Analiza realizată recent de ministrul Cătălin Predoiu asupra situației sistemului din Justiție din România are meritul, pe de o parte, de a sublinia disfuncționalități reale, recunoscute de toate părțile implicate, și, pe de altă parte, de a propune o dezbatere publică, echilibrată și consistentă, asupra modalităților în care acele disfunctionalități pot fi depășite.

În acest context, consider că se impun trei observații obiective:

  1. La o analiză lucidă a evoluției sistemului de justiție în ultimii 30 de ani reiese că acest domeniu s-a aflat de multe ori sub presiunea factorului politic, apogeul intervenției politice consemnându-se în perioada 2005-2014, în mandatele lui Băsescu Traian, marcate de “protocoale secrete” și de instituirea “statului mafiot”, formulă asumată explicit de fostul președinte.
  2. Multe dintre reformele din justiție operate în ultimii 30 de ani au fost coordonate politic și, invariabil, au menținut sau au creat pârghii instituționale prin care actul de justiție să poată fi “adaptat” unor interese politice.
  3. Asumând, pe fond, consecințele rezultatelor Referendumului inițiat de Președintele Iohannis în anul 2019, cu privire la modalitățile de legiferare în domeniul justiției, este evident că majoritatea copleșitoare a românilor își doresc eliberarea justiției de orice presiuni politice.

Concluzia este clară: reforma justiției ar trebui realizată transparent și competent de către specialiști din domeniul justiției, fără implicarea politicului.

Totodată, pentru a ne elibera real de erorile trecutului și a face din “statul de drept” o realitate autentică, nu un slogan folosit pentru răfuieli politice, ar fi necesar să garantăm victimelor “statului mafiot” dreptul de a îndrepta abuzurile comise împotriva lor.

31 COMENTARII

  1. camarila lui basescu si a lui blaga a adus romania in prapastia de azi.ei sunt artizanii dezbinarii acestei tari.

  2. un stat care are un presedinte care nu isi iubeste tra este un stat care pluteste in deriva si este exploatat.

  3. toti cei care au stat pe langa basescu sunt milionari acum..sa ne spuna madam udrea de unde a avut bani de si-a ridicat acel bloc de 6 milioane de euro?din banii de la bugetul statului nu.

  4. cred ca fiecare roman isi aduce aminte de perioada nefasta din istoria romaniei cand basescu era presedinte si facea practic ce voia el,se comporta ca un stapan de sclavi si lovea cu biciul in stanga si in dreapta in toti cei care nu erau de acord cu el.

  5. hegemonua politicului eclipseaza totul.justitia trebuie sa fie libera iar procesele de judecata trebuie sa fie facute corect in litera si spiritul legii.

  6. analiza facuta este una foarte buna si scoate in fata lacunele din sistemul judiciar romanesc.

  7. consider ca statul de drept trebuie sa primize in fata la orice ca de aceea traim intr-o democratie.

  8. in romania mai tot timpul politicul s-a bagat in justitie…sa nu uitam acele dialoguri dintre mona pivniceru si traian basescu purtate la csm.

  9. sa raspunda in fata legii cei care au ingenuncheat justitia din romania.numai o justitie libera si corecta ne ofera statutul de tara libera si democratica.

  10. consider ca romania are mult de recuperat in ceea ce priveste o transparenta in justitie clara dar asta depinde numai de cei care ne conduc,la ei este cutitul si painea.

  11. basescu a facut multe dosarel politice si le-a pus in aplicare prin flagelul sau kovesi de la dna.

  12. politica intotdeauna a avut o influenta nefasta asupra justitiei de la noi si nu este in regula sa se amestece aceste doua forte dintr-un stat.

  13. si acum tot intr-un stat mafiot traim numai ca s-au schimbat capeteniile il avem pe mutul de la cotroceni si pe sica mandolina care fac numai ce vor ei.

  14. fiecare tara si fiecare natiune are uscaturile ei insa la noi parca sunt prea multe uscaturi

  15. in romania prestanta si statutul de judecator sau de procuror a ajuns sa fie calcata in picioare de niste indivizi care nu au nici macar bacalaureatul.

  16. eu cred ca pana nu vom scapa de cei care sunt acum la putere romania nu se va dezvolta durabil pentru ca ei nu vor asta ei vor ca tara asta sa stea asa cu capul plecat in fata marilor tari ale europei fara sa aiba vreun cuvant de spus in absolut nimic.

  17. suveranitatea unui stat este asigurata de justitia sa si de securitatea de care beneficiaza dar se para ca romania nu mai are nici una dintre cele doua.

  18. amenintarile,santajul,si dosarele politice erau la ordinea zilei pe vremea lui basescu si sper sa plateasca pentru asta.

  19. presiunea factorului politic asupra justitiei a facut multe victime,de aceea aceasta trebuie sa inceteze si sa lase justitia libera si independenta.

  20. as vrea sa ne explice traian basescu cu ce bani a achizitionat acele hectare de teren agricol de la nana?din salariul sau de presedinte?

  21. mafiotii stau in puscarie…..nu stiu de ce basescu se plimba liber pe la televiziuni si isi da cu parerea despre orice.

  22. sa nu uitam de videanu cel cu bordurile care are o casa de zici ca este palat oare cand si-a umflat el conturile?nu in perioada lui basescu?

  23. un alt mafiot basist este radu berceanu cel care a luat toate terenurile agricole de pe valea dunarii si le expoateaza dupa cum vrea el.

  24. un oarecare marinar din constanta a ajuns presedintele unei tari frumoase de care s-a ales praful in timpul mandatului sau de 10 ani nocivi,grei din care nu credeam ca mai scapam.

  25. numai cand ii aud numele de basescu mi se ridica parul pe mine pentru ca imi aduc aminte ce rau am mai dus-o in timpul sau parca era refugiati in siberia,si cu greu ne-am mai revenit in fire.

  26. greu a fost incercata romania cu basescu asta dar important este ca am trecut cu bine peste asta, insa acum ne-am pricopsit cu catu,orban si tataru….doamne fereste am cazut din lac un put.

  27. Tentaculele caracatiței traian basescu se pot vedea astăzi și în județele din România! Asocieri dintre politicieni, polițiști, procurori, infractori, turnători și grupuri de interese economice.

Comentariile sunt închise.