Iul 23

Parcă și-a ales maestrul Radu Beligan momentul ieșirii din scenă. A plecat discret, când lumea întreagă se uita în altă parte. Am pierdut un artist pe care toți l-am iubit sincer. O pierdere pentru România și pentru cultura națională.

fotografie - gala beligan

Am revăzut imagini de la decernarea Premiilor de excelență ale Fundației pentru Dezvoltarea României. Am avut, câțiva ani la rând, satisfacția de a schimba puțin „regulile nepăsării românești” în privința marilor valori naționale.

Uitându-mă la înregistrarile cu maestrul Radu Beligan și cu Florin Piersic, mi-am dat seama cât de important este să recunoaștem și să prețuim aceste valori la momentul potrivit.

Am rugat-o pe Trisi, cea care în ultimii 7 ani a coordonat Fundația pentru Dezvoltarea României, să continue acest proiect, chiar dacă eu nu voi putea fi fizic prezent.

Trebuie să reînvățăm să vorbim despre marile valori românești. Să le redescoperim. Și nu doar atunci când e prea târziu.

România are valori.


Iun 24

Brexitul este efectul pervers al globalizării.

Evenimentele din 1989 petrecute în Uniunea Europeană, mai exact deschiderea brutală a piețelor și preluarea resurselor din țările est-europene au fost gândite pentru o perioadă de 25 de ani.

În acest timp, au fost cucerite piețele de desfacere și au fost accesate toate oportunitățile care aveau la bază resursele naționale.

Acum marii contributori la bugetul Uniunii Europene nu mai vor o politică de coeziune.

Întrebare deschisă:

Următorii ani vor confirma faptul că ce se întâmplă astăzi a fost gândit încă din 1989?

Iun 23

Autoritățile și specialiștii au datoria să informeze corect opinia publică cu privire la următoarele date:

România a avut 94 de proiecte majore aprobate de Comisia Europeană cu o valoare globală de 10,87 miliarde euro.

Conform deciziei Comisiei din 20.03.2013 C(2013)1573 final privind aprobarea orientărilor referitoare la încheierea programelor operaționale, dacă aceste proiecte nu au fost finalizate în perioada de programare 2007-2013, ele vor putea fi finalizate în următoarea perioadă de programare cu afectarea directă a fondurilor alocate intervalului 2014-2020.

În situația în care proiectele aprobate nu au fost finalizate până la data de 31 decembrie 2015, acestea nu vor fi acceptate pentru continuarea lor din fondurile aferente perioadei 2014-2020, urmând a fi finalizate din fondurile beneficiarilor până la 31.03.2017.

PS: Reamintesc care sunt cele mai importante realizări ale României din perioada de programare 2007 – 2013: rată de absorbţie de 40,1%; 8.151 noi locuri de muncă; 60 de IMM-uri sprijinite în faza de lansare; 800 km de drumuri reabilitate; 11 km de drumuri noi și un număr de 244.207 participanţi la cursuri de formare.

Aceste date sunt infime dacă ne raportăm la Polonia, de exemplu, care a înregistrat o rată de absorbţie de 75%, a reușit să creeze 43.084 de noi locuri de muncă, să sprijine 1.355 de firme noi, să conecteze un număr de 818.484 de persoane la internet de bandă largă, să construiască 430 km de drumuri noi, să reabiliteze alţi 5.365 km de drum, să reabiliteze 128 km de cale ferată, să sprijine un număr de 1,71 milioane de persoane prin Fondul social european.

Reprezintă aceste date un semnal suficient de alarmă?

Iun 20

De cateva luni, Senatul Stiintific al Fundatiei pentru Dezvoltarea Romaniei a inceput sa dezvolte o sectie de istorie. Principalul motiv este de domeniul evidentei – statul român pare expert în a descuraja si a irosi reperele care tin de esența noastră națională.

Este si cazul chiliei Sfântului Cuvios Daniil Sihastru, de la Putna despre a carei starea de neîngrijire am aflat. Locul in sine este nu doar un important loc de pelerinaj, ci și un important monument al spiritului și spiritualității românești.

Cred că resursele de inteligență și competență ale Secției de Istorie a Senatului Științific al Fundației pentru Dezvoltarea României ar putea fi folositoare pentru a ajuta la limpezirea situației.

Locuri esențiale ale istoriei naționale străvechi, care țin de esența noastră națională vor intra de acum inainte in atentia Sectiei de istorie a Senatului Stiintific.

N.B. In acest context, i-am trimis Preafericitului Parinte Daniel un mesaj referitor la disponibilitatea Senatului Stiintific de a sustine proiecte precum acesta.

Iun 16

De aceasta dată, mai târziu.

A fost nevoie de mai bine de 4 ani pentru ca justiția să dărâme definitiv un alt mit construit de adversarii mei politici, cel al ”verișoarei turnate”, o construcție care a căpătat proporții fabuloase în timp.

ICCJ a respins definitiv, pentru a doua oară, acuzațiile lansate de Paraschiva Silaghi la adresa mea.

Din 2007, de când l-am suspendat pe Traian Băsescu, aceasta a fost tema predilectă de atac a propagandei la adresa mea, în mod constant și în diferite moduri.

Însă ADEVĂRUL iese mereu la suprafață.

Trei instanțe din România – Tribunalul București, Curtea de Apel București și Inalta Curte de Casație și Justiție au respins, pe rând, toate neadevărurile rostite sistematic de Paraschiva Silaghi.

Redau mai jos un fragment din declarația Paraschivei Silaghi din anul 2008, dată înainte să-și schimbe radical opțiunile:

Citeste in continuare »

Iun 13

În legătură cu mine s-au spus, în timp, multe neadevăruri. Unele au fost generate din rea-credință, altele au fost simple manipulări, minciuni grosolane.

Mai mult sau mai puțin grave, aceste minciuni au făcut ca mulți dintre voi să vă îndoiți de mine.

În topul celor mai absurde minciuni se află aberațiile lansate, în vara lui 2014, la adresa mea de Marian Căpătână – unul dintre oamenii Mafiei lui Băsescu.

Am semnalat public minciuna și l-am dat în judecată pe Marian Căpățână pentru afirmațiile sale mincinoase. Iar instanța a constatat că Marian Căpătână a mințit și că se impune angajarea răspunderii sale civile delictuale.

La fel, am câștigat în instanță și procesul pentru calomnie împotriva RTV și Sorina Matei. Atunci, acoperita Sorina Matei  a mințit, în mod rușinos, opinia publică și telespectatorii RTV susținând că, în 2013, eu aș fi condiționat aparițiile lui Crin Antonescu la posturile trustului Intact.

Acestea sunt date obiective. Și voi continua să vi le arăt.

Adevărul începe să apară.

Timp de 10 ani mi-am asumat o luptă politică în numele celor care nu se pot apăra singuri. O luptă politică cu un Traian Băsescu care a făcut enorm de mult rău României.

Iun 04

În fiecare zi, națiunea română solicită vehement o schimbare fundamentală. Și mai devreme sau mai târziu, voința națiunii se va impune. Este clar că România are nevoie acută de schimbare.

Problema este cu ce anume începem schimbarea.

Economia României poate fi prosperă. Sistemul de educație poate fi competitiv. Sistemul de sănătate poate fi modern și eficient. Securitatea socială a cetățenilor români poate fi garantată. România are un potențial economic și cultural semnificativ, are resurse uriașe de inteligență.

Este însă necesar ca acest potențial și asemenea resurse să fie responsabil administrate.

Criticăm, de regulă, fără să ne asumăm că lumea nu e cum ar trebui să fie, guvernul nu este capabil, societatea este coruptă, sărăcia este mare. Însă nemulţumirea continuă este un simptom al izolării, al singurătăţii, al neputinţei.

Spunem că vrem schimbare!

Eu cred că prima schimbare trebuie să fie în noi, să ne întrebăm ce facem fiecare dintre noi pentru schimbare, nu să așteptăm mereu să o facă altcineva.

Are Tolstoi o vorbă potrivită: „Toti se gândesc să schimbe lumea, dar nimeni nu se gândeste să se schimbe pe el”…

Iun 02

Udrea a cerut audierea lui Cocos in Gala Bute.

O fi implicată echipa Udrea – Cocos in achizițiile facute in spitalele din România? Si dacă este Udrea, o fi si Basescu?

Cine știe ceva despre asta, sa ajute autoritățile.

Mai 27

Mi-am propus să profit de atenția, deja consacrată, pe care presa o acordă carților mele pentru a vorbi despre o temă folosită în special pentru atacurile politice. În rest, puțini vorbesc despre asta: nu e breaking news.

Și totuși, e o temă de o importanță și de o gravitate excepționale care va ajunge să fie de interes – ca multe altele – abia atunci când efectele vor fi greu de reparat.

Atunci când am scris cartea ”Dezvoltarea economică durabilă – rolul fondurilor europene structurale și de investiții”, la sfârșitul anului 2014, nu mă așteptam ca, în mai 2016, absorbția fondurilor europene pentru exercițiul bugetar 2014-2020 să fie ZERO.

În partea de concluzii a acestei cărti, am vorbit despre necesitatea atragerii fondurilor europene într-un domeniu esențial precum infrastructura de transport din România.

Avem grad de absorbție zero din fonduri europene pentru proiecte cu un impact major asupra societății (pentru reabilitarea școlilor, construirea de spitale si autostrăzi).

În ultimii 10 de ani, nu am încetat să vorbesc în calitate de senator, economist sau simplu cetățean, despre această oportunitate și să sesizez autoritățile competente.

La fel am facut și astăzi, adresându-mă printr-o scrisoare oficială celor care au puterea sa schimbe lucrurile. Am propus asumarea raspunderii pe Master Planul pe transporturi care se afla, de mai bine de un an blocat în Parlament.

Este timpul să deschidem ochii!

Repet: Banii Europei nu sunt un moft, ci șansa României de a intra cu capul sus în lumea civilizată.

PS: Cei care doresc să aprofundeze subiectul, pot citi aici cartea ”Dezvoltarea economică durabilă – rolul fondurilor europene structurale și de investiții” publicată în decembrie 2014 la Editura Monitorul Oficial

Mai 18

Obsedat de propriile fapte (conștiință nu îl bănuiesc să aibă), Traian Basescu vorbește despre o legatură mentală între mine și Președintele Iohannis.

OBSESIE

Sătul de interceptările clasice, Băsescu se specializează în ”interceptări mentale”. Probabil caută soluții de reconversie profesională. Și, pentru că nu se mai poate întoarce pe mare fiindcă nu mai există flota (care a dispărut “fără prejudiciu”), se pregătește acum pentru o carieră în parapsihologie.

A încercat o carieră în televiziune cu probe de microfon în prime time, a lansat un slogan cu un succes remarcabil “Antena 3 e aici!” și chiar a copiat discursul jurnaliștilor Antena 3 preluând argumentele și discursul lor. Fără succes.

Fără a folosi telepatia sau alte fenomene psihice paranormale, îi prevăd lui Băsesu un viitor asemănător celui care, din lipsă de probe, m-a acuzat de „influențe telepatice” în dosarul ICA.

Însă un lucru este cert : Traian Băsescu și-a pierdut definitiv simțul ridicolului.

Îi reamintesc turnătorului Băsescu Traian că el a fost singurul politician care a venit ”cu căciula în mână” la mine. Dar și că onoarea nu se poate cumpăra cu vizite la Grivco.

Băsescu și regimul său au fost definitiv înfrânti și îngenuncheați în fața istoriei. Iar faptul că a reușit să obțina o condamnare împotriva mea și a altor 11 persoane nevinovate, nu înseamnă că m-a și înfrânt.

După 10 ani de mandat, în urma lui Băsescu au rămas doar destine distruse, pensionari umiliți, generații condamnate să plece din țară, simboluri naționale călcate în picioare. Istoria nu uită!