Conform unui raport Eurostat preluat și de media din România, doar 40% dintre vârstnicii din țara noastră au folosit internetul în ultimele trei luni. Această cifră, care ne plasează spre finalul clasamentului european, nu este deloc întâmplătoare.

Ținând seama că, spre exemplu, în mediul rural (locuit, în principal, de pesoane în vârstă) avem încă foarte multe localități în care lipsesc canalizarea, asfaltul și rețeaua centralizată de apă potabilă, iar, în anumite cătune, “încă nu a ajuns” nici măcar curentul electric – în 2021! – nefamiliarizarea seniorilor României cu utilizarea internetului este pe deplin explicabilă. Dar nu și tolerabilă!

Dincolo de sufocanta grijă a zilei de mâine, în care procurarea hranei și a medicamentelor rămâne o uriașă provocare, singurătatea este marele adversar al bătrâneții. Lipsiți de mijloace materiale, deplasându-se tot mai greu, părinții și bunicii generațiilor active par condamnați la uitare și izolare.

În aceste condiții, conexiunea la internet și deprinderea abilităților necesare utilizării acestuia, pot deveni adevărate ferestre spre lume, oferind seniorilor șansa de a fi conectați, chiar și de la distanță, cu cei apropiați. De exemplu, un apel video pe whatsapp în care își pot vedea copiii și nepoții, în timp real și fără costuri suplimentare, poate face diferența între bucurie și disperare.

În consecință, urmând exemplul statelor dezvoltate din nord-vestul Europei, în care peste 90% dintre persoanele de vârsta a treia folosesc constant internetul, consider că este esențial ca România să creeze o strategie concretă care să le ofere și seniorilor săi aceeași posibilitate.

În principiu, trebuie să se rezolve trei necesități concrete: garantarea conexiunii la internet, înlesnirea achiziționării unui dispozitiv electronic și asigurarea unei minime informări asupra modalităților de utilizare.

Am convingerea că, prin implicarea autorităților centrale și locale, cu sprijinul televiziunii și radioului public pentru zona de “educație informatică pentru seniori”, s-ar putea realiza o creștere exponențială a frecvenței utilizării internetului de către acest segment al populației.

Totodată, ar putea fi evaluată posibilitatea acordării unui “tichet de internet”, care să îi ajute pe seniori (persoane cu vârste de peste 60 de ani să acopere costurile conexiunii și ale dispozitivului electronic. O astfel de măsură, pe lângă evidentul beneficiu social și educațional, ar putea constitui și o modalitate de stimulare a antreprenorilor locali din zona IT.

Știu bine că orice propunere care rupe ritmul inerțiilor curente este receptată cu rezerve și neîncredere. E mai ușor să spui “nu se poate”, “nu există resurse logistice disponibile”, “nu le trebuie bătrânilor internet”, decat să demarezi un program național ambițios. Reamintesc, însă, că niciun progres semnificativ nu se poate realiza fără un efort pe măsură.

21 COMENTARII

  1. acces la internet are toata lumea in ziua de astazi, poate n-ar fi rau sa se organizeze niste cursuri de educatie online si pentru cei care nu stiu

  2. Sunt foarte multi batrani singuri, cu familia plecata in strainatate care ar avea o alinare daca ar fi ajutati sa tina legatura prin intermediul internetului

  3. O idee extraordinara domnule profesor dar eu nu vad ca actualii guvernanti ar avea in planurile lor si grija pentru seniorii romaniei

  4. ar fi pacat ca o tara asa dezvoltata pe zona de IT cum este Romania sa nu finanteze si sa dezvolte un astfel de proiect

  5. ar fi o minune sa spun asa pentru cei batrani sa poata vorbii cu cei dragi prin intermediul internetului ca si asa ii vad foarte rar,numai la sarbatori.

  6. O idee foarte buna! Mie una mi-ar creea o mare bucurie sa ii vad pe bunicii mei mai des macar prin apeluri video si cred ca sunt multi in asentimentul meu

  7. fiecare familie din mediul rural are pe cineva drag plecat in strainatate iar asigurarea unei infrastructuri it in acea zona ar fi ceva magnific le-ar mai alina dorul de cei dragi.

  8. consider ca este primordiala dezvoltarea tehnologica in mediul rural iar persoanele in varsta sa beneficieze de ea.

  9. traim in secolul vitezei si este de neconceput sa nu existe internet in satele so comunele din romania.pentru unele persoane este singura lor legatura cu ceea ce se intampla azi in intreaga lume.

  10. internetul a devenit o obisnuinta pentru noi toti insa persoanele varstnice din mediul rural nu pot beneficia de acest lucru si este foarte trist.

  11. o masura foarte buna ar fi daca s-ar implementa o retea nationala care sa acopere o foarte mare parte din teritoriul romaniei in ceea ce priveste conectivitatea la internet.

  12. initiativa este una foarte buna si laudabila dar fara o implicare directa a statului roman in acest sens este cam greu sa se realizeze ceva.

  13. as vrea ca si bunicii mei sa beneficieze de avantajele tehnologiei,asa i-as putea vedea mai des iar distanta nu ar mai fi o problema.

  14. ar fi o mare gura de oxigen de care cei mai in varsta ar avea nevoie sa se vada cu cei dragi care sunt plecati peste hotare.

  15. accesul la internet este ceva normal in zilele noastre dar din pacate sunt zone foarte mari din romania in care nu exista conectivitate la asa ceva.

  16. daca romania vrea sa faca parte din randul tarilor dezvoltate atunci trebuie sa gaseasca o solutie si in ceea ce priveste acoperirea unei arii mari de conexiune la internet.

  17. in mediul rural este o mare problema cu accesul la internet de aceea implicarea celor alesi este una primordiala.

  18. intotdeauna romania s-a miscat mai greu in ceea ce priveste tehnologia cred ca este o chestiune de timp pana lucrurile vor ajunge la normal.

  19. asa zisul bilet pentru persoanele in varsta ca sa tina pasul cu tehnologia si cu ceea ce se intampla atat la noi in tara cat si in afara se numeste internet,si au mare nevoie de asta.

  20. pentru a face parte din randul tarilor care se respecta trebuie sa asiguram infrastructura de internet si in mediul rural.

Comentariile sunt închise.