Într-un context internațional extrem de complicat, în care se preconizează o scădere între 5 și 10% a economiei mondiale, din cauza perturbărilor fără precedent generate de coronavirus, plasa de siguranță a statelor puternice o reprezintă piața internă.

În următorii 3-5 ani, în care vor avea loc transformări majore la nivel global, crizele vor fi depășite cu succes doar de statele care beneficiază de o economie națională robustă și un sistem financiar-bancar competitiv. Adică de țările care au o clasă de mijloc semnificativă, cantitativ și calitativ, care va putea să asigure o mare parte din necesarul de producție șconsum.

În România, clasa de mijloc este estimată, în funcție de standardele folosite, între 1 și 10% din întreaga populație. Asumând aceste cifre, în acest moment, România are între 1 și 10% șanse  iasă cu bine din criza care abia începe. Alarmant de puțin!

Umanismul pragmatic, doctrina căreia i-am dedicat bună parte din viață, susține de mai bine de 30 de ani necesitatea unor investiții majore (legislative și economice) în consolidarea clasei de mijloc, pe care o consider motorul unei economii sănătoase.

Din păcate, în afara celor câteva măsuri pe care am reușit  le promovez de-a lungul timpului (neimpozitarea profitului reinvestit, facilitate pentru microîntreprinderi, tva scăzut la aliementele de bază etc.) s-au făcut foarte puține progrese în acest sens.

Consecința: astăzi, România este total vulnerabilă la orice fluctuație de pe plan extern. Iar criza care se preconizează va fi mai mult decât o simplă fluctuație”! Dacă în următoarele luni nu se găsește o soluție eficientă de combatere a epidemiei de coronavirus, ne putem aștepta la un veritabil tsunami economic care va mătura toate economiile fragile.

Ce putem face? Să investim, în al doisprezeceleaceas, în clasa de mijloc autohtonă!

Măsuri concrete (suplimentar față de cele pe care le susțin de atâția ani): finanțare cu dobândă zero pentru start-up-urile din agricultură și agronomie; înlesniri fiscale pentru unitățile de producție autohtone; stimularea cercetării și inovației prin acordarea de facilități similare celor care funcționează în mediul IT (ex. neimpozitarea veniturilor cercetătorilor).

Exemplele pot continua, dar ideea principală este evidentă: România trebuie să investească imediat în dezvoltarea resurselor proprii. Pentru a ne putea continua actualul parcurs, pentru a ne respecta angajamentele asumate față de partenerii noștri strategiciStatele Unite, Uniunea Europeană – avem nevoie de creștere economică și echilibru social.

Altfel, o Românie destabilizată poate deveni o vulnerabilitate pentru întreaga zonă.

Concluzia: asumând că scandalul politic este o formă a specificului național, iar actuala gherilă politică va continua până la alegeri (anticipate sau la termen) consider că ar fi necesar un acord transpartinic punctual dedicat consolidării clasei de mijloc. Fără mize electorale, fără ambiții personale, fără “drepturi de autor”.

Sunt capabile partidele noastre, cele parlamentare în primul rând, care  facă un asemenea demers? Este “interesul național” o preocupare sinceră a clasei noastre politice?

16 COMENTARII

  1. exemplele date de dumneavoastra sunt cele mai plauzibile pentru ca romania sa depaseasca acesta criza majora.

  2. daca toate acestea spuse de dumneavoastra domnule voiculescu romania ar iesii din criza foarte repede numai ca la noi lucrurile merg mai incet.

  3. clasa de mijloc asa cum spuneti dumneavoastra este scaparea romaniei nu cei care au deja bani si nu ii mai intereseaza de noi cetatenii de rand.

  4. analizele sunt corecte si pertinente dar as vrea ca acestea sa fie puse in aplicare daca vrem sa ne aliniem celorlalte tari dezvoltate.

  5. romania are multe sanse sa depaseasca acesta perioada dificila numai daca stie in ce sa investeasca.

  6. sa luam exemplul altor tari care s-au ridicat singure numai prin investitii in punctele cheie de dezvoltare.altfel nu vom face nimic dand doar din gura.

  7. facand parte din uniunea europeana romania ar trebui sa profite de contactele pe care le are in afara tarii si sa incheie contracte comerciale benefice tarii.

  8. romanii au mai trecut o data printr-o criza urata pe timpul lui basescu si nu mai vor ca acele vremuri sa se intoarca.

  9. In primul rind, nu se mai spune ce-i aia clasa de mijloc. Intre tip, au fost adaugati acestui numar si angajati cu salarii mai mari, ceea ce inseamna ca statistica este mincinoasa. In vremuri incomparabil mai bune, Kohl, fost cancelar german, anunta, in 1997, ca Germania avea 9% clasa de mijloc. De atunci, multe au fost deregulate, comasate sau mutate in alte zari. Vestul nu are clasa de mijloc. Daca vestul nu are, Romania, nici atit! In SUA, 3 insi detin cit 50% din totalul populatiei acestui stat. Despre ce clasa de mijloc se poate vorbi cind 70% nu pot aduna 1000$ pt un caz de urgenta?! In statele molohului vest-european este la fel. 60% din populatia Germaniei detine 5% din averea nationala. Asta inseamna o bocceluta cu ceva rufe. Vor romanii o tara ca afara? Afara, ca unde? Daca jurnalistii romani stiu incredibil de putin, ce pretentii pot avea de la cei normali, care au alte meserii?! A fost o discutie despre pensia la 70 de ani, abandonata din lipsa de cunostinte, o situatie devenita cronica in cazul jurnalistilor care, in f putine cazuri, stiu despre ce vorbesc. Sigur ca este ceva, dar, daca nu stii nimic, despre ce sa vorbesti!? Despre ce scrie Click, de exmplu! Altfel, jurnalistul roman se autocenzureaza si a inceput sa gindeasca politic corect fara sa-si dea seama. Imi place f tare ca acestia se cred o elita intelectuala, ceea ce este extrem de gresit si vor observa acest lucru in curind. Criza n-o intelegeti, deoarece n-ati inteles trecutul. F multi romani nu vor sa inteleaga ca marea majoritate a familiilor romanesti au in rindurile lor 1-2 generatii de oameni scoliti si in cazuri f rare 3. Acest fapt atirna greu in balanta prezentului, lucru care se vede din plin in situatia tarii. De aici si decalajul aparut fata de vecinii nostri, in defavoarea noastra, desigur. Chiar pe A3 a fost un documentar desore o comparatie intre Polonia si Romania, care au pornit de la acelasi nivel, dar, in mod clar, prima tara s-a desprins de noi, care batem pasul pe loc. Romanii cred ca lacunele si lipsurile pot fi acoperite de-o mindrie nemasurata, de un orgoliu care depaseste orice fel de logica sau de o slugarnicie iesita din comun si vedem rezultatele catastrofale, care nu trebuie sa ne mire. Acest tip de criza n-a mai avut loc in istoria omenirii! Mult succes!

  10. sansele sunt unele mici dar important este ca ele exista si inca se mai poate redresa corabia.

  11. din cate vad la alte tari adopta o sumedenie de masuri care sa faca sa mearga economia tarii lor la noi….mai nimic doar certuri si galceava la nesfarsit fara niciun efect bun pentru societate.

  12. romania este o tara cu foarte mari resurse,noi nu stim sa ne promovam ca si tara sa vorbim mai mult de ea in afara nu doar in parlamentul european sa facem un turism modern care sa rivalizeze cu cele mai dezvoltate tari….doar asa are romania sanse sa depaseasca criza in care se afla.

  13. pot spune ca romania are toate sansele numai ca oamenii pusi in functii cheie sa isi doreasca asta.

Comentariile sunt închise.