Intentia sugerata de presedintele Traian Băsescu privind impozitarea pensiilor constituie o aberatie morală si juridică. Pensiile nu sunt un venit în sensul consacrat al termenului; ci un depozit dintr-un venit salarial care a fost deja impozitat de statul român în urmă cu zeci de ani. Pensia nu mai vizează o activitate economică, o prestatie, ci reprezintă un soi de „ban la saltea” pe care statul ne obligă să-l păstrăm în conturile sale. Acest „ban la saltea” a fost deja impozitat ca salariu si, timp de zeci de ani, a fost utilizat de stat în operatiuni bugetare. Pentru asta, o bancă îti oferă dobândă. Iar presedintele Băsescu vrea să-ti ceară „comision”.

Am putea concepe măcar o discutie pe această temă într-un stat capabil să ofere pensii îndestulătoare, solide (există de altfel un impozit în vigoare, care nu a fost foarte contestat si care se aplică numai sumelor care depasesc 1000 de lei ca pensie). Statul român nu este însă capabil să respecte angajamentul moral si legal de a duce punctul de pensie la 45% din salariul mediu brut. Cu alte cuvinte, este incapabil să respecte cuantumul corect al contributiei pensionarilor la sistemul de pensii.

Si, atunci, cum poti avea tupeul să mai vorbesti si despre o impozitare?

Presedintele veghează la respectarea Constitutiei – spune chiar Constitutia României în dreptul prerogativelor presedintelui. În fapt, presedintele Băsescu instigă constant la încălcarea drepturilor constitutionale – asa cum a demonstrat-o decizia Curtii Constitutionale privind tăierea din oficiu a pensiilor. Din fericire, în România încă mai există insule de justitie. Iar împotriva impozitării pensiilor eu voi lupta în această Justitie: este o intentie imorală, ilegală, ineficientă si ticăloasă fată de părintii nostri.

31 COMENTARII

  1. Vazusem zilele acestea ca au inceput sa apara „idei” la nivel decizional UE referitor la majorarea varstei de pensionare, pe motiv ca nu ajung bani, ca speranta de viata a crescut si ca populatia imbatraneste., creandu-se presiune pe fondurile publice de pensii.,si nu care cumva sa se achite pensii 20-25 de ani….
    Actiune tipic europeana – in loc sa propuna masuri de crestere a natalitatii, de debirocratizarea organismelor europene, de crestere economica (pentru a subtia randul somerilor), aleg varianta cea mai usor de pus in practica. Ca si BOC cu TVA-ul sau.
    Foarte interesanta propunerea lui Basescu – probabil se refera si la pensiile private facultative achitate din salariul net, de fiecare cotizant., altel e cam discriminatoriu…:)

    Cel mai grav lucru e ca nu se simte unic responsabil de situatia dramatica din economie si societate – suntem toti de vina – 22 mln de oameni. Dar el ce este? Comandant de barja?
    Cei ce l-au votat – sunt inclusi in lista lui Basescu.

  2. Domnu’ Mogul, mamaia cand se uita la Sinteza zilei sau alte emisiuni, unde, banuiesc, sunt prezentate si parerile si solutiile dvs, NU INTELEGE NIMIC.
    Si sunt sigur ca situatia e generala. Daca tot invitati partidele politice si tot felul de vorbitori-de-multe-spunatori-de-nimic, macar moderatorul/ii sa faca „traducerea”, altfel, ne tot invartim in acelasi cerc.

  3. Aveti, fara nici o indoiala, perfecta dreptate. Sunt curios daca mai exista vreo tara in UE unde se aplica impozite pe pensii.

  4. Dom’le mogul,

    Se pare ca nu ati inteles nimic despre pensii. Nu e niciun depozit la nicio banca, nepurtator de nicio dobanda. E pay as you go, adica nu exista nicio legatura intre contributia si pensia ta. E redistributie, nu economisire si capitalizare. Si trebuie impozitat pentru ca provine din contributii neimpozitate. E foarte simplu, e fiscalitate de cel mai elementar bun simt. Iar impozitarea e atribut al Executivului, n-are nimic a face cu justitia, constitutia sau alte aberatii. Daca ati lasa populismul si demagogia, ati face oamenilor un bine: nu le-ati mai crea asteptari si sperante false. Pensiile au fost crescute nerealist si acum suntem pe marginea prapastiei defaultului national din cauza asta. Cand ati dori sa revenim la realitate?

  5. Va rog frumos sa faceti presiuni asupra hotilor de la guvernare astfel incat sa se puna in practica ideea dvs. legata de titlurile de stat cu valoare nominală acordate bugetarilor.
    Ne-au distrus cu taierile astea. Nu e gluma, lumea chiar o sa moara, la propriu. Si nimeni nu-i acuza realmente pe astia de GENOCID.
    Va rog mult!!!!!!!!! Trebuie sa va faceti auzit mai mult.

  6. orice discutie in jurul pensiilor trebuie privita in sensul CONTRACTUAL! e aberant sa schimbi unilateral clauzele contractuale atunci cand te afli in situatia de a respecta tocmai partea ta de obligatie asumata!
    eu cotizez astazi la fondul de pensii obligatoriu (!) avand in vedere prevederile unei legi care din continut IMI PROMITE CEVA pentru contributia pe care o fac. cum e posibil ca atunci cand scadenta ajunge de partea cealalta statul sa spuna:- he, he…te-am fraierit, fraiere! e o totala lipsa de responsabilitate si de raspundere!! STATUL ca entitate abstracta trebuie sa raspunda prin actiune in regres fata de cei care au condus la starea de fapt!!

  7. @ Dan Voiculescu

    Sper să se fi înşelat cei care au numărat, şi atunci îmi cer scuze anticipat, dar dacă nu s-au înşelat…

    Păi se poate? Doar 6 prezenţe în plen? Ce aveţi mai bun de făcut, stimate domn? De ce nu aţi lăsat locul dumneavoastră unuia mai tânăr, mai entuziast, care chiar are chef să stea prin clădirea parlamentului?

    Sunt tare dezamăgit de ceea ce faceţi domnia voastră, foarte dezamăgit.

    Stimate domn,
    Sunteţi (sau aţi fost) om de afaceri. La câte absenţe nemotivate aţi fi dat afară un angajat?

    Domnule Voiculescu,
    Bibliotecaru vă bate obrazul pentru desele absenţe pe care le aveţi la locul de muncă şi sper ca istoria să consemneze acest lucru şi mai sper (speranţa moare ultima) că la începerea sesiunii parlamentare feţi avea o prezenţă de 100%.
    Cool-mogul nu mai este cool.

  8. Pe bunicul meu, zilnic,îl apucă greaţa
    Şi nu are bietul bani nici de-o lămâie,
    Dar tot n-ar vrea să i se termine viaţa,
    De frică să nu dea impozit…pe tămâie.

  9. Eu as propune sa incepem cu impozitarea spagilor si comisioanelor si sa mai amanam impozitarea pensiilor.

  10. Domnule Mogul, am inteles. E nasol cu Basescu, e nasol cu guvernul , e nasol cum e acum. Promit eu ca aveti votul meu sau votez pe cine vreti dumneavoastra daca rezolvati problema intre Mircea Badea si Daily Cotcodac, cat si problema lui cu cei ce dau la Antena1 ce face el in teoretica pauza publicitara. Blogul dumneavoastra vi-l citesc NUMAI pentru faptul ca a facut Mircea referire la el . Am inceput sa urmaresc Antena3 prin „gura presei” . Ideea e ca daca nu-i faceti placerile lui Mircea ,cele de bun simt, desigur, atunci eu, impreuna cu multi altii ca mine, ne vom alege alt mogul .

    Stim ca nu va mai ocupati de mult de trust, insa , de asemenea, sunt sigur ca o puteti influenta putin pe domnisoara Camelia sa rezolve aceste probleme.

  11. Nu e nici o aberatie. Sa le taie din pensii la rable. A-ti vazut ba ce impingeau aia in fata casei lui chioru! Gata sa dea jandarmii cu cracii in sus. Ba si ziceau ca ar fi bolnavi.
    Acum ce vrei Profesorule de ASE DE LA REI eu inginer fizician sa castig 2-3 milioane/luna si babele si mosii sa incaseze de nu stiu cate ori mai mult?
    Sau una ca Grecu care spune numai prostii si intreaba de n ori pana intelege ceva la emisiunea la care ma uit acum si pierd timpul.

  12. Ce-ti veni sa pui sef popa la Antena 3. Acum alta treaba n-ai decat sa promovezi popi in functii inalte.Noi astia care ne ocupam cu stiinta (doar acasa ca sa nu uitam) nu intelegem astfel de aberatii din partea unui profesor universitar.

  13. Aveti perfecta dreptate din punct de vedere social si cred ca de acum incolo s-ar putea da pensii care sa aiba inclus si impozitul pe hartie, cash-ul fiind restul dupa impozitare…ghinionul celor care visau la…”rezerva”…am vrut sa spun retragere…adica la vremurile linistite ale batranetii l o r.
    In acelasi context, al pensiilor (oare v-am povestit ca am facut volei…?) , ce parere aveti ca toate cadrele in rezerva ale fostei securitati romane sa li se verifice dosarele si pe baza de marturii ale fostilor colegi civili intervievati sa se verifice cum si-au indeplinind fisa postului : constrangere fizica sau psihica( cum e cazul celor de la contrainformtii din fostele intreprinderi si institutii ale statului) si cum au profitat de pozitia lor, scotand pe portile fabicilor, de exemplu, diverse produse ale intreprinderii respective.
    Eu stiu un caz concret care se lauda cu bibelourile scoase din fabrica de portelanuri unde a activat.Parerea mea este ca nu a respectat legile acelor vremuri, ba mai mult prin modul de comportament a „invitat” angajatii sa fure la randul lor.
    Avand in vedere aceasta dilema a mea (pot veni cu date concrete, dar sper ca SRI se va sesiza FARA AJUTORUL MEU !), ce parere aveti Dv. : aceste creaturi ar trai bine cu pensie sociala, chiar arhisuficienta si poate ar accepta si impozitarea acesteia intrucat s-ar putea considera ca au avut pensie de gradat in rezerva pe nemerit, ba chiar au subminat…conduita romanului, extrapoland, a celor din jur.
    Si asta cred ca ar trebui discutata urgent intrucat se merge pe principiul :dupa mine potopul.

  14. Off-topic:
    Pentru ca l-am vazut pe liderul P.C., mi-a trecut prin minte iar o intrebare:
    Oare P.C. din UK nu l-ar primi intr-un schimb de experienta atunci cand va avea timp? -poate in week-end…
    A…si pentru ca am chef de glume si NU POT SA DORM -cineva,poate PreaBunul Dumnezeu sau …un anume…malefic-ateu(!) nu ma lasa, am gasit ceva bunbunbun pe iutub :) :
    http://www.youtube.com/watch?v=vVv8h5eBvgc

  15. Domnule Voiculescu, eu sa inteleg ca in Romania (multe) pensii sint ridicol de mici dar nu cred ca e corect sa spuneti generalizind ca impozitarea pensiilor e o aberatie!
    Fiindca sint sigur ca dvs cunoasteti ca in toate tarile din Europa de Vest pesniile sint…taxate!
    Deci nici un „depozit”, nici o „aberatie”!
    Pensiile nu sint un depozit taxat cum scrieti fiindca salariile in Vest sint taxate *dupa* ce se sustrage/se plateste fondul de pensie, sanatate, etc!
    Deci acest fond/depozit de care vorbiti dvs nu e taxat in vremea cind se „depune”, asa ca e normal sa fie taxat cind se „culege” sub forma de pensie!
    Si asta fac toate tarile Vest Europene, il culeg taxind pensia.
    Sa auzim numai de bine!

    D.V.

    @Con-futius:

    Invocarea Occidentului in context e nejustificata. In privinta pensionarilor, sistemele pur si simplu nu suporta comparatie.

  16. O alta aberatie- scoaterea Ancai Florea din emisiunile Antenei 3. Cel care a decis asta ar trebui trimis la plimbare. Urgent.

  17. Cum e cu activitatea in Parlament, domnule Voiculescu? N-ar fi mai bine sa va dati demisia, daca tot nu faceti nimic acolo? Poate lasati pe altcineva care chiar vrea sa munceasca pe banii pe care-i ia de la stat.

  18. mi-am luat medicamentele pe luna iulie
    s-au DUBLAT X(X(X(
    oare nu se poate face nimic sa dispara Betzivanu’ asta din capu’ satului???????

  19. Pana la urma, tot cum vor ei fac….
    Ce mai conteaza….15% – 16%…..+TVA…..
    Oricum discutiile sunt anapoda…..
    Eu zic sa ne pastram calmul, sa analizam ce se va intampla in urmatorii ani, si sa le aplicam si noi lor, LOR, stiti voi cine, in 2012 un vot variabil, dupa caz:
    Pensionarii sa-i voteze cu 16% mai putin ca care sa mai scada inca 5% TVA
    Bugetarii sa-i pedepseasca cu 25% plus 5% TVA
    Privatii sa le-o traga fix cu echivalentul forfetarei
    Mamicile, sa se uite la copiii lor, si sa-i admonesteze variabil, dupa cum vor fi simtit ele „AJUTORUL” dat de stat, familiei si mai ales copiilor.
    Aaaaaa…..Nea’ Mogulu’ propun sa se ceara in parlament votarea unei legi care sa oblige modificarea textului de la starea civila, mai ales cel cu „Statul protejeaza familia….bla, bla, bla” pentru ca in ultimii 20 de ani s-a demonstrat ca nu-i asa!
    Si-acum o intrebare simpla, pe un caz concret, berbanzilor ce se sparg in idei si afirmatii proBasesciene:
    Cum este posibil ca in Norvegia, unde impozitul total dat pe salarii, variabil intre 26 si 36%, (in cazul emigrantilor chiar mai mic cu 10%), pot asigura absolut toate serviciile medicale gratuite, studiile absolut gratuite, somaj, pensie, …..
    Stiti cat este impozitul total pe salarii in Romania?
    De obicei lucrurile acestea se fac pastrand proportiile, prin scalarea populatiei din Norvegia cu un factor de multiplicare K.
    Sa vad multimea de berbanti atoatestiutori, venind cu explicatii pertinente la intrebarea mea, si sa ne explice din preapurul lor rationament de ce nu se intampla la fel si in Romania.
    Spor la Sapat….nu ca ar fi greu, dar sigur nu va fi pe intelesul celor PRO PDL-isti.

  20. Intr-un stat aflat in plina criza, deperesiune, etc, condus de un presedinte paranoic si plin de ura impotriva poporului care nu-l mai vrea (nici macar aia 5 milioane care l-au votat, daca l-or fi votat vreodata), nimic nu mai e imposibil. La fel a procedat si Hitler cind a venit la putere, i-a dilit mai intii pe handicapati si pe batrini, considerindu-i „un cancer” (suna cunoscut?” ) pentru poporul german.
    Ati vazut ce rinjet a avut cind a zis” au luat o mare TEAPA!)? STie ca pensionarii sint alegatorii fideli PSD, asa ca sint o tinta. N-au vrut -15%? E, atunci sa le luam 16% impozit, nu?
    Cred ca acuzatia de genocid e prea blinda pt Basescu.

  21. @Con-futius
    In statele civilizate exista „salariu minim garantat” care e neimpozitat. Atunci e normal sa existe si pensii minim garantate care sa nu fie impozitate. In plus, banii luati de catre Stat ca si contributii la pensii au fost impozitati odata, plus ca statul nu da dobinda, doar ii foloseste si cind nu-i mai are, micsoreaza pensiile.
    In alte tari pensiile sint sytinse intr-un fond de pensii care aduce plus valoare banilor depusi, la noi totul e centralizat. Si mai e ceva. Cotizeaza 1000 de oameni si mai apuca pensia 300. Iese Statul in cistig? Think about it…
    Toata povestea cu virsta de pensionare e o vrajeala ieftina pt prosti. Noi nu traim in conditiile statelor civilizate, nu beneficiem de asistenta medicala buna, ne alimentam prost si traim intr-un stres permanent cu militia, garda financiara, vama, DNa, in general cu toate institutiile statului create doar pentru a aduna spagile pentru partid.

  22. @sandman:
    1) adevarat, in statele civilizate ca tara mea de origine dar si tara in care locuiesc de aproape 3 ani de zile, taxarea venitului incepe de la un prag in sus. Si tocmai de asta am facut precizarea la inceputul primei mele postari ca in Romania unele pensii (poate chiar majoritatea) sint ridicol de mici! Prin asta am vrut sa insinuez ca poate ca ar fi bine sa se gaseasca un sistem mixt: pensiile pina la o anumita suma sa fie neimpozabile, restul sa fie impozabile! Ca un fel de social security pt cei nevoiasi…
    2) nu e adevarat ca „…banii luati de catre Stat ca si contributii la pensii au fost impozitati odata…”! Banii care au fost platiti la stat ca fond de pensie *NU* sint impozitate nicaieri!
    3) Exista calcule care considera cea ce spuneti in relatia de „100 platesc, 300 iau pensie”. Aceste calcule arata ca nu e chiar asa! Mai ales ca in tarile din Vest life expectancy urca din an in an! Si tocmai asta e (una din) problemele care au adus fondurile de pensii la pragul falimentului: traim mai mult, incasam mai multi ani pensii din ce a fost „calculat”! Tocmai de asta in toate tarile fondurile isi refac calculele in momentul de fata…
    4) Sint complet de acord cu precizarile pe care le faceti privind nivelul de trai in Romania, nivelul servicilor medicale samd.
    Dar chiar daca vin dintr-o tara „intunecata” si lucrind pt o organizatie care prin definitie e „pesimista”, eu din fire sint optimist ;-)
    Sper ca Romania intr-o zi sa se poata numara printre tarile „civilizate” cum spuneti si Romanii sa aibe si ei un nivel de trai satisfacator.
    Si sper sa apucam si noi s-o vedem pina sa inchidem ochi pt totdeauna ;-)
    Sa auzim numai de bine!

  23. VINI
    (Fragment)

    Nu-i vina mea Dom’ Preşedinte, pot să jur,
    C-ai rupt un perineu, născându-te prin cur.
    Nici Soarelui din Scorpion că nu s-a străduit,
    N-am să-i imput, că-ţi puse viza de tâmpit.
    Nici cifrei scaun din trei linii, că n-a putut
    Sau vrut să-şi facă loc la cap, ci la şezut.
    Să cat un mare vinovat că n-ai discernământ
    E ca şi cum aş întreba : ce cauţi pe Pământ ?
    Nu-i vina sufletului floare călcat de cizmă,
    Că între tine şi popor e o cumplită schizmă.
    Eşti musca balegii de cal, ce-o savurează
    Oriunde s-ar dospi, cu trompa sa vitează.
    Pigmeii cerebrali ce-i cumpăraşi cu zoaie,
    Se zbat blestemic în potop de ape şi noroaie.
    Podoaba albă capilară a senectuţii te-nfioară,
    Ca stradivarius în mâna cui nu cântă la vioară
    Nu-i vina corului de robi să te suporte dirijor,
    Când n-ai cultură muzicală, fiind un impostor.
    –––––––––––––––––––-

  24. Dumneavoastra domnule Voiculescu ati rascolit rahatul cu pensiile .Mai intai i-ati facut pe unii „nesimtiti” cu „pensii nesimtite „si acuma va mirati ca talambilor si pe deasupra hoti din conducerea actuala le-a venit ideea sa casune pe pensionari. Dumneavoastra ce va pasa? Ati furat si v-ati imbogatit peste noapte, caci altfel de unde v-a rasarit asa o avere si doriti ca numai dumneavoastra sa o duceti bine . De asta ati atras atentia catre pensionari. Stiati bine ca actualul executiv nu se pricepe decat la hotii, iar daca cineva le da idei cei de acolo nu vor sta mult pe ganduri si vor aplica ideile imbecile de a umbla la pensii.

    Eu propun altceva . SA AVEM SI DREPTUL LA MOARTE CUM IL AVEM PE CEL LA VIATA ( CE MAI VIATA ! DE CACAT ! ) . SA PUTEM ALEGE INJECTIA LETALA SI GATA. NU MAI TREBUIE NIMENI SA NE PLATEASCA BATRANETEA CARE SI ASA ESTE CEA MAI URATA PARTE A VIETII. CINE VREA SA PLECE SA POATA PLECA SI GATA . SI ASA ESTE GENOCID CE SE INTAMPLA IN TARA ASTA . DE CE SA MURIM LENT SI IN CHINURI CAND PUTEM SA MURIM CU O INJECTIE . SE FACE SI CURAT IN TARA . DACA TOT ATI AVUT IDEI MARETE SA ATRAGETI ATENTIA ASUPRA PENSIILOR PUTETI MERGE MAI DEPARTE SI SA ATRAGETI ATENTIA ASUPRA DREPTULUI LA MOARTE DECENTA . SI ASA NU VA PASA LA NICI UNII DE NIMENI . DACA V-AR FI PASAT NU ATI FI FURAT ATAT . NIMENI NU REUSESTE IN VEST SA FACA ASA AVERI PESTE NOAPTE CA AICI IN ROMANIA , ASA CA SA-MI SCUZATI SUSPICIUNEA . NU CRED IN MARI AVERI CURATE . NU. IN NICI UN CAZ.

  25. Domnul Amiral sa nu considere pensionarii niste marinari, pe cre s-ai conduca .Un drept elementar gastigat intr-o viata de om, care a trudit societatii ,a ridicato, a cladito ,si i-a dat un nume,sa ajunga sa i sea ia dreptul la o supravietuire grea facuta de lipsa de pasare a tuturor drepturilor ,constitutionale.legale si umane.Am impresia ca suntem considerati animale dupa comportamentul Domnului presedinte,este trist si ca atare este si politica actuala din tara (o tara fara nici o perspectiva in viitorul indepartat.)

Comentariile sunt închise.