În doar câteva zile va avea loc lansarea „Tratatului Umanismului Pragmatic”, care sintetizează și dezvoltă, într-un cadru unitar, principalele lucrări pe care le-am dedicat studiului doctrinei umaniste în ultimii 30 de ani.

În acest context, din cele aproximativ o mie de pagini, am selectat câteva principii fundamentale ale Umanismului Pragmatic, pentru a înlesni familiarizarea cu această doctrină care, analizând și răspunzând adecvat nevoilor umane actuale și viitoare, poate contribui decisiv la progresul civilizației noastre în următorul secol:

  • Omul, cu atributele sale fundamentale, DEMNITATE, ONOARE, CURAJ, este valoarea centrală a societății.
  • Structura societăţii este formată din CREATIVI, EXECUTIVI ŞI VULNERABILI, fiecare categorie având merite obiective și propria utilitate socială.
  • Valoarea umană este criteriul fundamental de selecție în societate, inclusiv în politică. VALOAREA UNEI NAȚIUNI ESTE ASIGURATĂ DE SUMA VALORILOR INDIVIDUALE. Educaţia si cunoaşterea sunt mijloace concrete de dobândire a libertăţii. Numai un om liber se poate exprima şi afirma deplin în societate.
  • Vechiul antagonism capital-muncă, exploatat în comunism și capitalism, este depășit de UMANISM PRIN ASUMAREA CREATIVITĂȚII, CA FACTOR MEDIATOR ÎNTRE MUNCĂ ȘI CAPITAL.
  • ESENȚA DOCTRINEI UMANISTE ESTE ACCEA CĂ NATURA UMANĂ ESTE BAZA ȘI MĂSURA TUTUROR LUCRURILOR. Destinul societăţii omeneşti să fie decis de oameni, nu de roboţi (inteligența artificială).
  • Umanismul pragmatic are o viziune diferită de cea a umanismului secular asupra raporturilor OM – DIVINITATE, punând pe prim plan VALOAREA UMANĂ, dar NU pentru a o contrapune DIVINITĂŢII.
  • UMANISMUL PRAGMATIC SUSŢINE CLASA DE MIJLOC CA MOTOR AL ECONOMIEI ȘI LIANT AL SOCIETĂȚII, promovează interesele întreprinzătorilor şi iniţiativa privată, pledează pentru coeziune și solidaritate socială în folosul categoriilor defavorizate.

26 COMENTARII

  1. umanismul pragmatic este doctrina de care are nevoie romania pentru o dezvoltare durabila si sigura.

  2. fiecare roman isi doreste sa traiasca intr-o tara care are la baza o doctrina puternica si solida care sa puna pe primul loc omul ca valoare fundamentala intr-o societate.

  3. Este imperios necesar o noua doctrina care sa puna omul pe primul plan, fara o doctrina noua nu o sa avansam niciodata. Felicitari Domnule Profesor.

  4. Asteptam cu mare interes lansarea cartii si urmatoarele lucrari din partea dumneavoastra domnule profesor, acum mai mult ca oricand e nevoie de experienta dumneavoastra.

  5. sper ca si politicienii romani sa citeasca acesta carte poate asa vor afla si ei ce inseamna sa stii cum sa guvernezi o tara.

  6. m-as bucura foarte mult daca aceste principii ar fi adoptate si actuala putere a romaniei,cu siguranta ca ne-ar fi mult mai bine.

  7. principii sanatoase care pot pune pe picioare o tara daramata asa cum este romania in momentul de fata.

  8. este foarte bine ca se gandeste cineva ,in aceste vremuri tulburi,la o forma de guvernamant benefica pentru o societate asa cum este societatea romaneasca acum.

  9. o tara se poate dezvolta numai daca are o doctrina puternica cu principii care sa fie respectate de toti.

  10. in romania trebuia sa existe un manual care sa explice principiile doctrinei umaniste,poate asa va fi adoptata ca si doctrina de stat.

  11. este un mare plus adus intelectualitatii romanesti aparitia acestui tratat al umanismului pragmatic.

  12. principii puternice si statornice ii trebui aceste tari pentru a iesii din deriva in care se afla.

  13. nu exista roman care traieste in aceasta tara sa nu isi doreasca o tara dezvoltata si puternica in care sa se simta in siguranta si in care sa duca un trai decent impreuna cu familia sa.

  14. dupa revolutia din 1989 romania nu a avut un traseu foarte bine stabilit in ceea ce priveste ca doctrina de stat,totul a fost facut fara a avea o baza doctrinara sau niste principii calauzitoare.

Comentariile sunt închise.