Îmi cer scuze pentru faptul că postarea de ieri a fost preluată mecanic de colegii mei.

Declarația politică include și un preambul, respectiv:

În aceste zile, când țara arde și baba se pieptănă, am făcut curat în arhiva personală.

Am găsit această declarație și am considerat că este bine să o ofer celor care vor să mă cunoască mai bine (adversari sau prieteni).

Așa gândeam în 2001, așa gândesc și în 2021 chit că între timp am fost băgat în pușcărie.

Redau pentru coerență Declaratia din 2001.

Vă mulțumesc.

DECLARAȚIE PUBLICĂ

În ultimul timp am fost ținta unor atacuri de presă, unele probabil comandate politic iar altele determinate fie de egoism, invidie și răutate, fie din lipsă de comunicare. Prin atacuri nedrepte am fost asociat unor jafuri economice sau șantaje politice.

Declar public că atât jaful economic cât și șantajul politic sunt în detrimentul României și a românilor, fapt pentru care îmi repugnă și le condamn ferm. România are nevoie de o clasă de mijloc și nu de o clasă privilegiată, îmbogățită prin fraudă și eludarea legii.

Sunt deschis comunicării și pot fi contactat pentru clarificări.

La începutul anului am declarat, de la tribuna celui de al treilea Congres al Partidului Umanist, că mă retrag din prim-planul comunității oamenilor de afaceri pentru a mă dedica activității politice. Imediat după aceea m-am retras de la președintia Asociației Oamenilor de Afaceri din România, una din cele mai reprezentative organizații profesionale patronale.

Am făcut acest lucru din onestitate, ca urmare a faptului că în România oamenii politici pot face afaceri dar oamenii de afaceri nu pot face politică. În România nu există o competiție, în mod anormal, competiția a fost și este încă între oamenii politici și oamenii de afaceri.

În opinia mea oamenii de afaceri care au demonstrat seriozitate sunt cei mai îndreptățiți să facă politică deoarece, așa cum au demonstrat că pot realiza bunăstare pentru firmele lor, tot așa pot realiza bunăstare și pentru societate.

În ceea ce îi privește pe oamenii politici, aceștia trebuie să aibă un crez care să se refere la bunăstarea oamenilor și pentru aceasta ei, oamenii politici, trebuie să fi depășit pe scara Maslow nivelul nevoilor de bază și de asigurare a zilei de mâine.

În ceea ce mă privește, după retragerea de la președinția AOAR, astăzi fac al doilea pas pe calea clarificării dihotomiei Om de afaceri – Om politic. Am luat hotărârea să renunț la dreptul de administrare pe care îl am în calitate de proprietar majoritar al Grupului GRIVCO, grup pe care l-am înființat în anul 1991 cu un capital de 30.000 de dolari provenit din suma economiilor personale ale celor 18 parteneri ai mei. Astăzi Grupul GRIVCO valorează peste 200 milioane de dolari și este unul din importantele holdinguri private din România.

Pentru a evita în viitor orice fel de asociere a mea cu alte activități decât cele politice, administrarea patrimoniului GRIVCO va fi făcută prin Executiv, de către cei trei copii ai mei Corina, Camelia și Radu împreună cu vechiul și bunul meu prieten Lazăr Mihai. Ei vor răspunde în viitor de destinele Grupului și sunt convins că o vor face cu profesionalism și onestitate.

Dan Voiculescu

3.10.2001

56 COMENTARII

  1. de aici putem trage concluzia ca principiile trebuiesc sa ne insoteasca mai mereu indiferent de situatiile intalnite.

  2. romania are nevoie de oameni ca dumneavoastra cu initiativa si cu viziune pentru imbunatatirea societatii si a nivelului de trai al populatiei.

  3. Mă întreb câți oameni de afaceri au avut demnitatea să renunțe la afaceri pe perioada în care au activat în politică. Nu sunt foarte multe exemple care să îmi vină acum în minte

  4. politica presupune o munca asidua care se intinde pe o perioada foarte mare de timp iar rezultatele nu sunt unele imediate.

  5. politica din cate imi dau seama nu este pentru oricine ci numai pentru persoane care isi iubesc patria si pe romani.

  6. Am citit aici pe blogul dumneavoastră câteva pasaje din cartea pe care ați scris-o despre umanism și pot spune că m-a făcut să înțeleg mai bine decizia pe care ați luat-o acum aproape 20 ani. Personal consider că încă mai aveți multe de spus în politica românească

  7. intotdeauna v-am apreciat pentru tot ceea ce ati facut pentru noi.sa va dea dumnezeu multa sanatate domnule profesor.

  8. Eu am observat că sunteți atacat mai ales atunci când adversarii dumneavoastră politici se simt încolțiți și nu mai au cum să își ascundă mârșăviile sau erorile politice. Atunci pun invariabil placa: nu eu, Voiculescu e vinovat. Ceea ce era valabil în 2001 văd că e valabil și astăzi: chiar ieri sau alaltăieri Clotilde Armand, distrugătoarea Sectorului 1, a apelat la diversiunea asta.

  9. Eu nu cred că există o dihotomie esențială om de afaceri – om politic, dar uitându-mă la toate atacurile nedrepte pe care le-ați suportat, vă înțeleg atitudinea.

  10. Partidul Umanist din vremea în care era condus de dumneavoastră a produs câțiva politicieni de foarte bună calitate pe partea economică.

  11. Dumneavoastră ați fost dintotdeauna ținta atacurilor de presă, cred că de la începutul anilor 90. Cine a urmărit cât de cât politica românească știe că ați fost constant în colimatorul invidioșilor și demagogilor, fie ei politicieni, ziariști sau intelectuali aflați în solda politicienilor.

  12. Și eu cred că e important să intri în politică după ce ai arătat că ești în stare să creezi bunăstare în plan economic.

  13. o persoana importanta care doreste mereu sa faca ceva bun pentru tara va intra in colimatorul ziaristilor aserviti politicului.

  14. Mult succes, domnule profesor, în cazul în care hotărâți să vă reimplicați în politică, chiar și din poziția unui sfătuitor. Știu că nu e prima oară și ați făcut-o cu rezultate pozitive – personal cred că cei mai buni miniștri ai economiei pe care i-am avut au venit din zona partidului pe care l-ați înființat.

  15. E mare păcat că în România a fi politician a ajuns să însemne ceva negativ în sine, dar e de înțeles această atitudine. Vă doresc să aveți puterea și inteligența necesare pentru a schimba măcar puțin această percepție greșită.

  16. Mulți politicieni din România sunt politicieni doar cu numele. Adevăratul lor scop este acumularea averilor prin intermediul pârghiilor politice folosite în interes propriu.

  17. Mi se pare semnificativ că nu ați fost atacat niciodată în calitatea dumneavoastră alți de oameni de afaceri, ci doar de politicieni. Și atunci când instituțiile statului au încercat v-au atacat afacerile au făcut-o forțate tot de factorul politic, ca răzbunare.

Comentariile sunt închise.