Mai 27

Mi-am propus să profit de atenția, deja consacrată, pe care presa o acordă carților mele pentru a vorbi despre o temă folosită în special pentru atacurile politice. În rest, puțini vorbesc despre asta: nu e breaking news.

Și totuși, e o temă de o importanță și de o gravitate excepționale care va ajunge să fie de interes – ca multe altele – abia atunci când efectele vor fi greu de reparat.

Atunci când am scris cartea ”Dezvoltarea economică durabilă – rolul fondurilor europene structurale și de investiții”, la sfârșitul anului 2014, nu mă așteptam ca, în mai 2016, absorbția fondurilor europene pentru exercițiul bugetar 2014-2020 să fie ZERO.

În partea de concluzii a acestei cărti, am vorbit despre necesitatea atragerii fondurilor europene într-un domeniu esențial precum infrastructura de transport din România.

Avem grad de absorbție zero din fonduri europene pentru proiecte cu un impact major asupra societății (pentru reabilitarea școlilor, construirea de spitale si autostrăzi).

În ultimii 10 de ani, nu am încetat să vorbesc în calitate de senator, economist sau simplu cetățean, despre această oportunitate și să sesizez autoritățile competente.

La fel am facut și astăzi, adresându-mă printr-o scrisoare oficială celor care au puterea sa schimbe lucrurile. Am propus asumarea raspunderii pe Master Planul pe transporturi care se afla, de mai bine de un an blocat în Parlament.

Este timpul să deschidem ochii!

Repet: Banii Europei nu sunt un moft, ci șansa României de a intra cu capul sus în lumea civilizată.

PS: Cei care doresc să aprofundeze subiectul, pot citi aici cartea ”Dezvoltarea economică durabilă – rolul fondurilor europene structurale și de investiții” publicată în decembrie 2014 la Editura Monitorul Oficial


Mai 18

Obsedat de propriile fapte (conștiință nu îl bănuiesc să aibă), Traian Basescu vorbește despre o legatură mentală între mine și Președintele Iohannis.

OBSESIE

Sătul de interceptările clasice, Băsescu se specializează în ”interceptări mentale”. Probabil caută soluții de reconversie profesională. Și, pentru că nu se mai poate întoarce pe mare fiindcă nu mai există flota (care a dispărut “fără prejudiciu”), se pregătește acum pentru o carieră în parapsihologie.

A încercat o carieră în televiziune cu probe de microfon în prime time, a lansat un slogan cu un succes remarcabil “Antena 3 e aici!” și chiar a copiat discursul jurnaliștilor Antena 3 preluând argumentele și discursul lor. Fără succes.

Fără a folosi telepatia sau alte fenomene psihice paranormale, îi prevăd lui Băsesu un viitor asemănător celui care, din lipsă de probe, m-a acuzat de „influențe telepatice” în dosarul ICA.

Însă un lucru este cert : Traian Băsescu și-a pierdut definitiv simțul ridicolului.

Îi reamintesc turnătorului Băsescu Traian că el a fost singurul politician care a venit ”cu căciula în mână” la mine. Dar și că onoarea nu se poate cumpăra cu vizite la Grivco.

Băsescu și regimul său au fost definitiv înfrânti și îngenuncheați în fața istoriei. Iar faptul că a reușit să obțina o condamnare împotriva mea și a altor 11 persoane nevinovate, nu înseamnă că m-a și înfrânt.

După 10 ani de mandat, în urma lui Băsescu au rămas doar destine distruse, pensionari umiliți, generații condamnate să plece din țară, simboluri naționale călcate în picioare. Istoria nu uită! 

Mai 02

ADÂNCIREA ÎN NOI ÎNȘINE SE FACE ADUNÂND ÎNTR-O LINIE COMUNĂ TOATE CELELALTE CĂRĂRI. DUPĂ GĂSIREA DRUMULUI UNIC IEȘIM VICTORII, AUREOLAȚI DE LUMINA CUNOAȘTERII. INTROSPECȚIA E REGĂSIRE DE SINE. REGĂSIREA DE SINE ESTE POARTA DEVENIRII. ”

Un pasaj oportun zilelor noastre, un motto în care cred și astăzi la fel cum o făceam în 1993 când am lansat primul număr al Jurnalului Național.

jn, 1993

În cei 25 de ani mi-am confirmat valori în care cred de mult timp: familia, munca, echilibrul și bucuria luptei pentru a deveni sau a rămâne propriul tău stăpân.

Mai 01

Oriunde va veti afla in aceste zile, este important sa nu uitam miza acestui moment care ar trebui sa ne ofere tuturor mai multă liniste interioara si seninatate.

Am primit in aceste luni foarte multe mesaje emotionante, insa cuvintele lui Daniel mi-au adus aminte ca aceasta sarbatoare are legatura cu multumirea pe care o simtim fata de propriile fapte si lucrurile pe care le daruim si de care avem parte.

Redau aici, cu acordul lui Daniel (18 ani), mesajul primit:

”Pentru ca mai sunt cateva zile pana la Paste, am simtit nevoia sa va trimit gandurile mele. De 6 ani familia mea este departe de mine: parintii si sora mea au murit cand aveam 12 ani. De atunci locuiesc singur cu bunica mea, imobilizata la pat. Greutatile vietii nu m-au facut insa sa renunt la visul de a studia artele frumoase si la dragostea mea pentru pictura.

Urmez de mai bine de 4 ani cursurile de pictura organizate de Fundatia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea Romaniei si de curand am fost admis la o renumita universitate de arta. Am reusit sa-mi implinesc acest vis pentru ca am fost ajutat intr-un moment esential al vietii mele.

Vreau sa va multumesc pentru asta si cred ca cel mai bine o voi face atunci cand voi reusi sa luminez si eu, la randul meu, drumul altora.

Cu recunostinta, Daniel. ”

Daniel este unul dintre cei 1600 de tineri care au participat la cursurile Clubului de Excelenta. Am citit cu multumire mesajul lui Daniel si bilantul celor 26 de ani de activitate a Fundatiei pentru Dezvoltarea Romaniei – rezumat prin fragmentul video de mai jos.

Cea mai mare realizare a mea ramane Familia, copiii mei minunati, nepotii mei dragi si prietenii mei de suflet catre care se indreapta acum gandul meu.

Simt mai intens ca oricand ca misiunea mea e departe de a se fi incheiat. Am multe resurse interioare pentru a gandi si concretiza inca multe proiecte.

Paște fericit și sarbatori senine alaturi de cei dragi! Hristos a inviat.

Apr 28

Zilele trecute mi-am amintit, nu ştiu de ce – sau poate ştiu :-) , o expresie a Ilenei Vulpescu din „Arta conversaţiei” care vorbea despre „cum astupă zăpada murdăria”.

In aceste zile constat că … a inceput să se topească zăpada.

Apr 18

În februarie 2011, Guvernul Boc lansa prima emisiune din programul de împrumut Medium Term Notes (MTN).

Încă de la începutul crizei economice (din 2009-2010), am avertizat constant asupra caracterului nociv al împrumuturilor statului pe termen scurt. Rostogolirea rapidă a datoriilor determină cresșteri permanente ale dobânzilor, incapacitatea de a desfășura proiecte structurale și instabilitatea politicii financiar-bancare.

În aprilie 2016, Guvernul a anunțat că va extinde programul-cadru de titluri de stat ‘Medium Term Notes’ (MTN) de la 18 miliarde la 20 de miliarde de euro, pentru acoperirea necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri de stat pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2016 – 2017.

Astăzi este o certitudine faptul că rezultatul măsurilor luate în 2011 a fost unul dezastruos.

Sugerez Guvernului să nu repete greșelile guvernelor Boc și Ungureanu și să renunțe la MTN în favoarea unui program responsabil de împrumuturi pe termen lung.

Împrumuturile pe termen lung sunt cele care pot relaxa deficitul necesar și asigură menținerea acestuia în limite sustenabile, precum și refinanțarea datoriei publice guvermentale.

Pentru a evita un dezastru economic și social ca cel de care am avut parte, repet ceea ce susțin de ani buni: avem nevoie urgent de o politică guvernamentală care să vizeze reducerea datoriei publice, un Plan Național de Investiții Strategice și de măsuri concrete de susținere a clasei de mijloc.

Apr 07

Un mit alimentat constant de adversarii mei timp de 26 de ani a fost spulberat de instituțiile statului român și de cele internaționale.

Mitul averii ascunse a lui Voiculescu, conturile Crescent și fabuloasa construcție creată în jurul conturilor lui Ceaușescu nu mai pot fi astăzi alimentate, iar propagandiștii nu mai știu ce să inventeze.

În 2014, am promis opiniei publice, românilor care mai aveau suspiciuni și celor care mă acuzau că m-am îmbogățit din banii poporului că rezultatul acestor investigații va demonstra că tot ce am realizat în viață, am realizat prin muncă, multă și cinstită.

Și așa am făcut. Am formulat nenumărate adrese, toate însoțite de reveniri prin care am solicitat informații la care aveam dreptul ca oricare cetățean al acestei țări solicitând să mi se comunice rezultatul:

 1. Cercetărilor extraordinare facute de INSTITUȚIILE NAȚIONALE menționate în DP 888/A/08.08.2014
 • Am înțeles că nicio instituție din cele menționate de Camelia Bogdan nu ar fi informat că ar fi găsit bunuri mobile și imobile sau conturi ale societăților comerciale la care eu să figurez ca împuternicit, beneficiar real, asociat sau administrator, situate în țară sau în străinătate, altele decât cele declarate de mine.
 • Tuturor acestor instituții le-am solicitat să respecte legea și dispozitiile deciziei de condamnare, să realizeze aceste verificări și să comunice instituțiilor abilitate rezultatele obținute.
 1. Investigației realizate LA NIVEL INTERNAȚIONAL de către Biroul pentru prevenirea criminalităţii şi de cooperare din cadrul Ministerului Justiției prin intermediul REȚELEI DE RECUPERARE a creanţelor din statele membre ale Uniunii Europene
 • care s-a încheiat iar singurul răspuns primit a fost cel din Cipru care spune: ”Cât despre proprietăti sau alte bunuri deținute, autoritățile din Cipru nu au identificat niciuna dintre persoanele fizice menționate ca proprietari de bunuri mobile sau imobile pe teritoriul Ciprului. Pentru identificarea conturilor bancare ale persoanelor fizice menționate este necesară transmiterea unei comisii rogatorii internaționale.”
 1. COMISIILOR ROGATORII INTERNAȚIONALE înființate LA SOLICITAREA MEA.
 • Pentru a înlatura orice îndoială, în luna septembrie 2015 am solicitat instituției responsabile cu punerea în executare a hotărârii de condamnare să trimită în întreaga lume comisii rogatorii care să identifice conturile bancare ale mele, ale fiicelor mele și ale societătilor la care familia mea este acționar.

Toate au confirmat că nu am societăți, conturi, bunuri mobile și imobile ascunse, în țară sau în străinătate.

Asadar, este aberant să afirmi că cineva tergiversează confiscarea averii mele din Cipru care … NU EXISTĂ (așa cum instituțiile naționale și internaționale confirmă).

Mar 31

Si atunci cand nu este beat, Basescu este ametit.

In postarea de ieri, Basescu spune ca avem un Guvern inutil. Eu vreau sa-i precizez ca mai bine un guvern inutil, decat unul criminal – asa cum au fost guvernele lui.

Sa vedem ce ramane in istorie despre Basescu si guvernele lui:

 • au cedat tezaurul Romaniei depozitat la Moscova,
 • au cedat patrimoniul fundatiei Gojdu,
 • au redus cu 25% veniturile functionarilor publici,
 • au injosit batranii insistand sa le fie impozitate pensiile,
 • au invrajbit societatea romaneasca,
 • au desconsiderat profesorii, medicii, judecatorii si valorile nationale.

Dupa ce a nenorocit o tara si un popor, acest mitoman are in continuare tupeul sa se mai exprime public.

Rusine, mare rusine pentru specia umana.

Mar 30

Am vazut reactiile voastre la ultima mea postare adresata celor egoisti si invidiosi.

Revin cu o certitudine: este dificil sa consolezi o durere pe care nu o traiesti. Acesta va fi motto-ul urmatoarei mele carti despre doctrina umanista.

Mar 26

Motto: pentru a intelege natura realitatii si rolul nostru in natura trebuie sa lamurim separarea naturii in doua directii diferite: minte si materie.

Este clar! Egoismul duce la invidie si invidia se transforma in ura.

Frustrarile personale sunt atitudini antisociale si ele devin periculoase pentru societate atunci cand le gasim la oameni de decizie.

Frustrarile la randul lor pot fi alimentate de invidie, de lipsa satisfactiilor biologice sau profesionale, de discrepanta majora dintre ce este cineva si cum ar vrea sa fie perceput de societate.

Teoria mea este ca, oricat de egoist ar fi omul exista ceva in natura umana care il face sa fie interesat de soarta celorlalti.

Acest interes (deci tot egoism) este legat fie de realizarea faptului ca orice activitate are nevoie de debuseu, fie de placerea de a face pe cineva fericit.

In general, faima si puterea sunt extrem de seducatoare.

Odata ajuns faimos, omul se schimba. Abilitatea de a simti nevoile celorlalti devine mult mai mica in timp ce devenim interesati la extrem de noi insine, de interesele noastre si ale unui grup restrans din jurul nostru care, printre altele, ne ajuta sa ne pastram faima si puterea.

Culmea este ca devenim egocentrici in numele unor valori umane universale.

Am analizat din toate unghiurile posibile generozitatea materiala in speranta ca voi gasi motivele care ii pot face pe unii oameni sa-si sacrifice propriile interese in interesul altora.

Concluzia este ca nu exista astfel de situatii decat legat de compasiune in situatii extreme – cataclisme, razboaie, dureri sufletesti – si asta pentru ca atunci, fara sa vrea, omul se gandeste ca ar fi putut fi el cel lovit de soarta.

Nimic nu poate invinge dragostea de sine pe termen mediu si lung.

Natura poate aprinde in suflete o scanteie de bunavointa dar, din pacate, ca orice scanteie se stinge repede.

Bogatia si faima afecteaza si virtuti mai mari precum curajul, bunavointa, dorinta de dreptate.

Exista ceva in noi care ar putea fi numit arbitrul comportamentului nostru. Acest arbitru ne poate arata propria micime si lipsa de continut a dragostei de sine.

Tot el poate sa ne arate bucuria marinimiei atunci cand faci un om fericit cu adevarat.

Repararea unor nedreptati este cred sentimentul cel mai puternic de valoare umana.

Puterea de a renunta la propriul interes pentru apararea intereselor semenilor este atat de inaltatoare incat nu poate fi exprimata in cuvinte.

Si totusi eu ma gandesc mai mult la mine decat la voi fara a accepta provocarea unei suferinte unei persoane pentru a ma bucura eu.

Ne dorim sa fim laudati, apreciati, ne place sa fim onorabili, demni, superiori.Toti ne dorim asta chiar daca nu o recunoastem.

Si atunci cand aceste aprecieri nu apar, sau mai rau se refera la oameni de langa noi, apare invidia!

Intre psihologie si filozofie este o dezbatere foarte veche despre caracterul, anatomia invidiei, a moralitatii, a nivelului constiintei.

Intrebarea pe care am pus-o intr-un colocviu in 1990 cu parintele Anamia a fost: ne nastem cu ele sau le dobandim?

Atunci nu am gasit un raspuns, acum stiu! Le dobandim.

Nivelul nostru de moralitate, de constiinta, de onoare, de curaj si alte virtuti sunt date de modul in care suntem crescuti, de anturajul pe care il avem si in general de biotopul vietii noastre.

La fel si pacatele, intre care si invidia.

Educatia, sub toate formele ei, ne da esenta morala.

Spunem mereu ca vrem sa fim mai buni, dar nu vedem cum suntem de fapt.

Trebuie permanent sa ne observam pe noi insine, sa fim atenti la ce conteaza cu adevarat, ce este adevar si minciuna, la ce este bine si rau, corect sau incorect.

Am invatat sa fiu atent la gandurile si comportamentele mele clipa de clipa, indiferent ce fac si am inteles ca:

 • Simtul moral, inclusiv nivelul de constiinta ia nastere atunci cand avem de-a face cu aprobarea sau dezaprobarea semenilor
 • A iubi si a fi iubit trebuie gandit mereu in contrapondere cu a ura, a fi urat si mai ales sentimentul ca meriti ca oamenii sa te urasca.

Un mare pericol vine din atitudinea de autoiluzionare si din talentul de a gasi mereu justificari pentru greselile noastre.

Eu cred ca recunoasterea greselilor si a defectelor noastre este o expresie a intelepciunii.

Revenind la invidie constatam ca motivele acestui sentiment se manifesta mai mult in sfera materiala decat in cea spirituala.

In principiu fericirea este diferit perceputa de fiecare individ. Toti insa isi doresc sanatate si duc lupta vietii pentru impacarea cu sine.

Ce este sigur este ca banii si faima nu aduc fericire!

Si atunci apare intrebarea fireasca: de ce suntem invidiosi pe oamenii cu bani si faima?

Succesul perverteste sufletul si te face sa renunti la libertate.

Renunti la linistea proprie pentru ca sa primesti atentia altora.

Eu cred totusi ca mai exista un model de succes, care nu presupune material: admiratia celor din jur si credinta in forta personala.

Acest model se bazeaza pe intelepciune, compasiune si virtute. In fond toti vrem sa fim respectati, admirati, urmati de cat mai multi semeni de-ai nostri.

Unii cred ca pot obtine acestea prin bogatie si faima, altii prin intelepciune si virtute. Intrebarea cheie este daca intelepciunea si virtutea sunt influentate de bogatie si faima. Raspuns categoric DA.

Argumentul este ca bogatia si faima te fac, in mod natural, sa nu te mai intereseze viata altora.

Nu mai ai chef, dorinta si nici timp sa satisfaci asteptarile celor di jurul tau.

Nu mai esti decent in emotii si reactii. Ca urmare pierzi calitatea de om placut.

Bogatia si faima macina virtutile si, in principal, echilibrul, prudenta, amabilitatea, respectul.

Bogatia si faima afecteaza si virtuti precum curajul, bunavointa, dorinta de dreptate, demnitatea, onestitatea.

Un ultim gand pentru ce numesc forma extrema a egoistilor si invidiosilor, dictatorii. Acestia (gen Stalin, Hitler, Mao, Ceausescu, Basescu) s-au crezut reconstructori ai societatii si au dorit sa impuna de sus in jos viziunea lor.

La toti rezultatul a fost dezastruos facand loc invrajbirii si nedreptatilor. Milioane de oameni au murit sau au suferit in perioadele conduse de acestia.

Au existat si oameni care s-au opus dictatorilor in perioada lor de glorie si care intr-un fel au determinat scurtarea perioadei de dictatura.

Istoria stie mai bine!