În 1908, la New York, peste 15.000 de femei au organizat un marș pentru a-și solicita dreptul la vot, salarii proporționale cu munca și competența fiecăreia, drepturi civile. Până în 1975, când Organizația Națiunilor Unite a recunoscut oficial “ziua internațională a femeii”, a fost nevoie de un efort uriaș pe care doamnele și domnișoarele din întreaga lume l-au făcut pentru a obține “egalitatea de șanse”.

Și, din păcate, această luptă cu nedreptățile unor societăți care păstrează încă anumite inerții discriminatorii nu s-a terminat. Amintesc câteva dintre aceste nedreptăți pe care le putem observa în realitatea noastră imediată: diferențe salariale nejustificate între bărbați și femei; subreprezentarea femeilor în poziții de top management, inclusiv în zona administrativă și politică; dificultăți de reintegrare profesională pentru mamele care s-au aflat în concediu pentru creșterea copilului; perpetuarea cazurilor de violență conjugală, nesancționate proporțional de către autorități; promovarea, în anumite medii, a modelului “femeii-decor”, utilă doar pentru a confirma un anumit statut social al bărbatului.

Inclusiv în calitatea mea de soț și de tată a trei fete, consider că aceste subiecte trebuie dezbătute deschis și temeinic, nu doar în ziua în care sărbătorim ziua internațională a femeii. De la “banala” agresivitate verbală de pe stradă sau de la volan, la prejudecățile nocive care se manifestă, discret dar constant, în zona profesională, domnișoarele și doamnele din România înfruntă în fiecare zi obstacole nedrepte.

De aceea cred că ar fi util ca de astăzi, 8 martie 2021, pe lângă florile și bomboanele pe care le oferim – dintr-o autentică recunoștință sau, în multe cazuri, doar pentru că “așa se face” – să începem să ne gândim serios la ce putem realiza fiecare, bărbați și femei deopotrivă, pentru a corecta discriminările și nedreptățile din societatea în care trăim.

20 COMENTARII

  1. 8 martie…ziua femei o zi frumoasa si sfanta as putea spune in care fiecare dintre noi aducem o mica ,,recunostiinta,, fata de persoanele care ne-au dat viata si fata de persoanele iubite.

  2. la multi ani tuturor femeilor,care constituie liantul inspre o buna dezvoltare atat a societatii cat si a familiei.

  3. egalitatea de sanse este una primordiala pentru o buna functionare a unei familii dar si a unei societati care se declara a fi una moderna.

  4. majoritatea societatilor au renuntat la principiile invechite referitor la statutul femeii iar acesta etse un lucru foarte bun.

  5. un reper cred ca il reprezinta egalitate dintre barbat si femeie,amamdoi pot duce la o armonie atat in familie cat si in societatea in care traiesc.

  6. un reper foarte important este acela dintre egalitatea femeii cu barbatul pentru ca numai asa se poate cladii o natiune.

Comentariile sunt închise.