La începutul lunii am vorbit despre măsurile economice urgente de care România are nevoie.

În continuarea analizei bugetului României pe trimestrul 1/2022, trebuie să mai trag alte două semnale îngrijorătoare:

1. Cheltuielile cu dobânzile au crescut cu 61% față de aceeași perioadă a anului trecut, respectiv peste 1 miliard euro.

2. În BNR au intrat cca. 4 miliarde euro din PNRR și împrumuturi care așteaptă să fie folosite. Surprinzător ar fi dacă cumva această sumă nu este purtătoare de dobânzi.

108 COMENTARII

  1. situatia economica din romania este destul de complicata si ne trebuie specialisti capabili sa trecem cu bine peste acest mare impas.

  2. Dobânzile acestea uriașe pe care trebuie să le plătim pentru împrumuturile externe arată neîncrederea profundă pe care o au în economia românească. Se pare că nimeni nu mai crede în „tigrul” Europei

  3. Acum in aceste vremurile grele pe care le trăim am fi avut nevoie de un guvern mult mai înțelept, de un guvern umanist

  4. E tot mai clar că România este în pragul dezastrului generalizat – politic, economic și social.

  5. majoritatea tarilor din uniunea europeana au luat masuri benefice pentru populatia lor numai romania se face ca nu vede criza care se contureaza la orizont.

  6. Și ce e și mai grav este că 2022 vine după doi ani care au fost la fel de grei. Sper să nu se transforme într-un trend această evoluție, să ne trezim în situația în care constatăm că fiecare an e mai rău decât anul care a trecut.

  7. Măsuri urgente de care România are nevoie, cum bine spuneți, și care nu vor fi luate decât când va fi fost deja prea târziu.

  8. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost fără banii din PNRR. Chiar dacă sumele sunt purtătoare de dobânzi. Acum să vedem și cum vor reuși guvernanți să valorifice aceste sume de bani.

  9. Acestea sunt cifrele seci și reci ale unui dezastru în plină desfășurare, fața nefardată a realității.

  10. Cumva o să trecem și peste perioada aceasta dificilă, nu am nicio îndoială. Va fi dificil dar trebuie să ne păstrăm speranța și încercăm să construim o cale de ieșire din această criză profundă.

  11. Dacă adăugăm la asta și scăderea uriașă a profitului din trimestrul 1 din 2022 față de trimestrul 1 din 2021, avem toate ingredientele unei crize economice semnificative. Semnele sunt clare pentru cine are ochi să vadă și voință să acționeze.

  12. dobanzile la care s-a imprumutat romania vor fi platite de copii nostrii asta inseamna ca in timp decalajul economic va fi si mai mare iar speranta la mai bine nu se intrezareste.

  13. Tot ce ține de performanțele bugetului pe primul trimestru din acest an este îngrijorător.

  14. puterea de cumparare a romanilor scade pe zi ce trece iar asta datorita unei inflatii galopante care nu poate fi redusa.

  15. relansarea romaniei se va face in ani de zile,trebuie in primul rand sa existe un plan economic foarte bine pus la punct.

  16. cu greu ne vom revenii din socul economic prin care am trecut si acum se mai iveste si o criza alimentara.

  17. avand o solidaritate populara masiva putem trece peste orice obstacol insa este foarte greu din punct de vedere al unei mobilizari generale.

  18. cei patru miliarde de euro ar fi bine sa nu fie purtatori de dobanzi ca si asa ne este foarte greu cu fostele imprumuturi.

  19. Dumneavoastra ati semnalat in nenumărate randuri ca ne asteapta o criza… insa guvernanții nostri dorm… Ma intreb…unde o sa ajungem in ritmul acesta…?

  20. sunt de parere ca sumele alocate de uniunea europeana nu vor fi resimtite si in buzunarele romanilor.

  21. va multumim domnule profesor pentru ca sunteti alaturi de noi si semnalati adevaratele probleme ale economiei romanesti.respect.

  22. la ce specialisti avem pe redresare economica nu ma astept la mari minuni in viata romanilor de rand.

  23. la o scurta analiza putem constata ca domeniile in care se poate face infuzie de capital sunt foarte multe iar aici specialistii trebuie sa fie foarte atenti la distribuirea banilor.

  24. pnnr vine ca o mare gura de oxigen pentru tara noastra,dar trebuie avut in vedere modalitatea si procedura de distributie a capitalului astfel incat planul de redresare sa fie simtit si in buzunarele romanilor.

  25. daca acesti bani sunt purtatori de dobanda atunci nu prea este bine pentru ca vor platii si copii nostrii rambursarea lor.

  26. picajul economic in care a cazut romania este unul foarte mare si cu greu sa vor gasii parghii de relansare.

  27. implementarea unui program economic de redresare este urgent acum in romania dar trebuie sa avem si oameni capabili sa faca asta.

  28. Buni banii din PNRR (deși ar fi trebuit ca sumele să fie mult mai mari), rămâne de văzut cum vor fi folosiți

  29. bugetul romaniei necesita o analiza amanuntita si detaliata pentru ca de acolo pornesc toate investitiile de la noi din tara.

  30. suma alocata in PNNR trebuia sa fie mai mare,dar noi intotdeauna am fost obisnuiti sa ne descurcam cu bani putini.

  31. in romania sunt foarte multe de facut iar capitalul financiar pus la dispozitie nu cred ca poate acoperii toate nevoile romaniei.

  32. inca o data se dovedeste faptul ca politica damboviteana are nevoie de un restart din toate punctele de vedere.

  33. folosirea banilor din PNNR trebuie sa se faca cu mare bagare de seama(si asa sunt cam putini)pentru ca de aici se incepe procesul de relansare a economiei romanesti.

  34. credibilitatea politicienilor romani este la cote foarte scazute,romanii s-au saturat de promisiuni si vor fapte concrete si aplicabile.

  35. daca nici acum oamenii din politica romaneasca nu vor da dovada de maturitate politica atunci tot acest efort este degeaba.

  36. se spune ca speranta moare ultima,eu inca mai am speranta ca economia romaniei isi va revenii dar asta si cu ajutorul divin al lui dumnezeu.

  37. avem atatea modele demne de urmat…nu inteleg de ce nu ne aruncam ochii la tarile care au reusit sa se redreseze economic cu banii din PNNR.

  38. Tot respectul pentru faptul că faceți cunoscute în mod constant aceste probleme opiniei publice.

  39. nimeni nu se naste invatat,totul tine de noi si de de vointa noastra de a ne dezvolta ca indivizi dar ca si tara.

  40. România trebuie să se trezească! Este nevoie ca guvernanții noștri să ia măsuri urgente!

  41. cred ca adoptarea unui model strain de dezvoltare economica nu ar face rau romaniei ba dimpotriva.

  42. vremurile care se contureaza la orizont sunt foarte tulburi si putini romani le vor face fata.

  43. cu siguranta vor exista discrepante foarte mari in buna gestionare a banilor din PNNR dar asta depinde de cei care sunt la conducere acum.

  44. toti romanii isi doresc o stabilitate economica insa in acest moment este foarte greu de gestionat o inflatie asa de mare.

  45. Este a treia sau a patra oară când semnalați această problemă legată de buget, ceea ce mă face să cred că, din păcate, nu ați fost ascultat deloc până acum.

  46. sunt de parere ca bugetul romaniei este unul mult prea mic pentru nevoile reale ale tarii.

  47. banii acestia din PNNR sunt o oportunitate pentru noi,cu toate ca sunt putini,insa reprezinta o oportunitate de a ne dezvolta pentru inceput dar asta depinde de cum vor fi gestionati.

  48. in politica din romania nu prea se gasesc specialisti pentru a implementa un plan de tara solid.

  49. semnalul de alarma tras de dumneavoastra este unul perfect real, dar lejeritatea cu care este privita criza alimentara de catre alesii alesii poporului este una de neiertat.

  50. sper ca dumnezeu sa ne dea intelepciune si putere sa depasim cu bine aceste vremuri foarte tulburi pentru noi ca si popor.

  51. daca suma este purtatoare de dobanzi atunci ea sa fie investita pentru a produce alti bani poate asa reusim sa mai diminuam din datorii.

  52. materie cenusie pe finante inca se mai gaseste in romania si trebuie sa se faca apel la ea,altfel nu vad cum se poate face o redresare a la manual.

  53. imi pare rau sa o spun dar competentele multor politicieni sunt depasite in raport cu ceea ce trebuie ei sa faca pentru tara asta.

  54. scumpirile care au lovit romania sunt din cauza inflatiei care nu poate fi relansata decat printr-un proiect major de relansare economica

  55. PNNR este o mare gura de oxigen de care romania are nevoie, insa este doar un mic inceput pentru cate sunt de rezolvat la noi in tara.

  56. daca timp de 30 de ani doctrina dupa care a functionat pana acum romania nu a dat rezultatele asteptate cred ca este timpul pentru o schimbare la nivel doctrinar.

  57. cred ca ar fi bine sa fie introdusa in scoli educatia financiara,numai asa incepand din clasele primare cu nici introduceri putem sa gestionam mai bine resursele financiare cand devenim adulti.

  58. sunt de parere ca un sistem educational bazat mai mult pe practrica si racordat la realitatea de zi cu zi ar aduce mari beneficii acestei tari cat si viitorului ei.

  59. traim niste vremuri in care totul se dezvolta cu o repeziciune greu de imaginat de aceea trebuie sa tinem pasul cu acest tavalug iar reactiile trebuie sa fie unele rapide.

  60. sectorul financiar a avut cel mai mult de suferit in pandemia care a trecut peste romania,el constituie o prioritate de la care toate mecanismele de functionare a unui stat se pun in miscare.

  61. acesti bani care au intrat din PNNR reprezinta o picatura intr-un ocean comparativ cu ceea ce este de facut in romania.

  62. redresarea romaniei poate fi facuta numai de umanisti,ei sunt singurii care simt si inteleg adevaratele probleme ale romanilor.

  63. dobanzile la care s-a imprumutat romania pe piata externa mi se par foarte mari,trebuie avuta mare grija ca sumele acestea trebuiesc rambursate.

  64. România trebuie să se trezească! Este nevoie ca guvernanții noștri să ia măsuri urgente!

  65. trebuie sa invatam din greselile trecutului si trebuie sa profitam de acesta suma alocata pentru a incepe procesul de redresare al romaniei.

  66. in romania este nevoie de profesionisti care stiu ceea ce au de facut nu de persoane fara experienta care gestioneaza portofolii foarte mari de capital.

  67. sper ca dumnezeu sa le dea intelepciune chiar si acum pe ultima suta de metrii sa isi indrepte fata inspre traiul zilnic al romanilor care este foarte greu.

  68. Cine știe cum vor fi cheltuiți acești bani împrumutați, în România transparența cheltuielilor în aparatul de stat este zero!

  69. Eu cred că criza de care vorbeați într-o postare recentă a și început deja. Doar că nu i s-a dat încă un nume.

  70. Pentru vremurile grele pe care le trăim am fi avut nevoie de un guvern mult mai înțelept.

  71. Chiar mă întrebam de ce dobânzile cu care se împrumută țara noastră sunt atât de mari. Parcă nu am fi în UE.

  72. Nu este întâia dată când dumneavoastră ați încercat să atrageți atenția cu privire la problemele din economia noastră, cum este și aceasta legată de construcția defectuoasă a bugetului, dar degeaba, până acum. Destul de curând va fi prea târziu pentru a mai putea fi ceva reparat.

  73. Au crescut impozitul pe venituri, TVA-ul, accizele, contribuțiile sociale pentru că încearcă cu disperare să reducă inflația. Faptul că profitul scade, cumulat cu creșterea cheltuielilor cu dobânzile, înseamnă că nu au reușit. Și eu cred că din toamnă vine criza.

  74. Să sperăm că guvernul se va gândi puțin și la binele nostru și va încerca să ia măsurile urgente care se impun.

  75. Dumneavoastră ați tras nenumărate semnale de alarma privind criza in care ne afundăm tot mai tare… Din păcate, guvernanții noștri iși urmăresc doar interesele personale si uita de noi si de nevoile noastre.

  76. Romania are nevoie de o schimbare cat mai urgenta! Este nevoie de o clasa politica noua care sa se gândească la oameni!

Comentariile sunt închise.