Revin la propunerea de impozitare suplimentară a băncilor comerciale din România.

În condițiile economice actuale Guvernul trebuie să înțeleagă că are obligația să protejeze populația. Această protecție nu înseamnă să se permită o inflație de două cifre, nu înseamnă concedieri, nu presupune tăieri de ajutoare sociale și alte măsuri de austeritate.

Pentru protecția reală și imediată a cetățenilor este necesară, urgent, din octombrie, legiferarea următoarelor propuneri:
1)Impozitarea cifrei de afaceri(nu a profitului)
2)Introducerea unei taxe de impozitare(temporare) a profiturilor băncilor.

Cifrele oficiale ne arată că băncile au realizat în prima jumătate a anului curent, din dobânzile percepute, un profit de circa 4 miliarde de lei, respectiv dublul cheltuielilor făcute cu plata dobânzilor plătite la depozite.

Pentru încurajarea decidenților politici le amintesc că Italia a adoptat de curând această măsura fără ca Uniunea Europeană să se opună.

Nici nu ar fi putut pentru că este o decizie suverană națională.

100 COMENTARII

  1. Consider că impozitarea mai agresivă a băncilor este o modalitate echitabilă de a colecta fonduri de la cei care au avut parte de cele mai mari beneficii în ultimii ani. Băncile au făcut profituri uriașe, în timp ce mulți români se luptă să supraviețuiască. Este timpul ca băncile să plătească pentru succesul lor.

    • Ideea e buna dar pana la aplicare e cale lunga, mai repede cade guvernul,,odata se pumple P-ta Victoriei ! Si daca printr-o minune s-ar realiza se vor majora comisioanele si dobanzile,asa fara a prinde chiar de veste ! Ca doar nu vreti sa piarda vreo Banca din caimac dimpotriva poate iesi in castig.

    • Serios? „Este timpul ca băncile să plătească pentru succesul lor”?!
      De când este infracțiune succesul în afaceri?!
      Să plătească, și chiar au plătit, pentru eventuale ilegalități! Dar „pentru succes”!? Absurd

  2. Aș zice că ideea s-ar putea aplica nu numai băncilor, ci și altor instituții financiare, care au uneori profituri chiar mai mari decât băncile.

  3. italia este o tara puternica producatoare de bunuri de larg consum nu este cazul si romaniei,nu este pe aceeasi pozitie in uniunea europeana.

  4. În România nu te atingi de bănci, sunt sacre. Te orientezi către cei care nu pot protesta și îi împovărezi cu taxe și impozite. Deci nu se va întâmpla.

  5. De acord, cu mențiunea că impozitul pe profitul băncilor ar trebui să fie folosit pentru a finanța proiecte care beneficiază tuturor, cum ar fi educația, sănătatea și infrastructura.

  6. Impozitarea suplimentară a băncilor ar fi corectă. Băncile au beneficiat de o serie de reglementări care le-au permis să facă profituri mari, iar impozitarea lor ar ajuta la echilibrarea situației.

  7. Chiar aș fi curios să văd cum ar reacționa bancherii din România dacă s-ar pune această idee în dezbatere publică. Probabil ar spune că vine apocalipsa financiară sau ceva de genul ăsta. Ar fi distractiv.

  8. Probabil că mai degrabă vor crește impozitul și taxele pentru angajați la privat și firme mici și mijlocii de 3-4 ori mai mult decât să impoziteze băncile.

  9. Este și asta o modalitate de a reduce inegalitatea. Băncile au devenit mult prea bogate, în timp ce restul populației se luptă să supraviețuiască.

  10. Poate ar fi o idee bună impozitarea cu 40%. Poate nu pe termen nedefinit, ci doar pentru o perioadă limitată, ca să vedem cum ar funcționa acest mecanism economic.

  11. Guvernul trebuie să colecteze taxe de la toți cei care au venituri, direct proporțional cu valoarea veniturilor. Nu știu cum se face dar băncile și multinaționalele care fac bani gârlă la noi sunt cei mai scutiți.

  12. România nu trece printr-o perioadă financiară și economică extraordinară. Așa că orice măsură fiscală menită să asigure echilibru și stabilitate financiară este bine venită. Și eu cred că în mod normal cel mai mare ajutor ar trebui să vină de la bănci, instituții financiare nebancare și firme multinaționale care au avut profit extraordinar de mare. Dar probabil, după cum e România. tot cetățeanul cu salariu mediu, în cel mai bun caz, va duce povara taxelor și impozitelor.

  13. Masurile mentionate de dumneavoastra sunt cat se poate de corecte si logice ,ar fi ideal ca si guvernantii nostri sa le aplice .

  14. Ar fi niste masuri bune dar tot timpul vorbim de angajatii de la stat si nimeni nu are curajul sa faca o reforma corecta prin digitalizare si renuntarea posturilor ineficiente avem prea multi bugetari si prea multe institutii controlate de stat, primarii ,care sint ineficiente sac fara fund …

  15. PROFITUL TREBUIE IMPOZITAT, PENTRU CA E REALIZAT DIN EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM, SIGUR, PROFITUL ORICUI(MAI PUTIN CEL OBTINUT DIN SEX, NU IMPOZITEZI PRESTATORUL DIRECT, DACA A RECURS LA MUNCA ASTA E DEJA NASOL RAU).
    SI SIGUR CA SI PROFITUL BANCILOR TREBUIE IMPOZITAT.
    TOTUL GRADUAL, CU CAT CASTIGI MAI MULT, CU ATAT SUSTII MAI MULT SOCIETATEA, CA DE ACOLO PROVIN SCLAVII TAI, DOMNULE CAPITALIST.HAI LA APLICARE!

  16. Bineinteles ca trebuie impozitat orice agent economic! 1% mi se pare un procent foarte mic. Pacat ca n-are nimeni curaj sa faca asta, dar cred ca este si vina noastra a tuturor. Veti vedea ca nu va parasi nimeni piata pentru ca au venituri f mari. Nu inteleg de ce se pun taxe tot mai mari pe intreprinderile mici si mijlocii romanesti. Poate ca sa se curete piata pentru rechinii cei mari?

  17. sper ca specialistii din economie sa gaseasca un numitor comun suportabil si de populatia romaniei si asa saracita foarte mult.

  18. bugetul de stat este unul foarte subred acum insa cu masuri adecvate si respectate de toata lumea cred ca este o cale sigura de redresare economica.

  19. pentru a nu se creea un dezechilibru major propun ca fiecare stat membru al uniunii europene sa adopte masuri in functie de puterea sa economica actuala.

  20. Nu se vor impozita băncile pentru că masonul șef sifonează toate beneficiile către Clubul de la Roma. Acolo căutați urma banilor de la BNR. Atât de bine pus la punct sistemul că a devenit insesizabil.

  21. un fenomen periculos pentru economia romaneasca ar fi daca nu s-ar colecta taxe si impozite de la marile firme straine.

  22. nu vrem sa fim doar o tara de consum ci vrem sa fim o tara respectata in uniunea europeana iar cine vine aici trebuie sa se supuna codului fiscal romanesc.

  23. cu totii ne dorim un trai mai bun la noi in tara dar asta vine din implicarea guvernului in colectarea corecta si continua a taxelor.

  24. in primul trebuie sa se tina cont de puterea de cumparare a cetateanului de rand si dupa aceea sa fie elaborate masuri

Comentariile sunt închise.