Doua argumente interesante pe tema impozitarii pensiilor.

mogul nu prea cool Says:

Dom’le mogul,

Se pare ca nu ati inteles nimic despre pensii. Nu e niciun depozit la nicio banca, nepurtator de nicio dobanda. E pay as you go, adica nu exista nicio legatura intre contributia si pensia ta. E redistributie, nu economisire si capitalizare.

Eu ti-as raspunde la asta cu un citat din… Emil Boc:

”Guvernul rămâne consecvent adoptării principiilor cu privire la salarizarea unică şi la reformarea sistemului de pensii, a arătat primul-ministru Emil Boc, în cadrul briefing-ului de presă susţinut la finalul şedinţei de Guvern.
Axa centrală a reformării sistemului de pensii va fi principiul contributivităţii. “Atât cât ai contribuit, atâta pensie vei avea; contribuţie mare-pensie mare, contribuţie mică-pensie mică, fără privilegii, fără discriminări”, a accentuat premierul.” (gov.ro).

Un argument de alt tip vine de la Corbalb:

corbalb Says:

orice discutie in jurul pensiilor trebuie privita in sensul CONTRACTUAL! e aberant sa schimbi unilateral clauzele contractuale atunci cand te afli in situatia de a respecta tocmai partea ta de obligatie asumata!
eu cotizez astazi la fondul de pensii obligatoriu (!) avand in vedere prevederile unei legi care din continut IMI PROMITE CEVA pentru contributia pe care o fac. cum e posibil ca atunci cand scadenta ajunge de partea cealalta statul sa spuna:- he, he…te-am fraierit, fraiere! e o totala lipsa de responsabilitate si de raspundere!! STATUL ca entitate abstracta trebuie sa raspunda prin actiune in regres fata de cei care au condus la starea de fapt!!

P.S. Foarte bun si argumentul lui Mos Călifar, un vechi prieten si sustinător:

”Traian Says:

Mogulule uite care-i tema si, la valoarea ta, ai putea s-o spui cu voce tare, nu-ti cer drepturi de autor. Daca statul imi spune mie ca imi va calcula si acorda pensia in functie de banii de care dispune la buget, eu de ce n-as contribui acum in functie de banii de care dispun luna-de-luna ? O luna da, alta-nu, alta 50% s.a.m.d. Daca e sa ne ia statul la misto, putem si noi.
PS
De ce nu mai face bok spume cu “principiul contributivitatii ” ? A uitat de el ?”

16 COMENTARII

  1. Mogulule uite care-i tema si, la valoarea ta, ai putea s-o spui cu voce tare, nu-ti cer drepturi de autor :) Daca statul imi spune mie ca imi va calcula si acorda pensia in functie de banii de care dispune la buget, eu de ce n-as contribui acum in functie de banii de care dispun luna-de-luna ? O luna da, alta-nu, alta 50% s.a.m.d. Daca e sa ne ia statul la misto, putem si noi.
    PS
    De ce nu mai face bok spume cu „principiul contributivitatii ” ? A uitat de el ?

  2. Amintiri din Copilarie cu Traian Basescu!
    Un interviu video incendiar cu amintirile lui Traian Basescu povestite chiar de catre el.
    Traian Băsescu a făcut o afirmație-bombă:

    “La Iași, în spatele casei, era un atelier de fierărie și aveau carbid. Ne duceam și furam carbid, făceam gropi în curte, luam cutii de conserve, din alea de un litru, puneam carbid în groapă și turnam apă, astupam cu cutia și lăsam să scoată gaze carbidul, iar de la distanță, cu niște feștile, dădeam foc. De la distanță făceam niște explozii, săreau cutiile alea prin curte, prin geamuri, făceam tămbălău în tot cartierul… hă, hă, hă!”
    Video pe: http://blog.imperiaonline.me/traian-basescu-povestindu-si-trecutul.html

  3. Cu tot respectul, eu le-as raspunde cu un celebru citat din dna.A.Vass:
    „daca nu se aplica aceste reduceri (n.b.de 25% din salarii si 15% din pensii) inseamna ca suntem (ei) tampiti.”-citat aprox. fiindca mai imi joaca feste memoria uneori din cauza batranetii mele.
    E simpatica dna.A.Vass, dupa parerea mea, dar trebuia sa astepte decizia Curtii Constitutionale pentru aceasta stralucita (auto)etichetare.
    Va doresc un week-end placut !

  4. @ corbalb: Gresesti. Daca vrei s-o analizezi contractual, atunci pensia nu poate nici sa creasca in timp, nu? Tot modificare unilaterala se cheama. De ce o pensie nu poate scadea, dar poate creste? Nici CC nu a vrut sa explice lucrul asta. Daca pensia se ajusteaza in functie de performantele economice ale unui stat, atunci poate suferi si scaderi in cazul regresului economic.

    @ Traian: Si tu gresesti. Contribui la fondul de pensii tot in functie de banii de care dispui, ca nu vine nimeni sa-ti confiste televizorul daca nu ai venituri legale impozabile. Deci daca azi ai job, contribui, daca luna viitoare nu mai ai job, nu mai contribui. Nivelul contributiei e direct proportional cu veniturile. La fel si cu pensiile. Nivelul lor e in concordanta cu bugetul de stat. Cand a fost mai mare, pensiile au fost mai mari. Acum daca e mai mic, automat si pensiile sunt mai mici.

    Nu inteleg de ce DV a promovat comentariile astea, pentru ca nu au logica.

  5. Traian: „statul imi spune mie ca imi va calcula si acorda pensia in functie de banii de care dispune la buget”.

    IN FUNCTIE DE CE ALTCEVA AR TREBUI CA STATUL SA-TI STABILEASCA CUANTUMUL PENSIEI IN SISTEMUL ACTUAL ????????????????

  6. Dom’le mogul,

    Ma onoreaza citarea opiniei. Ce iti scapa insa matale, si ma mir, ca e lucru esential, de clasa a doua, e asa: legatura dintre contributie si pensie e indirecta si nu este PROPORTIONALA. Adica: contributia iti aduce nu PENSIE, ci un PUNCTAJ. Aici legatura e directa, puternica, proportionala, matematica. Imediat dupa asta insa, legatura se rupe: punctajul se inmulteste cu o valoare a punctului PERFECT ARBITRARA, stabilita de politicieni incompetenti, dupa bunul plac electoral. Intre acestia, si matale. Daca punctul e 500 sau 700 de lei, voua va este egal (economic vorbind), pentru ca nu intelegeti cum functioneaza. Insa tocmai din cauza acestui arbitrar nu exista nicio legatura proportionala intre CONTRIBUTIE si PENSIE. Punctajul e corect, dar stabilirea punctului prin intrecere socialista de majorari rupe legatura de bun simt.

    Si lasa-ma cu Boc, ca nu lui ii iau apararea. Vorbesc de un principiu corect, economic, si care tine seama de arhitectura sistemului pay as you go. Pe care ori matale nu o intelegi (mira-m-as), ori o ignori cu buna stiinta, stiind ca poporul e prost, iar asta iti aduce capital de simpatie.

    Insa nu toti suntem prosti, iar cei care stim cu ce se mananca povestea asta nu iti cumparam demagogia. Sorry, mogulule, aici nu esti la Antene, sa primesti doar intrebari si comentarii pozitive.

    D.V.

    @ mogul nu prea cool:

    Am spus inca din prima postare pe aceasta tema ca am putea discuta (teoretic) in alti termeni daca s-ar respecta macar criteriul punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut. Pe care chiar statul roman si l-a asumat candva. Stii care e problema? Ca acest stat reuseste de fiecare data sa gaseasca o teorie prin care sa demonstreze ca pensionarii trebuie sa piarda ceva. Eu nu pot sa reduc viata unor oameni la o operatiune aritmetica: au muncit toata viata, si-au facut un depozit pentru batranete, acum primesc doar 10% din el pentru ca asa sunt vremurile…

  7. toate ca toate, dar pentru un tanar „artist” nu exista un post de cameraman la una din antenele dumneavoastra? zic si eu…

  8. (scuze…potasem acelasi text la topicul anterior…)

    Pana la urma, tot cum vor ei fac….
    Ce mai conteaza….15% – 16%…..+TVA…..
    Oricum discutiile sunt anapoda…..
    Eu zic sa ne pastram calmul, sa analizam ce se va intampla in urmatorii ani, si sa le aplicam si noi lor, LOR, stiti voi cine, in 2012 un vot variabil, dupa caz:
    Pensionarii sa-i voteze cu 16% mai putin ca care sa mai scada inca 5% TVA
    Bugetarii sa-i pedepseasca cu 25% plus 5% TVA
    Privatii sa le-o traga fix cu echivalentul forfetarei
    Mamicile, sa se uite la copiii lor, si sa-i admonesteze variabil, dupa cum vor fi simtit ele “AJUTORUL” dat de stat, familiei si mai ales copiilor.
    Aaaaaa…..Nea’ Mogulu’ propun sa se ceara in parlament votarea unei legi care sa oblige modificarea textului de la starea civila, mai ales cel cu “Statul protejeaza familia….bla, bla, bla” pentru ca in ultimii 20 de ani s-a demonstrat ca nu-i asa!
    Si-acum o intrebare simpla, pe un caz concret, berbanzilor ce se sparg in idei si afirmatii proBasesciene:
    Cum este posibil ca in Norvegia, unde impozitul total dat pe salarii, variabil intre 26 si 36%, (in cazul emigrantilor chiar mai mic cu 10%), pot asigura absolut toate serviciile medicale gratuite, studiile absolut gratuite, somaj, pensie, …..
    Stiti cat este impozitul total pe salarii in Romania?
    De obicei lucrurile acestea se fac pastrand proportiile, prin scalarea populatiei din Norvegia cu un factor de multiplicare K.
    Sa vad multimea de berbanti atoatestiutori, venind cu explicatii pertinente la intrebarea mea, si sa ne explice din preapurul lor rationament de ce nu se intampla la fel si in Romania.
    Spor la Sapat….nu ca ar fi greu, dar sigur nu va fi pe intelesul celor PRO PDL-isti.

  9. De fapt, un prim raspuns poate fi asa….In Norvegia, cand se face triplul test la gravida, se urmareste ca fatul sa nu sufere de sindrom Down, sindromul Basescian si sindromul Limbincurism.
    Daca rezultatul este pozitiv pentru sindromul Down, se decide de comun acord cu familia si un reprezentant bisericesc, soarta fatului.
    Daca se depisteaza pozitiv la oricare din celelalte doua teste, se face IMEDIAT intreruperea sarcinii, avand din oficiu acordul tuturar bisericilor, doctorilor si a populatiei, scutind tara de eventualele pericole iminente.
    Iaca d’aia!

  10. @Ciprian…ajustarea sau cresterea se face in directa concordanta cu o clauza contractuala…bilateral acceptata: chiar si daca cresterea vine din cauza unei promisiuni electorale idioate- tot o intelegere contractuala ramane!! in ceea ce priveste ajustarea la inflatie, banuiesc ca mai e loc de comentarii…
    daca tu STATUL constati ca in prezent ai buget in deficit in ceea ce priveste pensiile, pe termen scurt iei masuri in ceea ce priveste cresterea veniturilor pentru acel buget, chiar si prin cresterea contributiilor la acel buget- DAR NICIODATA REDUCAND PENSIA IN PLATA!!, iar pe termen lung cresti perioada de cotizare, adaptezi contractul pentru pensiile viitoare in functie de prognoze, iei masuri de echilibrare demografica, atragi forta de munca din statele subdezvoltate largind baza de impozitare, si cate or mai fi…dar niciodata nu te atingi de pensiile in PLATA!!

  11. Poate mă va lămuri şi pe mine cineva ce este cu abureala asta cu “principiile” pensiilor.
    Câtă vreme muncesc contribui (ultimul procent cunoscut 9,5%) pentru pensionarii existenţi la acel moment.
    Mă pensionez.
    Când este rândul meu, aflu că fondul de pensie nu mai ajunge, pentru că numai 7,5% dau actualii salariaţi în fondul din care primesc eu pensie iar 2% dau la bănci, tronsonul privat, unde nu mai ştiu cum funcţionează principiul “contributivităţii”.
    Atunci mi se spune că schimbându-se “principiile”, trebuie să primesc o pensie mai mică cu 15% sau să fie impozitată cu 16% adică echivalentul acelor bani trimişi la bănci (cei 2% din 9,5% reprezinză aproximativ 21% dar întrucât nu toţi sunt la cest tronson nu o fi vorba de cei 15% ?).
    Unde greşesc cu „principiile” astea?

  12. tocmai aici este confuzia:- principiul contributivitatii trebuie sa te apere, in sensul ca vei primi pensie minim echivalentul contributiei…ce se pierde din dezbatere este principiul solidartitati:- in baza lui, azi noi sustinem pensiile celor in plata, daca azi suntem mai putini contributori atunci ar trebui sa ne creasca noua contributiile, fapt care ar duce la o crestere a pensiilor pe care le vom primi, iar acest fapt ar trebui pregatit din timp cu masurile pe termen lung la care faceam referire:- azi am 3 milioane de contribuabili care vor ajunge in plata peste 30 de ani, ma pregatesc de acum pentru acele vremuri, nu dorm in papuci…

  13. Oare toti economistii din tara asta sunt cretini de nu inteleg ca pensia nu este un v enit ci o restituire in timp a banilor avansati de fiecare persoana salariata in timpul activitatii sale lucrative?Domnule profesor, daca intelegeti ca asa este bagati-le la tartacuta si altora.Altfel ne meritam din plin ultimul loc intre tari si nu ne surprinde situatia in care am ajuns.Marinarul este in tangaj,nu stiu cine ii baga prostiile in cap ca sa se umple de ridicol.

Comentariile sunt închise.