Jurnalul National scrie aici despre un fenomen social care va exploda in următoarele luni: oamenii vor alege sinuciderea ca solutie ultimă, disperată, de a opri cumva necazurile, sărăcia, acumularea de datorii.

Relatia dintre criza economică si rata sinuciderii e cunoscută în studiile de sociologie si economie. Puteti citi aici, de exemplu:

„Autorii studiului coordonat de David Stuckler, de la Universitatea din Oxford, şi Martin McKee, de la Şcoala de Igienă şi Medicină Tropicală din Londra, au cercetat felul în care schimbările economice au afectat nivelul mortalităţii prin sinucidere sau omor în 26 de state ale Uniunii Europene în perioada 1970-2007. „Nu ar fi surprinzător să vedem mai mult stres, sinucideri şi tulburări mintale”, în urma crizei economice actuale, a subliniat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citată de autori. Aceştia au constat că pentru o creştere cu 1 la sută a şomajului, există o creştere de 0,8 la sută a ratei sinuciderilor pentru persoanele sub 65 de ani, adică între 60 şi 550 de sinucideri în plus pe an. Numărul crimelor creşte de asemenea cu 0,8 la sută.”

Dacă priviti cu atentie, veti observa un detaliu frapant: studiile standard de gen se aplică, logic, categoriilor active – presupuse a duce povara fluctuatiilor economice. Nimeni nu s-a gandit că persoanele de peste 65 ar putea fi obligate să lupte deschis cu recesiunea: ele sunt, prin definitie, în orice societate, protejate. Nimeni nu-si trimite tatăl de 80 de ani, sub soarele amiezii, la muncă. Merge chiar el si pune umărul: asa e legea firii.

Dar guvernantii nostri au schimbat regula.

13 COMENTARII

  1. Aici ati pus punctul pe „i”. Acest studiu si altele comparabile muta discutia de la capitolul ” masuri economice anticriza ” la capitolul ” act crimina al guvernuluil” !! Guvernul Boc-Basescu nu va putea sa se disculpe de acuzatia de act guvernamental criminal , atitia timp cit, le sint cunoscute consecintele politicii fiscale a executivului vis a vis de pensionari. Aceasta situatie disperata a pensionarilor are , insa , o semificatie mult mai profunda vizind conceptia noastra asupra rolului statului in societate. Pensionarii si-au sadisfacut partea lor de contract cu statul, ei au depus in timpul vietii active contributia sociala. Acum, in perioada cea mai vulnerabila a vietii lor cind, nu mai au nici putere nici sanatate sa se apere, statul ii loveste prin nerespectarea contractului !! Ce concluzie logica se poate trage dintr-o astfel de tragedie a cetatenilor pensionari ?? Nu exista decit o singura concluzie logica : generatiile tinere daca, nu vor sa repete tragedia parintilor lor, vor trebui sa scoata statul din contract pentru pensiile lor viitoare !! Altfel, aceasta situatie se va repeta !! Mai mult, nu exista domeniu al vietii sociale unde administratia statului sa sadisfaca viata cetatenilor romani !! Atunci se pune intrebarea : de ce ne mai trebuie stat ?? Solutia este minimalizarea rolului statului la maximum, restringerea functiilor statului la aparare nationala (armata) si individuala (justitia) !! O societate civila este cu atit mai bogata si mai libera cu cit statul este mai limitat si mai lipsit de putere !!

  2. Să mai traiască – pensionarii asta îşi doresc ,
    Unii bătrâni se sinucid, de Boc le ia din bani ;
    Cei mai optimişti însă rezistă, dacă socotesc ,
    Că Zeus nu mai are mult, pân’ la …65 de ani .

  3. 1. de ce nu s-au sinucis pensionarii acum doi ani când aveau o pensie cu 45% mai mică ?
    2. de ce nu se sinucid informatorii/turnatorii Securitatii ?

  4. Eu vorbesc despre acest pericol de un an de zile… dar cine mă aude?

    Nu atât sărăcia este cauza cât neputinţa de a schimba ceva, disperare că lucrurile de dinainte de 1989 revin fără ca cineva să poată schimba asta.

  5. Bătrânilor sărmani, ce au muncit o viaţă ,
    Lipsindu-i Boc şi de pâinea de pe masă ,
    Le trece prin minte să-şi dea foc în piaţă ,
    De lui Zeus îi lipsesc..cei 7 ani de-acasă .

  6. Răspuns la prima întrebare
    Ce e cu totul otrăvită ,
    Ţi-l va da doar mă-ta mare,
    De nu cumva … e-vită .

  7. cu riscul de a fi cinic cei mai multi isi merita soarta … personal am discutat cu mai multi bugetari anul trecut si am prezentat avantajele unui guvern condus de un neamt ….. „lasa ma ca Base e mai bun decat prostu de Geoana „… si nu erau numai tineri … prostia se plateste domnilor …
    Vor trebui sa moara cativa zeci de mii… pentru ca vor muri de foame, frig si boli ca sa invete sa gandeasca ..o lectie dureroasa dar extrem de necesara pentru insanatosirea electoratului roman …

  8. @DV (apropo de intrebarile nesimtite ale lui Dragos poz.4)

    Există parcă un sindrom
    Al celui nesimţit cu carul :
    Primit în casă ca pe-un om,
    El se comportă ca…măgarul.

  9. DOMNULE DAN VOICULESCU
    MAINILE LUI TRAIAN BASESCU SUNT PATATA DE SANGE ! CETATENII ROMANIEI AU DREPTUL DE A AFLA ADEVARUL. ACEST ARTICOL AR TRBUI
    CITIT DE TOTI. VA ROG RESPECTUOS DAR INSISTENT- NU CENZURATI ACEST ARTICOL. VA SUNT RECUNOSCATOR. RH

    BASESCU VA FI CHEMAT IN FATA UNUI TRIBUNAL INTERNATIONAL
    ( CRIME IMPOTRIVA UMANITATII )
    ARMELE MAFIEI DE ARMAMENT AU INVADAT AFRICA DUCAND LA
    MOARTEA A SUTE DE MII DE OAMENI SI MILIOANE DE REFUGIATI.
    “MAINILE LUI BASESCU SUNT PATATE DE SANGE”
    PRINCIPALELE ZIARE AMERICANE CHICHAGO TRIBUNE., THE SEATTLE NEWS, NEW YORK TIMES ETC CER JUDECATEA LUI BASESCU IN REGIM DE URGENTA ”
    Arma AK-47 fabricata la Cugir, a invadat continentul African. Cumparate la un pret derizoriu ( un sfert din pretul de market) ele se gasesc in toate regiunile acoperite de Embargoul ONU sau de conventii internationala semnate de Romania, Mii de arme trimise au dus la sute de mii de morti. Este momentul ca opinia publica sa afle gravul adevar, iar Basescu sa fie chemat in fata unui tribunal international. Sper ca fiecare cetatean al Romaniei sa citeasca articolul despre genocidul perpetuat de Traian Basescu pentru a umple buzunarele unei mafii lipsite de orice urma de umanitate si scapate de orice control. Iata cateva fragmente care nu pot fi uitate usor :
    THE SEATTLE NEWS :
    The guns of Africa: Violence-wracked nations are dumping grounds for world’s arsenals
    By Paul Salopek
    CHICHAGO TRIBUNE
    DESCHIDETI:
    http://community.seattletimes.nwsource.com/archive/?date=20020227&slug=afguns27
    Miliarde de dolari in valoare “de puşti, mitraliere, lansatoare de rachete şi pistoale au inundat intregul continent, alimentând războaiele care au ucis milioane de africani şi au adus saracie pentru sute de miliane de africani
    în ultimul deceniu.
    “Ikombi ucis primul om cu o arma, un model AKM-47, care fost asamblat într-o fabrică în România. Copilul soldat se luda cum a impuscat de trei soldaţi cu arma lui. Şi, zîmbind viclean povesteste cum a impuscat doua femei dintr-un sat. Dezradacinat cu un trecut mutilată de război şi un viitor redus la foame, există un milion de Grace Ikombis în Africa.cu un trecut mutilată de război şi un viitor redus la un gol foame, există un milion de Grace Ikombis în Africa. Comforml , Institutului Internaţional pentru Studii Strategice din Londra 100.000 de oameni au fost ucişi în mod direct de război doar în in ultimul an. Mai multe milioane au murit în războaiele dinn ultimul deceniu.
    MADE IN ROMANIA
    Aceasta este povestea unui mic pion in agonia moderna a Africii.
    Specialistii militari….au gasit serialul armei ucigase purtate de copilul soldat.
    El este DA 0889 si a fost fafricata la poalele unui obscur oras de la poalele
    muntilor Carpati din Romania.
    Documentelor de export româneşti sugerează că a urmat traseul de 20.000 de puşti de asalt identice expediate din aceiasi fabrica de armament i, cu destinaţia vecina Uganda, unul din cele şapte ţări care s-au amestecat în brutalul războiul civil din Congo.
    Fabricile romane de arme vand peste tot inclusiv tarilor aflate sub embargoul
    ONU. Componentele rachetelor romanesti au ajuns in Irak.
    Anul trecut, pistoale şi muniţie ţării au intrat în mâinile rebelilor din Angola, locul celui mai lung razboi civil in care au fost ucisi cel putin 500.000 de oameni. Insurgentii din africa reprezinta marchetul principal pentru transportul ilegal de arme.Intr -un studiu publicat în acest an, la Geneva de de Institutul Universitar de Studii Internaţionale a calculat că Africa, sunt 200.000 de rebeli.Aceste grupari de guerila reprezinta mai mult decat toate fortele neregulate depe intraga planeta la un loc
    SPECIAL PENTRU EXPLOZIV NEWS
    ROBERT HORVATH DEVA ZIARIST DE INVESTIGATIE SUA- SPECIALIZAT IN TERORISM
    SI TRANSPORT ILEGAL DE ARMAMENT.
    ROBERT HORVATH DEVA ZIARIST DE INVESTIGATIE SUA- SPECIALIZAT IN TERORISM
    SI TRANSPORT ILEGAL DE ARMAMENT.
    CITITI RAPORTUL SECRET AL SERVICIULUI BRITANIC:
    http://devanewyork.blogspot.com/
    http://www.devagallery.com/

  10. Ideea cu pensionarii e a lui Stolojan! A exprimat-o de vreo 17-18 ani şi abia acum şi-a găsit teren s-o aplice!

Comentariile sunt închise.