Cred că există două categorii de persoane: oameni care au reusit, care si-au împlinit potentialul si au devenit independenti economic si emotional si – pe de alta parte – oameni care încă se luptă pentru reusită si libertate financiară. Cred că trebuie sa ducem cati mai multi oameni din a doua categorie înspre prima – pentru că numai asa, cu multi antreprenori, cu multi ”creativi”, vom putea genera bani si dezvoltare.

Iată de ce salut această veste.

15 COMENTARII

  1. Dle Voiculescu, firmele mari au si ele probleme, dar firmele mici nu se pot dezvolta asa, pentru ca Statul are grija sa-i haituiasca. Iata doar un exemplu:
    http://haituitintaramea.blogspot.com/2009/10/guvernul-rusinii.html
    Ca sa nu mai vorbim de legile la care se mai asteapta si acum normele metodologice (ce gaselnita romaneasca!). In plus, exista institutii special create care se ocupa cu praduirea micilor si mai marilor investitori, cum ar fi ANAF, Garda Financiara, OPC, etc. Deci, inainte de a ne dori ca firmele sa prospere, sa facem legi bune, simple si sa punem la conducerea lor oameni care nu vor sa devina bogati prin natura functiei. Uitati-va doar la declaratiile de avere ale conducatorilor institutiilor mai sus mentionate.
    Cu stima.

  2. E, e greu de realizat. Cîănd eşti mic, ai ofirmă, ai ambiţie, voinţă şi idei şi vrei să faci ceva ţi se pune mastodontul în faţă care-ţi spune că trebuie să mai îndeplineşti anumite criterii. ca să devii un om împlinit trebuie să treci de anumite obstacole: economice, birocratice, de experienţă, de concurenţa neloială. Asta, într-o ţară normală, se întîmplă în ani de zile.

  3. nu poti sa faci aceasta mutare din grupa 2 in 1, pe timp de criza, majorand taxe ci invers.
    Trebuie stimulata nasterea, ca rata natalitatii sa fie mult mai mare, astfel in timp se va inversa % persoane active vs/ pensionari in favoarea primilor.
    Trebuiesc stimulate pensiile private., astfel in timp si povara asupra statului va scadea acesta investind banii din buget in domenii real aducatoare de venituri suplimentare,infrastructura, institute de cercetari stiintifice, stiinta, invatamant, tehnologii, know-how – ce in timp vor cauza locuri de munca/bunastare.
    Investitorii straini, locali trebuie sa vada si sa simta un mediu prielnic pentru afaceri, stabil, cu riscuri minore., cu birocratie limitata cu profesionisti in piata muncii.
    Trebuieste stimulat producatorul autohton. Trebuieste stimulat consumul, desigur in limite decente – si astfel se va misca rotita…
    Acum ce avem:consum limitat, toata lumea stringe cureaua, fiind speriati de criza, de ratele bancare…., se reduc costurile in familie si companii, iar aceste reduceri de costuri reprezintand de fapt scaderea Cifrei de afaceri ale altora, impozit micsorat al altora….falimentul unora, somaj , disperare etc. E un cerc vicios, insa totusi trebuie inceput de la ceva ca sa se miste carul.
    Eu chiar nu-i inteleg pe cei ce in timp de criza se gandesc in primul rand la reducerea personalului……Ceva idei noi,? un brainstorming? o piata noua de desfacere? un produs nou? o nisa?
    Si culmea e ca dupa ce aceste companii au investit in traininguri, etc..au redus personalul (poate obiectiv, de multe ori subiectiv)..iar acum in moment de relansare , i-ai de unde nu-s. Ca au ramas doar rudele prin companie…ca doar nu poti sa o dai pe fina sau pe nepotul …Asa-i la noi. Va beneficia concurenta in schimb..ar fi bine ca aceasta concurenta sa fie din Romania si sa nu fi plecat persoana respectiva afara, ca nu se mai intoarce.
    In orce caz, viziunea statului trebuie sa fie cu bataie lunga!

    Noi nu stim unde vrem sa ajungem peste 10-15 ani…..nu stim ce PIB/cap de locuitor vrem sa avem peste 15 ani…nu stim ce rata a mortalitatii vrem sa avem peste 15 ani..nu stim ce populatie activa vrem sa avem peste 15 ani…. Nu stim cati birocrati vrem sa avem peste 15 ani…Si ce pasi trebiesc intreprinsi ca sa atingem acel „ce vrem”.

    Cand o persoana, in adolescenta stie ca vrea sa se faca medic…incepe sa studieze bilogie, anatomie, chimie un pic mai avansat….in anul 1 de facultate invata un lucru, in al doilea alt lucru si tot asa…pana ajungi unde ai vrei sa ajungi…Totul e sistematizat. Iar rezultatul final ii sta bine in cap inca de la inceput.

    Noi (statul) stim doar ce vrem pentru anul viitor – doar prin buget, iar din statistici doar ce am avut si eventual vre-u trend dubios. Si atat.

    Statul trebuie sa lucreze pentru cetateni si nu invers!

    Cu pasi concreti impartiti pe ani/perioade/responsabili – nu doar pana la urmatoarele alegeri, iar de nu o fi – dupa mine potopul.

    Ce tine de persoane: perseverenta, seriozitate, cinste, punctualitate, devotament si dorinta de cunoastere si dezvoltare continua.Cu cat cercetezi, studiezi, cunosti mai mult – iti imbogatesti baza de idei , de noi provocari., devii o persoana mai interesanta, sa inveti din greselile proprii (de dorit al altora).
    Calitatile astea nu se invata la facultate, trebuiesc deprinse, ..iar printr-un CV nu se observ, dar odata ce le ai…vei avea avantaje in plus la o avansare interna fata de un CV necunoscut, cu tot cu MBA.

    Aceste calitati sunt necesare ori ca te afli in Romania, ori in afara….Iar daca nu aveti din aceste calitati, lasati macar copiii sa le dezvolte : (fiica mea cea mica da 5 ani mi-a zis nu demult – tati nu e bine sa mergi cu masina pe galben…noua la gradinita nenea politistu’ ne-a explicat ca masinile merg doar la culoarea verde). Pentru a da un bun exemplu in trafic pentru copil – mi-am cerut scuze si am promis ca nu se va mai repeta. Si nu s-a repetat.
    Am vazut ceva replici la concursul de bloguri al celor ce au pierdut. Reactie neadecvata pentru un concurs ce se tine doar pentru prima data.

  4. uitasem: exista si a treia categorie – a celor ce s-au plictisit si s-au predat, iar acum sunt in bataia vantului., pe drumuri intunecate:prostitutie,droguri, innecarea amarului in alcool., etc. % in crestere., datorita lipsei tuturor cerintelor mentionate mai sus.(stat+persoane)

  5. idealist ..populism ieftin …stiti f bine care sunt cheile de control a unei asemenea treceri ..si cine are acces la ele …

  6. Cate asemanari intre tiranul Basescu si DESPOT VODA’singura diferenta este ca atunci guvernul era in Iasi ,iar acum e la Bucuresti!!!Acel ce-şi vinde ţara îşi pierde neamul său !!!Ai vrut să ucizi legea? Mori! Legea te ucide !!!
    Aducerea de consilieri străini(americani si evrei, şi împovărarea poporului cu noi impozite, trebuie grăbasca căderea lui DESPOT VODA. cu tată marinar.….…
    Punând mâna pe hârtiile tatalui său adoptiv, s-a dat drept fiu legitim al acestuia luându-i numele şi câştigă folosind documentele fostului său stăpân şi drepturile acestuia, respectiv de a purta titlul de principe
    , A început să lucreze la surparea lui Lăpuşneanu[GEOANA], împrietenindu-se şi cu Moţoc[HREBENCIUC], neadormitul conspirator. Uneltirile lui Despot ies curând la iveala şi e silit să fugă în Transilvania, la Braşov.Fost mercenar in armatele de prin Apus si intrigant pe la curtile domnesti, venit in Moldova cu scopul de a ocupa tronul Moldovei.

    DESPOT-ERACLID, competitor tronului Moldovii, 30 ani
    MOŢOC VORNICUL, boier conspirator, 55 ani
    ANA, fiica lui, 20 ani

    DESPOT
    (zâmbind):
    Am fost crescut la Roma, în şcoala iezuită

    DESPOT
    )
    A!… iată-mă-n Moldova!… măriri, averi, putere,
    Aici sunt partea celui ce ştie-a zice: vreu!
    Eu vreu!… de-acum ajute-mi în plin norocul meu

    DESPOT
    Dar voi, care vi-i dreptul de-a-mi cere mie seamă?

  7. O da,de parca lucrul asta ar fi realizabil.De parca firmele mari,care au pus deja mana pe monopoluri,ar fi dispuse sa cedeze din relatiile din sustele si combinatiile complice cu statul.
    Deja populismul asta de trei parale nu mai e amuzant.

  8. Cum domnule Voiculescu, cum?
    Firme mari din IT s-au interesat si inca se mai intereseaza de posibilitatea deschiderii in RO de sucursale, divizii….si multe pleaca.
    Cum pot liderii nostri politici sa ajute dezvoltarea IT cand ei se declara impotriva, asa pe fata. Stiti ce declara domnul primar al Iasilor, Nechita? Iasul nu are nici un viitor in IT, nici o perspectiva si de aceea nu considera necesara demararea de proiecte in acest sens. Sa nu-i iei capul acestui instalator si vidanjor? Sa nu-i dai doua la mir de sa ia somnul vesniciei?
    Iasul care scoate 3-400 de absolventi de facultate cu profil IT anual, nu are sanse in IT? Iasul care a umplut lumea de programatori de elita nu are sanse in IT?
    Pai normal, ca firmele de IT nu varsa spaga la buzunarul ‘mnealui….astia stiu doar de investitii corecte nu de matrapazlacuri. Si-apoi cum sa priceapa primari de acest gen tipul asta de industrie cand ei sunt tabula rasa?
    Eeeeee si IT-ul nu este tot.
    Stiti de firmele care proiecteaza circuite integrate, de fabricile ce realizeaza circuite integrate? Stiti de ele? Multi politicieni nici macar nu stiu ca asa ceva se face si in RO, ma refer la proiectare reala ce circuite integrate super perfomante….Corect sa nu stie, pentru ca astia nu au nevoie de sugative politice in board, ci de experti. Stiti ce bugete se acorda numai la proiectarea de circuite integrate? Milioane de euro / proiect. Si de obicei se lucreaza la cate 5-6 proiecte anual….dar de…cat timp nu intra nik in buzunarele cui trebuie…la ce dracu sa se creeze un mediu propice pentru asa ceva? Super tehnologie? cui ii trebuie? Bine ca au pretentii politicienii sa aiba telefoane ultra performante cu grad mare de securizare, sau sa aiba masini super performante si sigure, sau computere…..toate avand mii si milioane de circuite integrate inside.
    Da la ce ne trebuie? Lasa sa plece inginerii valorosi in srainatate si sa contribuie grgas la alte PIB-uri, ca PIB-ul nostru nu are nevoie!

    Si apropo, sunt si eu de cateva luni, membru PC la Iasi, inscris in politica din simplul motiv ca m-am saturat sa vad numai japcii in aceasta clasa conducatoare. Sunt multumit numai pe un sfert de mersul partidului si de targheturile lui, numai pe un sfert…..Inca mai trebuie muncit la calitatea materialului uman. Mult.
    Credeti ca in cele 4 luni, am vazut macar discutarea unei modalitati si gasirea de solutii pentru a face performanta in Iasi, sau de a creste vizibil situatia economica a zonei? Nici pomeneala! Toata lumea nu mai poate de ce si cum face Nechita…si nimic constructiv,,,,,Se cam lasa asteptata ideea principala a PC-ului….excelenta, calitatea umana, performanta, traditia…..Si sincer sper sa vad schimbari repede, altfel, nici in trei cincinale nu vom reusi sa avem colegii castigate….
    Dar cui ii pasa ce zic eu, cui ii pasa de avantul meu, de dorinta mea de a face bine? Nimanui! Toti numai la bani se gandesc, indiferent de partidul din care fac parte sau nu.
    Se vede treaba ca ar mai trebui din cand in cand sa discutati cu membrii PC si real despe ce si-au propus intrand in politica si despe ce trebuie facut pentru a scoate tara din clisa. Dar de discutat discutati numai cu sefi si sefuti, care in marea lor majoritate se cred detinatorii adevarului si ai strategiilor corecte.
    Mai raman in PC vreo 6 luni, in speranta ca am sa gasesc totusi elitismul ascuns pe undeva, si am sa reusesc sa-l impun….Daca nu-l gasesc, ma duc in lume, si-mi bag picioarele in politica profitorilor.
    Cu stima si mahnire!

  9. In acord cu opiniile exprimate mai sus inainte sa asteptati performante trebuie sa creati conditiile – respectarea dreptului de proprietate in toate formele sale: bunuri prezente sau care trebuie restituite, impozite cat mai mici, neimpozitarea profitului reinvestit, oprirea delapidarilor de bani si bunuri ale comunitatii (aka ale statului!), asigurarea accesului la o justitie corecta, organe de control corecte si pot continua lista in amanunt daca va intereseaza. Firmele pe care le mentionati au ceva in comun: o legatura cat mai slaba cu ceea ce inseamna Romania, si dpv al impozitelor si al partenerilor de afaceri. Nimeni nu este nebun sa arunce cu banii intr-o tara grav afectata de criza si guvernata de o caracatita portocalie in care nu se respecta nici proprietatea nici legile. Si daca este ii va pierde. Oricum este greu sa pui pe picioare o afacere viabila, acum sa te mai lupti si cu sistemul…
    Dvs., un parlament intreg, cu sute de oameni si mii de colaboratori, si cu bugete de zeci de milioane de ieuro, nu reusiti sa impuneti cele mai elementare principii ale democratiei. Cam ce sanse are un simplu cetatean sau o mica firma? Si nu imi spuneti ca dupa 6 decembrie se schimba. Sistemul e in metastaza, macar sa incepeti odata, sa vedem ca exista un inceput, o intentie. Oricum va dura. Oare in afara de dvs. mai este cineva care chiar e pus pe treaba sa se apuce de reparatii sau mobilizarea e doar pana la alegeri?

  10. @Gabrie
    ai perfecta dreptate. Chiar si eu aveam aceasta intrebare: De ce un sef de partid nu coboara un pic mai jos, sa vorbeasca cu membrii simpli fara ca sefii de filiale sa fie prezenti. Sa le simta pulsul si sa le ia singur temperatura.
    Se stie ca sefii imediat superior mai filtreaza informatiile, le mai modeleaza, ideile bune si le asuma lor…arata situatii roz de fiecare data…Iar rezultatele reale se vad doar la alegeri.
    Eu sunt in PC doar din cauza dlui Voiculescu. (sunt membru pasiv) In rest pe ceilalti nu i-am vazut sa emane idei personale stralucite.
    Tot ce tine de dezvoltarea IMM-urilor (distruse de BOC), sunt idei mai vechi a dlui Voiculescu de cand era la AOAR, si cand era Presedintele PUR….iar aceste idei sunt duse mai departe de altii., ca se numeste Codrut Seres,Popa Daniela etc…
    Mari luptatori si emanatori de idei personale genioase nu i-am simtit. E doar o opinie pur personala. Poate gresesc – se mai intampla – oameni perfecti nu exista.

    Ideile sunt bune, nu zic ca sunt rele…dar nu sunt ale lor.
    Cum zicea cineva de GEOANA( cu care sunt deacord) – nu are lipici. Nu convinge. Se simte un perete intre tine si el/ei.
    Nastase, Iliescu chiar si Diaconescu – sunt cu mult mai umani. Iar lui Geoana parca-i fac discursurile cei de la Institutele strategice de la Londra sau Washington, care habar nu au de firea romanului.
    Geoana pe mine nu m-a convins niciodata in ceea ce spune, ca le spune sincer, ca va lupta pentru ele, ca-l intereseaza si va lupta cu suferinta poporului. E distant.

  11. @andron

    Ce sa zic….nu cred ca Salaru umbla cu margele de curca zicand ca-s din aur…el e seful la Iasi la PC. Nu cred.
    Dar nici nu cred ca da pe fata tot…Nu cred.
    E profesor de fizica, apreciat de multi si zic eu, echilibrat. Asta insa-l face sa se cam poarte cu toti oamenii ca si cu elevii…uitand ca si altii au facut studiile superioare cu multi ani in urma. Asta se cam impotmoleste la limita dintre respect si aroganta, si cu picioarele-ntr-un mare defect profesional.
    De emanat…nu prea-l simt (Dom’ Selaru…nu pot sa mint pentru nimeni…ghinion), de impus….e alta poveste. Pacat ca este singurul Iesean care detine adevarul absolut.
    Cui ii face placere sa mai citeasca si pe la altii, ii invit:
    Tine minte 3 cuvinte: TARA DOMNU’ PRESEDINTE !
    articol pe care l-am emanat la mine pe bolg…bgol…blog….blog….cum naiba se spune?….Care Este, stii acuma cum se spune?
    http://susoteli.blogspot.com/

  12. Se simte un perete intre tine si el/ei.
    Nastase, Iliescu chiar si Diaconescu – sunt cu mult mai umani. Iar lui Geoana parca-i fac discursurile cei de la Institutele strategice de la Londra sau Washington, care habar nu au de firea romanului.
    Geoana pe mine nu m-a convins niciodata in ceea ce spune, ca le spune sincer, ca va lupta pentru ele, ca-l intereseaza si va lupta cu suferinta poporului. E distant.

  13. Eheeee…ce-as infiinta si eu o firma care sa intre in topul ala…dar chiar domnul Voiculescu aici de fata nu a fost de acord cu principiul. E posibil sa nu-l fi inteles, dar uite inca un motiv: cu ce bani, fratilor, sa intemeiez eu super-firma? E nevoie de mult capital de inceput, dar banii ar fi platiti o singura data. Si se mai intreaba, intr-o postare mai noua, daca mai exista intelectualii romani. Pai da, existam, dar nu avem ce sa facem decat sa ne angajam pe la diverse firme (pe posturi pentru care suntem supracalificati) care ne dau niste maruntis ca salariu si atat.

Comentariile sunt închise.