Sistemul sanitar este în colaps. Oamenii plătesc cu propria viață, arzând în flăcări în spitalele din România. În mai puțin de un an, au fost înregistrate zece incendii în secțiile de ATI care tratează pacienții de COVID-19.

  • 14 noiembrie 2020 – Zece persoane au murit în urma unui incendiu zbucnit la Secția Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.
  • 25 decembrie 2020 – Un incendiu în urma căruia un pacient a decedat a avut loc la pavilionul de bărbați de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași.
  • 2 ianuarie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, județul Neamț, doi pacienți și două cadre medicale fiind transportate la Camera de Primiri Urgențe, după ce au suferit ușoare intoxicații cu monoxid de carbon.
  • 5 ianuarie 2021 – Un echipaj de intervenție Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară (CBRN) al ISU Timiș a intervenit la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al unui pavilion suport COVID.
  • 29 ianuarie 2021 – Un incendiu a izbucnit, în jurul orei 5:00, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, iar 102 pacienți cu COVID-19 au fost evacuați.
  • 21 februarie 2021 – Zeci de echipe de pompieri au intervenit la Institutul „Marius Nasta”, unde a fost anunțat un incendiu la o unitate mobilă ATI amplasată într-un TIR.
  • 8 martie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Spitalul de Psihiatrie din Craiova, iar 18 pacienți și cinci cadre medicale s-au autoevacuat, un alt pacient fiind scos de pompieri. Trei cadre medicale au fost transportate la spital cu fracturi, după ce au sărit pe geam.
  • 21 aprilie 2021 – Un incendiu a izbucnit la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Slatina, Focul s-a manifestat la izolatoriul spitalului, la nivel parter și etaj 1. Au fost evacuate 36 de persoane, dintre care 6 au fost intoxicate cu fum și transportate la UPU.
  • 24 iulie 2021 – Un incendiu a avut loc la Spitalul Județean Constanța. „A fost un incendiu la un bloc operator, de aproximativ 40 mp, cauza probabilă fiind scurt circuit electric la dezumidificatorul din sala de operație. În blocul operator erau patru persoane care s-au autoevacuat”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
  • 1 octombrie 2021 – Un incendiu s-a produs la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. Nouă persoane au murit.

105 COMENTARII

  1. reteaua electrica din spitale este una depasita iar mentenanta se face doar pe hartie de aici se intampla toate aceste tragedii.

  2. imi pare foarte rau de ceea ce avem acum in tara,totul pare o joaca de copii de gradinita dar cu consecinte devastatoare pentru populatie.

  3. De la Boc și Băsescu ni se trage, ei au dat startul distrugerii sistemului de sănătate din România, prin închiderea spitalelor și forțarea exodului masiv al medicilor și asistenților. Norocul nostru că USR au dispărut din peisaj deocmandată, pentru că altfel ar fi urmat „privatizarea” a ceea ce a mai rămas întreg din sistem.

  4. Și după ce că medicii, asistenții și personalul medical trebuie să lucreze în aceste condiții de război, tot ei sunt înjurați, priviți cu neîncredere și amenințați. Totul e pe dos.

  5. Foarte grav, după părerea mea, este faptul că neîncrederea și ostilitatea față de autoritățile care ar fi trebuit să aibă grijă de sistemul de sănătate s-a transferat în mod pervers către medici și spitale.

  6. cred ca tara noastra a pierdut trenul care o ducea spre civilizatie si suntem nevoiti sa ne descurcam cu ceea ce avem

  7. candva sistemul medical romanesc era unul de foarte buna calitate care trata numai personalitati si sefi de stat insa acum nu mai poate trata propria populatie,este un lucru trist.

  8. Sistemul sanitar este în colaps, sistemul economic este în colaps, sistemul energetic este aproape de colaps în timp ce politicienii își negociază de aproape două luni funcțiile și sferele de interese complet opaci la realitate. Eu mă mir că mai există totuși spitale funcționale și medicii care mai au puterea să lucreze în ele. Pentru mine sunt niște eroi.

  9. Și efectele catastrofale ale politicilor din sănătate nu se văd doar la nivelul resurselor materiale, care fie nu mai există deloc, fie sunt folosite mult peste capacitatea lor normală, se văd în primul rând la nivelul resursei umane: mii de medici și asistenți care au plecat masiv spre locuri în care sunt respectați așa cum merită.

  10. Toate politicile publice din România ultimilor ani au fost dezastruoase. Cele din sănătate sunt doar cele mai vizibile din păcate și asta datorită pandemiei prin care trecem de doi ani.

  11. Un alt efect catastrofal se poate observa în cazul medicinii de prevenție, care era oricum la pământ și înainte de pandemie. Cei mai mulți ajungeau la spital târziu sau foarte târziu, de multe ori când nu se mai putea face nimic. Mă tem că după terminarea pandemiei va fi mult mai rău din acest punct vedere, pentru că peste teama obișnuită de a merge la medic se va suprapune și teama de a merge într-un loc din care poate nu mai ieși viu.

  12. Cu atât mai mult merită tot respectul nostru medicii și personalul care lucrează în spitale. De doi ani de zile lucrează ca pe front, de parcă am fi în război. De fapt, chiar suntem în război.

  13. Incendii și accidente au mai fost și prin alte țări, dar ce e diferit la noi e faptul că parcă nu învățăm niciodată din greșeli. Sper totuși că incendiul din 1 octombrie 2021 a fost ultimul.

  14. Medicii și personalul cu atribuții de management din spitale nu au nicio vină, după părerea mea. Ei s-au străduit să se descurce cu puținul pe care l-au avut la dispoziție. Vina aparține autorităților care și-au bătut joc ani de zile de sistemul sanitar din România.

  15. politicienii doar au facut figuratie ca fac spitale noi,au taiat panglici doar de ochii lumii si au lasat totul in paragina.

  16. Guvernul Boc a început cu închiderea spitalelor, fapt care, în afară de faptul că a cauzat direct o grămadă de victime, a dus și la o aglomerare a spitalelor rămase și s-a văzut ce s-a întâmplat când capacitățile acestora au fost forjate la maxim.

  17. trebuie sa luam fonduri europene pentru a ne redresa si din punct de vedere al infrastructurii autostrazilor si al sistemului medical,altfel nu avem nicio sansa.

  18. Cele mai multe dintre spitalele din România sunt vechi, cu instalații uzate care abia fac față în condiții normale. Construirea de spitale noi ar trebui să devină o prioritate națională.

  19. A contribuit mult și supraaglomerarea spitalelor din cauza pandemiei care a dus la suprasolicitarea instalațiilor electrice, dar pe fond aveți dreptate, cauza comună este o politică de sănătate dezastruoasă.

  20. valul de pacienti din cauza virusului a dus la colapsul spitalelor din romania care nu erau pregatite pentru asa ceva.

  21. Revoltător este că vinovați sunt scoși tot medicii și personalul din spitale pentru aceste incendii, nu autoritățile care din incompetență, rea-voință sau amândouă la un loc au creat condițiile perfecte pentru producerea unor astfel de catastrofe. Medicii și managerii au făcut tot ce au putut face în condițiile date

  22. romanii doresc sa se trateze in spitalele din romania dar sunt pusi in inposibilitatea de a face asta din cauza conditiilor precare in unele dintre ele.

  23. A contribuit mult și supraaglomerarea spitalelor din cauza pandemiei care a dus la suprasolicitarea instalațiilor electrice, dar pe fond aveți dreptate, cauza comună este o politică de sănătate dezastruoasă.

  24. ca si cadru medical pot spune ca nu m-am gandit niciodata ca vom ajunge intr-o asa situatie de degradanta si dificila.

  25. cand tara se zbate in griji si nevoi guvernantii nostrii se cearta intre ei,asta nu este o solutie pentru a iesii cu bine din acesta criza in care ne aflam.

  26. Revoltător este că vinovați sunt scoși tot medicii și personalul din spitale pentru aceste incendii, nu autoritățile care din incompetență, rea-voință sau amândouă la un loc au creat condițiile perfecte pentru producerea unor astfel de catastrofe. Medicii și managerii au făcut tot ce au putut face în condițiile date.

Comentariile sunt închise.