Recentele proteste din Serbia, determinate de reinstaurarea “stării de urgență”, precum și tensiunile sociale care se manifestă în numeroase alte state europene, în paralel cu o criză economică incontestabilă, demonstrează obiectiv că ne confruntăm cu o situație extrem de instabilă ce poate genera, în viitorul apropiat, dezechilibre majore.

În acest context, pentru a evita să fie “contaminată” de tensiuni, România trebuie să acționeze echilibrat și responsabil, dincolo de mizele politice sau presiuni electorale imediate.

Orice exces – atât din partea celor care solicită o “relaxare” a măsurilor de prevenție împotriva COVID19, cât și a celor care doresc să intensifice aceste măsuri – poate determina reacții incontrolabile.

Riscul unei spirale a conflictului între cele două “tabere” este real și consistent. Pentru a-l preveni consider că este imperios necesar să existe un dialog responsabil între diversele viziuni ce se manifestă în societatea noastră.

Reflexul distructiv, patentat în regimul Băsescu, în care categoriile sociale erau instigate să intre în conflict, se poate dovedi astăzi mai nociv decat oricând. În schimb, dacă vom reuși să ne raportăm echilibrat și rațional la cei care au opinii diferite, ne putem consolida stabilitatea socială și economică.

Analizând obiectiv, este evident că, dincolo de toate imperfecțiunile, România a trecut mai ușor peste primul val al Pandemiei. În egală măsură, cu mici excepții, cei care au contestat măsurile de “prevenție” au păstrat o abordare relativ moderată. Acest echilibru rămâne esențial! În schimb, dacă îl pierdem, orice tip de exces poate genera altul, de sens contrar. Și, în loc să reușim împreună, vom eșua separat.

Cetățenii români au nevoie de instituții puternice, capabile să gestioneze eficient actuala criză. În egală măsură, instituțiile au nevoie de cetățeni respectați și responsabili, capabili să-și asume atât drepturile, cât și obligațiile civile.

Este timpul dialogului și al solidarității, nu al conflictului!

19 COMENTARII

  1. prin dialog se pot rezolva multe si se poate ajunge la un numitor comun in orice situatie de neintelegere.

  2. autoritatile nu au stiut cum sa gestioneze aceasta criza de aceea au izbucnit un numar asa de mare de cazuri de infectare cu acest virus.

  3. consider ca cei care ne conduc isi bat joc de noi prin tot felul de declaratii care nu isi au rostul.

  4. romania a inceput sa fie ,,macelarita,,in timpul lui traian basescu de acolo ni se trage noua tot raul asta de care nu mai scapam.

  5. solidaritatea este cel mai potrivit cuvant in astfel de vremuri grele si noi toti trebuie sa dam dovada de asa ceva.

  6. timpul dialogului trebuia sa fie de mult timp dar am avut parte numai de certuri si neintelegeri la varful politicii romanesti care au dus numai la dezechilibre majore in societate.

  7. atat puterea cat si opozitia trebuie sa ajunga la un numitor comun pentru ca din certurile lor avem noi de suferit.

  8. nu am avut niciodata incredere in acest guvern de lasi si de incompetenti sper sa isi dea demisia.

  9. pnl a scazut foarte mult in sondaje in tot acest timp,asta datorita slabei organizari a pandemiei de coronavirus lumea si-a dat seama cine sunt ei cu adevarat.

  10. pai ce fel de dialog sa poti avea cu mandolina?sau cu iohannis?pai ei fac ce zice merkel…stau mereu in pozitia ghiocel.

  11. Cand ma uit la tv si vad atata incompetenta nu pot sa cred ca romanii au votat un asa presedinte care nu isi iubeste tara.

  12. Totul depinde si de noi insine de fiecare individ in parte cum respecta directivele date de autoritati.

  13. Vad ca situatia se agraveaza din nou in ceea ce priveste covid19 si sper ca oamenii sa fie mai responsabili si mai atenti la asa ceva.

  14. Conflictuali sunt oamenii lui iohannis ca vad ca scad foarte mult in sondaje si inventeaza orice conflict.

Comentariile sunt închise.