Cititi aici o analiză pertinentă care vine de la Dan Pătrascu. Tânăr destept, ordonat si coerent în idei (deh, cap de teolog…). Cu el, cu Codrin Scutaru, cu Codrin Paveliuc Olariu (sunt două exemple pe fugă) – tineri pe care-i stiu din on-line – parcă nu mergem chiar spre nicăieri.

14 COMENTARII

  1. Inca mergem spre nicaieri. Oricat de sumbru suna, din foarte multe puncte de vedere, ne indreptam intr-acolo. Sa fim realisti, asta facem de cateva decenii constant.

  2. O mica corectura…!
    Poate nu am ajuns inca acolo, dar sigur ne-am luat bilete pentru drumul spre nicaieri.

    P.S. multumesc pentru publicitate. Nu sunt sigur daca o merit sau nu!

  3. Orb sa fi fost si sa nu fi vazut dupa alegerile prezidentiale,ca PSD era o piatra de moara,care tragea in jos PC.O alianta PC+PNL se intrezarea de mai bine de doua luni,retineri am in privinta PNTCD-ului.Nu mai prea exista in teritoriu.Marea majoritate a membrilor lui,au migrat de ceva ani spre alte partide,si-au pierdut sediile,si-au vandut locurile la supravegherea alegerilor ptr plata chiriilor restante,etc.Deci noua alianta de baza a opozitiei raman cele doua PC si PNL.Si asta vedem pana si noi,astia care nu suntem blogeri,analisti,politicieni de profesie.Luci P.

  4. Nu ma intereseaza politica….vreu doar radio romantic inapoi cum era, macar atat mai e frumos in tara asta, ca in rest mi-e sila de mi se face rau

  5. Domnule Voiculescu,

    Va multumesc foarte mult pentru preluarea acestui material si pentru aprecierile la adresa mea. Nu sunt modest, dar meritul meu in realizarea acelui material este destul de minor, caci nu am facut altceva decat sa compar statutele celor doua partide.

    Va multumesc inca odata.

  6. O chestiune demnă de muştruluiala publică: aţi promis că reveniţi la răspunsurile pe stil vechi, dar de prin ianuarie n-am vz nimic la secţiunea asta.
    Nu-i fain, nu-i fain deloc, dooomnu’ Dan!

  7. @Petrut: nu mai mustrului mogulul. Am incercat eu asta la sfarsitul anului trecut si, intr-un final, am primit „raspunsuri pe stil vechi” – o data -> prin ianuarie :-).

    Trebuie sa il intelegem si noi. Coalitia de la Grivco nu se mentine „la putere” de una singura, trebuie intretinuta, iar pentru a-l putea ataca pe atotputernicul Zeus, Antenele trebuie sa primeasca directive clare de la moguli :-D……
    Deci..mai incet cu atacurile astea „deloc faine” la adresa coolmogulului.

    P.S.:totusi, un raspuns ceva?!? Lumea tot adreseaza intrebari prin diferite commenturi si ..nimic!

  8. Chiar am inceput si eu sa sper ca nu mergem spre nicaieri, ci chiar avem sansa sa mergem spre ceva macar mai altfel – dar pentru asta trebuie sa speram, sa credem si sa luptam cu inertia, neincrederea si mai ales cu basescianismul. Iata cateva idei…

    Cam de un an de zile, pe scena politica romaneasca se intampla ceva interesant – se produce o schimbare de generatii, care poate aduce si o schimbare de mentalitate. A inceput la PNL, iar in alegerile prezidentiale Crin Antonescu a confirmat – dar a si speriat in acelasi timp. O parte a clasei politice a intrat in fibrilatii si in disperare de cauza a inceput sa propavaduiasca pe fata basescianismul. A urmat valul pesedist, coagulat in jurul lui Victor Ponta si de cateva zile, tinerele sperante aparute pe firmament la Partidul Conservator.

    Daca in tarile cu traditie democratica, schimbul de generatii se petrece de la sine, fara multe convulsii, la noi nu este atat de simplu. De aceea, cred ca este chiar necesar un cutremur pe scena politica romaneasca, unul mare, care sa darame tot ce este putred si sa determine reconstructia pe baze mai solide si mai corecte.

    In societatile occidentale exista linii de demarcatie foarte bine structurate intre politica-societate civila-mediul de afaceri. Un tanar care se indreapta catre o cariera politica trebuie sa aiba o buna pregatire profesionala si are un drum foarte bine stabilit in cadrul partidului din care alege sa faca parte. El parcurge niste etape, cu reguli foarte clare si daca performeaza merge mai departe, conform planului de cariera ales si acceptat. La noi aproape ca nu exista asa ceva. Totul este un amalgam, fara reguli si fara logica, o mizerie balcanica, alimentata in primul rand din interiorul sistemului aflat deja in putrefactie dar si de anumite medii din afara si care, astazi a ajuns sa poarte si un nume – basescianism.

    Crin Antonescu si Victor Ponta sunt doua exceptii – ei au fost ajutati sa-si construiasca niste cariere politice pe modelul occidental, dar in cadrul politico-institutional tipic romanesc. In ceea ce-l priveste pe noul presedinte al PC, Daniel Constantin, el se afla doar la inceput de drum.

    Urmeaza Congresul PNL. Daca va fi reconfirmat Crin Antonescu si sper sa se intample acest lucru, basescianismul va mai pierde o batalie, astfel existand sanse reale ca aceasta noua generatie de politicieni sa puna bazele unei schimbari de mentalitate, cu ajutorul experientei liderilor care au stiut sa faca pasul in spate si cu sprijinul familiilor europene din care PSD, PNL si PC fac parte.

    Dar basescianismul nu se lasa cu una, cu doua, iar exponentul sau – PDL-ul nu are cum sa se schimbe. Acolo este o colcaiala politicianisto-oportunista, fara nici un fel de ideologie si cu un singur scop – acapararea puterii absolute in plan politico-financiar. La PDL nu exista nici macar ideea unui pan de cariera, deoarece totul este gandit ca un sistem de relatii, bazat pe afaceri si santaj cu dosare. Evolutia PDL devine din ce in ce mai periculoasa pentru intreaga societate romaneasca, deoarece in acest partid afacerile, politicul si societatea civila – formeaza sistemul despre care vorbeam mai inainte. Atunci cand ma refer la societatea civila, in acest context, incerc sa reamintesc faptul ca, foarte multi exponenti ai acesteia au ajuns deputati, senatori sau europarlamentari PDL.

    In PSD, PNL si PC, fondatorii acestor partide si unii dintre cei care pot fi denumiti adevarati lideri politici, au stiut in cele din urma sa faca pasul inapoi si au permis noii generatii sa se afirme. Acesata situatie contravine intereselor promotorilor basescianismului, care acum contraataca prin infiintarea de noi partide. Se incearca o lovitura de imagine dar si o posibilitate de a fura din electoratul celor care cel putin incearca sa schimbe sistemul politic actual.

    Initial partidul lui Oprea ar fi trebuit sa se afle spre centru-dreapta, iar cel al lui Cosmanca la stanga PSD. Din momentul in care experimentul Geoana a esuat, baietii veseli s-au reorientat rapid si gasca Oprea s-a plasat spre centru-stanga, incercand si o legitimare prin aducerea lui Cristi Diaconescu si Marian Sarbu. Se aplica o tactica de imagine, denumita ”in cascada”, pentru destabilizarea PSD – aproape in fiecare zi mai pleaca unul sau doi la Oprea sau direct la PDL. Probabil nici PNL nu va fi scutit, incepand de saptamana viitoare, daca nu le iese experimentul Orban.

    Aceasta strategie nu este neaparat benefica initiatorilor, deoarece si PSD si PNL ar putea sa intoarca totul in propriul beneficiu, daca vor reusi sa gestioneze de asa natura situatia, incat sa foloseasca strategia basescianaista pentru o curatare si reasezare a propriilor structuri, pe baze mai stabile, cu mai multi specialisti si cat mai putini smecheri, oportunisti, inculti sau din categoria baroni.

    PSD s-ar putea deschide mai mult si cu adevarat spre intelectuali si noua generatie de oameni mai destupati la minte si ar avea numai de castigat, iar PNL ar putea face o constructie solida pe zona de dreapta cu PC si cu partea din PNTCD inca necontaminata de basescianism. Cu experienta unor lideri precum Ion Iliescu, Adrian Nastase, Emil Constantinescu,Radu Campeanu, Dan Voiculescu si Gheorghe Ciuhandu, combinata cu prospetimea si forta pe care o pot aduce Victor Ponta, Crin Antonescu si chiar Daniel Constantin – se poate forma o opozitie puternica, bine structurata si coordonata – pentru a contracara excesele si manipularile basescianiste si putand deveni o premiza de schimbare reala a mentalitatii clasei politice si implicit a societatii romanesti in ansamblul sau. Un posibil proiect pentru Romania.

  9. Multumesc, domnule profesor. Totul e sa continuam cat mai percutant si pana la urma vom reusi ceea ce ne dorim, sa schimbam societatea de azi, cea in care vrem, nu vrem, ne gestionam resursele zilnice…Cel mai important e sa nu uitam cine suntem.

  10. Nea Mogulu,
    De unde avea Dl. Patrascu copia noului statut PC la ora aceea, cand noi pe la organizatiile judetene inca nu-i vazusem fatza?
    Suna a trambitare pentru pasul urmator….dar sa-l dat ca pertinent…..mai bine ca pus la comanda.
    E, de asta unele lucruri nu merg bine….Sper sa fie doar o alta scapare, si nu un obicei prost.
    transparenta, transparenta si totusi ceata groasa.

Comentariile sunt închise.