Am citit cu mult interes articolul analistului politic Bogdan-Ion Jelea.
O radiografie bine venită a relației stat/cetățean.

Iată articolul:

“O inițiativă aparținând deputaților umaniști poate revoluționa felul în care Statul se raportează la propriii cetățeni. Zilele acestea au loc dezbateri în mediile politice, privind proiectul de modificare a legislației ce reglementează relația dintre contribuabili (persoane fizice sau juridice) și Fisc.

Mai exact, dacă demersul va trece la vot, va dispărea absurdul multor situații în care Statul, prin ANAF, se comporta nedrept cu cei care, în fond, îi plătesc funcționarea. Pe scurt, inițiatoarea Steluța Cătăniciu de la PUSL (Partidul Umanist Social Liberal) a anunțat scopul asumat al proiectului: dacă un cetățean sau o firmă poate fi sancționat de Stat cu penalități și majorări de întârziere, atunci aceeași conduită trebuie respectată și de către Stat, când datorează bani unui contribuabil.

În plus, sunt frecvente cazurile în care toate conturile oamenilor sau societăților se blochează la câteva zile de întârziere a achitării unor obligații fiscale, în vreme ce Statul poate plăti cu întârziere de ani de zile  sumele datorate acestora, fără a fi obligat la vreo despăgubire pentru acest evident abuz.

Dincolo de exemplele concrete aberante din astfel de situații, pe care campania online începută de PUSL le trece în revistă,  importanța fundamentală a demersului se află, după mine, în altă sferă. Anume aceea a repunerii „statului eșuat” – definit ca atare de actualul președinte – într-o matrice corectă a relației cu individul.

Inițial, suma de instituții definită ca atare drept „contract social” – însemnând cedarea parțială a suveranității fiecărui cetățean, împreună cu monopolul asupra violenței către entitatea numită „stat” – aveau rolul de a asigura buna conviețuire a oamenilor și evitarea clivajelor, conflictelor sau chiar războiului civil.

Cu timpul, extinderea, complicarea și suprareglementarea unui număr crescând de domenii au condus la diluarea scopului originar al statului, anume acela de a servi deopotrivă, echilibrat, indivizii și colectivitatea.

În acest context, acțiunea Partidului Umanist Social Liberal nu doar că poate pune în operă o dimensiune ideologică liberală, dar deschide și drumul pentru o dezbatere de substanță în societatea românească, una în care – cum spun inițiatorii – STATUL APARȚINE OAMENILOR, NU OAMENII STATULUI.”

74 COMENTARII

  1. institutiile statului nu trebuie sa se transforme in caini de paza ba dimpotriva ele trebuie sa vina in ajutorul populatiei.

  2. pe cetatean cand face ceva il trage la raspundere statul,ok toate bune pana aici…dar pe stat cand comite un abuz…pe cine il trage la raspunde…aici este marea problema.

  3. daca vrem sa ne dezvoltam armonios ca si tara, statul roman trebuie sa renunte la aceste reminiscente comuniste care se revarsa asupra poporului roman.

  4. eu consider ca suntem o tara democratica dar principiile acestei ideologii nu se vad in abordarea statului fata de cetatean.

  5. statul trebuie sa-si concentreze atentia si priceperea asupra modului de a face fata tendintelor care sunt intr-o continua schimbare.

  6. Un articol bine scris care pune în vedere o problemă gravă, nerespectarea cetățenilor de către stat, o problemă des întâlnită în țara noastră.

  7. implicarea de care dati dovada sa situeaza pe un piedestal foarte inalt, pentru mine.va apreciez si va doresc succes.

  8. degringolada din politica romaneasca impacteaza direct nivelul de trai al romanilor de aceea este mare nevoie de astfel de initiative.

  9. schimbare incepe de jos in acesta tara daca noi nu vom lua atitudine lucrurile nu se vor schimba de la sine.felicitari partidului umanist.

  10. sperantele romanilor sunt puse in partidul umanist pentru ca el este singurul care mai poate schimba fata romaniei in bine.

  11. imi pare bine ca exista in romania un partid care sa ia atitudine si sa penalizeze nedreptatile facute de statul roman oamenilor simplii si cinstiti.

  12. sper sa se ajunga cat mai repede la un numitor comun intre putere si opozitie si sa mai ridice din jugul care apasa pe umerii poporului roman.

  13. Faptul că Steluța Cătăniciu e parlamentar al acestui partid, e o bilă albă pentru uriașă pentru PUSL. După mine, e unul dintre cei mai buni parlamentari pe care i-a avut România. Nu o să uit niciodată cum a șters pe jos cu Guseth la audierile din Parlament pentru postul de ministru al Justiției. Este meritul personal al doamnei Cătăniciu că o asemenea catastrofă precum Guseth nu a ajuns ministrul Justiției.

Comentariile sunt închise.