Mi-a atras atenția un articol pe site-ul stiripesurse.ro, sub semnătura lui Alexandra Cruceru, care menționa că marile companii din România au afaceri de peste 50 mil. euro și peste 250 angajați, generează 52% din cifra de afaceri totală din 2021 a României spre 210 miliarde euro.
Ciudat însă este că aceste firme contribuie cu 34% la profit, 35% din numărul de angajați din sectorul privat și generează 28% din pierderi.
Firmele mici, micro, generează 13% din cifra de afaceri totală și 33% din profit (pondere comparativ cu cea a firmelor mari).
Adăugând la acestea și sectorul IMM-urilor, contribuția totală a firmelor micro, mici, mijloci urcă la 48% total cifră de afaceri și 66% din total profit.
Cine dorește să comenteze?

86 COMENTARII

  1. Pe mine mă bucură statistica aceasta, arată că economia românească este neașteptat de sănătoasă. Mă gândesc, prin absurd, că dacă jumătate din firmele mari ar dispărea sau ar da faliment, lovitura pentru economie ar fi de 14% din profitul total, ceea ce e rău, dar nu catastrofal.

  2. pai si daca se intampla ceva cu firmele mari…..totul cade pe spatele firmelor mici care si asa abia de mai respira.

  3. stalpii de sustinere ai economiei romanesti sunt firmele mari daca unul dintre ei se clatina putin economia are de suferit.

  4. din punct de vedere economic suntem dependenti de firmele straine mari de multinationale insa nu trebuie neglijat sector de IMM care in ciuda vremurilor inca merge.

  5. sunt de parere ca asistam cu totii la o mica diversiune iar aceste cifre si procente nu fac altceva decat sa ne induca in eroare pentru ca putem vedea cu totii care este adevarata realitate in care traim zi de zi.

  6. economia romaniei fiind trecuta printr-o pandemie foarte urata si acum o criza alimentara grea arata nu prea frumos insa cifrele par a fi venite din alta parte.

  7. sper ca firmele mari care sustin economia sa nu fie niste giganti cu picioare de lut pentru ca atunci chiar ar fi ceva catastrofal.

  8. actualele conditii climatice au impactat foarte tare economia iar aceste cifre sper sa se reflecte si in realitate.

  9. nu cred ca exista roman care sa nu-si doreasca o economie puternica pentru romania insa mai avem pana acolo.

  10. inca o data se dovedeste ca sectorul privat este un generator de economie si un mediu care da impulsuri inspre dezvoltare.

  11. Firmele mici și mijlocii sunt presate mai tare de stat să își plătească taxele și impozitele, cred că ăsta e motivul discrepanței dintre cifra de afaceri și profit în cazul celor două categorii de firme.

  12. Soluția pentru o economie sănătoasă se desprinde destul de clar din analiza aceasta: cu cât mai multe firme mici și mijlocii și IMM-uri cu atât mai bine.

  13. daca inflatia ar mai stagna economia romaneasca ar primii o mare gura de oxigen dar sunt slabe sanse sa se intample asa ceva.

  14. planul de dezvoltare al romaniei este unul care nu se vede si cred ca cei care ne conduc se lasa purtati de inertie fara a avea vreo contributie la bunul mers al lucrurilor in aceasta tara.

  15. toate parghiile de dezvoltare ale acestei tari au fost amputate…..ne va fi foarte greu sa rezistam in ritmul asta.

  16. traim intr-o perioada in care totul se intampla cu o viteza ametitoare iar cu o economie slaba cum este a noastra nu ne putem alinia tarilor dezvoltate ale europei.

  17. este bine ca statistica ne da incredere si sperante insa ramane de vazut ce viitor vom avea in urma acestei analize.

  18. statistica ne ajuta doar asa sa ne facem o idee dar fara o strategie de dezvoltare economica nu putem face mai nimic.

  19. cred ca ar fi o mare greseala daca ne bazam doar pe companiile mari trebuie sa avem mai multe variante daca vrem sa avem o economie competitiva cu cea din uniunea europeana.

  20. Se pare că firmele mici și IMM-urile contribuie mai mult la economie per ansamblu. Destul de ciudat, într-adevăr, că nu există o contribuție mai consistentă în ceea ce privește profitul din parte firmelor mare și a multinaționalelor.

  21. statul roman prin aceasta taxare foarte mare asupra companiilor mici nu face altceva decat in ingroape firmele cu capital romanesc

  22. da este destul de ciudat si de neinteles cum firmele mici sunt pionii principali intr-o economie cum este cea a romaniei.

  23. este o statistica destul de bizara pentru ca firmele mici se descurca foarte greu in astfel de momente grele pentru intreaga europa.

  24. tara noastra are o economie foarte fragila de aceea trebuie sa fim foarte atenti la sprijinirea mediului de afaceri autohton.

  25. referitor la statistica de mai sus aici parerile sunt impartite iar ajungerea la o concluzie definitorie este dificil de realizat insa surprinzatoare sunt cifrele companiilor.

  26. timp de 30 de ani economia tarii noastre a cunoscut tot felul de fluctuatii asta si datorita faptului ca romania nu a avut o doctrina de baza puternica sa-i asigure o stabilitate sociala si financiara.

  27. toti romanii au sperante ca tara asta va intra pe fagasul normal dar la ce inflatie avem este cam greu ca cifrele dintr-o statistica sa se reflecte si in realitatea de zi cu zi.

  28. firmele mici din romania abia de se mai misca cu inflatia asa mare si peste toate cu taxele si impozitele foarte mari.

  29. este destul de ciudat ca economia arata destul de bine pe hartie si in statistici dar in realitatea este cu totul alta.

  30. tinand cont de marea criza care este acum in intreaga europa romania trebuie sa aiba mare grija la resursele sale financiare.

  31. investitiile mari in romania sunt facute de firmele straine pentru ca imm-urile noastre nu au putere singure sa tina o economie.

  32. este destul de ciudata o astfel de statistica,atat imm-urile cat si firmele mari se afla pe acelasi piedestal financiar.

  33. la o scurta analiza putem ajunge la concluzia ca fara un capital strain puternic economia noastra are de suferit.

Comentariile sunt închise.