Salut decizia Academiei Romane de a se implica riguros, prin intermediul Centrului European de Studii în Probleme Etnice, in dezbaterea referitoare la “statutul minoritatilor”. Vedeti aici.

Cred, in continuare, ca agenda publica ar trebui sa se concentreze pe solutii economice si sociale, nu pe teme artificiale, precum “reorganizarea administrativ-teritoriala” si “statutul minoritatilor”.

Dar, daca tot suntem asaltati de o ofensiva diversionista fara precedent, este bine ca, in marea de opinii “dupa ureche”, vehemente, dar lipsite de continut, sa existe si insule de competenta.

52 COMENTARII

  1. @ Dan Voiculescu

    Academia Română ar trebui să fie stâlpul de susţinere a fiinţei româneşti. Astăzi Academia Română este o instituţie atât de marginală încât cei mai tineri nici nu ştiu ce reprezintă ea. Eu cred că mass-media ar trebui să urmărească pas cu pas activitatea academicienilor să să mediatizeze activitatea lor mult mai mult decât vremelnica activitatea a „pipiţelor” mondene iubitoare de fotbalişti.

    Faceţi o scurtă statistică în cadrul trustului INTACT, informaţii mondene versus informaţi despre activitatea academică.

    Sunt gelos pe fraţii noştri din Republica Moldova, ei ştiu să-i preţuiască pe academicienii lor.

  2. Sunt state in Europa care nici nu recunosc existenta unor minoritati pe teritoriul lor. Exista state care impun cunoasterea si folosirea limbii oficiale in toate sectoarele vietii sociale. Noi de 20 de ani rezolvam problemele minoritatilor.

  3. Pe tema minoritatilor nationale au loc foarte multe discutii. Oare problemele majoritatii romanilor s-au rezolvat ?

  4. Aceste minoritati ar trebui sa aibe urmatoarele drepturi:
    -sa foloseasca limba materna, la ei in casa;
    -sa studieze limba materna, pe banii lor;
    -sa-si pastreze traditiile, nu i-a impiedicat nimeni.

  5. Oare daca ati fi roman in ..Odorheiu Secuiesc de exemplu, sau Miercurea Ciuc sau chiar Cluj-Napoca…cum ati gandi ?

    De la Bucuresti…s-a gandit mereu cu intarziere pentru Ardeal.

    Dar sa nu deviez de la subiect, nu-i asa … ?!

    p.s. tot caut in continuare legea minoritatilor nationale si nu o gasesc…

  6. Sunt multe minoritati in Romania, dintre toate ungurii au gura cea mai mare, ceilalti au bun simt. Chiar nu poate nimeni sa-i puna la punct? Ar trebui si PRM sa faca parte din USL.

  7. INSULE DE COMPETENTA SEXUALA
    ( ELENA UDREA SI CRIN ANTONESCU )

    Nu stiu daca aceasta problema etnica poate sa intre in preocuparile Academiei Romane. Iar intermediatul European de Studii în Probleme Etnice,nu cred ca este functional . Nu este vorba de autonomie ci mai mult simboza dintre doua culturi ……aflate la polul opus. Este vorba de invazia de prostituate venite din Romania. Numarul curvetelor romane din Japonia variaza intre 1500-la 2000 de specialitste de inalta calificare. Cea mai mare parte sunt de origine roma sau tiganeasca. Sprijinul autoritatilor romane este evident…. toata actiunea fiind cordonata de serviciul extern roman. Centrul logistic este asigurat de doua restaurante informative numite DARIE si ROMANIA
    DESCHIDETI site oficial al AMBASADEI ROMANE TOKYO
    http://tokyo.mae.ro/index.php?lang=ro&id=16236
    Acest export manelist se bucura si de atentia servicilor si politiei nipone mai mult datorita excesului de droguri decat datorita exceselor sexuale.
    La mare pret sunt dansurile nefolclorice oferite clientilor .
    Sper ca aceste randuri sa intre in atentia unei politicieni romani de origine tiganeasca si roma. Tinand seama de experienta ei de la Hotelul Intercontinental si de cliantela internationala de orogine turca si mai ales araba cred ca se va descurca si in tara soarelui rasare. Un alt tigan si sef de opozitie se poate descurca si el in calitate de specialist in minore si minori. Numai aceasta participare la cel mai inalt nivel…. poate asigura relatilor sexuale romano japoneze succesul asteptat.

  8. UN VIS UNGURESC.

    Am avut un vis care nu se va implini probabil niciodata, Am visat cu ochii deschisi ca securistii unguri alaturi de cei romanii sa fie trimisi dupa gratii.
    Imaginati in aceasi celula pe….Adrian Nastase, Marko Bela, , Verestoy Attila, Laszlo Borbely etc etc etc. Cu riscul de a inerva consider ca pastorul Tokes….. si el colaborator….. are dreptate cand spune ca UDMR este Partidul Comunist al Ungurilor din Romania. Pot dovedi cu date ca toata conducerea national UDMR sunt sau au fost membrii ai securitatii maghiare sau romane.
    Un alt vis la fel de imposibil este ca diversiunea nationala sa inceteze De fiecare data cand Basescu este la pamant Tokes vine sa-l salveze.
    Singura sansa ca democratia sa devina functionala este spargerea monopolului UDMR. Cred si sper ca ungurii ca si romanii sa aiba diferite optiuni si sa voteze pe cine vor. Cred ca trebue infintate mai multe partide unguresti.
    Atat ca romanii au dreptul sa voteze un Vadim Tudor si ungurii au dreptul sa voteze
    un Tokes.
    Un alt vis de data aceasta realizabil …este ca romanii si ungurii sa iasa impreuna in strada. Numai o noua Timisoara si un nou Targoviste pot salva aceasta tara ….care este nu numai a romanilor ci si a ungurilor.

  9. EBA DESPRE …….CRIN ANTONESCU

    ELENA BASESCU :TIGANII FAC PARTE DIN VIITORUL ROMANIEI. EI SUNT EUROPENI .

  10. @ Bibliotecaru
    Pe blogul dumneavoastra sub fotografie se spune

    „Acoperati-va capul pentru a nu uita ca e cineva deasupra voastra!”
    http://giconet.blogspot.com/
    Ma intreb la cine va referiti.La Moise, Buda, Traian Basescu, Isus Crisos sau doar seful de la serviciul de informatii. Va rog sa destainuiti si altora taina fotografiei cu prosop in cap

  11. @ D.V.
    Cum se va rezolva problema tiganilor in ” statutul minoritatilor „. Ei avand o rata de inmultire de trei ori mai mare decat al romanilor si un viitor presedinta tigan Crin Antonescu.

  12. Dan Voiculecu
    STATUTUL MINORITATILOR

    Romii vor deveni majoritari in Romania . O româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă – 3 copii.Calculele lui, datele Institutului Naţional de Statistică şi prognozele ONU şi ale Eurostat conduc spre o singură concluzie: românii vor deveni din ce în ce mai puţini iar tiganii din ce in ce mai multi.
    Intr-o Romanie cu 16 milioane de de locuitori cum se va rezolva relatia intre majoritatea tiganeasca si minoritatea romaneasca si maghiara ?

  13. @ D.V.
    In ritmul actual de natalitate populaţia României va ajunge la 15-16 milioane de locuitori, din cauza natalităţii scăzute şi a emigraţiei.Acum suntem 21,4 milioane, spune prof. dr. Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.Numărul de copii născuţi de o femeie este diferit în funcţie de etnie, arată datele demografice. Astfel, o româncă de etnie romă dă naştere, în medie, la 3 copii, în timp ce o româncă sau o conaţională de etnie maghiară au, în medie, 1,2-1,3 copii.
    Intrebare. Cum vedeti schimbarile dramatice in componenta etnica si ce consecinte vor avea in relatiile dintre minoritatile romane si maghiare si relatile lor cu majoritatea tiganeasca, Nu este o gluma…. romanii ca si maghiarii refuza sa vada realitatea cu ochii inchisi. Cum o vedeti dumneavoastra aceasta realitate si ce parere are Academia Romana despre aceasta problema mai mult decat exploziva.

  14. ma bucur ca Academia Romana a luat aceasta decizie. intr-adevar, are un cuvant greu de spus in societate.

  15. INFORMATIE PENTRU ISTERICII NATIONALISTI DEPE ACEST BLOG

    BRAVO ANTENA3 !!!!
    „Mit“ spulberat de un reportaj Antena 3: Maghiarii vorbesc româneşte şi sunt amabili cu românii. Restructurarea administrativ teritoriala care aduce în prim plan înfiinţarea unei regiuni maghiare stârneşte patimi politice, dar în teritoriu, acolo unde românii şi ungurii se „ciocnesc“ frecvent, această tensiune nu se simte.

    .” Încercăm să vedem dacă mitul potrivit căruia în ungurime mori de foame dacă nu le vorbeşti limba mai e valabil.

    Am rămas surprinşi să constatăm nu numai că angajaţii unguri nu au nici o problemă în a vorbi româneşte, ba chiar sunt şi foarte serviabili cu românii.”

    Plecasem la drum cu ideea că în secuime să apuci să te descurci în limba oficială a ţării noastre este un calvar. Poate că a fost valabil cândva, până în anii ’90. În 2011,
    Un lucru este clar: ungurii din Ţinutul Secuiesc au învăţat cu timpul că aparţin acestei naţiuni. „

  16. ar fi aczul ca adevaratii specialisti ai romaniei sa iasa la iveala. prea multi fac pe cunoscatorii pe la tv fara sa se priceapa

  17. Domnule senator,

    reorganizarea teritoriala „intra” in buzunarul amarasteanului si devine o sursa de venit pentru pilota si fesul electoral al partidului penalului de la Cotroceni. Placutele auto vor trebui schimbate, actele de proprietate, documentele firmelor private… cam tot ce contine o adresa. Ganditi-va doar cat costa eliberarea unui CF la cartile funciare prin care proprietarul isi demonstreaza posesia, etc.
    Din alt punct de vedere, reorganizarea teritoriala in varianta PDL „dilueaza” procentul de reprezentare a maghiarilor in Parlament. Ma surprinde ca UDMR nu reactioneaza mai vehement impotriva PDLului si nu se retrag de la guvernare. Probabil ca partidul „balama” se vede blocat intre „scanduri”… o merita din plin. USL are obligatia sa refuze orice colaborare cu UDMR. Sunt facuti sandwich intre PDL si USL, acolo trebuie sa steie,din partid „balama” au devenit partid „sandwich”.

  18. DIVERSITATE

    Iubirea dintre naţii e-o comoară
    Preţuită de români şi minoritari ;
    Dar şi la noi, ca-n orice altă ţară ,
    Unii au bun simţ, alţii-s … maghiari .

  19. As fi curioasa sa stiu daca legea minoritatilor nationale face distinctie intre cetatenii cu dubla cetatenie, cum sunt multi cetateni romani de nationalitate maghiara deveniti si cetateni unguri…
    Ei, ca si cetateni unguri sunt tratati ca…turisti pe teritoriul unde s-au nascut sau sunt tratati ca si minoritate, parte din poporul roman ?
    Acest aspect ma …deruteaza si ma intreb : daca un astfel de cetatean ungur face, sa zicem, infarct la un miting intr-un oras din Romania cum vor reda stirea…posturile straine ? Ca si despre un cetatean ungur in Romania caruia i s-a intamplat necazul sau ca unui cetatean roman caruia i s-a intamplat ceva in conditii discutabile… ?!?!?

    Sa ne amintim cazul http://www.independent.co.uk/news/obituaries/andras-suto-426979.html pe care, cu siguranta nationalitatea -fosta conlocuitoare- maghiara nu il va uita niciodata.

    Doamne Fereste sa pateasca ceva vre-un cetatean ungur !

  20. Eu sper ca legea minoritatilor tine cont de acesti cetateni cu dubla cetatenie.
    Sper ca avem legi bune pentru cetatenii romani.

  21. ADEVARATUL PERICOL PENTRU ROMANIA ESTE UN ARDEAL INDEPENDENT
    CERUT DE ROMANI SI UNGURI INPREUNA !
    Problema secuiasca sau reginalizarea reprezinta o diversiune nationala.
    Pentru cei de la putere este o tentativa de a muta atentia de la dezastrul natiunii
    iar pentru opozitie o incercare de a castiga voturi si simpatie. Banda de comunisti si securisti de la UDMR joaca prin arta santajului sa castige avantaje pentru demagogia autonomista …….care nu va scoate pe secui din mizerie
    Este evudent pentru orice om normal la cap si neinbolnavit de isterie nationala
    ca Ardealul nu poate fi pierdut atat cat Romania este parte din NATO. Si chiar daca alianta atlantica se va dizolva si Romania va iesi din Uniunea Europeana niciodata mica Ungarie nu va ataca o tara cu o populatie de patru ori mai mare.
    Garantez ca ungurii nu vor pune mana pe arme si nu se vor retrage in munti dealuri si paduri pentru a devenii partizani. Pericolul real este in alta parte.
    INDEPENDENTA ARDEALULUI
    Situatia economica si foamea pot creia o explozie sociala care nu este controlabila. Populatia Ardealului incepe sa realizeze pe buna dreptate ca Bucurestiul si clasa politica de hoti nu va inbunatatii soarta lor. USL va fi un dezastru si mai mare si incercarea lui Basescu de a se intoarce ca prim ministru instaurand dictatura ,va cutremura echilibrul stabil a natiuni. In incercarea de a iesi din foame si mizerie ungurii si romanii vor organiza o noua Timisoara. De aici pana la independenta Ardealului este un pas. Diferite regiuni cu entitati culturale diferite sau diferite nivele de desvoltare a-si vor cere indepenta, Incompetenta absoluta a regimului condus de la Bucuresti are limite. Cutitul se apropie de os atat pentru romani cat si pentru unguri. Singura solutie si singura ar putea fi instalarea unui guvernari competente.
    O conducere de Voiculesti si Tiriaci ar putea sa faca acest lucri. Nu va faceti iluzii.destramarea Romanie este aproape si nu va fi oprita de isterii natinaliste si curaj de blogher. Acasta este intradevar marele pericol.

  22. UNEORI CHIAR SI PARTIDUL COMUNIST MAGHIAR ….UDMR POATE AVEA DREPTATE ! ASTEPT CU NERABDARE ATACURI LA PERSOANA SI PARERI CONTRARII PLINE DE LUCIDITE SI BUN SIMT.

    Mai exact, în proiectul UDMR, articolul 14 interzice statului să schimbe limitele unităţilor administrativ-teritoriale şI ale circumscripţiilor electorale dacă acest lucru modifică ponderea unei minorităţi în cadrul populaţiei totale. Adică, dacă populaţia maghiară este majoritară în judeţele Harghita şI Covasna, statul n-ar putea să înglobeze teritoriile respective în judeţe mai mari, cu populaţie românească, astfel încât maghiarii să devină minoritari şI, mai mult, să fie subreprezentaţi în Parlament.
    Modificarea ponderii unei minorităţi naţionale într-o unitate administrativ-teritoriale poate afecta dreptul ei la reprezentare în Parlament, lucru care contravine Cartei drepturilor omului. Varianta PDL este neconstituţională pentu că articolul 20 din Constituţie arată că acordurile internaţionale sunt superioare Constituţiei în privinţa drepturilor omului, iar România a ratificat tratate tratate internaţionale care recunosc dreptul minorităţilor la reprezentare şI la a fi consultate în privinţa modificării limitelor teritoriale.

  23. @Robert Horvath
    „Numai o noua Timisoara si un nou Targoviste pot salva aceasta tara ….care este nu numai a romanilor ci si a ungurilor.”
    Corect! Asta asteptam de mult, sa vedem ca ungurii isi dau mana cu noi romanii si ne „scuturam” criminalii securisti si bolsevici din spinare!
    Horvath, nu ungurul imi e dusman ci „securistul” criminal care isi tot muta fesele de pe o lavita pe alta a puterii din 89 incoace. Se rotesc intre ei la putere ca o morisca a groazei in timp ce populatia se uita la ei gura casca!
    Securistul criminal nu are „etnie”, sunt toti nascuti din aceiasi plamada si printr-un accident geografic etc, au limbi materne diferite: Plesita, Hunor, Tokes, Basescu, Maior, Talpes. Ba mai mult, indecisul Magureanu-Asztalos a cazut la mijloc si si-a tras un nume cu care nu poate da gres nici sa vrea! Etnie avem noi, plebea si de aia ne „joaca” bagand vrajba intre noi. Ei nu se cearta, din contra se inteleg din priviri.

  24. SimP
    Jos palaria! Nu merita schimbat nici o virgula din poastarea dumneavoastra. Repet
    “Numai o noua Timisoara si un nou Targoviste pot salva aceasta tara ….care este nu numai a romanilor ci si a ungurilor.” Va strang mana de la distanta si indrasnesc
    sa va felicit.

  25. @ SlimP
    Consider postarea dumneavoastra ca cea mai importanta care a aparut vreodata pe internatul romanesc. Va multumesc.

  26. ALCOLISMUL PRESEDINTELUI BASESCU TREBUE INCURAJAT.
    Acest individ a reusit sa-si dea singur in acelasi timp un sut intre piciore si un sut in fund. Cred ca trebue lasat sa bea si mai mult.

  27. Nu inteleg de ce pretind ungurii atatea drepturi, cand ei nici macar nu cunosc limba oficiala a statului in care traiesc. Poate statutul ala la care lucreaza Academia, va contine si o precizare in acest sens.

  28. Daca e sa ne gandim, tiganii reprezinta o minoritate si sunt mai multi decat ungurii. Asta insemna ca ar trebui si ei acum sa-si ceara dreptul la un Tinut Tiganesc?

  29. Oare ce ar trebui să înţelegem din toată graba asta nebună a lui Băsescu pentru împărţirea ţării în 8 regiuni ? Trebuie citit proiectul “Statutului minoritatilor” pe site-ul guvernului. Acolo scrie negru pe alb: “Art. 14. (3) Este interzisă modificarea limitelor unităţilor administrativ-teritoriale, respectiv a circumscripţiilor electorale în defavoarea ponderii minorităţilor naţionale care locuiesc în mod tradiţional în acestea.” Este clar ? Acum ori niciodată. Dacă statutul intră în vigoare înaintea legii reorganizării teritoriale, atunci trebuie musai reînfiinţată “Regiunea Maghiară” ca singura posibilitate de a nu modifica etnic structura populaţiei. Aşa zice legea statutului prin care PDL şi Băsescu riscă să condamne România la o federalizare forţată.

  30. sa fim seriosi pretentiile ungurilor sunt un fonfleu ei insa s-au obisnuit cu indecizia politicienilor nostri

  31. Consider ca atata timp cat traiesti in Romania respecti regulile acestei tari. Noi nu vrem sa va dam autonomie pentru ca e tara noastra a romanilor si a fost dintotdeauna. Vrei autonomie ? Du-te in Ungaria si cere acolo sa vedem aia ce va zic. Nu simtiti ca faceti parte din Romania ? Foarte rau, sunteti niste lepre care nu aveti respect fata de tara in care va aflati si credeti ca puteti face ce vreti prin zonele in care aveti majoritate. As vrea sa se mai intample odata ce s-a intamplat la Targu Mures, sa va rupem capatanile ca altfel voi nu intelegeti ca asta e Romania si trebuie sa aveti respect fata de stramosii nostrii care au luptat pt ea. S-a inteles?

  32. Cuncosc un caz al unei unguroaice din Harghita, care, venind cu de urgenta la spitalul Floreasca, nu a fost capabila sa le comunice medicilor problema
    copilului sau pentru ca nu stia limba romana!!! Despre asta ce pot spune liderii UDMR?

  33. @Dumitrache Ionel
    Spuneti:
    „As vrea sa se mai intample odata ce s-a intamplat la Targu Mures, sa va rupem capatanile „.
    Evenimentele de la Targu Mures au fost organizate de securitate si cele din viitor vor fi organizate tot de ea. Felicitari pentru consecventa.

  34. VIITORUL PRESEDINTE ROMAN CRIN ANTONESCU REFUZA SA-SI DECARE ETNIA !
    Unii romi nu au de gand sa-si recunoasca etnia nici la recensamantul din toamna acestui an, arata o cercetare sociologica realizata in cinci localitati din Romania.
    From:
    Stiri ROL.ro – Revista Presei.

  35. CRIN ANTONESCU PROTESTEAZA LA ACADEMIA ROMANA !

    Romii reclamă Academia pentru explicaţia cuvântului ţigan .
    Câteva organizaţii ale romilor solicită modificarea unei definiţii din Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX).

    Acestea sunt deranjate de una dintre explicaţiile alăturate substantivului „ţigan”: „Epitet dat unei persoane cu apucături rele”.
    „Considerăm că echivalarea termenului „rom” cu termenul „ţigan” şi nespecificarea expresă a caracterului peiorativ şi popular al definiţiilor pentru termenul „ţigan,” omisiune care determină asocierea etniei rome cu criminalitatea (apucăturile rele) constituie o faptă de discriminare şi cauzează un prejudiciu grav şi cert minorităţii rome, aducând atingere demnităţii umane a persoanelor aparţinând acestei minorităţi. De asemenea, determină perpetuarea unor stereotipuri discriminatorii la nivelul populaţiei”, declară Crin Antonescu Presedintele PNL , citat de Evz.ro.

  36. @Demostene
    @ AnDra S
    ANTENA 3 : MAGHIARII VORBESC ROMANESTE
    „Mit“ spulberat de un reportaj Antena 3: Maghiarii vorbesc româneşte şi sunt amabili cu românii.
    Plecasem la drum cu ideea că în secuime să apuci să te descurci în limba oficială a ţării noastre este un calvar. Poate că a fost valabil cândva, până în anii ’90. În 2011,
Un lucru este clar: ungurii din Ţinutul Secuiesc au învăţat cu timpul că aparţin acestei naţiuni. “

  37. ungurii incearca sa profite de instabilitatea din tara noastra..ar trebui sa le mai taiem totusi din avant

  38. OBAMA SI CRIN ANTONESCU !
    DESPRE ROMI (TIGANI)
    Intre 8 si 10 milioane de romi se afla in Europa. In covirsitoarea lor majoritate acesti oameni traiesc in conditii de saracie acuta. Aproape doua milioane de copii de romi din sud-estul Europei isi vad blocat accesul la educatie, la sanatate si invatamint.
    De mici am fost invăţaţi că romii sunt răul societăţii. Pe stradă încercăm să-i ocolim, când ne întreabă ceva ne simţim agresaţi, ba chiar avem o strângere de inima când vreunul se aşează în tramvai pe scaunul din spatele nostru. Toate prejudecăţile faţă de romi ne împiedică să-i privim aşa cum sunt: ca oameni.

    Cine sunt romii sau tiganii?
    Romii (popular ţiganii) sunt un grup etnic care poate fi găsit în aproape toată lumea. În Europa, cele mai importante grupuri trăiesc în România, Bulgaria, Macedonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Spania, Grecia şi Serbia. Importante comunităţi de romi trăiesc şi în America. Se presupune că numele de „ţigani” (zingari, tsigans, zigeuners, cigani, cikani) provine din grecescul „athinganoi”, „a nu se atinge”.
    Progresul populatie irome este totusi evident. Presedintele viitor al Romaniei va fi un tigan.
    Ca si in cazul alegerii lui Obama in SUA perceptia despre romi se va schimba raducal

  39. Am avut tangenta cu o carte scrisa de un actual membru al Academiei Romane. V-am si transmis-o :)

    Citind acea carte am putut sa descopar ca autorul a scris-o atat cu cugetul cat si cu sufletul. Miercuri imi voi sustine lucrarea de disertatie, lucrare in care m-am orientat din aceasta carte :)

    Sper ca membrii actuali ai Academiei Romane sa se faca auziti, deoarece au un cuvant valoros de spus. Cercetarea acestor personalitati ne va ajuta, probabil, sa intelegem mai bine drumul pe care ne aflam si care ar fi solutiile adevarate pentru multe probleme ale noastre.

    Din pacate, probleme Romaniei sunt tratete de niste amatori care si-au putut cumpara si statutul actual, ca doar asa functioneaza capitalismul la noi.

  40. @ Bibliotecaru

    ESTIVALĂ

    Acum că e sezonul estival ,
    Ungurii mai pleacă la Aral ;
    Dar pentru ei, sejurul ideal
    E tot la munte … în Ardeal

  41. @ Dan Doboseriu

    BILDUNGSROMAN

    Minoritatea când este agresivă,
    Pare diavol cuprins de oliban
    Ce urlă tare limbajul suburban,
    Lovind acut majoritatea permisivă
    Căci, nu-i aşa?, benefic este sfântul ban.

Comentariile sunt închise.