Recent, ministrul Educației a declarat că decizia privind modalitatea în care vor fi reluate cursurile aparține consiliilor de administrație ale unităților de învățământ.

Sub aparența unui principiu generos – descentralizarea – se ascunde o evidentă lipsă de responsabilitate. În acest ritm, ne putem aștepta ca ministerul de resort să “descentralizeze” deciziile privind programele școlare, durata cursurilor și obligativitatea învățământului preuniversitar.

Dincolo de orice polemică, este evident că toate școlile din România au nevoie de un cadru unitar, de repere clare stabilite de Ministerul Educației, în funcție de care să se poată opta între diversele modalități de desfășurare a cursurilor în învățământul preuniversitar.

În caz contrar, la sfârșitul anului școlar va fi practic imposibil să se mai organizeze examene naționale! Un sistem fragmentat este incompatibil cu o evaluare unitară!

În mod evident, în încercarea de a evita orice risc, Ministerul Educației și-a format obiceiul de a se “strecura” printre subiectele mai complicate. Este și cazul propunerii “calificativului” în locul notelor, ca formă de evaluare a elevilor la cursurile de religie. Între adepții și oponenții religiei în școli, Ministerul a ales o presupusă “cale de mijloc” care, de fapt, îi nemulțumește pe toți, invocând un argument ridicol: religia ar fi o materie vocațională la fel ca “sportul” și “desenul”!

O astfel de abordare trădează o neînțelegere gravă a subiectului! La orele de religie, nu se predă “credință”, ci informații esențiale despre creștinism, fundamentul devenirii națiunii române. Nu trebuie să fii nici ministru, nici credincios practicant, pentru a înțelege că, timp de câteva secole, religia creștin-ortodoxă a fost, alături de limbă, liantul celor trei țări române.

Este clar că, în prezent, la vârful instituțional al sistemului național de educație există o problemă de competență și înțelegere care ar trebui rapid rezolvată. Ministerul de resort trebuie să-și asume rolul de autoritate națională, să acționeze unitar, răspunzând așteptărilor legitime ale elevilor și părinților, renunțând astfel la obsesia de a evita responsabilități firești!

24 COMENTARII

  1. Nimeni din guvern nu-și asumă vreo responsabilitate referitoare la gestionarea problemelor critice din țară. Ei declară și mimează implicare dar din păcate omul este din ce în ce dezamăgit mai dezorientat și mai umilit!

  2. ministrul educatiei nu are niciun respect fata de educatia din romania totul este politizat acolo.

  3. pai ce educatie sa aiba acest guvern cand ei pun in functii publice oameni care nu ai nicio scoala ce sa mai vorbim de mastere sau doctorate.acesta este nivelul la noi.

  4. contrazicerile sunt la ordinea zilei in minister si in guvern fiecare spune ceea ce vrea si actioneaza dupa propriile instincte asa se intampla cand nu ai o agenda sau un plan de tara.

  5. numai cand o vad mi se face rau cu ce oare am gresit cei care am invatat atata sa avem in fruntea noastra un asa ministru de ,,piciorul broastei,,?

  6. sa isi dea demisia si sa ne lase in pace aceasta incompetenta care este pusa sa fie marioneta lui sica mandolina de distrugere a sistemului educational romanesc.

  7. acest guvern de mediocrii nu cunisc cuvantul responsabilitate ei joaca dupa cum le canta iohannis

  8. o mare problema pe care romania o are este chiar actualul ei presedinte care ne vrea sa stam cu capul plecat in fata marilor corporatii care ne doresc prosti sa fim mana de lucru ieftina.

  9. marea lor grija este cum sa faca sa nu mai piarda din alegatori…asta le este acum principala preocupare cu educatia mai la urma.

  10. cu totii constatam lipsa de profesionalism cu care se invelesc cei care apar pe la tv si dau lectii de administratie publica.

  11. sper ca acest guvern sa cada sau sa plece cat mai repede ca a dus romania in prapastie de tot cu masurile lor.

  12. marele spiru haret spunea ,, asa cum arata scoala acum,asa va arata tara maine,, si mare dreptate avea

  13. toti fug de responsabilitati ei vor deoar sa ocupe fotoliile acelea caldute si salariile care nu se justifica de la stat si cam atata.de noi de oamenii de rand nu-i intereseaza deloc.

  14. nu inteleg de ce se tot taraganeaza atata inceperea anului scolar,ce se urmareste?indobitocirea cat mai in masa a copiilor.

  15. da.marea problema a romaniei sta la cotroceni si isi face concediile cu prima doamna pe unde vor ei,acolo este problema romaniei ca avem in varful statului un mut de neamt care doreste dezbinarea romaniei.

  16. statul roman,romania este pe maini nesigure acum suntem foarte vulnerabili in fata la orice.trebuie schimbata clasa politica de urgenta.

  17. singura lor ,,responsabilitate,, sa zicem asa este sa distruga tot ceea ce a mai ramas bun in romania.pentru ca asa le dicteaza din afara,iar o persoana ca anisie nu este decat un executant.

  18. scoala….a devenit facultativa la noi conform statisticilor foarte multi copii abandoneaza scoala mergand la munca in strainatate sau ocupandu-se cu altceva.interesul pentru carte este foarte scazut in romania.

  19. sistemul nostru de invatamant trebuie restartat imediat pentru ca merge foarte greu si este de multe ori ineficient.

Comentariile sunt închise.