Am insistat constant pentru dezvoltarea relatiilor economice cu China. Chiar din anul 2010, printre solutiile economice propuse, includeam si necesitatea atragerii investitiilor chineze

Insa, Traian Basescu, lipsit de cele mai elementare cunostinte economice, declara oficial in 6 ianuarie 2011, intr-un mesaj adresat membrilor Guvernului, ca spera “ca ministrii nu vor cadea in plasa unei povesti de genul «sa luam niste bani din China»”.

Intre timp, intreaga Europa “a cazut in plasa”. In primele 6 luni din 2011 chinezii au investit peste 100 de miliarde de euro in Europa, in tari precum Spania, Italia, Franta sau Ungaria. Cu fonduri chinezesti s-au construit repede si ieftin mii de kilometri de autostrada in Uniunea Europeana si s-au creat, direct si indirect, peste un milion de locuri de munca.

In aceste zile, premierul Boc face o vizita in China. E foarte tarziu si intr-un moment in care intreaga lume este lovita de un nou val al crizei economice. Dar, chiar si asa chinuit si poticnit, Emil Boc dovedeste ca, daca i se repeta ceva de foarte multe ori, este posibil ca, in final, sa inteleaga. In comparatie cu Traian Basescu, care, nici pana astazi, nu a inteles ca Romania are nevoie urgenta de un ambasador la Beijing, Emil Boc pare a avea, macar uneori, o capacitate de intelegere net superioara.

Zilele acestea in presa americana au loc dezbateri referitoare la nivelul de inteligenta al presedintelui Obama. Sincer, ii invidiez pe americani, in Romania o dezbatere despre inteligenta presedintelui Basescu ar fi complet lipsita de obiect.

42 COMENTARII

  1. Regii asfaltului probabil vor fi bagati in „combinatie”., ca-si vor baga pisica moarta in casa (costuri, viteza de lucru/seriozitate/garantie etc).

    Nimic nu e intamplator in lumea aceasta./mai ales in Romania.

  2. Va explic eu, domnule profesor universitar doctor Dan, continutul „ministrii nu vor cadea in plasa unei povesti de genul «sa luam niste bani din China»”:

    China nu-i Iisus sau nea Gigi Becali sa dea bani/pesti gratis la calici, China este un imperiu struto-camilesc in expansiune. F.f.f. periculos !!!!!!
    De ce f.f.f periculos ? Pentru ca in aceste vremuri de criza crancena mondiala exista riscul maxim ca niste guverne iresponsabile sa cada in capcana unor impostori profesori universitari doctori, si sa vanda galbejitilor viitorul strategico-independent al natiunilor lor.
    Pe doi yuani gauriti.
    Vezi cazul Petrom-OMV unde guv. Nastase a dat pe 3 rujuri, 2 creioane dermatografice, 4 epilari inghinale si 5 cutiute cu fond de ten, REZERVELE NATIONALE DE PETROL SI GAZ, cu efectele de azi de ex.: s-a ajuns ca simpla mutare a unei paini de la fabrica la magazin sa dubleze pretul acelei paini, din cauza costului benzinei/motorinei !
    Mai vedeti, domnule profesor universitar doctor Dan, si deranjul inceput de poporul chinez fratesc&prieten in Africa.
    Nu in ultimul rand, mai aflati ca din 100% aurul nostru, stramosesc, de la Rosia Montana, vreo 8X% se afla deja in proprietatea Gold Corporation.

    ps: ramaneti focusat pe SuperBingoMetropolis, ca tare mai place la popor.

  3. DACA va primi mult visatele fonduri chinezesti si DACA ii va investi cu chibzuinta, ar insemna ca in capatul tunelului sa apara totusi o luminita anemica pentru tot romanul, dar imi este foarte teama ca si aceste “lichiditati” vor lua o turnura nedorita, “prelingandu-se” in conturile personale ale flatulentei portocalii. In cazul in care acestia (ma refer la tripletii Base+Boc+Udrea si restul snopurilor de pdl-isti) ar fi folosit banii imprumutati anterior cu multa intelepciune, in clipa de fata n-ar mai fi mers la colindat dupa bani de capatat.

  4. UN RISC ASUMAT

    Le va cere Boc chinezilor lui Hu Jintao ,
    Să vină-n România, să investească un yuan ;
    Dar premierul riscă să se facă de cacao ,
    De nu vor veni chinezii nici în … geamantan .

  5. relatia economica cu china trebuie exploatata. e adevarat ca sunt un mare imperiu cum spune comentatorul 2 dar toate marile puteri sunt mari imperii. pe logica asta ajungem sa avem relatii doar cu lumea a treia ca aia sunt inofensivi

  6. Sinceritatea Dvs. este coplesitoare. Ma scuzati, dar observ constant cat de echidistant si nepartinitor sunteti. Si inca ceva… Aproape ca nu exista editie de stiri la Antene unde sa nu apareti cu vreun citat ceva. Ma faceti sa fiu mandru ca sunt roman din Romanika.

  7. Promovati talentele, lasati politica, romanii sunt prea departe de civilizatie ca sa va inteleaga viziunea. Inconjura-ti-va de talente si puneti-le la treaba si poate generatiile viitoare vor beneficia de efortul dvs. Multumesc.

  8. OPORTUNITATEA ZILEI

    La Cotroceni se cată puf de gâscă
    La pernele lui Jon*-dom’ preşedinte.
    E oportunitate, cum cere frontul flinte
    Sau un rahat cu moţ pentru o muscă !

  9. CHINEZUL DIN CARPAŢI

    Deşi-i precum chinezii, mic, e numai vână
    Căci, pe Boc săracul, doar capul nu-l ajută ;
    Dar ca ţiganul a plecat, miercurea, la stână
    Şi la Victoria se va-ntoarce, tot fără valută .
    (De-o lua cu el pe Udrea, producea o sută)

  10. este incredibil cat de rapid au ajuns chinezii o mare putere mondiala. in scurt timp ar putea chiar sa-i depaseasca pe americani

  11. Oare Boc va construi cu ajutorul chinezilor o autostrada care sa treaca prin interiorul unui bloc cum este in Japonia ?

  12. NOTĂ : Micuţul a plecat la Beijing cu mandat cotrocenesc, să acorde, imediat, cetăţenie română la 4 milioane de chinezi… cu vederi încrucişate, cu drept de vot (de dreapta) în 2012.

    EXPLICAŢII SUPLIMENTARE

    MEDVEDEV : Băsescule, ce-ai vrut să spui prin « Români treceţi Prutul » ?
    BĂSESCU : Gaspadin, e o subtilă strategie preelectorală, prin care i-am chemat la Bucureşti pe cei 2,4 milioane basarabeni să-şi exprime liber votul penru alegerile din 2012.
    MEDVEDEV : Panimaiu, haraşo, îţi trimit şi vreo 4 milioane de turişti ruşi, pentru certitudine…la schimb, pe vodkă !
    BĂSESCU : Dar să se ascundă sub scutul antirachetă american.
    MEDVEDEV : Vai cozonacul lor ! poate sub scutul anticriză american…

  13. Tocmai l-am vazut pe Basescu inconjurat de chinezi la Mangalia si imi venea sa rad gandindu-ma la declaratiile lui de acum cateva luni din sedinta de Guvern.

  14. @nerantula pe o perioada destul de lunga iti dai seama, vorbim de zeci de ani, dar oricine face la fel. nu sunt fan china dar nici sa dam cu piciorul oportunitatilor nu e o solutie

  15. un secret: boc trateaza in secret cu hu jintao pt a primi o functie in guvernul chinez…de aia a plecat la beijing . mare smeker boc asta!

  16. China e o alternativa buna la FMI. E sigura sansa in acest moment. Din pacate insa nu avem negociatori buni.

  17. @ Şam Săn Jur

    CONFORT PREZIDENŢIAL

    Degeaba-i pune puf de gâscă-n pernă
    Căci Zeus,sigur, o va arunca la coş ;
    A şi dat de-altfel o dispoziţie internă :
    Să-i pună numai păr … de la Cocoş .

  18. Nu stiu altii cum sunt… dar mie mi se par toti asemanatori cu o bruta inferioara total.

    Daca la inceputul maturizarii mele am avut o oarecare neliniste daca priveam spre viitor, nelinistea s-a transformat in nesiguranta… iar acum sa fiu in pragul disperarii. Multumesc actualei puteri pentru toate strategiile luate – sunt pe punctu de a intra in somaj de studii superioare iar de azi si logodnicul meu este somer, institutia la care lucra a facut disponibilizari, aflandu-se in insolventa. As vrea sa sper ca aceasta calatorie in China sa fie una cu rezultate pozitive… dar e cale lunga de la o intentie la un rezultat in favoarea cetateanului.

  19. @ sandu

    SERVICIUL PRIVAT DE INFORMAŢII

    Un serviciu-ţi fac, să-ţi fie de haram ,
    Căci despre Zeus ai pus o întrebare :
    “Dacă mintea-i cântăreşte un gram ?”
    Îţi răspund precis : exact atâta are !
    (Cu un gram mai mult decat d-na Soare)
    (Când bea whisky, nici capul nu-l doare)

  20. @ Laura Paun

    VICEVERSA

    Ni s-a arătat la Răsărit lumina ,
    Dar noi la Vest am fost slugoi ;
    Azi avem nevoie noi de China ,
    Dar din păcate,n-are ea de noi .

  21. @ Sorin

    SANCŢIUNE

    Să meargă-n China, nu i s-a permis ,
    (Apreciindu-i-se gestul, un capriciu)
    De Băsescu, sigur, Boc va fi demis
    Şi reangajat … femeie de serviciu !

  22. Chinezii ar putea sa ne cumpere pe bucati si dupa aia sa ne puna steaguri rosii la primarie !!! Asa nu ar mai zice nimeni nimic despre comunisti, cand fac cadouri, cand vin cu bani si cu mancarica este ok.

  23. Daca Romania aplica programul economic al chinezilor era altceva.
    Romania trebuia sa de-a pamintul taranilor inapoi,cu ferme individuale si de stat, dezvoltarea companiilor mici si mijlocii si privatizarea serviciilor.

  24. Poate va fi de bun augur vizita lui Boc in China. Daca va reusi sa negocieze macar 2-3 proiecte economice ar fi destul de bine.

  25. @ Dan Voiculescu
    :D

    Spuneţi: „Boc – net superior lui Basescu”.

    Vă referiţi la intra-netul Guvernamental sau la inter-netul PDL? Dacă vă referiţi la amândouă… care este furnizorul de net?, sunt cei de la Comunicaţii Speciale?

    Eu urmăresc un serial coreean de pe TVR2. În episodul de ieri, nişte băieţi „de la palat” au venit să cumpere nişte mătase pentru curtea regelui. Toate bune şi frumoase până când băieţii „de la palat” au cerut o cincime şpagă ca să cumpere mătasea de la acei comercianţi şi nu de la alţii.

    Cam aşa este şi cu investitorii chinezi, ei doresc să investească în România, dar trebuie să se înţeleagă la preţ.

    Să nu ne minţim, domnul Boc merge în China ca ultimă soluţie, pentru că în „ţara lu’ Băsescu”:
    http://www.trilulilu.ro/ionut_buda/15baa999e8d377

    Tengo dinero, mucho, mucho
    Mucisimo la ciorap si la saltea cum face chucho
    Mi-e lene sa-i numer ziua, ziua ca m-apuca noaptea
    Si statu’ nu doarme te face sa bagi mana-n sac si sa-i dai partea
    Fiscul ne baga pe toti in sperieti cand bate la usa
    Se prinde de tine si-ti vine sa-l arzi cu bricheta ca pe-o capusa
    Ai bani de dat, Tamara nu-ti e tie matusa
    Platesti impozit pe libertate dar stai intr-o cusca
    N-au maniere, faci cum ti se cere
    Dai tot ce ai in punga fara ca nimic sa ti se ofere
    Clasa politica vrea sa mai fac-o remaniere
    Iar tu bati ritmul da’ manele-n calorifere vere
    Pamflet pentr-un sistem defect
    Iei credit ca sa-ti mai platesti un credit, nu-i corect
    Va bateti joc iar noi va batem pe umar
    Ar trebui sa fiti batuti de mici
    Cu paru’… fara numar!
    Am bani de dat
    Am datorii la stat

    Dar asta nu e important…
    Important este ce a răspuns domnul Băsescu la întrebarea cu vizita nocturnă a doamnei Udrea la Palatul Cotroceni. Citez din memorie, aproximativ… „Domnule, la mine nu a venit, că eram la Neptun, cu nevasta… Poate la un consilier…”

    Şi aici se potriveşte alt cântec marca Smiley…
    http://www.trilulilu.ro/DidoracDenis/b131da90aceede

    O masina parcata pe dos
    Hainele aruncate pe jos
    Deschid usa destul de usor
    Aud zgomote din dormitor
    Imi faceam mii de griji pentru ea
    Telefonul inchis il tinea
    Ei se iubeau sus in camera mea
    Pe patul meu si pe muzica mea
    Oh!

    Ref: Mi-as fi vandut si sufletul
    Pentru o femeie cum esti tu
    Dar in lipsa mea
    Tu mi l-ai amanetat deja

    Şi să nu uit… poate că de aceea poporul român plăteşte mobilier recondiţionat în Palatul Cotroceni în criză. Cum scrie la caietul de sarcini?

    Operatii minime necesare in vederea reconditionarii mobilierului:
    Canapea cu brate tapitata cu catifea reiata sezuta 250 cm x 150 cm spatar si brate de reparat si schimbat tapiteria la sezuta, spatar, brate si perna (cu materialul prestatorului ).

    … şi încă una, cu piele tip cordoba şi poliuretan (trebuie să fie destul de nouă dacă este cu poliuretan şi piele tip cordoba, a fost solicitată la maximum).

    Să lăsăm gluma un pic deoparte…

    Domnule Voiculescu,
    Sunteţi liderul informal al unui partid cu o doctrină foarte generoasă în perioadă de criză. Nu ar fi mai bine să lăsaţi pe alţii să facă glumiţe şi domnia voastră să faceţi politică reală, palpabilă? Citind comentariile de mai sus, cinci sau şase comentarii nasc oportunitatea unor comentarii politice reale despre relaţiei României cu China, semn că românii sunt interesaţi de subiect, dar nu primesc niciodată lămuririle necesare.

  26. Cred ca Boc a ajuns in China fiind trimis de superiorul sau; pana acum a demonstrat ca e incapabil sa ia singur decizii. Poate cu ocazia acestei vizite vor constientiza importanta numirii unui reprezentant diplomatic al statului in China.
    In ceea ce priveste desteptaciunea presedintelui, consider ca manifesta o inteligenta malefica.

  27. @Dragos cum ne „explici” tu ca un om mare ( si chiar nu vreau sa te jignesc dar parca totusi prea le zici bine) – toate tarile care au „apelat” la china s-au vandut?! parca si USA a apelat la ei sau tiu io minte prost, germania si ea … avea ceva legaturi …
    de grecia, ungaria si altele de prin zona nici nu mai zic dar lasa mei ca noi „este” mandri – „cum sa ne intoarcem la comunism” o zise INTAIUL comunist al tarii (ca sa nu`i zic intaiul betiv al tarii)…
    dar tu le-ai explicat mai bine – asa e sa nu ne ducem nicaieri sa stam acilisea la noi in ograda ca are grija tanti nuti sa nu mai aveam buget …

    p.s. noroc cu alegerile din 2012 ca … ne lasa tanti cu pantaloni`n vine.

Comentariile sunt închise.