Devine din ce în ce mai clar că românii sunt cei care vor plăti, cu costuri extrem de grave, onoarea pătată a lui Traian Băsescu, cel căruia politistii au avut curajul (atât de rar într-un sistem bazat pe frică) de a-i striga ceea ce aveau pe suflet.

Românii vor plăti vanitatea rănită a primului presedinte suspendat, pentru că ei sunt cei rămasi fără protectie în fata infractiunilor care cresc exponential în conditiile triplei crize mondiale. Agresiunile violente, asasinatele economice, jafurile armate pe autostradă  apar sau se înmultesc îngrijorător – iar aparatul de ordine publică este deja decimat de vendetta presedintelui, de concedieri masive, de politizare si reglări de conturi între grupările PDL.

Explozia de violentă care a devenit deja o realitate în contextul severei depresiuni economice a fost întâmpinată de echipa prezidentială cu atacuri aberante la adresa celor chemati să tină piept violentei, care sunt ”pilosi”, ”incompetenti”, ”obisnuiti să stea la birou, nu să iasă în stradă” (de parcă patrularea tâmpă prin Cismigiu ar putea opri marea infractionalitate); a fost întâmpinată cu tăieri bugetare absurde, Politiei fiindu-i refuzată până si benzina pentru interventii urgente; nici urmă de pregătire, de planificare strategică, de prudentă.

În aceste conditii, solutia pe care o avem în fata unor crize de ordine publică precum cea din Marea Britanie pare una strict religioasă: să ne rugăm să nu se întâmple. Pentru că sistemul nu este pregătit să facă fată unui grad mediu de provocare. Si nu este pregătit din ratiuni politice: orgoliul prezidential de a-i pedepsi pe politisti sub orice formă, la care se adaugă o reformă tipic portocalie – stupidă, clientelară, lipsită de sens si criterii.

Avertizez explicit: nu suntem pregătiti să facem fată unei escaladări a violentei – care devine posibilă în contextul economic actual.

P.S: Primesc de la Dragos un comentariu perfect reprezentativ pentru reactiile sistemului:

a. Tu nu avertizezi privind decimarea politică a aparatului de ordine publică, tu de fapt instigi si, ca atare, poate te pedepsim :)

b. Ti-e frică de dosare :)

c. E evident că prin aceste rânduri profund destabilizatoare ai ridicat sabia – deci de sabie vei pieri.

Comentariul integral:

Dragos Says: 
august 13th, 2011 at 7:19 pm   edit

”Am si eu cateva avertismente, stimate domnule profesor universitar doctor Dan:

1. ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa-ti bubuie in fata.
2. cine sapa groapa altuia cade singur in ea.
3. cine ridica sabia de sabie va muri.
4 legea sigurantei nationale, art 3 lit b: actiunile care au ca scop, direct sau indirect, provocarea de razboi contra tarii sau de razboi civil – inchisoare pe viata
5. legea sigurantei nationale: art 3 lit f: actele teroriste, precum si initierea sau sprijinirea in orice mod a oricaror activitati al caror scop il constituie savirsirea de asemenea fapte -inchisoare pe viata.

ps: imi par unii, stimate domnule profesor universitar doctor Dan, capabili sa dea foc Romaniei doar pentru a scapa (se inseala !) de dosarele aflate deja pe rolul instantelor de judecata. si de pedeapsa cuvenita faptelor !
ce credeti, imi pare bine sau imi pare gresit ?”

29 COMENTARII

  1. 1. PREDICŢII

    *Băsescu stă în groapa cu fecale,
    …Şi nu mai are cale.
    *Blejnar – un casier de-al lui Vespasian
    Va fi-n bulău pân’ la sfârşitul ăstui an.
    *Elena din Pleşcoi – o mare gâscă
    O vreme va mai suferi de muscă…
    *Micuţul Boc se antrenează cu orez,
    Pentru o viaţă de chinez.
    …………………………………………………………..
    Românii toţi vor fi curând în stradă ;
    Altfel, pe veci, rămân în… radă.

    2. MIŞTO DE NUŢA FACE JON*

    Aseară Jon* le soili-n Neptun,
    În braţe cu Maria – tun !
    Probă că nu fu cu Elena-n Cotroceni,
    Să cureţe coceni.
    Atunci, blondina ce cătă acolo-n noapte ?
    Vreun consilier, deconspiră TB… la şapte.

    3. În curând toate pachetele te ţigări vor purta
    următorul înscris « mobilizator » :

    (R) Filtrul e un fel de prezervativ al ţigării !
    Şi-atunci gura fumătorului ce-i ?

    4. BANC DE A 6-A ZI

    Pe o laterală, un terorist coboară de pe autosuspendata lui Oprescu direct în sala unde Jon* se consulta cu partidele politice în vederea triplării pensiilor şi dublării salariilor bugetarilor. Cu automatul (jucărie) aţintit, îi cere Preşedintelui :
    – Nominalizează 7 din ăştia că vreau să mă angajez ca bugetar !
    – Antonescu, Ponta, Vosganian, Năstase, Andronescu şi Boc, aşa ca să fiu imparţial.
    – Şi al 7-lea ?
    – Să tragă la sorţi…Fă Elena jocurile !
    – Pun un băţ şi pentru dumneavoastră, întreabă Elena.
    – Nu e constituţional…

  2. Ordinea publica a scapat deja de sub control in Romania.
    In ceea ce priveste violentele din Marea Britanie probabil stiti deja ca si acolo fac reforma in politie, din motive de deficit bugetar. Reforme care vor culmina cu concedierea a circa… 30.000 de politisti. Exact cifra avansata de al nostru ministru de interne. Interesante coincidente.
    Ma tem ca oricum nu mai intereseaza pe nimeni daca poporul va avea de suferit sau nu din cauza crizei economice globale.

  3. E clar ca ordinea publica va fi pusa in pericol daca ar avea loc manifestari, pentru ca numarul politistilor si al jandarmilor a scazut simtitor. In asemenea cazuri nu ar trebui sa mizam pe credinta. Romanii sunt obisnuiti sa se calce in picioare chiar si in fata bisericii, cand sunt scoase moastele sfintilor.

  4. Ordinea publică e ca un dig contra inundaţiilor ; cu cât breşa este mai mare, haosul devine de nestăpânit ! Atenţie la toate « fisurile şi infiltraţiile » ! Cum a acţionat la inundaţii domnul TB, ne amintim cu revoltă, inclusiv de explicaţiile cinice şi penibile fabricate după 7 zile de…indiferenţă.

  5. Am si eu cateva avertismente, stimate domnule profesor universitar doctor Dan:

    1. ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa-ti bubuie in fata.
    2. cine sapa groapa altuia cade singur in ea.
    3. cine ridica sabia de sabie va muri.
    4 legea sigurantei nationale, art 3 lit b: actiunile care au ca scop, direct sau indirect, provocarea de razboi contra tarii sau de razboi civil – inchisoare pe viata
    5. legea sigurantei nationale: art 3 lit f: actele teroriste, precum si initierea sau sprijinirea in orice mod a oricaror activitati al caror scop il constituie savirsirea de asemenea fapte -inchisoare pe viata.

    ps: imi par unii, stimate domnule profesor universitar doctor Dan, capabili sa dea foc Romaniei doar pentru a scapa (se inseala !) de dosarele aflate deja pe rolul instantelor de judecata. si de pedeapsa cuvenita faptelor !
    ce credeti, imi pare bine sau imi pare gresit ?

  6. @DV
    Revin asupra unui vechi subiect discutat pe acest blog.Acum ceva timp ati intrebat cititorii acestui blog, care sunt parerile lor legate de reforma in diferite domenii,precum agricultura , justitie , economie etc. in mod special legat de masuri ce ar putea fi luate in vederea unei cresteri economice.
    In acel moment mi-am adus argumentele , sustinand ca singura sansa a acestei tarii catre o economie adevarata si bazata pe productie si nu pe imprumuturi , este REFORMA IN JUSTITIE.Am data cateva exemple care in termen mai lung ar avea efecte extraordinare in economie si automat in bunastarea populatiei.
    Masuri de genul :
    1.Cresterea salariilor in sistemul de justitie , indiferent ca vorbim de politisti ,judecatori ,procurori sau garda financiara .Salarii ce ar duce la scaderea coruptiei , deoarece acestia ar fi mai atenti la primirea spagii in detrimentul de as pierde locul de munca sau chiar libertatea.
    2.Un nou sistem de protectie a celor care impun legea , deoarece nu de putine ori observam ca oamenii legii ( indiferent ca sunt politisti sau de la garda financiara ) sunt total lipsiti de aparare in fata celor care incalca legea.Peste tot exista conceptul de aparare a drepturilor omului numai ca la noi acesta a devenit , apararea infractorilor.
    3.Sistem de compensare (bonusare ) spre exemlu la politia rutiera.Politistul care da o amenda sa primeasca un procent din cadrul acestei amenzi sub forma unui bonus.Ca politistii sa nu devina „vanatori” de greseli rutiere si chiar sa pedepseasca oamenii fara motiv , in cazul unei contestatii castigate in tribunal , politistul sa fie obligat sa suporte toate cheltuilelile , sa plateasca chiar si amenda si bonusul care l-ar fi primit si depinzand de gravitatea nelegiuiri sale chiar sa isi piarda locul de munca.Dar si cel care contesta , in cazul in care pierde,sa fie supus unei forme de pedepse si anume , plata amenzii , suportarea tuturor cheltuielilor ce au urmat contestatiei sale si plata dublata a amenzi spre exemplu sau in functie de gravitate chiar la munca in folosul comunitatii.
    4.Implementarea unui sistem de amenzii , asemanator cu cel din Olanda daca nu ma insel , in care cel care incalca o regula de circulatie sa suporte o amenda conform veniturilor sale.Spre exemplu , un cetatean ce castiga 1000 ron o amenda pentru depasirea vitezei legale ii afecteaza bugetul considerabil si il determina pe acesta sa nu mai incalce legea.Daca aplicam aceeasi suma unuia care isi permite un Lamborghini amenda , nu ii afecteaza bugetul si nu il determina pe acesta sa respecte legea.
    Pot continua si pot deasemenea sa ofer un proiect detaliat cu astfel de masuri.Ele pot fi verificate de juristi si oameni din sistemul juridic , pentru o aplicabilitate cat mai eficienta si in conform cu prevederile constitutionale.
    Numai prin cele cateva masuri prezentate , se poate observa ca beneficiile sunt nenumarate.
    Beneficii economice :
    – incepand cu nivelul cel mai mic , acela al amenzilor se vor observa cresteri considerabile la bugetul de stat prin implementarea acestora
    – o crestere a veniturilor bugetare ce ar fi scoase din contrabanda si din scoaterea la suprafata a acelor afaceri ce isi desfasoara activitatea in mod ilegal
    – o crestere a programelor ce implica investitiile cu bani europeni
    Beneficii sociale :
    – o crestere a increderii populatiei in institutiile statului
    – o scadere a coruptiei
    etc….

    Ideea de baza este aceea de combatere a coruptiei.Daca acest fenomen nu scade macar , in intensitate , nimic din ceea ce se face in celelalte sisteme ale sle societatii noastre nu vor fi eficiente.
    Am incercat sa dau cateva exemple , dar nu am loc aici sa precizez intregul sistem de masuri si beneficii si modul lor de aplicare.In acelasi timp modul in care pot dovedii ca aceste masuri ( ma refer la intregul plan de masuri ) pot fi masuri ce chiar se pot implementa.
    Sunt masuri clare si concise si le pot argumenta si discuta cu oricine este doritor sa le auda si sa le dezbatem.
    Masura de a dubla pedeapsa celor care sunt gasiti vinovati de coruptie a domnului Voiculescu este una foarte buna , dar depinde de acuzarea acelui functionar public.Este o masura , dar este doar o picatura intr-un ocean.Ea nu solutioneaza problema coruptiei.
    Aceasta masura presupune , ca la baza sistemului juridic din tara noastra majoritatea functionarilor publici ( fie ei politisti ,judecatori ,procurori ,garda financiara etc ) sunt persoane ce nu au comis fapte de coruptie sau nu au inchis macar ochii cel putin odata cand au observat asa ceva.
    Eu am mers pe prezumtia ca sistemul este profund corupt si ca pana si cei care nu au comis o astfel de fapta sunt de cele mai multe ori obligati sa inchida ochii pentru ca le este frica de masurile ce ar putea fi luate impotriva lor.
    Daca doriti pot prezenta acest plan de masuri si el sa fie dezbatut de oamenii cu o mai mare competenta juridica sau chiar de oricine altcineva care poate gandii.

  7. Lui Jon*

    (R) Sângele albastru supt de orice puric nu schimbă cromatica blazonului acestuia, după cum nici şoarecii care rod anafură nu devin sacrosanţi.

  8. PUŢIN RESPECT !

    Oricât de mult ar fi Băsescu de dulău ,
    N-ar fi trebuit să-i zică “javră ordinară” ;
    Căci cu poliţia n-ar fi fost atât de rău ,
    De l-ar fi numit … “javră extraordinară”.

  9. RESTANŢE

    Riscându-şi propria viaţă adeseori ,
    Cu prisosinţă,şi-au dovedit curajul ;
    Dar lui Igaş, poliţiştii îi sunt datori ,
    Căci n-au stârpit şi …“branconajul”.

  10. Stranie inspiraţia de a sări şi peste Gara de Nord,
    în condiţiile majorării cu 18 % a biletelor de călătorie
    la CFR, de mâine…

    VARUJAN VOSGANIAN

    Proiecţie

    în seara aceea neinerţială de vară
    eram fericiţi săream aproape demenţi
    peste blocuri maşini peste gara de nord
    peste coordonatele lui Lorenz
    trupul meu fugar de pe roata olarului
    se mai rotea încă
    tot mai larg ca un arc de ceasornic strâns dureros
    de intâia poruncă
    şi unde zvelţi fiind şi atingându-ne fericiţi
    păşeam imperfecţi printre sfere
    atât de sus încât din locul acela
    zborul păsării ni se părea tot cădere
    timpul se calcifia aburind albăstrui
    şi un cristal limpede rămăsese secunda
    în seara aceea secetoasă de vară pe când
    singura apă care mai curgea era umbra

    PS : De nu era Jon* acum aveam şi noi un
    poet autentic la PE !

  11. @fault
    Nesimtirea de care da dovada Basescu atunci cand romanii se afla in situatii dificile il ajuta sa ne dezbine. Unii il apreciaza pentru fermitatea ideilor, iar cei mai multi il detestam pentru grosolanie, pentru nerusinarea expusa.

  12. Nu vom ajunge ca in Marea Britanie, pentru ca romanii sunt destul de pasnici. S-a vazut la ultimele mitinguri.

  13. D.V., nu cumva eşti cel de pe maxitricicletă ?
    Asta e problema românilor…

    Maxitricicleta spaniolă, « amintirea unui rrom » de la un pensionar ce se lăia în Atlantic, luată de mine cu 400 roni, am transformat-o, cu investiţii minime, în tribună mobilă, cu « materiale sportive » – reprezentări sugestive ale trăitului bine din ultimii 6 ani.
    Un înscris atrăgea atenţia : AM ÎN SPATELE MEU 10 MILIOANE CARE MĂ SUSŢIN ! Un spici acid de 7 minute îl reluam la fiecare « mormânt străin » unde boceam : sedii de partide, Casa Poporului, Palatul Victoria, Palatul Cotroceni. La ultimul am fost, politicos, preluat de un echipaj val-vârtej şi dus la secţia de poliţie pentru… interpelare.După un ceas am avizat că plec acasă.
    « De acord » mi s-a spus, dar să vină să te ia măca unul din cei 10 milioane ; aflând mai apoi că sunt suspectat pentru atentat la siguranţa Statului. Mandatul n-a întârziat, iar eu încă mai aştept pe unul din cei mulţi pentru care credeam că manifest democratic…

    PS : Între ficţiune şi realitate oricând poate sta semnul de egalitate.

  14. Basescu si Boc nu au solutii pentru nicio problema a cetateanului, asa ca surprinderea nu va fi mare daca vom vedea haos la proteste.

  15. @ kids show production

    Pentru a semna o petitie indreptata impotriva unui proiect de act normativ este necesar ca initiatorul petitiei sa puna la dispozitie mai intai proiectul actului normativ asfel ca acordarea semnaturii sa se faca in deplina cunostinta de cauza.
    Pentru ca mi s-a parut interesanta hotararea ce se vrea aprobata de Guvern, voi face eu acest oficiu in favoarea atat a fundatiei dv. cat si a subiectilor vizati de aceasta reglementare legala :
    http://www.mmuncii.ro/ro/articole/2011-07-28/print-2258-articol.html

  16. @ Laura Paun

    IMN DE CRIZĂ

    Cât va conduce acest guvern venal ,
    Nu ne vom vărsa-n protest veninul ;
    Şi propun, ca imnul nostru naţional
    Să fie unul de bonton : „Pinguinul” !

  17. SFÂNTĂ FECIOARĂ

    Goneşte rapidul ca năluca,
    În palier şi aliniament.
    Topită de Soarele fervent,
    Răpusă, şina face cot cât buca.

    In tren, persoane toropite
    Sunt la un pas de nefiinţă,
    Nu mai e timp de pocăinţă
    Adio griji, metehne şi pepite.

    O fată face semene cu basmaua.
    Ca ars, mecanicul frânează,
    Saboţii, rularea o blochează ;
    Se-nchină ; a trecut beleaua !

    Nu s-a pupat cu şina ucigaşă,
    Spectacolul macabru-i amânat,
    Martor e doar un câmp arat ;
    A dispărut şi fata drăgălaşă…

    Maria îl priveşte îngăduitoare,
    Icoana ei mereu e în marchiză,
    Afară e o lume rea, urât şi criză…
    – Bătrâne lup, ai tu o întrebare ?

  18. Basescu nu mai reprezinta Romania. Nu cunoaste problemele pe care le intampinam, ba chiar contribuie la degradarea noastra prin masurile pe care ni le impune.

  19. @ Laura Paun

    Pentru romani ,”arma secreta” a fost intotdeauna umorul. E un soi de rezistenta pe care nu a reusit nimeni sa-l confiste. Imi place sa cred ca nici dv. nu va displace sa mai si radeti. :)

Comentariile sunt închise.