Declinul demografic nu mai este o ipoteză de lucru, pentru România, ci o certitudine. Datele statistice ne arată clar acest lucru. Emigrația masivă, scăderea semnificativă a natalității reprezintă indicatori care nu mai pot fi omiși.

Ne confruntăm, tot mai vizibil, cu un deficit de forță de muncă, în anumite sectoare și, simultan, cu o evidentă tendință de îmbătrânire a populației. Cu toate acestea, nu văd nicio urmă de preocupare la nivelul autorităților. Politicile publice care să intervină în această criză lipsesc cu desăvârșire. Asta în timp ce aproape toate statele europene, mulți dintre vecinii noștri au deja importante seturi de măsuri în această privință.

Există două direcții care vor trebui urmate: una este legată de stimularea de o manieră mult mai hotărâtă a inițiativei private, a dezvoltării micilor întreprinderi. Oamenii vor trebui convinși că emigrarea nu e singura opțiune, că hărnicia și spiritul lor antreprenorial le pot asigura și aici un venit îndestulător. Pentru asta e nevoie de un cadru legislativ mult mai prietenos, dar și de o mai consistentă intervenție a statului. Iar această intervenție înseamnă o serioasă educație antreprenorială, dezvoltarea de hub-uri pentru IMM-uri, definirea unor direcții strategice de dezvoltare și stimularea celor care doresc să își deschidă mici afaceri în acele domenii.

Stimularea natalității nu poate nici ea fi realizată fără măsuri imediate. Fiecare început de an școlar înseamnă, pentru părinți, un motiv de preocupare. Locuri insuficiente în grădinițe, școli insuficient dotate și așa mai departe. Pentru multe tinere familii, aflate la început de drum, decizia de a avea un copil este amânată. Pentru că o astfel de decizie trebuie să țină seama de o sumă de factori: carieră, condiții economice, condiții de creștere și îngrijire a copilului. Aici, încă o dată, este nevoie de intervenția statului. Iar această intervenție nu poate fi limitată, ca până acum, la interminabile discuții despre cuantumul alocației pentru copii.

Nu putem vorbi despre o autentică politică demografică fără politici economice adecvate, fără măsuri urgente la nivelul infrastructurii de educație și în plan legislativ. Urgent! Pentru că suntem deja într-o situație de criză. Și discutăm, deja, despre o problemă care ține de securitate națională.

30 COMENTARII

  1. plecarea tinerilor in tari straine este justificata prin lipsa de locuri de munca si bine platite.

  2. mai exista si problema infertilitatii la femei, foarte multe femei se concentreza pe altceva decat pe faptul sa-si faca o familie.

  3. de-a lungul timpului am constatat ca populatia romania devine mai putina,asta si pe fondul cresterii somajului dar si datorita migratiei masive in strainatate.

  4. prin masuri financiare care sa incurajeze tinerii sa isi faca o familie cred ca natalitatea ar cunoaste o crestere semnificativa in romania.

  5. stimulentele catre tineri pot imbraca multe valente,dupa parerea mea numai asa se poate face ceva,statul este generatorul de masuri legislative in aces tsens.

  6. scaderea demografica in romania are consecinte devastatoare pentru viitorul copiilor nostrii,daca cei de la guvern nu fac nimic atunci in urmatorii ani vom avea o populatie si mai imbatranita.

  7. aceasta problema este una cu ,,bataie lunga,, cum se spune in popor si daca statul nu se implica masiv nu vad alta cale de rezolvare.

  8. stam si ne uitam neputinciosi cum tineretul ne pleaca din tara pentru un trai mai bun si conditii de viata mai bune, dar pentru a-i oprii sa ramana aici trebuie sa le asiguram conditii de munca decente care sa-i determine sa isi faca o familie.

  9. schimbarea de generatii a dus si la o schimbare a mentalitatii in ceea ce priveste constituirea unei familii,societatea in dezvoltarea ei galopanta a cam lasat in urma principiile care stau la baza infaptuirii sale.

  10. un fenomen destul de grav este scaderea demografica,ne trebuie timp si rabdare sa-l combatem, insa singuri drumul va fi foarte lung si greu.

  11. scaderea populatiei este un mare impas pentru majoritatea tarilor din uniunea europeana,unele din ele au luat masuri benefice impotriva acestui fenomen insa romania mereu este la coada progresului european.

  12. totul necesita timp si implicare majora si serioasa insa nu vad pe niciunul dintre guvernantii nostrii sa ia vreo initiativa in acest sens.

  13. cauzele pot fi multiple dar cu siguranta se va gasi o rezolvare pentru ca in acest ritm romania va risca sa devina o tara cu o populatie imbatranita si neputincioasa.

  14. atata timp cat in romania exista un salariu minim pe economie care nu poate concura cu cel din uniunea europeana,sa ne asteptam la scaderi mai mari demografice.

  15. daca se vor da legi pentru cresterea natalitatii si stimulente care sa duca la asa ceva atunci lucrurile se vor misca cat de cat, dar daca cei de la guvernare nu vor ridica un deget pentru asta atunci viitorul nostru si al romaniei pot spune ca este incert.

  16. cresterea demografica nu se poate face peste noapte la ea trebuie sa se fi lucrat de foarte mult timp,cam de dupa revolutie,ca acum sa simtim efectele sale dar niciodata nu este timpul pierdut pentru o relansare in aceasta privinta.

  17. un proces care necesita timp si rabdare dar cel mai mult necesita o implicare atat din partea statului cat si din partea populatiei.

  18. eu inca mai sper ca se va gasi un numitor comun in combaterea scaderii demografice prin metode moderne care sa aduca un plus societatii romanesti.

  19. o criza prin care vom trece foarte greu,insa niciodata nu este prea tarziu pentru a restabiliza lucrurile.

  20. daca nu vom face nimic cifrele demografice vor creste si atunci ne va fi foarte greu sa mai putem rezolva ceva.

  21. un plan de tara,un proiect major care sa combata acesta scadere demografica ar fi o mare gura de oxigen pentru romania in aceste momente de grea incercare.

Comentariile sunt închise.