Indiferent din ce parte o privim, din stânga sau din dreapta, din perspectiva liberală, socialistă sau umanistă, societatea românească este profund divizată. De la interminabilele conflicte politice, la războaiele economice (purtate între noi, între noi și ei, între ei pentru noi), la rivalitățile media (care degenerează, uneori, în demonizarea absurdă a concurenței) la prăpastia dintre elite și majoritatea populației, România este un vast câmp de luptă. Ura, neîncrederea și invidia ne încetinesc sistematic evoluția.

Înțelegând realitatea actuală, am demarat la începutul acestui an, un proiect care își propune să încurajeze o comunicare constructivă între categorii sociale și profesionale distincte, delimitate între ele de vârstă, experiență și valori. Pentru a sintetiza, am decis să susțin un dialog între generații. În următoarele săptămâni vor avea loc primele manifestări concrete ale acestei inițiative.

Dar, până atunci, consider că este binevenită o scurtă precizare referitoare la conflictul dintre generații. În opinia mea, acest tip de conflict poate fi atât natural (necesar, benefic) cât și artificial (indus, nociv). Cel natural apare în orice societate, se manifestă echilibrat și asigură progresul general. Cel artificial – marcat de tensiuni violente, tendințe de anihilare integrală a taberei adverse și delimitări intolerante, cu iz fascist, între “buni” și “răi” – este specific societăților vulnerabile, dezechilibrate.

Cred că miza imediată a României – mai importantă decât orice alegeri, sondaje, lupta pentru funcții la București sau la Bruxelles și războaiele între palate – este identificarea și eliminarea conflictelor artificiale care ne irosesc energia și ne compromit progresul.

Acționând rațional și responsabil, trebuie să încercăm să producem o schimbare relevantă în noi și în ceilalți cu fapte concrete, nu doar cu declarații de bune intenții. Nu e ușor. Spirala violenței și microbul invidiei ne țin captivi de foarte mult timp. Dar dacă vom rămâne mereu blocați în tranșee, nu vom construi niciodată autostrăzi.

9 COMENTARII

  1. blocajul acesta nu este bun nu avem nevoie de blocaje ca tot am avut de-a lungul timpului avem nevoie de elite de lideri

  2. E al doilea mesaj recent de reconsiderare radicală a poziționarii dvs. publice. Și eu am ajuns la aceași concluzie : doar construcția mai poate opri dărâmarea continuă a societății….Începând cu ianuarie 2017 i-am dat și un nume : Proiect de țara, în 2018 în extensie…, din 2019, rabatat pe regiunea pilot Dobrogea. Degeaba stăm și încercăm să ținem zidurile care cad….E drept, noile înfiripări trebuie să aibă în ele atât eliminarea nocivității acumulate în vechile materiale de construcție cât și îmbunătățirea continuă a celor noi, încă nevalidate de timp…Mai grea este însă partea de arhitectură…, decisiv de reconsiderat.
    Ref. la delimitarea dvs, conflict natural ( necesar, benefic ), conflict artificial ( indus, nociv ), lipsa de construcție a dus la o marjă infinită a « inductorilor »…. , pentru că au subordonat și conflictul natural artificialului. Mai mult, și mai grav, pâna și prostia și nebunia naturală, care de la Erasmus încoace aveau rolul lor de reglator social, par a fi doar subsecvente inducțiilor…., de unde o artificialitate malignă greșit asociată lor. Dacă în tehnică nu, în social se pare ca perpetuum-ul mobile e posibil…

    • @Dezideriu Dudas Nu e vorba de o reconsiderare a pozitiei publice, cu atat mai putin de una atat de radicala. Mereu am spus aceleasi lucruri. Poate acum o fac mai limpede. P.S. Felicitari pentru forumul pe care il realizati la Constanta !

  3. Totul trebuie să înceapă de la educație !
    Lipsa educării copiilor în spiritul familial și național , pentru a fi de partea acestora , produce necunoaștere și , mai rău , indiferență .
    De la copiii din primele clase trebuie pornit și , COPIII , pot schimba actualul curs al societății !!
    ORICE ÎNCEPUT TREBUIE ÎNCEPUT DE LA ÎNCEPUT !!!
    ( Nu trebuie publicat comentariul ci doar pus în practică de cine are posibilitate )

  4. @ Dan Voiculescu
    Vă mulțumesc ! Și dvs. sunteți unul dintre „vinovați”, conform “principiului românesc“ nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, atât timp cât Forumul actual de la Constanța are printre „strămoși” FORUMUL TEHNOCRAT organizat alături de Mișcarea Umanistă Român a cărui vicepreședinte am fost….Forma de deschidere civică solicitată de dvs. atunci îmi iese in continuare, mai grea este închiderea tehnocrată…., interpretată la noi, confuz, în sensul mesajului meu de mai sus, tot ca o formă de deschidere…”S-a” uitat însă despre “închiderea care deschide” chiar de către promotorii confuziei, moștenitorii nicasieni cei mai „calificați public”. Nietzscheean, era de preferat o greșeală unei confuzii ! Voi reveni în comunicare privată cu dvs. prin „Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României”. Și eu vă felicit pentru cartea “Ce va urma după capitalism” și efortul curajos ( știu ce înseamnă să fii sincer, …) pe care l-ați depus în comunicarea cu profesorul Adrian Paul Iliescu ! . De mult “pământul arid” al conceptelor nu a mai avut parte de o asemenea „ploaie”….Vorba lui Pantelimon Halipa, au aparut deja și “flori de pârloagă”…Mai avem mult însă până la “florile olandezilor”….Aici însă aveți din nou un rol important prin relevarea „florilor” din curțile noastre ! E drept, “buruiana” e mare….și uneori apare străveziu și în petalele „noilor ghiocei” !
    PS Vă reamintesc faptul că regretatul economist Vasile Pilat, din lista celor cca. 200 de destinatari ai primelor mele inițiative publice, m-a intrebat doar despre opinia dvs….

Comentariile sunt închise.