Găsiti aici un articol care, cred eu, ar trebui să ne lase un gust amar. Urmăriti cu câtă atentie, cu câtă prudentă, cu câtă teamă chiar vorbesc oficialii francezi despre posibilitatea cresterii vârstei de pensionare în sistemul lor – care, de altfel, a fost mereu un model pentru România. Se neagă transant si se refuză orice speculatie: nimeni nu se joacă cu drepturile pensionarilor, câstigate în sute de ani de civilizatie.

Asta în timp ce, în România, proiectul noii vârste de pensionare a fost trântit pur si simplu pe masa seniorilor, fără niciun strop de dezbatere, de negociere reală. Mi-am spus părerea pe tema asta cu câteva luni în urmă, o găsiti aici.

20 COMENTARII

  1. Este normal ca acest aspect sa fie tratat de orice partid ca un cartof fierbinte, intrucat pensionarii inseamna inainte de orice un numar mare de voturi. Sarkozsi da dovada doar de prudenta si nimic mai mult.
    Problema este una reala, iar in cazul Romaniei, dramatica. Sunt de acord cu tot ce ati spus, dar as prefera sa aud, cum ar arata proiectul de lege al dumneavoatra pentru modificarea legii pensiilor? Iar aici ma refer la viitorii pensionari, si nu la cei actuali, pentru ca in cazul lor nu se mai poate modfica decat modul de calcul, ceea ce iarasi este, recunosc, abuziv si nedrept. Dar asa cum functioneaza el azi, sistemul de pensii este NESUSTENABIL. Stiti care este norocul? Suna cinic, dar asa e: un sistem de asigurari de sanatate precar, care adaugat peste un regim de viata relativ nesanatos, caracteristic romanilor, dau ca rezultat o speranta de viata scazuta, adica o perioada relativ scurta de plata a pensiilor…
    Pe de alta parte insa, sistemul de pensii este incarcat de oameni pensionati timpuriu, imediat dupa 50-52 de ani, plus militarii, care adauga o sarcina imensa unor contributori deja suprasolicitati.
    Rezultatul este evident, solutiile insa extraordinar de dificile. Nu as vrea sa fiu guvernul care trebuie sa-si asume solutionarea…

  2. Mda…
    „Cine n-are batrani sa-si cumpere!” zice o vorba…Daca e sa analizez acest proverb, el se refera la intelepciunea de care au nevoie tinerii prin intermediul gandirii batranilor, intelepciune fara de care nici o societate pare a nu functiona, dupa cum ar zice proverbul.
    Mda…Aratati-mi un batran roman intelept pentru care merita sa-mi scot portofelul din geanta si…. sa-i cumpar inteligenta si….va promit ca il sustin presedinte al tzarishoarei.
    In rest…eu am fost invatata ca respectul se castiga nu se impune…prin legi sau forta.
    Cu exceptia ccatorva persoane varstnice…nu prea sunt multe cele care mi-au castigat respectul…da’ daca o fi musai..”de musai ca de voie buna”.

  3. Ori…,ori….!

    Aşadar, guvernul Boc,
    Nu produce chiar nimic !
    Însă, cheltuie cam dublu :
    Înţelegi ce vreau să zic !

    Sântem prea săraci să ţinem
    Aşa paraziţi în spate !
    Preşedintele nu vede
    Că aşa nu se mai poate ?

    A întinde coarda, nu-i
    O soluţie prea bună :
    Preşedintele chiar crede
    Ca sântem picaţi din lună ?

    Să-l dăm jos pe Preşedinte ?
    Că tot noi l-am pus ca şef :
    L-am pus s’aibă’n grije ţara,
    Nu să facă ce are chef !

    Aşadar, domn’ Preşedinte,
    Ori renunţi la bocul prost,
    Ori renunţăm noi la tine :
    S-o lungim, nu are rost !

  4. se vb mult despre respect . fiecare intelege ce vrea, ce stie si ce poate prin acest cuvant . DV & Geoana proiecteaza legea statului la coada din respect pt seniori … Boc tot din respect are grija ca respectivele cozi (ale saraciei as zice eu) sa fie cat mai lungi si cat mai pline de batrani . sa aiba ce aranja oamenii . La tema cu invidia ar trebui adaugata si cea cu respectul in dezbatere.
    Numai bn

  5. Noi pensionarii,am face bine sa murim cat mai repede,sa nu mai avem nevoie de retete compensate,sa rugam statul sa ne retraga pensia si sa ne intoarcem le munca,oare ce am uitat?!Eu oricum nu prind pensia de varsta.Mai traiesc eu 20 de ani?Sa fim seriosi.Ca sa ies la pensie de drept,ar trebui sa ma mai angajez 5 ani (si sa contribui la fondul de pensii),asa cu handicap grav(handicapul e adevarat,nu”fabricat”medical).Doar ca nu gasesc angajatorul potrivit.(sunt eu pretentioasa!?,glumesc).Batranii de acum au ridicat o tara,au muncit 6zile pe saptamana,au facut munca voluntara(obligati,ce-i drept),tot ce a fost de vandut in tara asta(pentru politicieni),a fost muncit si ridicat de ei(dar doar unii au avut”dividente”din asta).Chiar nu-si merita pensiile?Chiar nu au muncit destul?Eu am lucrat intr-un spital de psihiatrie,cu peste 100 de pacienti din care 50 de pacienti schizofrenici,singura pe tura,din lipsa de personal,am facut naveta 70km(140km dus-intors),si ma gandesc la fostele mele colege si colegi,cum vor mai reusi sa faca fatza la cerinte,asa la vreo 60 de ani.Personalul medical si auxiliar s-a tot micsorat,numarul pacientilor cu afectiuni psihice tot creste,conditiile din spital tot mai precare,medicamentele cu care sa ii poti ajuta tot mai putine.Batranii aruncati de societate(dementzele senile,alzeimer,accidentele vascular,etc),ajung tot acolo,in spitalele de acest gen.Nu cred ca dupa 60 de ani,mai poti face fatza la toate astea(daca nu te senilizezi inainte sau cazi din picioare de efort)?Economia e problema noastra,nu batranii care si-au castigat cinstit pensiile.

  6. Sunteti unul dintre putinii care lupta pentru drepturile pensionarilor concret, la majoritatea sunt doar vorbe, povesti…

  7. acum cateva zile bunica-mea a participat la o pichetare la parlament..tot ceva cu legea pensiilor..era alaturi de mai multi pensionari..mi s-a parut atat de umilitor sa fie pusi in postura asta, practic sa ceara dreptul la o viata decenta in felul asta…iar cei ce trebuiau sa le tina piept pensionarilor erau niste jandarmi care probabil nici nu erau nascuti pe vremea cand batranii aia munceau pe rupte..

  8. Guvernul actual nu prea gaseste leacul
    Sistemului de pensii ce moare an de an ;
    Problema n-o va rezolva nici DRACUL,
    Chiar daca e tizul…ministrului SEITAN.

  9. Astea sunt chestiuni importante? Aseara, la preferata „prestatoruui la mogul, Badea”, se dezbatea un subiect mult mai important, ” Dezvaluiri despre…!” (cand imi dispace o fizionomie prea studiata, in primul rand, schimb postul!)
    Care pensionari? Cine sunt ei? O adunatura galacioasa, oriunde ii intalnesti. La coada la E.On, prin magazine (nu stiu ce nu le convine la preturi!), pe holurile C.A.R.-urilor si care duc lipsa elementara de rspect fata de semeni cand se bat pentru un biet bilet de tratament. Deci, daca sunt asa energici si au asa mult timp pentru incaierari, de ce sa nu produca in interesul poporului?
    (totul intre ghilimele!)

  10. Habar nu am de economie dar nu înţeleg obsesia actualilor guvernanţi pentru „cota unică” propusă de Nastase, aplicată de Tăriceanu şi trâmbiţată de Boc. Cota unică a umflat brusc acele salarii şi pensii mari, acum blamate. Personal cred că era mai corectă aplicarea cotelor progresive pentru elasticitatea necesară pe timp de criză iar sub umbrela acesteia exista timp şi dezbatere pentru a face modificări dacă sunt necesare (a nu creşte salariile din învăţământ, cumul pensie-salariu, lege unica salarizare, lege unică pensii şi recalculari etc).
    Zăpăcesc totul, vor fi extrem de multe procese câştigate la CEDO, iar când se va întâmpla asta Dl. Emil Boc şi guvernul său nu va mai fi în funcţie dar nici nu va răspunde!
    Am mai spus, în 2 ani, cele 4 guverne Emil Boc ne tot duc în jos şi o clipă Dl.Emil Boc nu meditează ca ar avea o Karma rea! Cât timp trebuie să fie prim ministru pentu a-şi demonstra calităţile?

  11. excelenteisale domnuluisenator dan voiculescu,revin din nou, cu expunera problemei meledeo gravitate deosebita,sunt maistru militar de la s. t. s. tanase marian, va rogexcelenta sa ma ajutati sa pot rezolva o problema grava o frauda an credit ipotecar savardita de numita garagaianu felicia o infractoare cu studiisuperioare,,..scuze va rog domnule pebtru scrisul dificil ,,nu agramat,,am o disfunctie neurologica datorata unui accidentvascular petrecut acum cinci ani si ignorat demedicii militari,…………….numita garagaianu feliciami a fost chiriasa cu familia la adresa casei mele ramasa dela parint,..acum este absolventa de facultate economica, ,si a apelat relativ recent la mine sa i refac o mutatie si un buletin de schimbare de nume la adresa situata an strada dumitru nicolae sase,,an zona icemenerg,,.deoarece spunea ea socrii o refuza pe motiv cale fura casa o vila,,.nu am anteles capcana antinsa,i am oferit cele cerute an exaltarea mea emotionala oferindu i si o carte de colectie cadou de nunta cu care dorea sa intre an biserica,……mai tarziu am anteles ca mi a pus casa an credit ipotecar la una din cele 22 de banci din sistem ,.fataare si o tuberculoza cu un ganglion operat ,sotul ei barman, conduce masinafamilieifara carnet,iar ea a fost chemata antr un proces la ,,analtacurte de casatie si justitie,,datorita unei licitatii defectuoase,…………….pericolepotentiale domestice si nu numai deci,..sunt anspaimantat de perspectiva,domnule senator va conjur ajutati ma,.politia incompetenta da din umeri aceiasi politie care cu 16 ani anurma nu mi a rezolvay un frt tot acolo la care puscariasi au furat lucruri de valoare,un instrument demasura de 1000 de dolari scule au gasit vin s au ambatat distugand,m au ambolnavit pe plan psihic,iar astazi huzuresc nefiind monitorizati de nimeni,……aceiasi circa de politie cu alt personal,….numita garagaianu felicia,lucreaza la ministerul transporturilor din zona gara de nord,.. nu i stiu adresa unde locuieste cu sotul ei barmanul,.am auzit ca nasii de cununie au un cazinou, deci posibile implicatii a lumii interlope,………..nu cunosc banca unde a facut acest creditipotecar cu locuinta mea,.are la ea o copie xerox si un set de schite ale constructiei,ce au ramas la eadecand colindam ampreuna primariile de sector an speranta de a si putea construi o cas ce a ce nu s a putut realiza,…….citim an ,,media internet,, ca uzand de tehnici diferite se poate legaliza un actdevenit viabil an ticalosie,.eu am ancercat saiau legaturacu multi demnitari excelenta dar de la domnil isarescu,domnul vasilesc dan vasilescu,domnul sorin oprescu si altii nu mai zic domnul presedinte basescu nimeni nu mi raspunde,………va conjur domnule senator, ajutati ma,. am adresa de e mail ,,[email protected],, rogdinsuflet ajutor an aceasta problema,.fiti binecuvantat domnule senator,…nu suntsectant cu toate ca si asta se poare post89, eu nu l percep pe dumnezeu ca pe un mosulet care ne batepe umar cand gresim ci ca pe creatorul universului,……sa traiti,………

  12. excelentele voastre domnilormoderatori,am regasit pagina ce o doresc safetransmisa domnului senator dan voiculescu,. rog dinsuflet directionati pagina catredomnia sasunt disperat de consecintele acestei antamplari m am adresat an multe locatii pe net dar nu am pimit raspuns rog din suflet va conjur un raspuns,… multumesc sa traiti,.

  13. pana cand nu va exista un sistem privat de pensii sanatos in Romania…sistemul public va fi folosit in tot felul de jocuri politice.
    Platesti statului 30 de ani contributie si daca ai nesansa sa nu ajungi la pensie – s-au dus banii acumulati…Problema e ca ei nici nu se acumuleaza la stat.
    E o piramida, nesanatoasa., intrucat populatia activa descreste.., iar de pensie poti sa te bucuri doar cativa ani (daca ai noroc si sanatate).
    Cei ce s-au pastrat de-a lungul anilor, gen raposatul Plesita…au toate sansele de a se bucura de aceasta. Iar unul ce a lucrat in turnatorie de ex…din cauza metalelor grele respirate, aer cancerigen etc….
    Eu as propune ca suma achitata sistemului public de-a lungul anilor in caz de deces sa fie achitata mostenitorilor integral, la alegerea acestora printr-o singura transa sau cateva.
    Dar nu sunt bani….

  14. off-topic. – Tot despre respect.

    Caz proaspat.
    In data de 30.04 circul cu masina pe drumul intre ADJUD si Onesti. , – drum asfaltat integral si calitativ acum un an-doi in urma. – drumul fiind fara nici o denivelare, fara nici o groapa.

    In data de 4 Mai al aceluias an 2010, mergand in sens invers Onesti – Adjud ce vedem noi?

    Angajati ai firmei UMB (de la Umbrarescu) taie poriuni din asfalt ..patrate…sau chiar perpendicular pe inreg drumul, fasii de aprox. u metru latime….au pus restrictii de viteze…angajatii lor dirijau circulatia doar pe un singur sens…..se circual anevoios.
    Intrebare pentru dl Berceanu…De ce au stricat drumul in 3 zile.?si imediat pe 4.05 acopereau ce au taiat….

    Repetam: nu au existat gropi acolo!
    Asta ce tine de respect. …si culmea ..mai auzizem la radio in masina ca are o ideie nastrusnica…sa-i taxeze pe cei cu masini puternice…pentru ce ? ca sa facem ce cu acesti bani?

    si asta se intampla nu departe de rafinaria RAFO ONESTI unde acelas ministru Berceanu acum 5-6 ani in urma..sau chiar mai mult a zis intr-o vizita „de lucru” : aici ar trebui sa se cultive grau, in locul acestei rafinarii paguboase!

  15. Mda, vorbesc cu fooooooarte mare atentie pentru ca in Franta trebuie sa cotizezi 40 de ani pentru a beneficia de pensie completa!!!!!!! si acum sa mai si prelungeasca varsta de pensionare…….

  16. excelentei sale domnului senator dan voiculescu ,.revin din nou ajutatima,.sunt disperat an neoutinta de a mi decela treuma de a fi excrocat printr un credit ipotecar la una din cele 22 de banci de catre o infractoare numitagaragaianu felicia, pentru a si construi o casa a uzat de un siretlicmurdar si de bunavointa me,,detalii am oferit an paginile repetate ca apel disperat,, fiti bun domnule senator ajutati ma,sunt disperat,numita o excroaca cu studii superioare areo tuberculoza cu un ganglion operat,sotul ei barman conducemasinafamiliei fara carbet iar aceasta a fost chemata la ,,analta curte de casatie si justitie ,, antr un proces privitor la o licitatie defectuoasa,.sunt asdadar traume domestice si nu numaio care o fac deficitaraana si plati ratele viitoare,… multumesc domnule senator ami pun speranta an dumneavoastra,.sa traiti,……

Comentariile sunt închise.