În 2009, am beneficiat de investitii străine directe la jumătate din valoarea lor în 2008. În primele luni din 2010, aceleasi investitii străine au scăzut, din nou, cu aproape 40% fata de 2009. E criza de vină? Sau faptul că, în 2010, de exemplu, România a mai pierdut 10 locuri în clasamentul tărilor business-friendly emis de Banca Mondială (raport care măsoară respectul guvernelor pentru investitia privată), fiind devansată net de Bulgaria…

15 COMENTARII

  1. Au scazut investitiile pentru ca nu au mai venit la fel de multi sau pentru ca au inceput sa se retraga si incepem sa-i pierdem? -nu sunt sigura ca am inteles bine de aceea intreb.
    Normal ca incepem sa pierdem punct…doar nici fonduri europene nu suntem lasati de birocratie sa atragem…si mai platim si penalizari pentru asta.
    La birocratie -formata pentru a se justifica existenta acestui aparat bugetar roman urias- sigur conducem detasat la un studiu de nivel mondial…si oamenii de afaceri straini sunt incomodati de ea.

  2. Apropo de cifre… Eu una vreau să văd actele de acum 6 luni când Băse susţinea că am trecut de criză, apoi pe cele de acum când suntem sub nivelul mării! Dar vreau să le văd cu tot cu justificări, nu numai balanţe contrafăcute şi tot felul de abureli pentru fraieri!

  3. De vina suntem noi.

    Presedintele, guvernul, parlamentul, clasa politica, mediul de afaceri, societatea civila, populatia, tara……de vina suntem…!!!

    Nu stim sa profitam de ocaziile care ni se ofera. Nu sunteti de acorda, domnule Voiculescu?

  4. off-topic:
    Va cer prea mult daca imi trimiteti o confirmare ca ati primit e-mail-ul meu?
    Era vorba de un ajutor.
    Va multumesc!

  5. Hai domnule profesor universitar doctor Dan Voiculescu, da-o-ncolo de treaba !
    In ACEA emisiune, stiti dvs. care, domnul ministru Sebastian Vladescu v-a explicat cu o rabdare colosala, ca la gradinita, care-i treaba cu criza asta. Degeaba.

    N-ati inteles nimic !

    Incerc si eu imposibilul cu „Ana are mere”.
    Deci, Ana (guvernul) are 10 mere (PIB-ul). Familia Anei (Romania) are nevoie de 15 mere pentru a fi ragai fericita. Daca pe vremea cand dvs. cumparati curent ieftin de la stat pentru a-l vinde scump Metroului familia asta, a Anei, mai avea de unde sa „completeze” 3-4 mere, acuma balaia a fost intarcata. Daca mai punem si faptul ca tataie, mamaie, tanti Aglaia bolnava&operata, nea Gogu betivu’, Gigel, Alinuta, Crinuta, matusa Tamara, Garcea, Sile pompieru, Hipocrat, Lidia Barbulescu, vangheli…adica 78% din familia Anei o freaca linistit la racoarea aerului conditionat oferit de cei 22% din economia reala…ar cam trebui sa va dati seama ca nu fara temei Ana s-a facut a dracului.

    O alta explicatie, mai plastica, ar fi asa: dvs. aveti doar 1 (unu) popou format, din pacate, doar din 2 (doua) buci si 1 (una) gaura. Ei, ofofofofof !…ati vazut ce bataie-i pe dansul intre Ciutacu, Gadea, Badea, Stan, Firea, Tudor, Grecu, Ciuvica…? Solutia Voiculescu de a-i repartiza pe Firea si Ciutacu in fata n-a dat roade, ca sa zic asa. Mai mult decat atat, ati agravat criza facandu-i pe ceilalti gelosi.

  6. Romania a fost distrusa prin politici de dreapta – retragerea statului din economie, privatizarea a tot ce misca, inclusiv a resurselor, si restitutio in integrum. Rezultatul – distrugerea agriculturii si dezindustrializarea fortata, indatorare interna si externa. Acum asteptam sa vina investitorii straini sa ne industrializeze tara la loc. Paste murgule iarba verde, mai ales in situatia actuala. Prevad o orientare accelerata a electoratului spre PSD-PC si PRM.

  7. calculeaza cineva si cat „plus valoare” genereaza fiecare investitie straina, sau ne uitam tot btimpul la banii care intra in tara si vrem mai multi?
    si fondurile speculative sunt tot ïnvestitii straine”?

  8. @Socrate…tu spui: „Romania a fost distrusa prin politici de dreapta – retragerea statului din economie…”
    Eu te intreb:- cand, domnule, s-a retras statul din economie??
    Doar in perioada cand s-a lasat acestei societati romanesti posibilitatea sa se desfasoare, aplicandu-se un model hibrid intre politici de dreapta si cele sociale (vezi guvernarea Tariceanu)…doar atunci „economia a duduit”.
    Eu cred ca tocmai rolul statului trebuie redefinit…Eu cred ca statul nu are ce cauta in economie…El doar reglementeaza, asigura echilibrul, vegheaza, controleaza si sanctioneaza. Banii bugetului trebuie directionati exclusiv pentru serviciile publice, acolo unde nu exista absorbtia privata a acestora…, pentru protectia sociala, acolo unde este nevoie de aceasta protectie, pentru ordinea publica, aparare si politica externa…ATAT!!! Economia si infrastructura trebuie data in parteneriate public private reale, in concesiune, ori in alte forme de participatii pentru ca atata timp cat acest stat lacom se va implica in proiecte economice, avand in vedere aceasta lipsa de constiinta si de educatie, acest stat nu-si va implini nici rolul de administrator, nici cel de control, nici cel de beneficiar. Acest stat functioneaza azi in acest fel pentru ca speculantilor le convine aceasta stare de fapt… aceasta ambiuitate legislativa, aceasta coruptie, aceasta propagare continua a mediocritatii si oportunismului.

  9. Iartata-mi fie exprimarea neacademica, E GROASA RAU!

    Se pregateste vinzarea ultimelor actiuni ale statului la fostele companii de stat, acum privatizate (Petrom, Romtelecom etc).
    Pachetele de actiuni detinute de stat, vor fi scoase la vinzare pe bursa.
    Informatia este vehiculata de aproximativ 2 saptamini de membrii guvernului (Videanu, Vladescu).

    Astazi cind bursa este la pamint, sa vinzi aceste actiuni echivaleaza cu o donatie.
    Daca vreodata vom dori sa rascumparam pachete de actiuni, majoritare sau nu, la unele dintre societatile care se vor vinde acum, costurile vor fi infinit mai mari.
    Se va pierde orice forma de control administrativ asupra acestor societati.
    Se va pierde participarea la profit (toate sint pe profit).
    Intr-o lume avida de resurse, nu este de ajuns ca am vindut pachetele majoritare pe nimic, acum vrem sa le vindem cu totul?

    Ce se poate face pentru stoparea ingroparii definitive a Romaniei?

Comentariile sunt închise.