Aud vorbindu-se insistent, în contextul episodului Sinucidere la Cotroceni, despre necesitatea unui ”colt al vorbitorului din Hyde Park”, un loc în care oricine să-si poată expune problemele fără riscuri pentru ordinea publică.

Din fericire, locul există deja în Parcul Copilului din Bucuresti – si am mai scris despre el aici, pe blog:

Încă o idee la care am tinut – si care mi-a încoltit când mă aflam la Londra – a fost instalarea aici, în Grădina Valorilor Românesti, a unui Speaker’s Corner – o ”Tribună a democratiei”, dacă vreti – unde oricine, oricând, se poate sui să vorbească despre problemele sau propunerile sale (articolul integral aici).

 

31 COMENTARII

  1. pai Antenele nu-s un fel de Hyde Park de Ferentari unde in Speaker’s Corner au „libertatea” de exprimare toate chivutele si cocalarii „fără riscuri pentru ordinea publică” ?
    Bine acum, „fără riscuri pentru ordinea publică” in afara de indemnurile la razmerita nationala….

  2. Chiar ma gandeam zilele trecute cat de benefic ar fi pentru cei „in distress” sa isi poata „ventila” problemele care ii inabuse. E o idee f buna.
    Pe vremuri, (nu mai stiu daca exista) exista in Toronto un „speaker’s corner” al televiziunii. Era pe strada o cabina, ca si cele telefonice, in care intrai, bagai o moneda de 2 dolari in aparat si te inregistrai audio-video cateva minute cu ce probleme aveai. Noaptea, cand nu era ora de varf, televiziunea dadea pe post cele mai interesante inregistrari.

  3. @Dragos – mai degraba 10tv corespunde descrierii tale. Sau publicatii precum Curentul, Evz, Romania Libera. Acolo sunt vuvuzelele basesciene care intoxica zilnic.

  4. Frumos spatiu Gradina Valorilor. Mergeti acolo macar din curiozitate. E la intrarea in parcul tineretului din Vacaresti.

  5. AUDITORIU SELECT

    Astăzi poţi vorbi vrute şi nevrute ,
    Dar vorbeşti mai rău ca la perete ;
    Căci nu mai e dispus să te asculte
    Nimeni, decât … serviciile secrete .

  6. „Social-democraţii se vor lupta sub sigla USL pentru Muntenia, Oltenia şi cea mai mare parte a Moldovei, în timp ce PNL, partenerul de alianţă, va ieşi la bătaie în Ardeal, Banat şi Crişana. ”
    Asta este sfarsitul PNL-ului. Ardealul va fi castigat (primariile) in majoritate de catre UDMR, ca urmare PNLul se va dezintegra dupa alegeri!
    Asta este predictia mea.

  7. UN ANUNT FOARTE IMPORTANT !

    A MURIT O FATA DE 17 ANI – TULIC RALUCA din Targu Jiu in spital , in urma unei injectii.
    Vreau sa fac un apel catre toti cei care scriu pe acest blog si care il citesc.
    Hai sa lasa-m macar o zi totul deoparte.Ca avem idei comune sau nu este neimportant.

    Macar cu ajutorul internetului sa facem cunoscut acest caz.Personal asa cum am incercat si cu Adrian Sobaru voi face o cruciada din acest lucru.
    Oameni buni.Trebuie sa intelegeti ca Raluca poate fi chiar fiica, nepoata amica VOASTRA.
    Daca nu facem nimic, ATUNCI NE MERITAM SOARTA.
    Daca nu facem nimic,NU MAI AVETI NICI UN DREPT SA SCRIETI PE ACEST BLOG SAU PE ORICARE , CA SUNTETI REVOLTATI DIN DIFERITE MOTIVE.
    Daca nu facem nimic, NU NE PUTEM NUMII OAMENI SI MAI BINE PLECAM DRACU DIN TARA ASTA.

    In Anglia , pentru ca un tanar a fost impuscat ( posibil ca acesta sa fi fost defat un infractor ) …LONDRA A FOST INCENDIATA SI VANDALIZATA.
    In intreaga tara au aparut manifestari violente in strada.

    Nu cer sa recurgem la violenta.Va cer sa faceti tot ceea ce v-a sta in putere sa protestati si cei responsabili sa plateasca.
    Putem face cazul cunoscut , prietenilor nostrii si ei mai departe.Putem organiza un mars de protest ( NONVIOLENT ) si sa cerem socoteala.
    Asa cum am promis si cu altadata, indiferent de ceea ce fac altii eu ma voi lupta pentru acesti oameni.

    Sunt satul sa aud vaicareli si cum ii injuram pe cei care ne conduc si atunci cand apar astfel de cazuri sa fim revoltati si apoi sa ne uitam la un film.

    Faceti asta in continuare si atunci si copiii vostrii vor avea aceeasi soarta.

    http://www.antena3.ro/life-show/media/tatal-tinerei-de-17-ani-care-a-murit-in-spitalul-din-targu-jiu-exclusiv-la-sinteza-zilei-133378.html

    Domnule Voiculescu , va rog in mod oficial ca si senator al Romaniei , ca in urmatorul moment in care veti lua cuvantul in fata celor alesii de noi toti , sa vorbiti despre acest caz.Am tot dreptul sa cer acest lucru deoarece dumneavoastra ma reprezentati in parlament.Eu voi contacta organizatia FACIAS in legatura cu acest caz deoarece acesta este UN ABUZ al statului.Sau inchis spitale si s-a promis modernizarea celor ramase si rezultatul este moarte unui fete de 17 ani.
    Este un abuz al statului pentru ca nu a asigurat intregul suport acestei fete care anul urmator i sa-r fi cerut sa mearga la vot.

  8. @Dragos
    Pretene , se pare ca si tu esti chiuveta , din moment ce tot prin aceeasi ograda vorbesti.
    Ce parere ai despre FATA DE 17 ANI – TULIC RALUCA din Targu Jiu , care a murit in urma unei injectii IN SPITAL.
    Ce parere ai de faptul ca , cei care ti-au cerut votul acum ceva timp , mi-au pus mama decedata in urma cu 5 ani inainte pe listele de vot.
    Pretene , sunt satul de cei ca tine pana peste gat.In tara minunata in care tu traiesti MOR COPIII PE CAPETE , PRETENE, AZI AL MEU MAINE AL TAU SI UITE TOT ASA INAINTE.

  9. Mi se pre de-a dreptul deosebit ca tinerii sunt interesati de acest gen de activitati. Ne e mai greu sa credem pentru ca anul asta nu am reusit sa vedem iesind din scolile romanesti foarte multi tineri valorosi.

  10. Este o idee foarte interesanta si aplicabila de persoanele care au tarie de caracter, dar daca exista si indivizi bilbiici, tremurici, in doua cuvinte: foarte emotivi (cum este cazul meu), nu cred ca au curajul de-a isi expune problemele in mod public. Numai la gandul de a merge acolo si a-mi „mieuna” durerile sufletesti si neputinta fizica de-a avea un trai decent, m-a si facut sa ma bitii din toate incheieturile, ca si cum as fi conectata la priza de 220 V. Spaima acumulata in suflet din cauza loviturilor crunte ale sortii, ma impiedica a avea coerenta in exprimare si din aceasta cauza, prefer sa trimit “ravase” cu tenta de S.O.S.

  11. Iluminatu spune:

    December 28 2008 la 10:54

    DREPTUL DE A CUVÂNTA

    La Londra, într-un parc, p-un scaun
    Vorbes cu nimeni, mă ascultă toţi.
    Mă port de parc-aş fi un faun,
    Şi nu dau socoteală la netoţi.

    Ion, Emil, Traian sunt nume pomenite
    Printre înjurături de mamă şi de rasă.
    Of insulari ! cuvintele rostite
    Aş vrea să se audă şi acasă…

  12. Motto : BUBA* dădu-n cangrenă ;
    Haideţi cu toţii în arenă !

    LA NOI

    La noi e putred mărul“, a zis de mult poetul,
    A zis cu desperare şi a murit nebun,
    Căci îl zdrobi durerea cînd s-a convins cu-ncetul
    Oftînd după scăpare că nu mai este bun
    Nici sîmburele însuşi, speranţa viitoare,
    Vestala timoroasă ascunsă de priviri!
    O, da! un vierme sarbăd, cu otrăvită boare,
    Rozînd fără-ncetare nu lasă nicăiri
    Bucată nemînjită, şi în zadar să crează
    Iluzia din urmă ar vrea că tot mai poţi
    Redobîndi scînteia din dispăruta rază!
    I-am cîntărit, piticii! i-am măsurat pe toţi!
    Lucesc prin neştiinţă, prin penile străine,
    Insecte cu o umbră mai mare decît ei;
    Te-nceală-n perspectivă, dar cînd te uiţi mai bine
    E trist şi-ţi vine milă de falnicii pigmei!
    Rivali cu cine ştie ce geniuri sublime,
    Aruncă vorbe-n aer ce curg ca un şiroi,
    Repetă, dar de unde, din ei nu spune nime…
    E putred, putred mărul din sîmbure la noi!

    P. A. Calescu

    Rezolvând acrostihul veți descoperi… unde e putred mărul

    * BUBA (Băsescu, Udrea, Boc, Anastase) aparţine unui „Cârcotaşu”.

    PS : Hai bre Bogdan Petriceicu Hajdeu că merge şi la Cotroceni…

  13. ÎNTRE PREMIERI

    După tet a tetul de azi dintre premierul Chinei şi cel al României, primul ar fi declarat într-un cerc intim :
    – Bucuraţi-vă ! Boc este „chinez”…de-a binelea !!!

  14. M-am dus azi-noapte să-mi prezint planul de ieşire din criză… şi nu era nimeni să mă asculte. Mi-am prezentat totuşi planul. Întrebarea este, dacă cineva susţine un plan anti-criză într-un parc gol, produce acest plan modificări structurale în derularea guvernării României? „Dacă un copac cade în pădure şi nu e absolut nimeni să-l audă, el face zgomot?”

    Băiatul acela cu pistolul în mână şi cocoţat pe stâlp a căpătat audienţă mai mare decât premierul o zi întreagă, şi asta pentru a doua oară. A fost la fel de mediatizat precum nunta prinţului Marii Britanii. De ce? Pentru că toţi ziariştii ar fi vrut să prindă în direct dacă şi-ar fi zburat creierii sau dacă s-ar fi spânzurat… era un eveniment. Domnia sa s-a făcut auzit chiar dacă nu era cine ştie ce intelectual şi, poate, că era şi un pic băut.

    Un discurs inteligent prezentat în mijlocul parcului, nu reprezintă interes pentru nimeni. Nu există nimeni care să asculte acolo, nu există nimeni care să preia de acolo mesajul şi să-l pună în practică.

    Atunci când vrei să te faci auzit, ce faci mai bine…? Te spânzuri deci în faţa Palatului Cotroceni sau te duci în parc să vorbeşti la stele (se pare că planeta Marte este foarte aproape de Pământ zilele acestea, păcat că este înnourat)?

    Cum spunea Shakespeare, „My words fly up, my thoughts remain below: Words without thoughts never to heaven go.”

  15. Mi-ar placea ideea organizarii unui debate intre acesti tineri si politicienii nostri….in speta cei de la putere.

  16. Aceasta tribuna e asemeni celei din HYDE PARK.

    Tupeul Mioarei Roman de a locui relativ gratis in PRIMAVERII cu ce se aseamana? In afara de a locui gratis alte variante nu se observa?

    Ce trebuie sa inteleaga acesti tineri prezentati frumos de Lucian Mandruta din aceste doua exemple?

  17. @ marco

    Dumnezeu s-o ierte pe biata fata care a murit la numai 17 ani intr-un spital din Tg.Jiu din motive ramase ,cel putin deocamdata.,neelucidate ! Insa eu as protesta mai degraba impotriva celor agramati care umbla liberi pe acest blog. Ce zici, vii si tu la aceasta manifestare de protest ?

    P.S. Si inca ceva : Fara a ma transforma in avocatul diavolului ,vezi ca Dragos a vorbit despre „chivute” nu despre … „chiuvete” ceea ce e cu totul alta mancare de peste… De prostie nu a murit nimeni la Tg.Jiu ?

  18. @ neoprotestantul

    Ce anume reprezintă aceste „chivute”. Eu iniţial credeam că este vorba despre chibuţ, respectiv despre kibuţ (provenit din kibbutz, idiş)… şi de clasica trecere de la b la v sau de la v la b… dar bănuiesc că chivut înseamnă totuşi altceva, din moment ce şi dumneavoastră sunteţi sigur pe acest cuvânt. Vreţi să mă lămuriţi şi pe mine ce anume înseamnă?

  19. „TITLUL VERTICAL”

    D obitoc de la născare,
    R âmător recunoscut,
    A mărâtă de putoare,
    G âgă de când te-ai născut,
    O rătania lui Jon*,
    Ş ezi de muşcă, din… Pardon !

  20. @ neoprotestantul
    Recitind ce am scris… îmi dau seama că s-ar putea să nu se înţeleagă că era o glumă ce am scris, dat fiind că şi gluma este mai criptică… :D Revin şi adaug că este o glumă, nu de alta… dar cineva ar putea să ia în serios ce am scris şi chiar să-mi explice cum stă treaba cu bidineaua.

  21. @ Bibliotecaru

    Personal am ramas putin perplex dupa citirea primei postari a dv.in care ati solicitat o definitie pentru un cuvant atat de simplu si de des utilizat.( l-a folosit si Caragiale, daca nu ma insel in „Doua loturi”)
    Mai „glumeste” omul ,ce e drept e drept, insa important e sa-si revina din prea mult umor si dv. ati facut-o in mai putin de o ora asa ca nu va mai zic vorba aia . :)

  22. @ Dan Doboseriu
    Tocmai asta spuneam şi eu, că s-ar putea ca lumea să nu fi sesizat intenţia mea…
    Eu nu am întrebat ce reprezintă cuvântul şi nici ce reprezintă meseria în sine, informaţia era asupra contextului. Nu am pus „ţ”-ul, foloseam o formă masculină, chivut, ba chiar îl puneam şi într-o cacofonie crasă… :D Astea erau construcţii pentru amplificarea comicului. Poanta era legată de chibuţ… dar, aşa cum mă aşteptam, nimeni nu a priceput glumea mea ermetică… Nu a priceput-o nici pe cea mai puţin ermetică, cea cu trecerea lui b în v şi viceversa… :D Poate că e mai bine.

    Interesant că aduceţi în discuţie Două Loturi, pentru este că acolo chivuţele erau de fapt nu spoitorese, ci comerciante de haine vechi, farfurigii…

    Dacă aş fi în toane bune, aş scrie câteva cuvinte şi despre chivuţă-Chivuţa-Chiva-Parascheva… dar nu sunt în toane bune.

  23. @neoprotestantul

    1.Imi recunosc greseala in care am citit eronat chiuvete in loc de chivute.Sper sa satisfaca orgoliul ranit.
    2.Trageti concluzii, desii nu aveti nici o dovada.Ignor jignirea si ma refer in mod direct la faptul ca STITI CU CERTITUDINE ca sunt din Tg. Jiu Nu te-ai gandit ca as putea fi chiar un vecin ,coleg , prieten etc chiar de-al tau?O cunostinta mai indepartata poate.Sau chiar sa fiu in celalalt capat al lumii.
    3.In legatura cu agramatii liberi de pe acest blog , am mai avut aceasta discutie dar o readuc in topic.LIBERTATEA DE EXPRIMARE , iti spune ceva?Presupun si eu , ca si tine ,ca NU.
    4.Cat despre personalitatea ta , pot presupune si eu multe.Mai ales cand in agenda ta este mai importanta greseala scrisa a unui om ,in detrimentul mortii unui om.Coboara de pe piedestal si vei observa , ca toti suntem egali , sau tu crezi altceva?
    5.Eu sunt dispus sa promit ceva.Ca nu voi mai scrie pe acest blog , daca in schimb tu vei lua atitudine in legatura cu cazul acelei fete.CE SPUI?

Comentariile sunt închise.