor nostrii.

  7. romania are nevoie de oameni ca si dumneavoastra domnule profesor pentru a trece astfel de momente grele

  8. domeniul economic a avut foarte mult de suferit in acesta pandemie de aceea trebuie sustinut foarte mult din partea statului

  9. varful celui de-al treilea val se apropie vertiginos insa guvernul nu stie altceva decat sa loveasca in popor prin masuri aberante,nu se vorbeste mai deloc de investitii.

  10. prin sprijinirea micul producator roman asa se poate relansa economia romaneasca nu sa cumparam mai totul de la straini,asta insemana ca descurajam productia autohtona.

  11. ne trebuie oameni calificati pe parte de finante si economie nu cum il avem pe catu care este total paralel cu ceea ce se intampla in jurul lui.

  12. inca de la inceput romania nu a fost pregatita pentru o noua criza economica pentru ca cei din conducere nu stiu cum sa gestioneze o asemenea situatie complicata.

  13. daca vom scapa de acest guvern atunci se poate spera ca in romania sa se faca si investitii pana atunci ne vom hranii doar cu promisiuni desarte.

  14. fondurile date de uniunea europeana sa fie investite cu cap in domeniile care constituie o mare prioritate nu dupa relatii sau cunostiintele avute.

Comentariile sunt închise.