De unde credeti că vine înăsprirea tonului FMI în relatia cu Guvernul Tristei Figuri*?

E vorba de o viziune pesimistă la adresa capacitărilor reale ale economiei românesti? E vorba de scepticism în raport cu ”hărnicia” românilor? Sau de convingerea că guvernul Boc ”abureste” si bâlbâie de doi ani niste solutii economice fictive, care – chiar dacă ar fi implementate la spartul târgului – n-ar mai putea să salveze nimic?

*Guvernul Emil Boc, evident.

22 COMENTARII

  1. Cred ca vine din complicarea simplificarii aparatului bugetar si negasirea unei solutii aducatoare de venit la buget prin simplificarea complicarii aparatului bugetar al tzarishoarei.
    cred ca m-am exprimat in termeni clari, de tip psdist.Sau de tip om politic-varianta mea.

  2. Muncitorii dvs. ce cred ? De ce li s-au redus in halul asta soldele ? Cine este de vina ca nu mai au puterea de cumparare de pe vremea lui Nastase ?

    Patronatul sau criza ? Basescu si/sau Boc ? Frumoasa doamna Udrea ?

  3. Vine din amanarea luarii unor decizii si, mai mult decat atat, incapacitatea clasei politice (nu doar a Guvernului Boc sau PD-L) de a gasi solutii „anti-criza” viabile.
    Sa fim seriosi acum: cat timp au alocat partidele in ultimul timp (un an sa zicem) pentru gasirea unor solutii socio-economice la criza financiara din Romania?Pe langa organizarea unor celule/comitete/consilii cu nume pompoase in interiorul partidelor, ministerelor, Parlamentului, altceva nu s-a facut. E nevoie de o viziune clara.
    Dar se pare ca nici partidele, nici sindicatele, nici patronatele nu sunt in stare sa o enunte.
    Guvernarea 2012?!? Ar fi fost o solutie daca ar fi existat intradevar un interes.
    In domeniul meu, va pot spune ce s-ar putea imbunatati si cum. Nu pe termen scurt, ci mediu si lung.

  4. „Patriciu: 600.000 de bugetari afară, cota unică la 10%, patru taxe mari şi late. Şi vom ieşi din criză „. Omu are stofa de prim-ministru

    Ca tot vorbim de invidie . Poate il invidiaza DV pe alt mogul :))

  5. Intr-o discutie avuta zilele trecuta cu un prieten, analizand problemele agriculturii si satului romanesc, am ajuns la concluzia ca Ceausescu avea dreptate. Agricultura sta la baza economiei romanesti.
    Prin redresarea acesteia in acest moment, s-ar putea face multe: crea locuri de munca (nu numai la tara), creste productia in alte sectoare ale economiei etc. Dar mintea romanului nu poate percepe acest lucru.

  6. e vorba despre pragmatism si abilitati in negociere…FMI s-a vazut cu sacii in caruta, si-a atins scopul:- a finantat o tara guvernata de niste oportunisti orbi si lacomi, a facut in asa fel incat o parte importanata din finantare sa se directioneze catre companiile straine, iar acum apeleaza la prudenta…vrea sa aiba siguranta ca isi va primii banii inapoi pentru ca acum si doar acum se pune problema ca Romania sa ceara bani pentru economia reala proprie. Cum insa, acest guvern nu a putut dovedi ca este capabil sa se autocenzureze in ceea ce priveste risipa, FMI se vede nevoita sa impuna masuri care cad pe umerii populatiei…populatia si piata care prin rigorile regulilor proprii se va autoregla…cu chin, cu suferinta, cu umilinta…
    Se va crea o stare de fapt favorabila evazionistilor si coruptilor, speculantilor si bisnitarilor…
    Asta e…n-avem de ce ne plange…sunte liberi, putem emigra…

  7. Off topic: Bună seara! Vă rog să nu vă supăraţi dacă postez şi aici, la d-voastră, un comentariu pe care l-am găsit pe blogul lui Tudor Chirilă, cu privire la un strigăt de ajutor umanitar. Vă mulţumesc!

    “suzanne spunea…

    Buna Tudor

    Desi poate nu o sa ai timpul necesar sa citesti acest mesaj eu consider ca trebuie sa incerc!
    Numele meu nu conteaza, functia nici atat, ca sa nu mai vorbim de varsta..Iti scriu ca din partea unui om neputincios ce isi doreste sa ajute o MAMA, o locuitoare a orasului meu natal, o femeie deosebita! Are tumora intracraniana! Si nu una! CI DOUA! Ca sa se opereze are nevoie de 44000 euro…Si pentru a porni acest lucru are nevoie de sprijinul OAMENILOR! Cat mai multor oameni!
    Va rog din suflet sa o ajutati! Asa cum am facut si noi cei care o cunoastem! Asa cum au facut si ceilalti, cei care nu o cunosc insa le pasa de viata unui om!

    http://www.ziuaconstanta.ro/rubrici/umanitar/ajut-o-pe-iolanda-sa-si-recapete-visele-27560.html

    Numarul de telefon al fratelui Iolandei este: 0744539634″

  8. OK, parerea mea umila-i ca FMI-ul e singurul organism „filantropic„ care face benficii enorme in perioadele de criza..
    In afara de asta, cum sa nu isi piarda rabdarea, cand pana si Filipine au inregistrat cresteri economice uriase in raport cu noi? pana si in America de sud, unde teoretic si-au recunoscut oarecuma vina din catastrofa economica produsa, erau bilanturi pozitive..
    si acum noua gaselnita TVA-ul..NU AU ECONOMISTI BUNI..is varza..prea toleranti (intr-o tara civilizata, iti calculeaza cate cafele ai vandut-ca si comerciant- la cifra aproape fixa, dupa factura de apa; in caz de cea mai mica suspiciune sunt abilitati sa verifice arhivele registrelor din camera comertului pana la 30 de ani in urma- si cu tot „degree-ul„ de civilizatie te lasa in fundul gol, fara drept de apel.
    DOAR O POLITICA ECONOMICA VIRILA (ca sa nu spun violenta) combinata cu strategii economice-corelate cu structura sociala (adica adaptate la animalismul inca GREU DE EDUCAT al romanului) ar mai putea da rezultate..
    dar, mai usor e sa maresti TVA-ul…asta-i mai mare imbecilism ca acum cativa ani cand se vehicula ideea TVA_ului unic in Europa, hahahha…
    Si in ultimul rand…ar fi mai bine ca in conducere sa apara oameni pregatiti in domeniu (de pref economic), profesorii de istorie par „legerement„ depasiti.
    oooo si ce-as mai injura, pardon dezbate, dar..ar fi la fel de inutil ca dezbaterile teatrale din fiecare seara de la Realitatea TV

  9. Domnule Voiculescu,
    in perioada urmatoare vor fi alegerile la tineret PC.Care este pozitia dumneavoastra fata de acest subiect?

  10. E simplu. Orice bancher îşi ia măsuri când vede că unul dintre debitori încearcă să-l tragă pe sfoară.
    Ei, FMI-ştii, îşi vor banii înapoi, la termenele stabilite prin contract.
    Când văd cum şansele de-a fi făcute plăţile la timp se spulberă sub ochii lor, datorită proastei gestiuni a economiei ţării, mai precis a catastrofalei guvernări care a pus economia pe butuci, este normal să intre într-un fel de panică.
    Ei nu-l pot da pe dobitoc cu capul de birou, cum ar vrea, probabil, nu-i pot impune soluţii de regenerare a economiei, dar îi pot pune cămaşa de forţă a constrângerilor contractuale.
    Pe ei nu-i interesează dacă în ţară se mişcă vreun ban sau nu, îi interesează doar dacă deficitul bugetar este respectat.
    Nu contează că bugetul a ajuns la fundul sacului, contează că raportul dintre venituri şi cheltuieli să fie conform înţelegerii.
    De parcă asta ar încălzi pe cineva!
    Nimeni nu mai poate munci, nu mai poate produce, nu mai poate contribui la fluxul financiar care menţine economia în viaţă, dar problema lor se reduce la deficitul bugetar!
    În ritmul ăsta, până-n toamnă, în cel mai optimist caz, încasările la buget vor atinge un minim absolut istoric, dar raportul dintre puţinul încasat şi şi mai puţinul cheltuit va fi cel convenit cu FMI.
    Adică ţara va fi pe butuci, dar deficitul va fi excepţional de bine conservat!
    Iar populaţia pe baricade!

  11. Eu cred ca premierul,acuma,plange-amar,
    N-as vrea ca-n pielea lui sa ma transpun…
    Dar mai are-o sansa,sa scape de cosmar :
    Sa-si ia cu tva redus…o funie s-un sapun.
    (Caci leafa-i este mica si-i inghetata tun)

  12. O sustin pe mery in ceea ce a zis intr-un comentariu anterior…nu trebuia sa se intample si mai ales, nu trebuia sa se intample de Craciun…s-a castigat libertate, dar s-au pierdut toate celelalte..

  13. Suntem de vina noi, ca si popor. Un popor slab, incapabil sa-si aleaga niste lideri cu viziuni solide, incapabil sa treaca peste tranzitie, pasiv si neputincios. Nu dati vina doar pe guvern, putere, etc, problema e mult mai profunda de atat, e vorba de identitatea si mentalitatea noastra de neam..Poate reusiti sa schimbati ceva, dle Voiculescu, mi-as dori mult!

  14. Poate ar fi mai bine sa pastram o distanta fata de toate afirmatiile care se fac in aceste zile … e totusi o negociere ( cu presiuni, santaje, atu-uri in maneca etc. ). Romania a negociat si va negocia si in continuare prost … asta e calitatea actuala a clasei politice romanesti … si aici ma refer si la opozitie. Romania este ca un betiv care timp de 20 de ani a vandut ce avea prin casa … acum nu mai are nimic de vanzare si se imprumuta ca sa cumpere inca o sticla de vin … Cat despre cine este de vina … poate este de vina si Piedone care a inceput sa schimbe gardurile la blocuri de pe Sincai de parca asta era ultima problema nerezolvata din sector … si pot pune si pariu ca preturile sunt corespunzatoare :)

  15. Dincolo de discuţia aplicată asupra (in)eficienţei majorării TVA şi cotei unice, câteva noduri politice:

    – Se discută despre remanierea Guvernului în condiţiile unui haos generalizat şi ale unui dezastru evident. Dar se discută despre asta ca şi cum gata, s-ar plăti astfel preţul îngropării ţării. Adicătelea, un Şeitan, un Vlădescu, poate şi-un Videanu înlocuiţi ar acoperi vina unui întreg marasm portocaliu.

    – Nu ne-a explicat nimeni ce se întâmplă dacă Guvernul ăsta, marşând pe un plan bine pus la punct, va mări taxele şi apoi va invita ghilotina să-i treacă pragul.

    – Cum e posibil ca dinspre Cotroceni să nu avem nici o urmă de responsabilizare publică pt căcatul actual? Păi eu l-am numit pe Boc de 4 ori? Mai are cineva impresia că în România Executivul face ce vrea el, de capul lui?

    – În ziua în care toate televiziunile anunţă apocalipsa, nici un membru al Executivului nu face vreo declaraţie limpezitoare. Nu v-ar fi ruşine!!! Ho, ştiu că nu vă e.

  16. ooo….aici avem parte de un cumul de „talente” :
    -abureala totala…..cu cat aburesti mai mult si minti…pana la urma ajungi chiar sa crezi sincer in ceea ce spui.
    – mai exista un termen: soriceala. Sa soricim pe toata lumea.: pensionari, platitori de taxe, bugetari, FMI, UE, alegator.
    -incompetenta totala
    -hei rupism
    iar la toate astea se mai adauga si modelul Cowboy. Aruncam funia poate pica ceva.

    Iar poporul este harnic. Ma mir cum de i-au votat., probabil pentru ca i-au soricit sau si mai trist…le place sa fie soriciti.

  17. @ Dan Voiculescu
    (cel adevărat)
    Dumneavoastră ce soluţie de ieşire din criză concrete aţi vedea? Ce politică economică?
    Haideţi să vorbim un pic mai aplicat, cu soluţiile pe masă.

  18. @ mogul: Oho, si încă cum ”invidiez” un mogul… Pentru ca-i tânără si, totusi, conduce bine gogeamitea trustul. Camelia se numeste. @ acuvio: Foarte probabil. @ Cereal Killer: Pertinent ceea ce spui, desi se vede ca esti revoltat.. @ Toni: Da, o nouă ”curbă de sacrificiu”. @ Cristoltan Nicolae: Mult succes candidatilor. @ gerge_escu: Poate o sa râzi, dar cand merg în colegiu principala cerere cu care ma confrunt e asta: ”Vrem un gard frumos la bloc!”

  19. Inasprirea tonului FMI-ului.Normal,daca guvernul conduce dupa principiul”Bani nu sunt pentru prostime,cascavalul si cutitul e la noi”.Asta la una din sedintele PDL-ului in teritoriu.Au taiat,impartit si terminat cascavalul,pana si cel luat imprumut.Au vopsit cei din guvern destul gardul,acum vedem leopardul.Scapa cine poate,dar dupa ce o sa iesim in strada.

Comentariile sunt închise.