Aș vrea să aparțin unei națiuni al cărei Guvern respectă oamenii. Îi consideră prioritatea absolută. Le înțelege nevoile și aspirațiile – atât pe cele individuale – cât și pe cele comune – și se pune în slujba lor.

Avem câteva categorii de cetățeni: cei săraci (inclusiv cei foarte săraci); cei cu venituri suficiente (care își pot acoperi necesitățile lunare de trai); cei înstăriți (care duc o viață decentă și pot economisi o parte din venituri); cei bogați (care își permit o viață îmbelșugată, bunuri și experiențe de lux); multimiliardarii (cei foarte bogați, care, de regulă, vor să acumuleze și mai multă avere – cu foarte mici excepții, ca la orice regulă).

Am analizat atent datele de la INS pentru a delimita cele 5 categorii. Din păcate nu pot fi identificate repere clare de departajare. Cred, însă, că putem folosi o formulă pragmatică și obiectivă pentru a delimita cele 5 categorii: perioada de subzistență pe care și-o poate permite o persoană, în funcție de veniturile și bunurile de care dispune la un moment dat.

Aplicând acest indicator în cazul celor 5 categorii, obținem următoarele rezultate:

Săracii și cei foarte săraci nu au cu ce trăi de la o zi la alta. În cazul lor, perioada de subzistență se limitează la doar câteva zile!

Cei cu venituri suficiente, se descurcă la nivel minimal cu veniturile lunare. Așadar, pentru ei, perioada de subzistență se limitează la câteva luni.

Cei înstăriți, pe care îi putem considera drept „clasa de mijloc”, își pot păstra cel puțin un an standardul de viață, chiar și în cazul în care își pierd sursele de venit.

Cei bogați își pot menține nivelul de trai zeci de ani.

Cei foarte bogați, cei care trăiesc din moșteniri și lasă moșteniri, care își mențin, în condiții normale, nivelul de viață sute de ani.

Fiecare dintre noi aparținem uneia dintre categorii. Fiecare din noi avem dreptul de a aprecia sau a nu aprecia anumite categorii. Dar, oricine am fi, consider că este firesc și uman să susținem categoriile vulnerabile și să le responsabilizăm pe cele privilegiate (să întoarcă și societății o parte din beneficii).

Este evident că, dincolo de orice nuanțe sau interpretări conjuncturale, aceste categorii există în mod obiectiv, în aproape orice societate și e absolut necesar ca guvernele să elaboreze politici publice adaptate la specificul fiecărei categorii.

Cred că singura doctrină care poate răspunde echilibrat și eficient tuturor categoriilor menționate este cea social-liberală. Umanismul pragmatic este, indiscutabil, doctrina social-liberală care poate oferi soluții concrete fiecărei categorii în parte.

Am elaborat doctrina umanismului pragmatic în urmă cu 30 de ani. Iar dacă rezultatele nu sunt încă pe măsura forței acestei doctrine, responsabilitatea îmi aparține. Doar rareori m-am dedicat total promovării și aplicării viziunii umaniste. Dar, înțelegând unde am greșit, am șansa să îndrept lucrurile. O eroare înțeleasă este cel mai sigur drum către succes.

95 COMENTARII

  1. Doctrina umanismului pragmatic este o modalitate excelentă de a crea o societate mai justă și mai echitabilă. Este un sistem care pune oamenii pe primul loc și care se bazează pe principiile de compasiune, egalitate și dreptate.

  2. Un guvern care pune oamenii în centrul preocupărilor sale este o aspirație nobilă și necesară într-o societate justă și echitabilă.

  3. aveti perfecta dreptate domnule profesor discrepanta dintre categoriile sociale din romania este foarte mare.

  4. autoritatile romane sunt obligate sa demareze politici publice de ajutorare a categoriilor vulnerabile.

  5. fara o mare infuzie de capital din partea guvernului pentru categoriile vulnerabile nu se poate trece de acest obstacol al saraciei.

  6. nu cred ca in viitorul apropiat vom asista la o mare campanie din partea statului roman in combaterea saraciei.

  7. romania o duce foarte greu din punct de vedere economic si din cauza ineficientei celor care au condus acesta tara pana acum.

  8. Vă mulțumim pentru aceste informații extrem de valoroase.

    Oameni buni, haideți să schimbăm ceva la alegerile care vor urma, haideți să alegem un guvern competent!!!

  9. atata timp cat solutiile se lasa asteptate din afara statului nu putem sa dezvoltam armonios aici in interiorul granitelor.

  10. „O eroare înțeleasă este cel mai sigur drum către succes”… foarte frumos ați spus aici. Succes în tot ce faceți, domnule profesor! Tot respectul pentru ce faceți pentru România!
    Vă rog să primiți expresia înaletei mele considerații!

  11. in continuare vom fi o tara saraca daca nu implementam doctrina umanista ca si piatra de temelie a renasterii romaniei.

  12. daca timp de 30 de ani nu s-a miscat nimic in aceasta tara este timpul ca noi sa facem primul pas spre o romanie unita

  13. Ați explicat foarte corect o situație reală și cinstita. Vă mulțumim pentru articolele de calitate pe care le postați aici.

  14. sper sa se gaseasca o modalitate de la conducere ca altfel ne va fi foarte greu sa supravietuim in propria noastra tara.

  15. Ideea dumneavoastră despre o formulă pragmatică și obiectivă pentru a delimita diferitele categorii de cetățeni este interesantă. Ar putea fi un instrument valoros pentru guvernele care încearcă să elaboreze politici publice adaptate la nevoile diferitelor grupuri de oameni

  16. Avem nevoie de lideri dedicați care să promoveze viziuni umaniste și să le aplice în practică.

  17. Fiecare dintre noi aparținem uneia dintre categoriile menționate de autor. Trebuie să fim solidari cu cei mai vulnerabili membri ai societății. Trebuie să ne implicăm mai activ în viața politică și să cerem guvernului să ne reprezinte interesele, este datoria lui până la urmă.

  18. De acord total, și eu consider că doctrina umanistă social-liberală este singura care poate răspunde echilibrat și eficient tuturor categoriilor menționate.

  19. Este vital să identificăm și să înțelegem nevoile și aspirațiile individuale și comune ale cetățenilor pentru a dezvolta politici publice adecvate. Iar responsabilitatea guvernului este să creeze un mediu echitabil pentru toate categoriile de cetățeni. Dar parcă nu văd întâmplându-se asta prea curând cu politicienii pe care îi avem acum la putere.

  20. Acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de conducători cu viziune și expertiză pentru a face față provocărilor economice cu care ne confruntăm și care sunt principala cauză a sărăciei din România.

  21. Și eu sunt de părere că avem nevoie de o societate mai justă și mai echitabilă. Cred că putem spera la o astfel de societate dacă ne implicăm mai mult, fie și numai alegând politicieni responsabili, cu o agendă centrată pe nevoile indivizilor.

  22. Mare dreptate aveți când spuneți că trebuie să ne susținem categoriile vulnerabile și să le responsabilizăm pe cele privilegiate. Sper că putem crea o societate românească mai bună în care toți să avem oportunități egale și să putem trăi cu demnitate.

  23. Adevărat! Guvernul ar trebui să se concentreze pe satisfacerea nevoilor cetățenilor săi, nu pe îmbogățirea celor bogați

  24. Ideea de a responsabiliza categoriile privilegiate pentru a contribui la societate este specific umanistă. Din acest punct de vedere, umanismul pragmatic, ca parte a doctrinei social-liberale, ar putea fi soluția pentru a adresa nevoile variate ale societății.

  25. Avem nevoie de o schimbare. Cred că sistemul nostru politic actual nu funcționează pentru majoritatea oamenilor. Avem nevoie de un sistem care să se concentreze pe nevoile oamenilor, nu pe nevoile corporațiilor. Sper să se mai regleze câte ceva următoarele alegeri. Le doresc mult succes umaniștilor.

  26. Textul este bine scris și argumentat, iar ideile dumneavoastră sunt interesante și provocatoare. Dar cine să le audă într-o țară de surzi?

  27. Consider că cele spuse de dumneavoastră (nu numai în textul de azi, ci și în celelalte pe această temă) este o lectură obligatorie pentru oricine este interesat de problemele sociale și politice din România.

  28. Bine punctat, ar trebui să existe mai mult respect între guvern și cetățeni. Guvernul ar trebui să fie o slujbă publică, nu o afacere.

  29. Fără să mă pricep prea mult la politici publice și la cum ar trebui guvernată o țară, cred totuși că ați reușit să identificați corect problemele cu care se confruntă societatea noastră și că soluții propuse sunt realiste. Sper că politicienii noștri vor lua în considerare opiniile dumneavoastră.

  30. Speram intr-o schimbare .Alaturi de dumneavoastra cred ca vom reusi sa devenim mai puternici .Felicitari pentru interesul dumneavoastra pentru oameni !

  31. fara capital investit ne va fi foarte greu sa depasim pragul saraciei foarte mari de la noi din tara.

Comentariile sunt închise.