Conform unui raport al biroului european de statistică (EUROSTAT), România este cel mai mare exportator de viori din Uniunea Europeană!
Aproape 30% din exporturile de viori ale UE sunt realizate de către producătorii români. Ponderea acestor exporturi în volumul total al exporturilor românești poate părea nesemnificativă. Există, totuși, în această informație câteva aspecte care merită atenție.
În primul rând trebuie consemnat faptul că discutăm nu despre exportul de materii prime, ci despre un produs finit. Un produs finit care presupune o uriașă valoare adăugată! Adică multe ore de muncă și o foarte mare pricepere.
În al doilea rând, avem dovada că firmele românești pot fi mai mult decât competitive pe piața globală.
Nu în ultimul rând trebuie remarcat că secretul acestui succes este asigurat de valorificarea resurselor autohtone. Lemnul este una dintre resurse. Forța de muncă de înaltă calificare, priceperea, chiar măiestria lutierilor români reprezintă resursa și mai importantă.
E un exemplu din care ar trebui să învățăm. Gândiți-vă ce factor de multiplicare am putea obține dacă am urma acest model în cazul altor resurse de care dispunem. Valorificând incredibilele resurse umane ale neamului românesc deosebit de inteligent.
E un subiect asupra căruia merită reflectat!
candva romania era principalul exportator de grau si era bine.
asta denota maiestria mestesugarilor romani.
Un subiect interesant și o abordare pe măsură. Mi-ați făcut dimineața mai bună.
romania trebuie sa se remarce cumva in afara granitelor ei.
exportul de viori ar putea sa reprezinta spartul de gheata al romaniei pe piata externa.
astfel de exemple ar trebui implementate si in alte domenii de activitate.
numai asa poate iesii romania din conul de umbra in care se afla.
În sfârșit, un motiv să fim mândri.
comertul cu instrumente muzicale poate fi unul foarte profitabil pentru o tara care produce industrial.
daca s-ar pune mai mult accentul pe creativitatea romanilor cred ca am depasii foarte multe tari din cadrul uniunii europene.
in romania sunt multe exemple de urmat numai ca nu sunt aduse la cunostiinta publicului.
cand vezi astfel de exemple bune parca renaste speranta ca se poate si in romania indiferent de obstacolele intampinate.
romania are resurse suficiente pentru a se dezvolta dar ii trebuie asa un imbold dat.
obiectivul romaniei este de a devenii din nou o tara exportatoare de produse finite indiferent de domeniul de activitate al acestora.
romanii sunt persoane foarte muncitoare si cu initiativa daca ar fi putin sprijiniti de catre autoritati ar face lucruri frumoase in si pentru romania.
este de apreciat faptul ca in romania se produc viori de cea mai buna calitate.
este un pas mic dar unul curajos inspre o dezvoltare de durata,numai asa romania se poate afirma in strainatate.
am toata increderea ca pe viitor romania va exporta si alte produse cautate si apreciate in intreaga lume.
printr-o organizare riguroasa si prin implicare se poate face performanta si in romania.
de astfel de exemple avem nevoie pentru a putea merge mai departe.
industria muzicala este una foarte sensibila si subtire si este foarte bine ca ne-am facut si noi loc acolo unde nici nu speram vreodata ca vom intra.
exportul romanesc trebuie sa cunoasca tirajul pe care l-a avut odinioara si pot spune ca nu este greu deloc.
materii prime se gasesc din plin la noi in tara important este sa le transformam in ceva ce se cauta pe piata externa si sa incepem sa ne dezvoltam incet ca si tara.
sper sa ne pastram si pe mai departe acest statut de cel mai mare exportator de viori din uniunea europeana.
Am văzut nu demult un reportaj exact pe tema asta, nu mai știu unde. Dar mi-a rămas în minte ce-a spus un lutier, că e un meșteșug pe cale de a se pierde pentru că sunt foarte puțini tineri care vor să continue această artă.
oată presa mainstream este obsedată de autostrăzi, merg cu dronele să mai vadă 1 cm de beton turnat, dar despre chestia asta, care e realmente foarte tare nu am auzit un cuvânt. Bine că o avem pe Turcan să ne ucidă zilnic cu tâmpeniile ei.
Bine că a mai rămas niște lemn românesc și pentru viori. Mulțumim Schweighofer că nu ne-ai tăiat chiar toți copaci. Dacă nu cumva o fi fost importat și acela.
atat cat a mai ramas din industria romaniei cred ca ar fi benefic daca o parte din ea ar merge la export.
daca austriecii nu ar mai taia asa masiv padurile din romania poate ca industria lemnului romaneasca va inflorii ca altadata.
daca am acorda o grija mai mare acestui segment de piata cred ca romania va sta pe piedestalul tarilor respectate din uniunea europeana.
romania are o traditie foarte indelungata in a fabrica viori si ma bucur ca acum au depasit si granitele tarii.
cred ca asta ar fi o parghie destul de importanta in dezvoltarea unei tari.
inainte se faceau mestesugari in scolile de arte si meserii dar a avut grija dacian ciolos sa le inchida si ulterior sa le desfinteze.
daca ar fi sa luam modelul altor tari care s-au specializat pe diferite segmente de nisa putin exploatate cred ca vom avea un real succes.
confectionarea de viori presupune o maiestrie si o finete iesita din comun dar toate aceste caracteristici se intalnesc la mesterii romani.
romania a fost mai mereu o cenusareasa a europei dar au existat domenii in care am excelat iar unul dintre ele a fost si este in continuare fabricarea de instrumente muzicale de un mare rafinament.
antreprenoriatul din romania este la stadiul de eprubeta dar asta nu inseamna ca nu este prezent ba mai mult isi face prezenta si in strainatate bineinteles la o scara foate mica dar una promitatoare.
comertul cu alte state a avut de suferit in ultima perioada dar din cate se vede a inceput sa prinda viata si un contur destul de accentuat.
vioara este un instrument destul de greu de confectionat de aceea produsele facute in romania sunt de o calitate net superioara la ceea ce se vinde acum pe piata.
localitatea reghin era varful de lance in ceea ce priveste confectionarea de instrumente muzicale din romania dar ulterior acesta meseria a fost implementata si in alte regiuni.
daca am pastra linia aceasta si la autostrazi ce bine i-ar mai merge acestei tari.
asta trebuia sa se intample mai demult timp dar este bine si acum stiti cum se spune in popor…mai bine mai tarziu decat niciodata.
felicitari lutierior romani care au pastrat vie aceasta traditie de confectionat viori.
in romania se pot face multe lucruri frumoase si valoroase.
ma bucur ca exista persoane care incearca sa faca ceva bun in ciuda obstacolelor puse.
in industria muzicala vioara este un instrument foarte cautat si respectat,nu de putine ori sunetul produs de o vioara da tonul unei melodii.
o industrie as putea spune mica dar cu un viitor frumos.
meseria de lutier a cam disparut din romania au mai ramas doar cativa insa este de apreciat ca cei care inca o mai practica incearca sa salveze o buna parte din traditia romaneasca.
macar la exportul de viori sa fim in fata celorlalte tari din uniunea europeana.
din cate stim o mare parte din viorile produse in romania au mers in tari precum SUA si Coreea de sud de aici tragem concluzia ca in aceste tari reprezinta o prioritate muzica si arta.
cu incredere si astfel de exemple putem face o tara frumoasa si dezvoltata.romania are un potential fantastic.
atunci cand se marsaza pe traditional in orice afacere are prioritate in afara tarii.
Ar trebui sprijinit și promovat mult mai mult acest meșteșug.
Dacă nu mă înșel, cred că și la exportul de chitări clasice stăm destul de bine.
Foarte interesant subiectul.
Ar trebui sprijinit și promovat mult mai mult acest meșteșug, ca de altfel orice meșteșug care presupune creativitate și muncă, asta e ce ne face oameni, munca și creația.
E prima dată când aflu despre asta. Ar trebui să aflăm mai multe și statul ar trebui să promove mai intens astfel de lucruri, că sunt o parte importantă a țării noastre.
Mare păcat că nu ne știm îngriji mai bine de valorile românești, care după cum se știe sunt apreciate mai mult în afara țării noastre. Ar trebui să fim mai mândrii de ce știm noi să facem.
Chiar nu știam, mulțumesc pentru informație.
un exemplu de urmat si pentru celelalte industrii de a devenii unele eprformante si sa concureze cu cele din vest.
instrumentele muzicale au cerinta foarte mare pe piata externa.
ma bucur ca exista astfel de exemple mobilizatoare si incurajatoare.
vioara este un instrument fin care ne-a incantat de-a lungul timpului.
mestesugarii romani sunt foarte apreciati si respectati in strainatate.
in trecut romania facea comert cu majoritatea tarilor arabe dupa revolutie procesul a fost incetinit insa acum este un lcuru fabulos ca am inceput iar sa exportam produse finite si cerute.
romania trebuie sa se faca cunoscuta si peste hotare ca o tara de oameni muncitori si cinstiti.
priceperea romanilor nu cunoaste granite mereu am avut incredere in acest popor.
astfel de exemple incurajeaza anteprenoriatul din romania.
cred ca este o parghie foarte atractiva pentru tinerii care vor sa devina anteprenori.
un domeniu destul de mic dar care promite pe termen lung.
Comentariile sunt închise.