Echipa Fundatiei pentru Dezvoltarea României se tot dă bine pe lângă mine ca să public, ca guest post (din câte înteleg că se numeste…procedura), un text dedicat lui Stefan Tomici. Mă conformez – ca de fiecare dată când vorbim despre un tânar care ne mai întremează speranta si mândria de a fi români. Stefan are în mine un prieten pentru a-si împlini visul: să arate lumii cât de inteligenti sunt românii atunci când îsi asumă si truda zilnică necesară unui mare maestru.

”Ștefan Tomici: un mic geniu, o minte sclipitoare, dublu campion naţional la șah, multiplu medaliat al turneelor de șah… la 13 ani!

Un copil excepțional, de o maturitate tulburătoare, care își păstrează totuși copilăria. Ștefan joacă șah de performanță de la 6 ani, iar de atunci până acum a obținut 22 de cupe şi 40 de medalii. Prima medalie de aur a câștigat-o la 10 ani, dupa care premiile nu au mai încetat să apară. În fiecare lună, câte un concurs, două, trei… A reprezentat România la campionatele europene și mondiale de șah, de unde s-a întors, mai de fiecare dată, cu câte un premiu.

I-a întâlnit și s-a bucurat de aprecierea unora dintre cei mai mari maeștri ai șahului național și internațional: Anatoli Karpov – triplu campion mondial, marele maestru indian Viswanathan Anand (37 ani) – campion mondial în 2007 și 2008, Dieter Nisipeanu și Elisabeta Polihroniade – unii dintre cei mai buni șahisti români ai ultimilor ani.

Pe campionul mondial Viswanathan Anand, Ștefan a avut ocazia de a-l întâlni și în fața unei table de șah. S-a întâmplat în noiembrie 2009, când campionul a fost invitat în România, la simultanele de la Palatul Parlamentului. Iar dintre cele 20 de partide susținute de maestrul internațional contra șahistilor români, cea jucată contra juniorului Ștefan Tomici a avut cea mai lungă durată.

Însă chiar dacă nu a reușit să-l învingă așa cum își propusese, Ștefan a primit atunci, de la cel care a intrat în istoria șahului mondial, multe încurajări de a continua cu același stil și de a-și urma visul, acela de a deveni un maestru al șahului.

La 12 ani, Ştefan Tomici a devenit campionul naţional la şah practic şi la dezlegări, dar si medaliat cu bronz la şah rapid.

Iar acum micul geniu, care joacă în gând partidele de șah, a obținut o nouă medalie la Campionatele Europene pentru juniori la șah rapid, blitz și dezlegări desfășurate la Subotica, în Serbia, între 9 și 11 iulie 2010. Și astfel o nouă medalie se adaugă pe panoplia cu premii a lui Ștefan. Datorită rezultatelor obținute de el și de ceilalți tineri membri ai delegatiei, în acest an, România a ocupat locul 2 în randul echipelor participante.

Însă pentru Ștefan provocările șahului sunt departe de a se sfârși. Visul lui este ca în acest an să obțina trofeul la Campionatul mondial individual de șah pentru juniori organizat în luna octombrie a acestui an în Grecia. În acest scop, a început să se pregătească în cadrului Clubului de Excelentă al Fundatiei pentru Dezvoltarea României.”

16 COMENTARII

  1. Bravo lui !!!!
    Este frumos sentimentul ce-l poti trai cand oamenii pariaza pe tine…
    Si unii dintre noi l-am trait….
    Pacat ca mai nou majoritatea au inceput sa parieze pe nonvalori, manelisti, smenari, tepuitori si profitori….Toti ii promoveaza pe astia….
    Ma bucur ca unora le mai place sa investeasca in SAH….
    Pe mine ma bate gandul sa investesc in GO, dar nu in ala japonez ci in GO de-aici !

  2. Boooc !

    Boooc !-S’aude lovitura,
    Ce-l pocni pe prost la maţ !-
    -Tre’ să fi un dobitoc,
    Dacă pici în propriul laţ !

    Huo !-E huiduit cu ravnă,
    Cel ce e -deja- pe ducă !
    El raspunde c’un slogan :
    -La muncă !

    Unde bre?La muncă, zici?
    Mai e undeva de muncă ?
    Mergi la coasă , dacă pici ?
    Io cre’ c’o să ai…de furcă !

  3. Pronostic

    Este puţin probabil,ca pe timp de criză ,
    Cu Pinocchio, Boc să facă vreo remiză ;
    Şi-i supărat că-n toamnă,va primi un mat ,
    Mai fericită-i Udrea căci Zeus îi dă … pat .

  4. SECRETUL LUI DAN VOICULESCU

    De când mă ştiu îl împrumut constant pe Dumnezeu,
    Comportament de „pământean”, nu de mogul sau zeu.
    Fără contract sau poliţă El returnează totul înzecit,
    Cu mult ‘nainte ca motorul omeniei să se fi răcit…

  5. Bun, bun, da cand pleaca din Romania, nu de alta dar se iroseste degeaba. Macar acolo in occident poate ajuta (indirect desigur) si tara sa.

  6. Off Topic 1
    Adrian Nastase: Romania continua sa culeaga “roadele” politicii externe promovate de Traian Basescu. Europenii considera ca mecanismul prin care Bucurestiul elibereaza, la foc continuu, pasapoarte romanesti pentru moldoveni este doar o smecherie prin care numarul cetatenilor europeni creste in mod fortat…”

    … mai bine mai tarziu … al doilea aspect al problemei este ca acesti noi cetateni romani vor „vota” pdl-ul … chiar daca vor locui 180 de persoane la aceiasi adresa … administratia locala poate face „minuni”… ma asteptam la o reactie mai puternica din partea opozitiei, in caz contrar vom apela la proverbul cu „mintea romanului …”

    Off Topic 2
    Sunteti invitat sa participati, fie si formal la grupul „Traian Basecu trebuie sa fie suspendat din functia de presedinte” …desigur, nu acum …in primavara 2011, dupa ce Generalul Iarna va fi rascolit niscaiva „constiinte” …

    http://www.facebook.com/brad.dan#!/event.php?eid=101849943203252&ref=mf

Comentariile sunt închise.