Scrisoare deschisă a senatorului Dan Voiculescu către preşedintele Curţii Constituţionale a României

„Domnului Augustin Zegrean, Preşedintele Curţii Constituţionale a României

Domnule Preşedinte,

În şedinţa de joi, 24 iunie 2010, Curtea Constituţională va decide dacă reducerea pensiilor cu 15% poate fi justificată prin invocarea art.53 din Constituţia României. Ar trebui să fie cea mai simplă decizie din istoria Curţii.

Litera şi spiritul Constituţiei şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului demonstrează fără echivoc că restrângerea exerciţiului dreptului de proprietate – dreptul la pensie – este neconstituţională. În condiţiile în care chiar iniţiatorii acestei măsuri recunosc că aveau la dispoziţie şi soluţii alternative, care nu încălcau drepturile fundamentale ale omului şi reglementările constituţionale, invocarea art.53 este, în mod evident, netemeinică.

Aşadar, din punct de vedere juridic, situaţia este foarte clară. Realităţile economice, politice şi sociale ale României nu justifică îngrădirea exerciţiului dreptului la proprietate. Guvernul nu a putut demonstra, dincolo de orice dubiu rezonabil, care ar fi consecinţele neaplicării măsurii reducerii pensiilor asupra siguranţei naţionale.

Aşadar, principala provocare pentru judecătorii Curţii Constituţionale nu o reprezintă speţa juridică pe care o au spre analiză, ci presiunea politică din jurul acestui demers.

Însă, dincolo de istoria personală şi profesională a fiecărui judecător al Curţii Constituţionale şi dincolo de politizarea procedurii de alegere a judecătorilor, Constituţia oferă fiecărui membru al Curţii, după depunerea jurământului şi preluarea mandatului, independenţă deplină. Este însă necesar ca judecătorii Curţii să-şi asume această independenţă.

Domnule Preşedinte,

Joi, 24 iunie 2010, Curtea Constituţională a României, prin Decizia pe care o va asuma, va alege între statul de drept şi statul totalitar, va alege între independenţa justiţiei şi supremaţia arbitrariului şi, nu în ultimul rând, va alege între a-şi recâştiga prestigiul pe care i-l conferă actuala Constituţie şi a renunţa definitiv la acest statut, devenind exclusiv un instrument politic.

Cu sinceritate,

Dan Voiculescu
21.06.2010

13 COMENTARII

  1. Sunteti consecvent si perseverent in legatura cu subiectul acesta atat de important, ceea ce nu poate decat sa va cimenteze pozitia ferm impotriva acestei dictaturi in care ne afundam si asta ma bucura intr-o oarecare masura. Cred ca avem nevoie de cat mai multe astfel de voci la unison in perioada asta.

    Din pacate cred ca noi, cei care ne incapatanam sa mai gandim in tara asta, suntem constienti de sansele de reusita ale unui astfel de apel la verticalitate, impartialitate samd. intr-un astfel de context. Imi pare rau ca am ajuns sa stim a priori rezultatul aberant al votului: 5-4 pentru „constitutionalitatea” legii; si asta intr-un caz care ar trebui sa fie fara discutie 0-9..

  2. Pe 23 ianuarie, in articolul „Perspective” spuneati ca v-am convins sa reluati raspunsurile „pe stil vechi.
    Ce s-a intamplat intre timp? Mi-am pierdut puterea de convingere sau ..?

  3. SPERAM PANA LA CAPAT
    Trimit o veste grava care o sa va umple sufletul de tristete :
    ATENTIUNE ! IMPORTANTA MAXIMA !
    SERVICIUL BRITANIC DESPRE STAREA SANATATII LUI BASESCU :
    PRESEDINTELE ROMANIEI NU VA PRINDE CRACIUNUL!
    M 15 are un serviciu specializat de urmarire a sanatatii fizice si mentale a conducatorilor politici din tarile de interes. In timpul razboiului rece el a capatat informatii despre Hrusciov, Brejnev, Tito, Fidel Castro etc. REZULTATELE TESTELOR DE SANGE SI CHIAR URINA LUI CEAUSESCU ERA TRIMISA LA LONDRA SAPTAMANAL. Uneori rezultatele erau ” scapate ” presei pentru a informa opinia publica despre conditia fizica si mentala a unor adversari politici incomozi. Am capatat de la surse demne de toata increderea urmatorul raport despre starea sanatatii a Presedintelui Romaniei Traian Basescu :
    Traian Băsescu s-a deplasat, în mare secret, cu un avion particular, închiriat de la o companie cipriotă, în Nordul Italiei, la Bolzano. A doua zi, în zori, a fost supus unui control medical amănunţit, rezultatele acestuia fiind extrem de proaste. După cîteva zile, un medic de la acel spital a sosit la Bucureşti, i-a făcut o serie de injecţii pentru oxigenarea sîngelui, dar efectele secundare au fost îngrijorătoare şi s-a renunţat la această terapie.
    Basescu a apelat şi la medicii basarabeni. El s-a folosit de vizita pe care a efectuat-o în Republica Moldova, sau poate această vizită a fost aranjată doar ca pretext al urgenţelor sale medicale. Astfel, în cel mai mare secret cu putinţă, miercuri noaptea, Băsescu a fost consultat de un important personaj al medicinei din spaţiul ex-sovietic, prof. dr. Ghenadi Markov.
    Teribila boală de care suferă Băsescu îşi pune amprenta, din ce în ce mai grăitor, pe comportamentul şi prestaţia sa. E vorba de stări de somnolenţă care alternează cu o irascibilitate şi violenţă , care îi îngrozesc, pe cei din jurul lui.
    BASESCU SUFERA DE CANCER GENERALIZAT DIAGNOSTIC AL SPITALULUI ONCOLOGIC CLUJ VIZITAT LA INCEPUTUL ACESTUI AN. REZULTATEL MEDICALE CA SI ESANTIONUL DE URINA AU INTRAT IN POSESIA M15.
    Robert Horvath ZIARIST USA
    SPECIAL PENTRU EXPLOZIV NEWS
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  4. Ce pot sa fac daca CINEVA se joaca pe P.C.-ul meu?
    p.s. astept varianta cea mai ieftina.Donatiile sunt binevenite!
    p.p.s.I HATE DIS !!!!!!!!!

  5. Deci, Ati primit raspuns, daca imi permiteti sa intreb?
    Va intreb fiindca maine e 24 iunie…si nu e doar Sarbatoarea Sanzienelor (sarbatoare pagana, de altfel).

  6. Vedeti ca ati gresit adresa! Curtea Constitutionala se muta cu catel si purcel la Cotroceni! Mie mi-a spus Badea Mircea, care nu mi-e tocmai simpatic si nici nu-l confund cu un clarvazator, insa cand are argumente pertinente poti sa mergi pe mana lui(foarte rar da pronosticuri gresite..pacat ca nu se poate paria nicaieri – pe Basescu am pariat un piculet in alegeri..din pacate am castigat ceva banuti..as fi preferat sa pierd)

  7. Domnule voiculescu dan ,am o intrebare : cand aduceti banii tarii pe care i-ati furat si dus afara?
    Nu de alta ,ar mai fi ceva bani pentru plata pensiilor.
    Dormiti linistit ,nu va apasa nimic?

Comentariile sunt închise.