O temă morală grea: aici. Un conservator spune organic ”nu” în fata unei astfel de dezbateri: asta nu înseamnă că nu poate asculta argumentele taberei opuse.

53 COMENTARII

  1. Oare e loc de argumente ale celeilalte tabere aici?

    Personal pot empatiza cu primul scenariu, acela al sinuciderii asistate pentru bolnavii terminali.De ce? Pentru ca stiu ca oamenilor nu le place suferinta, si mai stiu ca nici mie nu mi-ar placea. Suferinta la un loc cu neputinta.

    Dar de aici pana la a lua in calcul ratiuni pur subiective si probleme psihologice sau afective pentru a legifera sinuciderea asistata pentru partenerii bolnavilor e cale foarte lunga, prea lunga as zice. Persoanele care sufera, psihic de aceasta data, au putine tangete cu ratiunea.

  2. Da’ lacrimi avem voie ?
    Lacrimi pentru mastodontii industriali care s-au transformat in fiare vechi si moloz,lacrimi pentru ocii deschisi ai istoriei, lacrimi pentru ochii inchisi ai justitiei,lacrimi de bucurie,de tristete, de geaba…A V E M V O I E ?
    p.s.canta un clasic in viata -care a trecut si pe la Ministerul de Finante al Romaniei – ca si „baietii plang cateodata”.
    Da’ samuraii plang ?
    Da’ gheisele?
    Da’ cadanele ups…astea plannnnng…nu-i valabila aceasta intrebare !
    Atunci eu as vrea sa fiu gheisa-samurai.Adica…samuraiul-gheisa…adica…ups ! Cred ca nu stiu chiar toata istoria Universala.
    :)

  3. credeti ca r putea exista argumente ale taberei adverse? care tabara? dignitas este un fel de SS privatizat. este o eugenie mascata. ca dovada ca e o tampenie este faptul ca un roman din SUA a apelat la dignitas pentru ca era deprimat. sunt atatia oameni care isi doresc sa traiasca incat este o impietate ce face acest SS capitalist!

  4. E chiar infricosator unde se poate ajunge, ce idei mai trec unora prin cap. Cateodata e mai bine sa spunem stop, sa stim unde sa ne oprim, sa ne dam seama ce e prea mult.

  5. Da e o idee interesanta,noua si trebuie privita la inceput cu uimire,apoi pro sau contra. Incerc sa ma gandesc din perspectiva religioasa si evident primul raspuns este nu, apoi incerc sa ma gandesc si la acei oameni, la dorintele lor. Ce rost are sa traiasca in chin, blestemandu-si zilele si invocand practic moartea. E o idee nebuneasca nu contest acest lucru, dar poate ca e necesara si binevenita.

  6. E greu de acceptat un asemenea lucru, trebuie sa mai treaca ceva ani pana asa ceva o sa para normal. Sunt idei in faza incipienta,care sunt vazute cu scepticism acum.

  7. În democrație este un lucru normal și firesc să existe dezbateri deoarece ambele taberi trebuie să își exprime punctul de vedere.

  8. niciun aparat, nicio solutie, nimeni si nimic nu au dreptul sa-ti ia viata, chiar daca esti in faza terminala, coma etc.

  9. Daca o persoana este foarte grav bolnava si afla ca sufera de o boala care nu se mai poate vindeca, atunci, cu acordul lui sau celor apropiati se poate recurge la sinuciderea asistata.

  10. Nu stiu daca e normal sa ne batem joc de acest dar, adica sa hotaram cand si cum sa murim..ne dapasesc subiecte mult mai minore si neimportante incat sa fim capabil sa luam o astfel de decizie.

  11. @autor – Si daca in zilele de dupa sinucidere, prin absurd, se descopera „leacul” care ar vindeca boala respectiva?

  12. Dezbaterile pe astfel de teme oricum nu au nici o finalitate, e un subiect atat de nou si despre care nu avem habar incat opiniile sunt directionate in mii de parti, oricum e interesant de observat modul de gandire al fiecaruia.

  13. Se spune ca esti stapanul propriei sorti si ti se mai recomanda sa iti iei viata in propriile maini…atunci ma gandesc de ce nu as avea si sansa de a hotari cand vreau sa termin acest drum.

  14. Depinde de gradul de spiritualitate si de modul de receptare al lumii, de modul de raportare la sistemul de valori al fiecaruia, pentru ca trupul e doar un instrument pamantesc la care trebuie oricum sa se renunte.

  15. la prima vedere da ai putea sa-ti decizi soarta, dar omul e o fiinta care prin natura sa face numeroase greseli pe care mai tarziu le regreta.cum putem avea certitudinea ca acel om care hotaraste intr-un moment de cumpana sa-si ia viata e pe deplin decis sa faca acest pas si nu ii va parea rau mai tarziu…e greu de spus daca e bine sau nu, eu una inca incerc sa-mi dau seama.

  16. As fi fost curios sa va aflu parerea mai pe larg pentru ca e un articol care cred eu naste niste opinii foarte interesante precum si numeroase controverse.

  17. fiecare cu convingerile lui..oricum cine stie ce mai e bine si ce nu, ca parca totul devine anormal si lumea se intoarce cu susu-n jos

  18. Petru s-a certat cu Madalina pe tema despartirii in seara omorului aceasta pierzandusi echilibrul din cauza unei lovituri aplicate de Petru si ranindu-se la cap in cadere pierzandu-si cunostinta. Petru s-a speriat si si-a chemat mama care a venit cu ideea omorului inscenat in sinucidere. Mama l-a ajutat pe Petru sa-i toarne otrava pe gat iar restul il stiti… Va salut si nu mai fiti fraieri!

  19. Foamea ,
    Energia ,
    Sanatatea,
    Educatia

    Ard mult mai tare ca teme in momentul de fata in Romania .
    De la studii simulari evaluari etc…da , in general e mai usor sa dai un raspuns pe un carcalete mare de probleme decat pe situatii simple .
    Foamea si Intrebarea cea mai simpla la care trebuie raspuns este : Avem o chifla pe masa si dorim sa mai avem inca una , Cum procedam ?
    Energia si Intrebarea cea mai simpla la care trebuie raspuns este : Avem 0 grade in casa , cum facem sa ridicam temperatura maca la 15 grade ?

    Asta fiindca ne propunem sa supravietuim cel putin .
    Guvernul actual ne asista , insa in sens invers ..

  20. Viata e un dar de la Dumnezeu.
    In acest punct, orice dezbatere, in mod normal, se incheie.
    Dar noi, oamenii, facem multe lucruri in afara normalitatii.
    Si-atunci, de ce sinucidere asistata? De ce sa ma obligi sa te asist, adica sa cad si eu in pacat, incalcand poruncile Domnului? Fa-o singur! Vrei sa-ti iei viata? Ia-ti-o singur! In afara cadrului legal pamantesc, sau Dumnezeiesc. Esti singur stapan pe destinul tau si liber sa actionezi ca atare?
    De acord! Fii singur!
    Noi, ceilalti, nu suntem singuri! Ne avem unii pe altii si ne asistam unii pe altii, dar nu in moarte, ci in viata, pentru a o trai demni si smeriti, in acelasi timp.

  21. Daca s-ar accepta ar lasa portite deschise de care natura umana ar putea profita pentru a scapa de unii semeni incomozi (suna cam cinic). Nici macar in cazul bolnavilor in faza terminala nu cred ca se justifica. Exista o lege a naturii peste care noi, oamenii nu ar trebui sa intervenim.

  22. Sensul vietii si al mortii nu cred ca va putea fi perceput la dimensiunea sa deplina, opiniile legate de acest subiect reducandu-se la nivel individual de propriile concepte morale, culturale, fapt ce va creea o permanenta disputa.

  23. Mentinerea in viata cu orice pret si suferinta ingrozitoare a pacientului – o decizie coplesitoare iar judecarea unor cazuri din afara este neconcludenta. Pentru unii, viata este sacra, pentru altii, a muri in demnitate este un drept si poate o ultima dorinta.

  24. O astfel de decizie in primul rand nu s-ar justifica din punct de vedere etic, deoarece datoria unui medic este de a nu face rau, (primum non noccere), de a salva vieti, eutanasia/sinuciderea asistata distrugind orice speranta asupra vietii, fiind o decizie prea radicala, care priveaza pacientul de posibilitatea de a se razgindi sau de a regreta.

  25. (R) AŞA-I LA NOI, AŞA E LA ROMÂNI

    Cu gândul la muierea dragă rămasă cu trei plozi,
    Fu ciuruit, fără scăpare, de plumbi, de la zăvozi.
    Avea muniţie de front în braţe şi la cingătore,
    Şi-un localizator divin cu scăpărici – o lumânare.

    Un cer de smoală fără stele fu traversat de Iele
    Ce-l căutau, să-l scape, de zile şi rănile-belele…
    Involuntar aprinse mucul sfânt (de lumânare) ;
    Pe loc veni Isus cu targa-cruce – ultima salvare !

    P.S. Păstreaz-o în biblioteca sufletului, DV

  26. Subiectul e foarte complex, mai ales in cazul persoanelor aflate in stare vegetativa de foarte multi ani, in care, daca suntem pragmatici , o astfel de masura s-ar impune. Unii justifica interzicerea ei prin faptul ca exista marturii ale unor pacienti reveniti din starea de coma, care percepeau tot ce se intampla in jurul lor. Eu cred ca din contra, suportabilitatea acestei stari este mai cumplita.

  27. „…..sa nu prescrii un medicament mortal, sa nu dai sfaturi care ar putea provoca moartea …” (Juramantul lui Hipocrate).

  28. O schimbare a legislatiei in acest sens va conduce la o desconsiderare a vietii umane, in general a membrilor vulnerabili dintr-o societate.

  29. off-topic:
    Daca este adevarat ce am auzit la stiri ca in tara mea statul are voie printr-o lege a Parlamentului Romaniei,publicata in Monitorul Oficial sa-mi preleveze dupa moarte orice organ apt pentru realizarea actului de tip „donare” in vederea realizarii de transplanturi salvatoare de vieti, trebuie sa recunosc cu tristete ca as fi vrut si o dezbatere publica si un referendum pentru aceasta lege.
    Si dreptul meu de cadavru mi-i l-a luat Parlamentul (nu am zis statul sau alesii…Doamne Fereste ! ).

    Stimate Domnule Vice-Presedinte al Senatului Romaniei,

    As vrea sa ma ajutati sa gasesc modalitatea prin care aceasta lege sa NU se aplice in cazul meu.

    Va multumesc din nou anticipat !

    p.s.promit ca daca voi emigra, nu voi alege o tara care are o astfel de lege.

  30. cu sinuciderea sau crima e cineva de acord ? si ea totusi se intampla fara acordul nostru . aici e chestiunea tehnica ca cel care doreste sa se sinucida nu reuseste tehnic sa o faca si are nevoie de asistenta . deci mai degeaba asistenta la sinucidere e discutabila

  31. despre ce vorbim totusi? s-au inventat morfina, cocaina, heroina, marijuana, alcool, amfetamine, ecstasy. chiar trebuie sa le dai la nemernicii aia cateva mii de euro pt o injectie care sa te adoarma definitiv?

  32. Greu de digerat aşa ceva. Abia am răsuflat uşuraţi la “reset”-ul tentativei de suicid prin greva foamei al Doamnei Cristina Anghel, formă de suicid acceptată şi apreciată în cultura noastră de tip occidental, cu tot creştinismul ei!

  33. Ajutor prompt

    Dacă Boc zis gură – cască
    Ar încerca să – şi taie gâtul ,
    Eu imediat i – aş lua cuţitul ,
    Nu l -aş lăsa pe el să … obosească .

  34. @Dionisie – vezi sa nu cazi din barca, sunt ape tulburi azi si nu mai exista credinta cu care se mergea pe apa……………

  35. Aparent sunt numai avantaje si e o forma de umanism. Dar nu asa a aparut si Gulagul, pt ‘maibinele” societatii?

  36. @Demetrios – nu e vorba de perceptiile in coma, ci de faptul ca un procent de comatoshi si-au revenit inexplicabil, spre fericirea familiilor lor. Credeti ca israelienii ar vrea sa-l deconecteze de la aparate pe Sharon? Sau noi pe marele Adrian Paunescu???

  37. A MURIT ASTAZI 05-10-2010-ORA 07.15 TITANUL POET ADRIAN PAUNESCU!!!!

    O LACRIMA INSTANTANEU MI SE PRELINGE PE OBRAZ INVOLUNTAR, AM SENTIMENTUL DE DESPRINRERE A SUFLETULUI DIN TRUP, A MURIBUNDULUI NEPUTINCIOS, A INFIMULUI EXISTENTIAL IN CARE NE PETRECEM EXISTENTA, INFIM CE-L CONSTIENTIZAM DOAR NOI CEI CE AVEM CONSTIINTA, MA SIMT GOL, PARASIT DE LUMINA SI INDOLIAT DE SUFERINTA PERPETUA A SUFLETULUI LOVIT DE O ASA PIERDERE, CACI NU VOM MAI PUTEA SAVURA VERSATIA, TONALITATEA, SPIRITUL A CELUI CE A FOST ADRIAN PAUNESCU.

    MA ROG SPRE COSMICA ENERGIE SA FACA CEVA PENTRU A IMORTALIZA IN LUMINA GALACTICA ACEST NUME, ACEST SPIRIT, ACEST MONSTRU SACRU A LITERATURII ROMANE.

    CE SE MAI INTELEGE ASTAZI DIN VALOARE? CE A AJUNS PUS IN BALANTA CONSTIINTEI PENTRU A EVALUA SI CONSIDERA VALORIC CEEA CE ASTAZI DE FAPT E DOAR CHICI SI MIZERIE UMANA? UNDE E CONCRETUL??? UNDE E PURITATEA??? UNDE E VALOAREA?????

    ADRIAN PAUNESCU A DEFINIT IUBIREA, CREDINTA DE FRUMOS, DEMNITATEA DE A FI CU ADEVARAT OM, A EXPUS CREDINTA SI SPERANTA IN A FI LIBER, A CONDAMNAT SI ACUZAT DEMOCRATIC, A INSUFLAT SPERANTA SI CREZUL ADEVARAT, A MATERIALIZAT ETERNITATE SI ENERGIE IN SUFLETELE NOASTRE, A GENERATIEI PERPETUU TINERE CARE L-A INTELES SI IUBIT. EL PRIN TRANSFER IN ETERNITATE A AJUNS UN LIDER, EROU SI UN SIMBOL AL VALORII SUPREME CE DEFINESTE CONCRET UMANUL. UMANUL CE DOAR TRAIESTE DAR SUFERA, SPERA, IUBESTE, SI-APOI MOARE. RAMANE DOAR O SCANTEIE IN CONSTIINTA URMANSILOR.

    PRIN TRECEREA IN NEFIINTA A LUI ADRIAN PAUNESCU, NU SE MAI POT SPUNE LA FEL CUVINTELE, NU SE MAI POT ROSTI LA FEL VERSATIILE DESPRE IUBIRE, DESPRE LIBERTATE, DESPRE DORINTA DE A FI REALI SI DEMNI DOAR NOI, DE A NE PASTRA IDENTITATEA SI VALOAREA.

    Ing. MERTICARU RAFAEL MARILEN IULIAN

Comentariile sunt închise.