Pe 12 septembrie am sesizat Consiliului Superior al Audiovizualului Republicii Franceze asupra derapajelor din emisiunea „Les Guignols de l’Ínfo”, unde romanii erau facuti „paduchiosi”, „nespalati” s.a.

”Glumele” si ofensele găzduite de emisiunea ”Les Guignols de l’Info”, din data de 6.09.2011, reproduc cu fidelitate cliseele proferate în anii 30-40 de miscările anti-semite la adresa evreilor: ”hoti”, ”păduchiosi”, ”nespălati”, care trăiau în ”ghetto-uri mizerabile”. Încadrarea unor astfel de ofense în cadrul ”satirei” justifică si legitimează – păstrând logica scuzei invocate – fecunda activitate ”satirică” a unui personaj precum Joseph Goebbels (vezi aici textul integral). 

Obiectivul meu a fost de a suplini o reactie elementara a statului român (care, ca de obicei, n-a făcut nimic :) ), utilizând mecanismele legale de interventie si aratând oamenilor de televiziune din Franta ca românii îsi pot exprima indignarea într-un mod eficient, institutional, nu doar prin jelanii platonice.

Atasez mai jos răspunsul lui Michel Boyon:

„Constient de emotia pe care aceste imagini au putut-o trezi pentru publicul român”, Conseil Superieur de l’Audiovisuel a remis sefilor Canal+ sesizarea mea.

Sper că acestia au înteles mesajul României.

23 COMENTARII

  1. Trist, ba chiar revoltator, este ca acest Conseil Superieur de l’Audiovisuel nu a considerat ca postul respectiv se face vinovat de vreo incalcare a obligatiunilor sale deontologice. La adapostul acceptului tacit al celor care ar fi trebuit sa-i „urecheze”, asa-zisii jurnalisti vor recidiva, probabil, cit de curind!

  2. Cetăţene european Dan Voiculescu, ai toată stima românilor, care văd în tine un port-drapel al mândriei naţionale.
    « Elena Ceauşescu » identificată astăzi în Parlamentul European ca fiică a lui Traian Băsescu, nu a reacţionat nici măcar prin obişnuitele bâlbe, denotă că nici Jon* n-a avut această intenţie, poate apreciind că în ce-l prveşte i se potrivesc glumele fasciste ale francezilor la adresa poporului mioritic, prezent şi în cultura franceză de vârf.
    Pe mine m-a durut când Sarkozi l-a tratat ca pe ultima muhaia pe actualul Preşedinte al României, şi mai mult că acest prăpădit nu a reacţionat la vedere, dând nas prin aceasta unor atacuri meschine.
    M-ar bucura să revăd pe sticlă, cu multiple reluări, această problemă de tip acţiune-reacţiune.

  3. EN PASSANT

    Tratând problema simplu, în modul racursi ,
    Michel Boyon a arătat că nu prea ar avea obraz ;
    Căci n-a zis măcar ”pardon, scuzaţi, mersi !”
    En passant lansând ideea că … n-avem nici haz .

  4. UN MOTAN FARA SIMTUL UMORUL
    @ D.V.
    Cand au luat francezii masuri dramatice impotriva tiganilor si cersetorilor nu
    ai reactionat de fel. Reactiile francezilor sunt reale si cei 33 de politisti romani si interdictia de a cersi in locuri turistice de sarbatori….. sunt o dovada. Francezii i-au considerat pe romani frati si se mandresc cu un Cioran, Ionescu etc. Nu-i iubesc pe cersetorii care ai invadeaza. Sunt disperati.
    Bancurile etnice sunt vechi ca lumea. Cele mai bune bancuri sunt cu evrei….si sunt creiate de evrei. Daca nu ti la glume si la luare la „misto ” dovedeste pe langa atatea calitati ai un defect grav …..nu ai simtul umorului. Din nou nu cer scuze pentru sinceritate.

  5. Pentru caietul cu glume al
    d-lui Michel BOYON

    După un « coup de foudre » dintre un român şi o franţuzoaică ea îl întreabă drăgălaş :
    – Ţi-a plăcut ?
    – Am vrut doar să-mi spăl… “ruşinea”!

  6. Mi se pare revoltatoare lipsa de reactie a lui Boyon, ca de altfel si intregul comportament al francezilor, care se incadreaza la categoria „rade ciob de oala sparta” daca e sa luam in calcul ca cel putin din punct de vedere al epidermei, pe la ei e mai intuneric decat pe la noi.

  7. Cel putin francezii v-au raspuns la adresa facuta., indiferent de continutul raspunsului.
    Referitor la afacerea/mita Deimler cu Primaria Bucuresti nu s-a grabit nimeni sa va raspunda….chiar si in ciuda faptului ca exista o legislatie ce-i obliga sa raspunda intr-un anumit termen.

  8. Nici nu cred ca ma asteptam la o altfel de reactie din partea francezilor. Din pacate sunteti singurul care a luat atitudine.

  9. Daca niciun oficial nu s-a sesizat dupa primele glume, francezii s-au invatat sa-si faca programul pe seama noastra.

  10. Poate, de acum incolo, vor inceta cu „glumele” rasiste. Trebuie sa va multumim pentru ca ati facut si treaba Ministerului de Externe, incercand sa aparati demnitatea poporului roman.

Comentariile sunt închise.