Domnule Prim Ministru,

In luna mai 2010, in contextul in care demonstram ca exista alternativa la reducerile de pensii si salarii, atentionam ca economia subterana a ajuns la 40 de miliarde de euro si propuneam masuri concrete pentru combaterea acesteia.

In ultimii doi ani, am revenit constant la aceste teme, solicitand guvernului si institutiilor din subordine sa asume urgent si hotarat obiectivul combaterii evaziunii fiscale, fenomen care ne condamna la indatorare externa, saracie, nedreptate sociala si neincredere in mecanismele economiei de piata.

Din pacate, premierul Boc nu a vrut, nu a stiut sau, mai probabil, nu a fost lasat sa raspunda acestor solicitari.

Aflandu-va la inceput de mandat, va solicit si dumneavoastra, domnule prim ministru, sa evitati logica rigida a rivalitatilor politice si sa aplicati cele mai eficiente masuri pentru eradicarea economiei subterane, acceptand inclusiv solutiile propuse de reprezentanti ai Opozitiei, care pot contribui efectiv la diminuarea practicilor evazioniste.

La 1 februarie 2012, am depus la Parlament, impreuna cu mai multi colegi senatori, o initiativa legislativa privind dublarea tuturor pedepselor pentru infractiunile de evaziune fiscala. Proiectul este apolitic. Analizati-l pe baza continutului, nu in functie de numele si partidul initiatorilor, si sprijiniti-l! Altfel, obiectivul pe care l-ati anuntat in data de 17 februarie 2012, recuperarea in 60 de zile a 1.5% din PIB prin actiuni de combatere a evaziunii fiscale, nu va putea fi concretizat.

Un regim sanctionator sever, aplicat cu fermitate si susţinut de masuri complementare de încurajare a disciplinei fiscale, poate atrage în zona fiscalizată până la 10 miliarde de euro în primele 12 luni de la intrarea în vigoare a legii. Asadar, consider ca este absolut necesar, domnule prim ministru, ca Guvernul sa sustina initiativa legislativa privind dublarea sanctiunilor pentru infractiunile de evaziune fiscala.

23 COMENTARII

  1. Ar fi normal ca de aici sa porneasca lupta impotriva evaziunii, a coruptiei etc. Sa fie recuperati banii chiar de unde trebuie.

  2. @ Dan Voiculescu

    UN POSIBIL RĂSPUNS

    Îţi va răspunde M.R.U. aşa, printr-o scrisoare :
    “Am intrat în postul mare – nu mai e câşlegi ;
    Nu-i momentul de legi dure; ai un pic răbdare !
    Suntem în an electoral … ce naiba nu-nţelegi ? “
    (“Ei, ai dracului moguli; nu-s la minte întregi ! “)

  3. @ Dan Voiculescu

    Iarăşi sporirea pedepselor? Acesta este răspunsul la toate? Credeţi că un infractor neprins face diferenţa reală între 4 ani puşcărie şi 20 de ani puşcărie? TOŢI pleacă de la ideea că nu vor fi prinşi, deci că nu riscă nimic.

    Domnule Voiculescu,
    Soluţia începe cu selectarea inspectorilor fiscali, a celor de la poliţia economică, ca să existe ceva oameni cinstiţi şi dedicaţi, care să nu ia mită, care să înţeleagă că de munca lor depinde viitorul României. După prima sută de succese, nimeni nu va risca, fie pedeapsa mare, fie mică. Cât timp în România se zvoneşte că şeful fiscului este cel care adună banii din corupţia fiscală şi acesta nu este clintit nici un centimetru din post… poate fi pedeapsa şi o mie de ani.

    Sunteţi vicepreşedinte al Senatului. Nu puteţi provoca anchete, ceva, care să mişte din loc lucrurile în ceea ce priveşte corectitudinea angajaţilor la stat? Fără corupţia celor care controlează nu poate exista evaziune fiscală.

  4. „În prima zi în care am plecat
    de la Cotroceni, plec din viaţa
    politică.”- Traian Băsescu

    REACŢIE ÎN LANŢ

    Se spune că şi porcul s-a jurat
    Că-i ultima mâncare de căcat,
    Dar nu trecu nici cinci minute
    Că se-nfruptă din nou (ce pute!)
    Justificând culoarea de smarald,
    Şi „numai ăsta dragă că e cald !”
    …………………………………
    Băsescule, aşa eşti perceput de ţară.
    Te cară, băăă ! ţi-o zic ultima oară.

  5. Mai bine ne uitam la Bulgaria. Fiscalitatea redusa reduce evaziunea si atrage oameni de afaceri din toate tarile din jur care aleg sa plateasca impozite mai mici bulgarilor desi activeaza in Romania sau Grecia.
    Si de ce sa ajunga mai multi bani la buget? Ca sa fie folositi pentru a hrani imensa birocratie a statului roman sau sa fie utilizati intr-un mod mai prost decat l-ar face piata libera prin investitii idioate in piscine la sate? Culmea ca fiscalitatea redusa ar aduce mai multi bani la buget . Munca e taxata foarte mult in Romania.http://www.riscograma.ro/6060/marea-minciuna-despre-combaterea-evaziunii/, http://www.riscograma.ro/6002/stiati-ca-munca-e-taxata-in-romania-mai-mult-decat-in-danemarca-suedia-sau-spania/, dar lucrurile astea deja le stiti. Bravo lui Ponta ca vrea sa reduca CAS. Ar trebui redus si la angajat si mai ales la angajator. Lassez-faire , lasa patronul sa acumuleze bogatie , sa angajeze oameni si sa dea un pic , dar nu mult , la buget.

  6. nu-l adopta nici ungureanu..e si mai tanar, mai usor de influentat si nu cred ca vrea sa enerveze pe nimeni adoptand o lege propusa de usl sau mai ales de dvs

  7. D-ALE PRIMĂVERII

    „Ce agresivă era ţiganca aia-mpuţită, Maria !” – Traian Băsescu.

    N-ai dreptate dom’ Preşedinte. Ia citeşte şi matele ce primii eu, azi, la cutia poştală de la sus-numita, pe format 150×120 mm, cu flori de măr pe verso :
    „Vă doresc din toată inima o primăvară frumoasă, încredere în forţele proprii, multă sănătate şi împliniri. Cu deosebită consideraţie, Elena Udrea Preşedintele PDL Bucureşti.”

    Şi mai zici că eşti umilit, bă bulache !

  8. Consider ca adevarata evaziune nu este cea de la morcovi si patrunjel,ci cea acoperita de Blejnar la produse petroliere sau la returnari ilegale de TVA.

Comentariile sunt închise.