Am citit declaratia lui Laszlo Tokes: Ziua Natională a României e o zi de doliu pentru maghiari.

În primul rând, sunt convins că domnul Tokes nu vorbeste în numele tuturor maghiarilor din România. În al doilea rând – si fără a inflama inutil o temă pe care doar domnul Tokes pare s-o dorească inflamată – as putea să-i sugerez că înainte de 1918 si românii din Transilvania au trăit – lipsiti de drepturile moderne de care beneficiază azi maghiarii din România – multe momente pe care el le-ar numi ”de doliu”.  

Dar acest tip de memorie revendicativă trebuie depăsit.

25 COMENTARII

  1. Asta ar fi ultima problema care sa preocupe Romania. O noua inflamare a relatiei dintre romani si unguri in conditiile in care ambele natiuni ar trebui sa-si uneasca fortele pentru a iesi de sub cupola unei guvernari absolut inconstiente.

  2. Stau si ma intreb ce anume cauta acest individ in Parlamentul European. Pe cine anume reprezinta acest domn ? Reprezinta interesele maghiarilor ?

  3. „INDULGENŢE”

    Lulu Tocheş – un amărât de diavol reformat
    Înjunghie pe Cel de Sus, ca un spurcat rahat.
    A mai făcut odată vâlvătaie la hotar, şi-a mers.
    Acum jigodia de câine, cu scârbă, o vârâi în vers.

  4. UDMR si PDL, desavarsesc lucrarea malefica a lui Hitler (distrugerea acestei natiuni), asta inseamna ca sunt noul partid fascist din Europa si din lume. Exagerez???

  5. Nu vreau acum sa discut cine sunt cei care ne/ma reprezinta in Parlamentul European, nominal si cu biografia fiecaruia anexata. Cum am mai spus, dl.L.T.este un misionar ratat. Sau asa o fi religia reformata.

    Singurul moment frumos, maret – in cel mai pur sens al cuvantului -al istoriei Romaniei -fosta Dacia- si complet (prin prisma teritoriala) a fost 1 Decembrie 1918.

    Si asta fiindca fortele politice ale momentului au permis-o iar romanii isi respectau regele. Si au avut minti luminate -care au studiat la Viena, Leipzig, Paris.Au luat invatatura europeana pentru binele patriei si pentru ridicarea nivelului intelectual al fiecarui cetatean.

    Si totusi iar suntem sclavii Europei.
    Si totusi majoritatea celor ce aduc bani in patrie i-au facut prin trafic de persoane, menaj, spalatorie de vase prin restaurante, munca in constructii ca zilieri/salahori -nu-i excludem pe faiantari, zidari,zugravi.Si ei ne „ridica nivelul de civilizatie”.Probabil ca si pe vremea Imperiului Roman tot la asta era folosita mana de lucru daca.Si la orgii erau folosite femeile dace.Incredibil cum se-nvarte roata Istoriei.

    Iar intre „intelectualii” care si-au facut coltisor de Rai -el stie prin ce artificii financiare in stil francez- „respectam” pe dl.Tantareanu cu imaginatia lui bolnava, respectam pe dl.Columbeanu -idem si toate valorile ne sunt rasturnate devenind „o tara ciudata si salbatica” pe harta Europei.

  6. Acest individ pe nume Laszlo Tokes ar trebui sa taca si sa ne scuteasca de aceste declaratii, nesimtite, dupa parerea mea.

  7. Cred ca d-nul Tokes ar trebui sa se intoarca la profesia lui de baza si anume, preot reformat. Sa lase politica ca nu e de el….

  8. Domnul Tokes a lipsit la ora de istorie. În cazul în care nu ştie aş putea să îi furnizez câteva informaţii despre 1 decembrie.
    1 Decembrie este Ziua Naţională a României, adoptată prin lege după inlăturarea regimului comunist. Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

  9. Tokes ar trebui să răspundă pentru toate declarațiile pe care le face. Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit.

  10. UDMR ar trebui interzisa complet din conducerea acestei tari. Functii de conducere sa primeasca in ungaria, nu aici.

  11. Laszlo Tokes asta se crede un soi de Laszlo Luca, ca si Turcan – Tzurcanu. Pesemne tanjesc la aceeasi groapa de gunoi. A istoriei.

  12. Acest Tokes are nevoie de un psihiatru si un tratament , acest om nu are dreptul sa dezbine oameni care traiesc impreuna , formeaza famili mixte si duc o viata normala , Acest individ Tokes baci este un produs expirat care nu face fata pretentilor si asteptarilor din zilele noastre , el este o religba a isrtoriei , cu vechi mentatltati imperiale si pretenti teritoriale , practici pe care nimeni nu le mai foloseste ,
    Oameni ca el dispar incet incet depa fata pamantului , D-zeu nu rabda pana la nesfarsit asa ceva .

  13. Acest bolnav psihic netratat la timp si, culmea, preot!, instiga de 20 ani la razboi. Culmea e ca s-ar gasi si cine sa-l asculte, si cine sa-l urmeze. Somerii fara preocupari din Ungaria sau din Ardeal, inrolati in paramilitara Garda Maghiara, tolerata de incompetenetele servicii secrete romane si impotentul stat roman va fi viitoarea UCK din Ardeal. Iar Marele Jandam Mondial, SUA si slugile din NATO, abia asteapta sa mai spele niste miliarde de-ale Bancii Mondiale, sa mai produca niste arme si sa mai dea de lucru ghiftuitului american. Pe asta se bazeaza nivelul de trai american: pe razboiul universal si pemanent, departe de granitele lor. Inventam tot felul de razboaie locale, ca sa avem pretext sa intervenim. Aviz Europei… lacheii SUA s-ar putea trezi cu independenta Scotiei, a Irlandei de Nord si alipirea la Irlanda-Mama, a Cataluniei si Tarii Bascilor, a Alsaciei si Lorenei, a Normandiei, Gasconiei si Bretaniei etc.

  14. Instigare la violenta, caz penal. Ca sa nu zic de atentare la securitatea nationala. Cel mai ieftin l-as declara persona non grata expulza. Eu unul i-as prescrie funie si sapun.

  15. Tokes propune tribalizarea tarilor din jurul Ungariei Mari, dupa modelul hunilor. Pentru atingerea acestui scop, iesirea in strada a minoritatilor etnice si agitarea violenta a nationalismului i se pare lui Laszlo Tokes, care are nostalgia razboaielor din Bosnia, cea mai potrivita solutie de castigarea autonomiei secuilor maghiari”,
    Tokes, despre autonomie: Putem conta pe Budapesta, nu suntem singuri! Dar noi romanii bastinasi de mii de ani in acest teritoriu pe cine contam ? Pe Basescu si generalii lui de intendenta ? Sa ne fereasca D-zeu… Shi eu cred k sub actuala conducere d. la Cotroceni shi toata junta noastra militara total aeriana de chestiii militare.. vom fi dezmembratzi k popor…

  16. O simpla intrebare : Oare Procurorul General al tarii nu se poate sesiza ,din oficiu , sa ceara unui judecator sa emita mandat de arestare pt Tokes, pt instigare la rasturnarea ordinii de stat ? Ma rog, nu sint jurist si nu stiu exact cum ii zice respectivei legi, dar conteaza ideea, juristii stiu mai bine .
    S-ar rezolva totul simplu, fara mari batai de cap.
    Citiva ani la racoare nu i-ar strica acestui maimutoi, sa -si racoreasca creierii.

Comentariile sunt închise.