Consider că sănătatea este un subiect de securitate națională (aici includ și situația demografică). Avem, ca peste tot, două sisteme de sănătate, unul de stat și unul privat.

Problema este că la stat condițiile de tratament și intervențiile medicale sunt foarte proaste, în special datorită subfinanțării de la bugetul de stat. Degeaba avem medici buni, profesioniști, dacă ei și managementul spitalelor de stat sunt subfinanțate.

Pe de altă parte, în sistemul medical privat se practică tarife prohibitive pentru marea majoritate a cetățenilor.

În încercarea de a echilibra parțial lucrurile, am rugat-o pe doamna Steluța Cătăniciu, deputat PUSL și președinta Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, să depună un proiect de lege prin care să se instituie o supraimpozitare a profiturilor realizate în sistemul privat de sănătate.

Concret, să se stabilească tarife standard pentru actele medicale, aplicabile atât la stat cât și la privat iar ulterior să se aplice un supraimpozit de 70% pe diferența dintre tariful standard stabilit și tariful practicat de către clinicile/ spitalele private. Prin efectul legii, sumele astfel obținute vor fi utilizate pentru alimentarea bugetulului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Sper ca acest proiect de lege să fie depus în luna septembrie de către deputații PUSL împreună cu deputați de la alte partide din Parlament cărora le pasă de semenii lor.

88 COMENTARII

  1. sistemul sanitar romanesc a fost pus pe butuci in timpul domniei despotice a lui basescu pentru ca atunci se inchideau spitale pe banda rulanta.

  2. Un sistem de sănătate bine finanțat și eficient ar trebui să fie prioritatea numărul unu a oricărei guvernări. Sănătatea este un drept fundamental al omului și trebuie asigurat accesul tuturor la servicii medicale de calitate.

    • Vorbe goale.Suntem cei mai primitivi din Europa,hoți și mincinoși. Omul de rînd, 95%jurnaliști, 95%politicieni ne prostesc și ne fură împreună. Nu se poate face nimic.

  3. Eu cred că aveți dreptate să ridicați această problemă. Sistemul de sănătate din România este o rușine și e clar că avem nevoie de reforme urgente. Sănătatea este o investiție în viitorul țării. Un sistem de sănătate puternic va contribui la creșterea economică și la dezvoltarea societății.

  4. Propunerea de supraimpozitare a profiturilor spitalelor și clinicilor private este o idee bună. Ar ajuta la finanțarea sistemului de sănătate de stat și ar face serviciile medicale mai accesibile pentru toată lumea. Problema e că cei care fac profit mare au o problemă și cu impozitarea, ce să mai vorbim de supraimpozitare.

  5. Cred că ideea de a supraimpozita profiturile spitalelor și clinicilor private este doar o soluție de moment. Este nevoie de o strategie pe termen lung pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate din România. Dar aici vorbim de o strategie comună care să nu țină cont de culoarea politică sau interesele presonale/private.

  6. Cred că cea mai bună modalitate de a îmbunătăți sistemul de sănătate este să se crească finanțările din partea statului. Acest lucru ar permite îmbunătățirea condițiilor de tratament și intervenții în sistemul de stat, astfel încât să devină o alternativă mai atractivă pentru pacienți. Din PNRR, din piatră seacă, trebuie găsită finanțare pentru spitale.

  7. Problema sistemului de sănătate este mult mai complexă decât pare. Nu este doar o problemă de subfinanţare, ci și de corupţie, management defectuos și lipsă de transparenţă. E nevoie de un moment zero pentru a schimba lucrurile în bine, poate 2024 va fi un an al noilor începuturi.

  8. Sunt curios cum vor reacționa cei din sistemul privat de sănătate la această propunere. Sigur va exista o opoziție puternică din partea lor. Parcă îl și văd pe Vlad Voiculescu făcând spume la gură că are cineva tupeul de a se atinge de profiturile din sistemul privat de sănătate.

  9. Aici aveți dreptate. Personal sunt de acord cu soluția propusă. Dar ar trebui să ne concentrăm și pe prevenirea problemelor de sănătate, nu doar pe tratarea lor. Educația și promovarea unui stil de viață sănătos ar putea reduce costurile pe termen lung.

  10. Oamenii au nevoie de servicii medicale de calitate, indiferent de situația financiară. Suntem în anul 2023, țară membră a Uniunii Europene, este obligatoriu că sistemul medical să fie restructurat.

  11. Într-adevăr sănătatea cetățenilor este subiect de securitate națională. Nu putem avea o societate sănătoasă dacă oamenii nu au acces la îngrijiri medicale de calitate la prețuri rezonabile.

  12. Aveti mare dreptate .Degeaba avem medici buni care sunt in fiecare zi se lupta cu un sistem de sanatate saracit in loc sa fie lasati sa isi faca meseria ,sa salveze vieti . Speram ca proiectul de lege propus si sustinut de deputatii PUSL sa se aprobe . Felicitari pentru initiative si grija dumneavoastra continua pentru de oameni .

  13. cu un sistem de sanatate deficitar vom avea o populatie bolnava si un viitor incert de aceea este mare nevoie de o infuzie de capital din partea statului roman.

  14. sistemul de sanatate de stat a pierdut foarte mult teren in fata celui privat dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa mai investim in el ba dimpotriva trebuie sa-l aducem pe aceeasi linie cu cel privat.

  15. este de la sine inteles ca trebuie mari investitii in sistemul sanitar romanesc si astea se vor pe ani de zile dar cel mai important lucru este sa se inceapa de undeva pentru ca asa lucrurile nu mai pot continua.

  16. eu sunt in continuare increzator si cred ca se pot gasii solutii iar acest proiect de lege este un prim pas inspre mai bine in sistemul nostru sanitar.va felicit si va sustin.

  17. sistemul de sanatate privat defileaza in detrimentul celui de stat mie nu mi se pare corect ar trebui sa fie total invers dar cu ajutorul lui dumnezeu si a acestui proiect de lege lucrurile se vor schimba.

  18. eu vad distrugerea sistemului de sanatate ca un atac la siguranta noastra nationala iar asa ceva este de neconceput.

  19. acest proiect de lege este o mare gura de oxigen data sistemului nostru sanitar,va felicit si va doresc mult succes pe mai departe.

  20. ma bucur ca mai sunt parlamentari care se gandesc si la binele cetatenilor de rand,bravo va felicit si ma inclin in fata dumneavoastra.

  21. sustin acest proiect de lege si sper sa aiba impactul mult asteptat pentru ca este mare nevoie mai ales in sistemul de sanatate public.

  22. initiativa si dorinta exista din partea umanistilor iar ceilalti dorm in bocanci,foarte bine faceti va apreciez din tot sufletul meu si sunt alaturi de voi.

  23. in momentul de fata romania are mari lacune in sistemul sau sanitar de aceea este nevoie de interventia statului si de o reglementare transparenta avand ca si baza un proiect de lege pe termn lung.

  24. eu sunt de parere ca nu s-a vrut iar acum culegem roadele inactivitatii si nepasarii celor care au fost la conducere.

    • S-a spus clar, și nimeni nu a crezut, că populația României va fi redusă în viitor pănă la aproximativ 16 milioane de locuitori ! Se lucrează întradevăr prin toate mijloacele la acest program de demolare socială.

  25. unele spitale arata ca dupa bombardament astea nu sunt conditii in care sa te tratezi si sa mai pleci si sanatos acasa.

  26. ma bucur ca cineva se mai gandeste si la oamenii de rand care au mare nevoie de spitale si conditii bune pentru ingrijirea bolilor.

  27. De acord cu dumneavostră până la un punct. Problema sistemului de sănătate din România este una extrem de complexă și adevărul e că nu există soluții minune care să rezolve problema într-un an sau doi. Sistemul de sănătate din România are nevoie de reforme structurale, nu doar de măsuri temporare.

  28. Cea mai bună modalitate de a îmbunătăți sistemul de sănătate este să se elimine birocrația și corupția care sunt răspândite în acest domeniu.

  29. Această soluție este o idee bună, dar nu este suficientă. Trebuie să se lucreze și la creșterea finanțării sistemului public de sănătate.

  30. Nu cred că supraimpozitarea profiturilor din sistemul privat va rezolva problema. În schimb, ar putea duce la închiderea unor spitale private și la creșterea presiunii pe sistemul public. Totuși, sunt de acord că sănătatea ar trebui privită ca o problemă de securitate națională.

  31. Înțeleg necesitatea de a impune o taxă suplimentară asupra profiturilor din sistemul privat de sănătate, dar cred că legea ar trebui făcută în așa fel încât să nu ducă la creșterea costurilor pentru pacienți.

  32. Grozav, in felul acesta se vor creste tarifele in sistemul privat la o valoare la care serviciile vor deveni prohibitive si pentru f. multi, care, cu eforturi, uneori, marcabile financiar, le accesau. Prin scaderea adresabilitatii si supraimpozitare, vom reusi probabil, sa punem si sistemul privat pe butuci. La ce a folosit cresterea impozitelor pe proprietati in 2023? A aparut o gaura si mai mare la buget din cauza unui aparat administrativ supradimensionat si supracomplicat. Pana nu restructuram asta, lucrurile nu vor merge bine lucrurile in tara asta. REFORMA ADMINISTRATIVA si sa taiem mana hotilor din fondurile publice si atunci vom putea directiona bani si pentru performanta in sistemul public de sanatate, si nu numai.

Comentariile sunt închise.